Sidonia Bogdan

Cum poate un infractor să distrugă DNA

Scandalul Cosma, izbucnit recent pe teve-uri, în care Vlad Cosma, fost deputat PSD, acuză că ar fi fost constrâns de procurorii DNA să falsifice probe într-un dosar ce-l viza pe Sebastian Ghiță, va putea fi predat în facultățile de jurnalism despre cum poți folosi un întreg angrenaj media în scopul de a influența decizia unui singur om, cea a judecătorului în speța ce-l vizează pe Cosma. Este deja un pattern ca în apropierea unor decizii în dosare cu nume grele, pe teve-urile controlate de moguli să fie coordonate campanii în care sunt discreditate acțiunile procurorilor DNA. De ce? Simplu. Trăim în țara în care pe același dosar, în baza acelorași probe, sentințele judecătorilor de la instanța inferioară la cea superioară pot să difere atât de mult (de la sentință maximă la achitare), încât aceste diferențe de optică judecătorească dau speranțe personajelor vizate că pot edulcora decizia magistratului prin tactici dure de influențare pe moment. Aici și acum.

Jurnaliștii cu etică profesională au lansat ideea că în acest subiect controversat important este să aflăm adevărul: cât de mult au greșit procurorii DNA Ploiești în acțiunea de folosire a lui Cosma pentru a-i construi un nou dosar lui Ghiță. Corect. Dar hai să fim cinstiți până la capăt. Cine din România caută adevărul și cine urmărește povestea până la sfârșit? Nimeni. Trăim în lumea efectelor puternice, în care încărcătura emoțională construiește pe moment opinia, iar prezentul continuu este cel care ne dictează deciziile și acțiunea. Din acest punct de vedere, emisiunea lui Mihai Gâdea a fost un succes fabulos.

Dacă asculți timp de câteva minute înregistrările dintre Cosma și procurorii DNA, creierul tău și-a format deja o opinie. Nu mai are nevoie de probe suplimentare. Nivelul discuțiilor, vocabulatorul folosit de procurori sunt atât de jos, de suburbane, modul suspect de familial în care își vorbesc, toate acestea te fac să tragi concluzia că a existat o complicitate toxică, cu iz ilegal, între aceste personaje. În înregitrările respective, nu există autoritatea și sobrietatea pe care le asociem procurorului, ci vocile unor băieți de cartier, înfrățiți pe moment, care pun la cale să înfunde un golan mai mare, apelând la metode mai mult sau mai puțin legale.

Sigur, numai o anchetă minuțioasă va putea stabili ce anume a fost legal și ce ilegal în acțiunea procurorilor DNA de a folosi un inculpat dintr-un dosar să aducă probe cu care să-l trimită la pușărie pe un altul. Ce este însă tragic în toată povestea asta mică a familiei baronului Cosma și a anticorupției, ca poveste mare, care durează de peste zece ani, este că știrea seacă despre rezultatele anchetei nu va mai interesa pe nimeni, peste câteva luni. Va trece aproape neboservată. De ce? Pentru că acolo unde nu există emoție, nu există nici interes. La momentul acela, alt subiect flamboaiant va captiva atenția publicului.

Nimeni nu este interesat în profunzime de toate nuanțele și detaliile acestui experiment de țară, care ne-a făcut celebri în lume.

Anticorupția a fost redusă la două-trei marote, pentru unii a fost percepută drept un instrument eficient de anihilare a unor lideri PSD, corupți până în măduva oaselor, care merită divinizat, iar pentru alții, dușmanul suprem, abuziv, care intervine nepermis în selecția clasei politice. Este un narativ primitiv, din care nu reușim să ieșim, care alterează constant încrederea cetățenilor în actul de justiție.

De pe altă parte, deși scopul familiei Cosma este evident unul de compromitere a DNA, nu trebuie anulată sau minimalizată vină Laurei Codruța Kovesi. Ca manager al DNA, este inadmisibil să nu îți evaluezi procurorii care coordonează anchete importante și să promovezi personaje de calibrul lui Mircea Negulescu. Să nu uităm că Negulescu a fost exclus din magistratură din cauza unor dezvlăuiri de presă mai vechi, tot pe bază de înregistrări, și nu în urma unor anchete interne ale DNA, așa cum ar fi fost normal. Cum se poate ca șefa DNA, singurul procuror șef care și-a asumat public colaborarea cu serviciile secrete, să nu fie informată despre comportamentul acestor procurori, care prin câteva ieșiri publice, pot distruge credibilitatea unei întregi instituții? În magistratură, etica procurorului contează la fel de mult sau poate chiar mai mult decât performanțele sale profesionale.

Dacă politica DNA este ca în mijlocul mafiei să trimiți un procuror cu comportament de mafiot, atunci înregistrări de tipul celor difuzate de Antena 3, care dau apă la moară celor cu dosare penale, vor deveni obicei. Justiția nu este politică, acolo unde Machiavelli a decretat că scopul scuză mijloace. Din contră. Încă un Negulescu pe scena publică, iar DNA va fi compromisă definitiv.


Pe aceeași temă:

Ce e clar și ce nu din înregistrările lui Vlad Cosma

Ce îi mână în luptă pe membrii clanului Cosma

Alina Mungiu-Pippidi: CSM trebuie să îl suspende pe procurorul Onea până la finalizarea anchetei despre DNA Ploiești

Cătălin Tolontan: „Doamna K” este datoare cu o explicație. Publică!

Dana Gîrbovan: Îi solicit doamnei Iorga Moraru să spună cine a fost potențialul premier „urgentat” de DNA, de teamă că voi ajunge eu ministru al justiției


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Cum poate un infractor să distrugă DNA

 1. Jan Valjean

  Titlul corect al acestui articol trebuie sa fie:,,Cum poate un procuror infractor să distrugă DNA” prin falsificare si inventare de probe,dovedind ca face asta in mod obisnuit in toate dosarele/cazurile de asa-zisa coruptie.Pe cand un articol cu titlul:,,Cum sa facem sa clasam dosarele de coruptie Microsoft,Alro,EADS si toate cazurile in care sunt implicati afaceristi din UE,Rusia si SUA”.

  Reply
 2. CMA

  De fapt DNA este distrusa tocmai de coruptia din interiorul DNA-ului.
  Pentru functii si bani platiti de la stat ajung in functii indivizi dispusi sa incalce legile tarii. Ba mai au si imunitate prin complicitatea sistemului de justitie.
  Asta nu e coruptie?

  Reply
 3. Dumitru

  „Cum poate un infractor să distrugă DNA” Simplu : aratand cu date ca DNA este condus de alti infractori. In care conditii amandoi infractorii trebuie sa intre la mititica.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *