Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi: CSM trebuie să îl suspende pe procurorul Onea până la finalizarea anchetei despre DNA Ploiești

Extrase din emisiunea Talk B1 cu Nadia Ciurlin.


Domnul Lucian Onea ar fi trebuit să se autosuspende sau să fie suspendat de azi, la nivelul CSM sau de Laura Codruța Kovesi, nu să aștepta în funcție. Totdeauna am cerut ca o persoană asupra căreia planează suspiciuni să se retragă, nu pentru că îl considerăm vinovat ci pentru că există inclusiv posibilitatea să intervină în ancheta care îl vizează.

Nu cred că DNA în integralitatea ei este parte a statului paralel. Când statul paralel băgase coada în DNA, a venit Curtea Constituțională și a eliberat-o.

Problema nu este Laura Codruța Kovesi și mandatul ei, dar am mai spus – nu cred că este oportun să fie schimbată, are un mandat care poate fi dus până la capăt.

Problema este pe cine punem în loc și cine va lua această decizie. Șerban Nicolae? Cătălin Voicu? Cu cine se va consulta domnul ministru Toader în decizia asta.

E clar că DNA nu e perfect, dar întrebarea e – un DNA pus în majoritate de cei din PSD ar fi mai bun? OK, când se va termina termenul Codruței Kovesi cine va găsi un procuror mai bun, care să nu fi fost cu nimeni anii ăștia și care să mai aibă și curaj, pentru că dacă ea va fi dată afară acum nu va mai veni în locul ei decât un ofițer sau un politruc care se va duce să facă servicii partidului.

(…)

Dacă ne uităm la Digi24 asistăm la o nouă conspiraţie care arată ce bine sunt organizaţi penalii care dau încă o lovitură DNA, integral fabricată de ei şi de odiosul Ghiţă şi de nu mai ştiu cine. Pentru că nu există nicio fărămă de stat paralel, investigaţiile au fost totdeauna, niciodată politic motivate.

Dacă ne uităm la Antena3 şi RTV, ce vedem este dovada finală care trebuie să ducă la demiterea Laurei Codruţa Kovesi şi la epurarea integrală a DNA sau dacă nu la închiderea totală, ceea ce a fost întotdeauna scopul acestor instituţie, pentru că de data asta sunt dovezi incontestabile pe care cineva le-a plantat cu multă grijă şi meticulozitate şi care arată că multe din dosare sunt făcute cu plantări de probe chiar de alţi deţinuţi.

Ce mă îngrijorează pe mine este că majoritatea oamenilor care mai sunt interesaţi de politică, o minoritate în România, chiar nu ştiu care dintre acestea două variante sunt adevărate. Dacă asistăm la o altă mare bătălie dusă împotriva corupţie sau o altă mare bătălie dusă împotriva anticorupţiei.

(…)

Doamna Kovesi este încă susținută și de americani și de europeni pentru foarte simplul motiv că nu există nici un alt caz de intervenție străină atât de puternică – nu intervenție în sens rău dar, în sfârșit influență străină foarte puternică undeva – care să fie un caz de succes. N-avem deloc un asemenea caz de succes. Și atunci ROmânia este prezentată peste tot ca un caz de foarte mare succes al anticorupției. E dată drept exemplu în Bulgaria, în Ucraina.

Și le vine foarte greu acestor oameni să înțeleagă toate aceste dovezi pe care până și nouă ne e greu să le decriptăm, ele nu au fost niciodată prezentate de o sursă credibilă, nu circulă decât de la niște lobby-ști de-ai lui Alexander Adamescu, care sunt ușor de prezentat ca atare. Deci pe de-o parte nici europenii nici americanii nu prea știu lucrurile ăstea, pe de altă parte chiar atât cât știu, în fond ei sunt solidari cu ce au susținut ani de zile – că trebuie o foarte puternică campanie anticorupție, care să nu se oprească la oameni politici și le vine foarte greu să lase din mână unicul caz de succes pe care îl au și pe care îl prezintă peste tot.

Primul material pe care l-am văzut este o mărturie a lui Daniel Dragomir, semnat și asumat de el – nu sunt alte probe și el spune „domnule, vă înșelați, lucrurile nu sunt ce par în România, uite așa și pe dincolo. Lumea poate să spună la fel, e inculpat de DNA, sigur – ca și la doamna Iorga, azi ești procuror mâine ești inculpat – Dragomir azi e inculpat de DNA dar ieri avea o funcție destul de mare în SRI. Asta-i deocamdată o mărturie izolată – nu există nimeni independent, să fi venit să fi făcut un raport și să fi spus „uite, de fapt acest mare succes anti-corupție s-a produs și cu niște încălcări ale drepturilor omului, niște trespasări ale SRI etc.” Când o să se întâmple asta, după părerea mea vor mai da puțin înapoi.

(…)

Mie mi se pare că sunt în acest moment nişte fapte foarte clare în chestiunea respectivă, nu aşa multe cum se trage concluzia de cele două părţi, şi aceste fapte clare nu sunt o noutate. Ele au fost şi în campania Mâini Curate din Italia. Şi acolo au fost folosiţi mulţi oameni, majoritatea oamenilor care au denunţat erau cei implicaţi, nu au ieşit la iveală acei faimoşi avertizori de integritate, care nici la noi nu există, să o spunem foarte clar, după atâţia ani de anticorupţie. Rareori au existat, aproape niciodată. Toate dovezilor s-au bazat pe ascultări, iar odată ce l-am prins pe unul pe denunţurile acestora împotriva celorlalţi.

Și în Italia 80% din acuzații s-au făcut la televizor și pentru 80% din oamenii ăia nu s-au strâns niciodată destule probe pentru a fi trimiși în judecată. Eu cred că erau vinovați. Cred că întreaga campanie, cum a fost și a noastră, a servit unui scop – i-a făcut pe oameni să le fie mai frică să le dea înapoi. Dar să știți că s-a terminat prost, deci noi urmăm calea italiană pas cu pas și nu e o cale bună. Berlusconi a făcut plângeri contra magistratului cel mai eroic din Mani Pulite, deci așa văd că se profilează și la noi.


Pe aceeași temă:

Ce e clar și ce nu din înregistrările lui Vlad Cosma

Cum poate un infractor să distrugă DNA

Ce îi mână în luptă pe membrii clanului Cosma

Cătălin Tolontan: „Doamna K” este datoare cu o explicație. Publică!

Dana Gîrbovan: Îi solicit doamnei Iorga Moraru să spună cine a fost potențialul premier „urgentat” de DNA, de teamă că voi ajunge eu ministru al justiției


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: CSM trebuie să îl suspende pe procurorul Onea până la finalizarea anchetei despre DNA Ploiești

 1. Dezideriu Dudas

  Simplificând, se poate spune că și Digi 24 pe de-o parte ( a « statului » ) și Antena 3 și RTV pe de altă parte ( a « pieței » ) au dreptate . E imposibil ? Napoleon ar spune că nu. La noi însa « nu e voie ». E voie doar « voie bună », mult timp, chiar bășcălie ( unii ar scrie ș-ul fără diacritice ) …. Așa că spunem ca Brâncuși, « dilemele se rezolvă prin unificarea contrariilor ». Dr. ing. Adrian Bejan ar spune, constructal, că imposibilul posibil francez, dictatorialul, și-a creat o deltă democrată în România. Deocamdata doar doua brațe…, vorba lui Eminescu, nervoase.
  “ România a început la Mare ”

  Reply
  • De ce ?

   De ce sa se autosuspende ?
   Pentru ca asa vor infractorii din psd si cozile lor de topor ?
   Pentru ca asa vor mafiotii ?
   Adica, infractorii din psd si alde, atunci cind sunt trimisi in judecata, chiar si atunci cind sunt condamnati, isi pot pastra functiile in guvern si in parlament, in schimb, procurorii trebuie sa fie demisi sau suspendati, atunci cind sunt atacati de infractori, la televiziunile infractorilor !!!

   Reply
 2. CMC

  E o poveste atat de simpla.
  Cei de la DNA Ploiesti s-au crezut cu o imunitate atat de mare incat chiar au crezut ca pot folosi in justitie arme din arsenalul serviciilor secrete (cu care colaborau). Problema lor a aparut cand au folosit aceste arme impotriva unui agent al serviciilor care a stiut imediat cum sa documenteze abuzurile procurorilor.
  Daca nu ar fi tragic pentru unii anchetati, situatia ar fi chiar distractiva…

  Unde e marea problema? Poate aici:
  2017 „Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ – Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că a lăudat şi va lăuda în continuare activitatea DNA Ploieşti, deoarece procurorii de acolo au avut o activitate meritorie.”

  Reply
  • Nu este nicio problema

   Nu este nicio problema.
   Activitatea este foarte buna.
   Procedurile folosite sunt corecte si legale.
   Doar infractorii si cozile lor de topor din presa contesta activitatea procurorilor.

   Reply
 3. Daniel Popescu

  „Problema nu este Laura Codruța Kovesi și mandatul ei…”

  De cand e PSD la putere SINGURA PROBLEMA a fost , este si va fi dna Kovesi.

  In rest, cati si care oameni fac zgomot ca sa para mai veridice motivele inlaturarii ei sunt doar amanunte de campanie, campania coruptiei la putere.

  Reply
 4. ??????

  Considerați că doamna Pippidi ar trebui să prezinte ceea ce știe despre „fabricarea de dovezi”, așa cum scrie pe imaginea preluată din emisiune ?Deci, considerați că doamna Mungiu – Pippidi, ca fost „consilier prezidențial” și politolog, ar trebui să știe că are o asemenea obligație legală ,într-un stat de drept?

  Reply
  • !!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Considerați că orice comment trebuie să fie compus din întrebări?
   Credeți că dna Mungiu-Pippidi nu are proprietatea termenilor și a datoriilor ce-i revin?
   Cât timp credeți că trebuie să treacă de la semnalarea în public a ceva în neregulă pentru ca organele statului de drept să acționeze?
   Ă???

   Reply
   • Nu se falsifica probe

    Acestea sunt minciunile sfruntate ale infractorilor si ale cozilor lor de topor.
    Procurorii nu falsifica probele.
    Probele sunt beton.
    Cazurile in care infractorii sunt achitati sunt urmatoarele :
    – denuntatorii isi retrag denunturile
    – martorii isi schimba marturiile
    – infractorii din parlament sau de la CCR dezincrimineaza anumite fapte
    – judecatorii corupti, aflati in solda mafiei, ignora probele
    In niciunul din cazuri nu este vina procurorilor

    Reply
 5. cetateanliber

  Madame Pipidi nu aveti dreptate! daca bolnavul este in metastaza nu-i de vina medicul si nu-l concediem ! Nu inteleg partinirea cu pesedeii din ultima vreme a doamnei Pipidi! Procurorul Onea este un tip corect si un foarte bun profesionist si nu trebuie sa traga pacatele lui Portocala sau a familiei Cosma! N-ati vrea sa fiti in locul lui!

  Reply
 6. M. G.

  Alina,
  Pozitia dvs este una politica!! Sau utila politic. Cred insa ca rostul societatii civile nu este sa dea solutii politice! Solutia dvs este moderata, echilibrata dar pt ca nu aveti nici o obligatie fata de politic ar trebui sa spuneti clar si deschis ca DNA prin activitatea sa a produs mai mult rau decat bine societatii romanesti. Raul consta in aceea ca lupta anticoruptie a fost discreditata. Chiar daca un singur om nevinovat a fost pedepsit dvs si societatea civila in general nu ar trebui sa va opriti din criticarea sistemului judiciar. Cazul Rarinca este un caz cat se paote de clar de abuz de putere savarsit in sfidarea legii de catre LCK. Chiar si pentru acest caz ea trebuia schimbata si condamnata cel putin moral pt ca s-a purtat aspru si necrutator cu un om slab si slugarnic fata de un om puternic. Este un comportament tipic pt un biped. In rest sunt convins ca si de data asta aveti dreptate. Ne vom infunda intr-o mlastina din care vom iesi din nou prin masuri radicale nu prin evolutie.

  Reply
  • Anonymous

   Rolul societății civile și al oricărui zoon politikon, izolat sau în grup, nu este să DEA soluții politice, ci să CEARĂ și să PROPUNĂ soluții, inclusiv politice. De DAT, le dau cei care au puterea! La noi nu sunt separate puterile, iar dvs vreți să separați cetățeanul de politică, adică de cele publice (res publica).

   Reply
 7. Ciprian Popa

  Foarte corect legat de suspendarea sef DNA Ploiesti; pana la clarificari este ok sa stea deoparte, ca orice functionar public banuit sau intr-o situatie neclara. Dar cand vb de suspendarea unui condamnat care face politica financira a RO – Valcov si altii? Suntem o democratie de duzina si provinciala si cu asta defilam – pana una alta DNA a functionat; ca mai sunt scapari – nu cred ca e necesar sa fim super exigenti cu o institutie care functioneaza destul de corect intr-o tara care functioneaza 100% defectuos sau nu respecta constitutia; atat avem, atat putem. DNA nu ar trebui sa fie tinta – ci doar un mijloc de lupta impotriva coruptiei; chiar Kovesi a declarat ca fara o reforma si inchiderea portitelor ce favorizeaza coruptia nu vom avea deloc o eliminare a coruptiei pe termen lung. Oricum – suntem vai de noi – inca avem toalete in curte la o gramada de scoli dar vb de drepturile incalcate ale unor corupti si infractori – ei uite asta rasturnare de valori!!!!!

  Reply
 8. AlinaMP

  @Mda. Daca ascultati emisiunea, nu am spus nicaieri ca am eu la cunostinta ca se fabrica dovezi, si nici macar ca s-ar fabrica dovezi, dat fiind ca eu nu am cunostinta despre ele. Faptele din cazul de fata raman sa fie lamurite, si alte incadrari pe care le-am criticat- la Tariceanu, de ex- nu aveau dovezi deloc, asa ca nici vorba sa fie fabricate
  Si pana nu am aruncat o privire pe aici nu am stiut ca acesta a fost titlul dat pe ecran de B1TV. Din studio nu vezi ecranul cum il vedeti dvs.

  Reply
 9. mihai

  mafiotii DNA-(SRI noile slugi ale CIA) versus mafiotii PSD-(SRI aripa locala scoasa pe centura), ca sa fie situatia mai limpede pentru toti.
  Cine castiga are prvilegiul sa acopere jaful facut de supranationale contra unui comision ca pentru cateii devotati stapanului de lagar!!!

  Reply
 10. Gina

  Adica toti penalii sa ramina in parlament, guvern, etc. dar onea, kovesi si tot DNA daca we poate, sa piece! Hala analiza! Dragomir e credibility?????????

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *