Dollores Benezic

Dați drumul la calorifere, s-au abolit repartitoarele!

Victorie, dictatorul repartitor și sinistra lui metodologie de calcul au fugit. Administratorii pregătesc afișele cu „puteți să vă și spălaaaați, apa se va plăti la paușal!”

E un freamăt și un zbucium de câțiva ani în România, pe tema renunțării la repartitoarele de costuri pentru căldură, după ce reversul freamătului ne luase mințile pe la începutul anilor 2000. În blocul meu, vecinii s-au războit aseară la ședința de comitet pe două mari teme: să-i dăm în judecată pe datornici și să renunțăm la repartitoare.

repartitor anunt

Pe datornici îi tot dăm în judecată de câțiva ani, dar numai declarativ. Cu repartitoarele ne-am trezit abia acum, ca și alții, după ce, ca tot românul trăitor la bloc, fusesem victimele marketingului deșănțat practicat de autorități mână în mână cu firmele de repartitoare și cu vajnicii apărători ai interesului locatarilor din asociațiile „de tip umbrelă” federația-asociațiilor-bla-bla-bla sau uniunea-asociațiilor-de-locatari-bla-bla-bla.

Să ne contorizăm, să măsurăm consumul, fiecare să plătească strict cât consumă, numai așa se va reforma și eficientiza sistemul,… Numai eu de câte ori am scris asta, când lucram în presă și eram, fără să vreau, portavocea acestor „voci autorizate” să le arate calea maselor. În esență mesajele nu erau greșite, numai că punerea în practică a soluțiilor a demonstrat că nu rezistă nici la proba timpului, nici mai ales la proba de inventivitate în furăciuni a românilor.

Zilele trecute am văzut afișul ăsta într-un bloc care, ca și al nostru, a decis să renunțe la repartitoare. Administratorul le dă de veste, victorios, locatarilor, să dea drumul la calorifereeee, că de acum se va plăti la paușal. Cum zicea o mătușă de-a mea în concediile petrecute în familie – în care puneau toți bani, dar numai unii beau: „bei, nu bei, plătești!”.

Sistemul paușal la care ne întoarcem după 25 de ani de capitalism feroce ne arată că:

1. încă nu am învățat că tot ce consumi are un preț, pe care chiar dacă nu-l plătești direct, la un moment dat tot din banii tăi se va deduce;

2. pentru că nu înțelegem prima regulă, ne concentrăm toată atenția pe cum să furăm, să fentăm sistemul;

3. sistemul e condus de oameni, ei înșiși puși pe căpătuială, așa că sistemul se vede furat și de la vârf, și de la capete. În final reiese că ne furăm unii altora căciula.

Eșecul sistemului de calcul al consumului de căldură pe bază de repartitoare era, probabil, previzibil pentru cine a avut ochi să vadă. El nu a fost conceput din start ca un sistem de măsurare a consumului de gigacalorii, ci de repartizare a unor costuri totale dintr-un imobil către fiecare apartament, în funcție de niște algoritmi greu spre imposibil de înțeles de omul simplu. Sabotat și de înclinația românului către ciupeală, era evident că mai devreme sau mai târziu buba se va sparge. Oamenii au aflat mai întâi cum se păcălește repartitorul, ca să plătească mai puțin, apoi au înțeles că de fapt tot ei sunt păcăliți de repartitor.

Este cam aceeași situație cu contoarele de apă caldă, care nu măsoară de fapt apa caldă, ci debitul de lichid care le traversează. Faptul că te afli la capătul unei coloane pe care nu s-a spălat nimeni înaintea ta îți garantează că vei consuma de două ori mai multă apă pentru un duș, pentru că o lași să curgă până se încălzește, însă contorul se învârte de la primul strop care e rece ca gheața, și ți-l pune pe factură la preț de apă fiartă. În final ajungi să figurezi ca mine la întreținere, cu cantități record de „apă caldă”, și să te întrebe administratora: dar ce faceți, doamnă, cu atâta apă? Administratorii nu se întreabă niciodată cum se spală ăia care declară juma de metru de apă caldă lunar.

Așa cum efectul contorizării la apă a fost apariția unor anomalii demne de glumele TNR, dacă nu ar fi reale, și montarea repartitoarelor a pervertit obiceiurile locatarilor de la bloc către culmi inimaginabile de zgârcenie și prostie. O familie contorizată face baie în aceeași apă păstrată în cadă după ce capul familiei se îmbăiază primul, apoi ceilalți, pe rând, în ordinea importanței, iar la final apa se aruncă în WC cu cana, ca să se facă astfel economie și la apa rece din rezervorul budei. Caloriferele au fost mai întâi prădate de lichidul fierbinte din interior, din același motiv – pentru a câștiga apă caldă gratis – apoi, odată cu montarea repartitoarelor s-a descoperit că micile aparate de măsură pot fi păcălite fie prin izolarea lor de calorifer, fie prin demontarea caloriferului cu totul, jumătate din lună, timp în care familia se încălzește la aragaz, că doar gazele se plătesc la număr de persoane nu la cât consumi.

În ultimii ani poporul a explorat și exploatat orice mod de a câștiga apă și căldură din orice sursă necontorizată și al cărei cost putea fi aruncat în cârca comunității. La rândul lor, autoritățile și-au păstrat discursul și maniera populistă în care au amânat sine die eficientizarea sistemului centralizat de termoficare, preferând să întindă an de an pelteaua „subvenționării gigacaloriei”. În fapt o furăciune la scară națională, în care din bugetul tuturor – trăitori la bloc sau la case – se palmează o parte din costul exorbitant, dar real, al căldurii de la bloc. Nimeni nu a fost capabil sau nu a vrut să rupă pisica în acești 25 de ani.

Acum s-a ajuns la momentul în care renunțăm și la repartitoare. Nu ar fi o tragedie, dar este încă un experiment făcut pe pielea noastră, din care niște băieți deștepți au câștigat milioane de euro. Ceva mă face să cred că afacerea asta are și aspecte ilegale, nu numai imorale. Chiar dacă a fost favorizată de ignoranța și de lăcomia oamenilor. Însă nu asta este întotdeauna rețeta celor mai bune țepe?

 

sursa: dollo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Dați drumul la calorifere, s-au abolit repartitoarele!

 1. Adrian

  Dacă tot discutați probleme concrete, măcar faceți o analiză comparativă, de pildă blocuri cu centrală proprie vs. blocuri fără așa ceva, atenție, ambele conectate la sistemul centralizat de termoficare, adică cei cu centrală au practic punctul termic în administrare, deci, de aici, blocuri cu administratori pe bune vs. blocuri care au pur și simplu un administrator, etc.

  Reply
 2. ion

  Bucuria nebunilor, sa ma explic: 4 camere, 4 persoane bloc reabilitat termic cu repartitoare intretinere luna decembrie 360 lei; 2 camere, 3 persoane bloc nereabilitat la pausal intretinere decembrie 550 lei.

  Acolo unde blocurile nu sunt reabilitate termic repartitoarele sunt catastrofale pentru ca pierderile sunt uriase si nu pot fi repartizate corect.
  In blocurile reabilitate termic, repartitoarele sunt SFINTE si doar cei care stau cu geamurile deschise si caloriferele date la maxim ca niste adevarati nesimtiti platesc scump. Restul stau foarte bine.

  Dar concluzia o sa fie urmatoarea: daca se renunta la repartitoare atunci circa 70% o sa se debranseze intr-un singur an din cauza costurilor uriase la intretinere care au devenit si mai mari incepand cu luna ianuarie.

  Gigacaloria costa real in jur de 130 lei, se vinde primariei cu 360 lei iar aceasta „subventioneaza” pana la 190 lei. Este vorba de un furt in suveica care o sa crape instantaneu anul acesta din cauza costurilor uriase. Pur si simplu bucurestenii nu produc cat se de mult se fura.

  Reabilitarea termica a blocurilor este prima necesitate altfel colapsul financiar-social deja bate la usa.

  Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati!

  Reply
  • Critian Ioan

   analiza lui ion nu este dusa pina la capat: in anul respectiv, costurile la pausal vor deveni prohibitive, si 50 sau 70% se vort debransa!
   Dar dupa aceea?
   Eu o sa pot sa imi permit un an costul exorbitant, dar dupa aceea …nu stiu daca mai rezist eu sa platesc si in locul celor debransati, dar sigur nu va mai rezista Radetul!

   Reply
  • King rocker

   Ion, îmi pare rău dar ar trebui sa oprim debranșările. Dacă nu îți permiți sa te încălzești într-un sistem, vinzi și te muți undeva unde poți. Dreptul fiecăruia la proprietate și utilizarea rezonabila a proprietații implica respectarea celorlalți și evitarea situațiilor in care facem piggy back pr seama lor (ei plătesc și ne încălzim și noi).

   Dacă pleci in concediu o luna continui sa plătești impozitul pr apartament, ar trebui sa fie similar și aici.

   Reply
 3. Gaby

  O mare prostie scoaterea repartitoarelor. Iarna trecuta, cu repartitoare, cea mai mare intretinere 342 lei
  Iarna asta, fara repartitoare (au votat si nu le mai iau in calcul) luna decembrie (consum noiembrie!!) 321, luna ianuarie (consum decembrie!!) 487. Sa vedem ce va urma.
  Caldura la pausal este o data si jumatate fata de cea de anul trecut., ap 3 camere, 2 persoana,
  Ce nu se intelege de catre romani: daca stai cu caloriferele la maximum (si cu geamurile deschise) pe motiv ca nu se mai contorizeaza, atunci platesti mult mai mult.
  cand s-au pus contoare de apa, consumul a scazut la aproape jumatate, ca aveai grija sa nu mai lasi apa curgand atunci cand nu aveai nevoie de ea. Asa e si cu caldura!

  Reply
  • catalin

   Observ ca toata lumea are o problema cu deschisul geamurilor. Este normal sa deschizi geamul de doua ori pe zi sa aerisesti casa. Daca nu faci acest lucru te imbolnavasti grav. Din acest motiv la marea majorite in locuinte PUTE ca nu aerisesc casa, nici macar cand fac mancare. O data cu aparitia termopanelor esti obligat sa faci acest lucru, O casa aerisita se incalzeste mai repede. Practic faci economie la caldura. Ce spune lumea legat cu deschisul geamurilor, pierderi de caldura, etc. este gargara cu pioneze. Economia de energie vine de la:
   1. Izolare subsol pereti
   2. Izolare tevi subsol caldura+ apa calda
   3. Izolarea corespunzatoare al blocului dupa o analiza realizata de persoane specializate
   4.Tamplarie exterioara scbimbata
   5 Calorifere bine proportionate
   6. Robineti termostatatici
   7. Aeresitoare pe fiecare calorifer
   8 Sigilii de unica folosinta pe tur si retur ( sa nu mai facem baie cu apa din calorifere)
   9. La 3 luni de zile sa se faca verificarea instalatiei de caldura + apa calda, si regularizarea apometrelor.
   Normal ca, mosnegii, hotii si alti indivizi o sa faca infarct. Nu prea mai pot fura.
   Repartitoarele nu masoare cantitaea de energie din calorifer ci masoara ambientul. Mai mult de atat ele nu pot fi verificate metrologic desi legea impune acest lucru.
   Daca renuntI LA HOTI precum : ISTA, ELSACO, etc, dai de asociatie ( alti HOTI MAI MARI).
   Practic aici este adevarata problema, CUM SCAPAM DE HOTI?

   Reply
 4. Viorel

  Cica nu-s bune repartitoarele. Asa este: nu-s bune pt PROSTI!
  Aveam si eu repartitoare in 2005, la fel ca 3/4 din vecini. La inceput a fost in regula si mie mi se parea corecta repartizarea costurilor. Faceam economie, plateam putin. Dar s-au trezit niste dobitoci sa urle ca repartitoarele nu-s bune. S-au debransat multi, de am ramas doar 3 vecini cu repartitoare si unul fara, iar blocul era partial anvelopat. De atunci n-am mai fost taxat corect, fiindca firma de repartitoare a renuntat sa mai calculeze costurile (nici nu mai era posibil) si calculele le facea administratoarea dibace, dupa un algoritm eronat, de dansa nascocit. Si apoi a fost debransat tot blocul.

  La fel se va intampla si acum, la scara nationala: toata tara va fi debransata. Uite asa, termoficarea, o solutie perfect viabila oriunde in lumea civilizata, nu e posibila la romani. Toti vor avea centrale proprii sau alte mijloace de incalzire. Pana cand, fie vor fi interzise, fie le vor avea degeaba.

  Reply
 5. Doina

  Cum sa se renunte la repartitoare cand UE ne va obliga din 2016 sa avem toti repartitoare. Nu mai inteleg nimic. Blocul in care am stat eu in Bucuresti a fost printre primele dotate cu repartitoare pentru ca eram restantieri mereu si nu mai aveam apa calda de vreo 5 ani, ne puseseram toti boilere. Am fost foarte multumita, plateam destul de putin, dar intr-o camera inchideam repartitorul caci nu stateam acolo. Acum vad ca nu ai voie sa il inchizi pai pentru ce il pui daca nu poti face economie? Eu am fost foarte multumita, acum vad ca toti sunt nemultumiti, nu stiu ce se intampla, s-a schimbat modul de calcul, ceva s-a intamplat. Si centrala de apartament daca ne punem se spune ca o sa platim nu stiu ce impozit, ce facem atunci, care e solutia cea mai buna?

  Reply
  • Critian Ioan

   Paradigma gresita, Doina!
   intrebi „care e solutia cea mai buna?’
   pentru locatari, probabil ca cea mai buna solutie ar fi centrala proprie, dar pt Radet si pt Stat nu este!
   Ori, Statul este cel ce ia deciziile, ce da legile.
   De aceea, cu 10 ani in urma, premierul Nastase spusese sa nu fie permise centrale individuale decat daca au cos de fum ce depaseste terasa blocului!

   Reply
  • ISIS

   Ai voie sa-l inchizi, robinetul la zero trebuie sa garanteze un ambient de minim 6 grade celsius (adica pe pozitia inchiS trebuie sa permita trecerea agentului termic intr-o ff mica masura). Este prevazut in Ord ANRSC483/2008

   Reply
 6. adriana

  Multe probleme sunt in asociatiile de proprietari.Eu as vrea sa va spun ca in Timisoara sunt multe antene pe blocuri.Contractele sunt la mana administratorilor iar locatarii sunt iradiati.

  Reply
 7. Costi

  Stimata doamna cand auzi de problema repartitoarelor nu-ti vine sa crezi ca poate exista atata prostie. Am vazut discutii la televizor nde se sustinea sus si tare ca prin introducerea repartitoarelor a crescut factura de plata pentru tot blocul !? facturarea pentru bloc facandu-se ca si inainte dupa contorul aflat la intrarea tevii de apa calda in bloc, repartitoarele nefacand decat sa creeze inegalitati intre apartamente dar suma ramane aceasi.
  Strigator la cer este faptul ca energia termica folosita in acest caz este un reziduu de la o centrala eleectrica care produce in primul rand electricitate iar apa calda rezultata in loc sa fie racita intr-un turn de racire la la celelate centrale este folosita la ncalzirea blocurilor si deci pretul ei ar trebui sa fie cu mult mai mic decat al energiei termice produse direct din combustibil. In loc sa debransam blocuri ar trebui sa mai bransam altele.

  Reply
  • Viorel

   1 Da, bineinteles. Repartitoarele doar repartizeaza costurile. Caldura se masoara pe tot blocul cu un contor si se plateste diferit pt fiecare apartament, dupa indicatiile repartitoarelor, insa suma totala platita de locatari va fi data de consumul total al blocului. Daca sunt repartitoare, unii vor mai opri din caldura si per total se va plati mai putin decat inainte. Numai la PROSTI e posibil sa fie altfel. Atunci trebuie cautate motivele pt care apar erori, dar nici intr-un caz nu trebuie desfiintate repartitoarele si nici debransarea nu e o solutie.

   2 Da, sistemul de termoficare e o solutie prin care se foloseste caldura reziduala a termocentralelor, care altfel s-ar pierde inutil. Termocentralele sunt facute sa produca electricitate prin arderea combustibilor, insa nu e posibila conversia completa a caldurii in electricitate (principiul 2 al termodinamicii).
   Termoficarea e o solutie veche de zeci de ani si inca moderna, dar nu pt romani, care au preferat sa o falimenteze si sa-si arda fiecare gazul in locuinta. Arderea gazului ca sa produci doar caldura e cel mai primitiv mod de a consuma combustibilii. Acolo unde exista oameni inteligenti se prefera ca prin arderea combustibililor sa nu se obtina doar caldura, ci un procent cat mai mare posibil de electricitate, care este o forma de energie superioara.

   Am obosit tot incercand sa explic lucrurile astea, dar avem o tara plina de prosti, care nu le pricep, orice ai face. La mine la bloc s-au debransat vecinii rand pe rand, dupa ce niste dobitoci au urlat ca nu-s bune repartitoarele. In zadar am incercat sa-i lamuresc ca nu trebuie sa se debranseze, ca n-am avut cu cine sa ma inteleg. Cu cat s-au debransat mai multi, cu atat au aparut mai multe probleme in retea si in final a fost debransat tot blocul, de a trebuit sa cheltuiesc si eu bani pt sistem de incalzire, cu toate ca aveam cu totul alta treaba de facut.

   Reply
 8. Silviu

  repartitoarele – furt utilizand tehnologia. solutia este – centrala personala pe gaz, radiatoare supradimensionate, tii centrala pe nivel mic, dar fiindca ai radiatoarele de 2 metri in camere va fi cald si vei consuma si putin la factura. la treaba cu radetul si ce dracu de firme cu monopol or mai fi, noi suntem de vina ca suportam. ei cresc mereu pretul sa vada cat mai putem sa rezistam si noi ca prostii acceptam sa le umplem buzunarele.

  Reply
 9. AH

  Repartitoarele sunt o prostie. La ala care a zis ca prostii dau la maxim cu geamurile deschise, prostii aia stiu ca trebuie aerisit bine in camere pt o viata sanatoasa. La celalalt care zice ca a platit 380 cu repartitoare si 480 fara si nu ii convine ey zic ca are un best deal. Intre a plati mult si stat in frig si platit cu 100ron mai mult decat mult dar stat in caldura eu vreau sa stau la caldura. In jurul ap meu toti fac economie si eu trebuie sa dau la maxim ca sa fie aproape caldura de rezonabil. Va distrugeti apartamentele si sanatatea cu repartitoarele voastre. Mucegaiu va manca apartamentele. Doar la romani sa inventat consum 0 :)). UE foloseste un sistem in care repartitoarele si daca dai pe 0 tot lasa sa mearga caldura. Cand sa vb in RO de asta a zis lumea cum sa ma oblige pe mine sa dau drumul la caldura daca nu vreau si vreau 0. Daca traiti in padure singuri puteti sa dati pe 0 dar cat traim in bloc impreuna trebuie sa ne respectam.

  Va salut.

  Reply
  • Daniela

   Unii au grija sa inchida robinetele iar altii au grija sa umble la contor .Articolul este foarte bine tintit.
   din cauza faptului ca unii locatari nu pornesc caloriferele au aparut probleme cu igrasia si mucegaiul!
   Repartitoarele NU trebuie inchise , ele trebuie lasate pe minim , la poz 3, tocmai pentru pentru a se pastra o temperatura ambientala si pentru ca peretii sa nu se raceasca . Reincalzirea peretilor costa bani .
   De aceea unii platesc mai mult si altii putin. Defapt cei care opresc caloriferele se incalzesc de la ceilati vecini.

   Reply
 10. arici

  Nu sint in tara. Zilele trecute ma trezesc ca fiul meu ma cauta pe net. Si spune; „Uite tata, au facut oamenii sedinta si vor sa renunte la repartitoare deoarece la majoritatea bateria care le alimenteaza nu mai functioneaza si ele nu mai indica consumul iar modul de fixare a bateriei nu permite inlocuirea ei ci terbuie inlocuit tot repartitorul” Mai aflu ca el in ruptul capului nu renunte la repartitoare si ca administrator I-a spus ca nu are ce face , trebuie sa se supuna majoritatii. Vorbind de majoritate, imi amintesc ca la unison cu ani in urma toti au vrut repartitoare. Si s-au montat. Doar ca producatorul a fost destul de istet sa incapsuleze bacteria (pe unde sin eu am vazut repartitoare care iti dau liber acces la inlocuirea bateriei, aceasta fiind montata pe o muchie ce permite accesul) iar acum una noua costa minim 125 lei/radiator. Nu stiam ce sa-I spun fiului meu asa ca am cautat la legi. Si iata ce spune legea:

  „Legea 121/2014 privind eficienta energetica
  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 574 din 1 august 2014

  Capitolul V – Contorizare, facturare, costuri de acces
  Contorizarea Art. 10
  (5) In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, este obligatorie montarea contoarelor pana la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie. In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de incalzire din fiecare unitate imobiliara in parte. ”

  Legea a aparut ca o cerinta a CE de economisire a energiei (in totalitatea ei) cu 20% pina in 2020. Daca cerinta apartine CE, Romania nu poate decit sa se supuna. Deci vecinii mei care au renuntat deja la repartitoare vor fi obligati sa puna altele! Noroc ca au aparut repartitoarele radio care transmit datele automat la un centralizator computerizat ce se va afla la parterul blocului care va calcula consumul fiecarui apartament si a spatiilor aferente si pe care apoi il va transmite direct celor de la RADET (sau cum se mai cheama acum) care va trimite administratorului factura defalcate pe fiecare apartament. Ordonanta CE e ca in povestea aia de pe timpuri incare spunea ” nu poti, te ajutam, nu stii ,te invatam, nu vrei te, obligam!”. Fie ca vrem sau nu vom fi obligati prin lege sa avem aceste repartitoare.

  Inteelg ca repartitoarele sint un rau necesar.Ce nu inteleg eu e cum cu economisirea a 20% de energii pina in 2020.Oare vom primi mai putine gigacalorii pe fiecare bloc respecvtiv apartament? Iar repartitoarele trebuie sa ne invete cum sa econosim energia termica? eu credeam ca au rol de delimitare a consumului si nu de limitare. Altfel l-am omorit degeaba pe Ceausecu.

  Reply
 11. Alin

  O tampenie aceste repartitoare. Iata dovada: locuiesc cu sotia intr-o garsoniera din Suceava. Iarna trecuta, cu repartitoare am platit intre 270-340 pe luna la asociatie. Acelasi cartier, aceeasi asociatie, socrii mei au platit pe aceleasi luni 350-400 lei/ luna la pausal pt un apartament cu 3 camere. Unde mai puneti si ca garsoniera este izolata? Deci unde este avantajul repartitoarelir ca ey nu il simt?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *