Sidonia Bogdan

Pe culmile imposturii! De ce ar vrea un deținător de doctorat să-și ascundă opera?

Săptămâna trecută, am fost la Biblioteca Națională să citesc teza de doctorat a șefei ICR, Liliana Țuroiu. Directoarea Bibliotecii, Maria Răducu, mi-a spus că nu pot avea acces pe loc la teză, va trebui să fac o cerere și să aștept niște luni bune până mi se va aduce „în format electronic la sală”.

Au securizat tezele mai ceva decât secretele de stat. Trebuie să faci o cerere și să aștepți cu lunile până scanează respectiva lucrare și doar varianta scanată ți-o aduc la sală. Regulile s-au schimbat din cauza scandalului plagiatelor.

Vineri am mers la Universitatea de Arte București să citesc teza. Inițial la bibliotecă, unde mi s-a spus că nu mi-o pot da fără aprobarea rectorului.

Am fost la secretariatul rectorului Cătălin Bălescu, am scris o cerere pentru directoare școlii doctorale și chiar am vorbit cu dumnealui la telefon pentru a-mi permite accesul la teza. La telefon, mi-a dat garanții că luni, adică acum câteva zile, voi putea citi teza lui Țuroiu la bibliotecă. Așa cum prevede de altfel și legea.

În acest timp, sursele mele mi-au spus că Țuroiu a fost anunțată că vreau să citesc teza dumneaei!

Marți, Bălescu nu mi-a mai răspuns la telefon, iar azi am primit pe mail răspunsul oficial semnat de șefa școlii doctorale, Ruxandra Demetrescu, potrivit căruia școala doctorală nu îmi va aproba accesul la teza respectivă.

Liliana Țuroiu nu este un simplu doctor in arte, este chiar lector universitar doctor în cadrul Universității de Arte, predă studenților.

Rușinos!

Doamna Țuroiu care se prezintă cu mare fast lector univeristar își ascunde de presă lucrarea în baza căreia a avut atâtea avantaje în carieră.

Ba mai mult, Țuroiu obține, prin numire politică, postul de șef al ICR, cel mai bine plătit post în diplomația culturală, iar de atunci se plimbă pe banii statului prin toată lumea, promovând chipurile cultura română.

O întreagă universitate se pune preș în fața ei, pentru că are susținere politică (doamna e de loc din Videle) și calcă în picioare standarde academice de bază.

Doamna Țuroiu, de ce vă este rușine cu teza dvs de doctorat, încât nici măcar la biblioteca Universității nu poate fi consultată? De ce o ascundeți?

Unde în lumea civilizată un director de instituție culturală își ascunde lucrările academice?

Suntem primii ca țară la infatuare și avantaje obținute prin fraude și ultimii la transparență și bun-simț.


Update: În urma publicării acestui articol și după o a doua cerere, formulată în baza Legii 544, rectorul Universității de Arte a aprobat solicitarea de a consulta teza de doctorat a d-nei Liliana Țuroiu. Într-un drept la replică remis România Curată, rectorul sugerează că dacă cererea i-ar fi fost adresată nominal, ar fi aprobat-o de la început.

  alt :


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Pe culmile imposturii! De ce ar vrea un deținător de doctorat să-și ascundă opera?

  1. Romanu Eminent

    Ofer 1000 USD recompensă persoanei care poate să-mi procure teza de doctorat a Lilianei Țuroiu.

    Reply
  2. CMC

    Cred ca nu doar bibliotecile universitatilor sunt detinatoare ale tezelor de doctorat.
    O copie s-ar putea afla si la CNATDCU.

    Reply
  3. Dumitru

    Cunosc sistemul francez. Singurele exceptii pe care eu le cunosc de la regula publicarii automate a tezei sunt legate de informatii secrete i.e. doctorandul a lucrat pe date secrete ale unei companii, car nu pot fi publicate. Dar putine doctorate sunt atat de secrete, si e rau vazut sa ai asa o teza, pentru ca inseamna ca ai facut mai mult dezvoltare pentru companie, decat cercetare. Dar nu prea vad ce poate fi secret intr-o teza de drept (doar legislatia nu-i secreta) sau de arte.

    Reply
  4. taunul77

    Doar nu crede cineva ca respectiva a obtinut sefia ICR pentru competentele profesionale ci pentru locul de origine. Vad ca Videle devine noua pepiniera de demnitari a Romaniei ….

    Reply
  5. Adrian

    (Off-topic) În aceeași ordine de idei, totuși, după părerea mea:
    a) nu este permis accesul fără dovedirea interesului la dosarele instanțelor (regulament emis de CSM) fiind totuși trivial că dac-ai acceptat medierea statului (ai mers în instanță) accepți c-ai intrat în circuitul public;
    b) nu este permis accesul liber la dosarele fostei Securități;
    c) idem diverse instituții publice

    Bine că se dau ordonanțe de urgență pe bandă rulantă pentru orice dar accesul la informații publice este la aprecierea/bunul plac al unor funcționari

    Reply
  6. Srcsm

    Să-i spuneți madamei directoare de școală doctorală că e tembelă: scrie că nu poate reprezenta universitatea deși vorbind cu dstră cu câteva zile înainte tocmai asta făcuse. În al doilea rând, minima amabilitate cerea ca să vă fi trimis la care v-ar fi putut ajuta.
    D-na directoare, sunteți mică, nu știți nimic / Daddy-n pod belește o oaie. De fapt, România, nu o oaie.

    Și dstră, dna Bogdan, ce-așteptați de la unele vide ? Substanță și conținut?

    Reply
    • Srcsm

      … fi trimis la CEI care v-ar fi …
      scuze
      (ca să nu se xreadă că-s președinte de partid și de Senat)

      Reply
  7. Burde Alexandru

    In momentul in care sustii teza de doctorat, aceasta poate fi sau nu publica pt urmatorii 5 ani- in functie de cum prefera doctorandul. Raționamentul este simplu: teza poate contine date care sa nu fi fost publicate dpdv stiintific- statul iti da ragaz sa publici aceste date, iar dupa aceasta perioada, teza devine oricum publica. Mentionez ca sunt doctor din 2017.

    Reply
  8. Ionut6

    Madam croitoreasa este o impostoare care toaca mărunt banii icr pe proiecte personale. Se plimba peste tot, ea și duamnele ei, ca o prințesă cu îngrijitoarele sale, făcându-si contacte pt propria afacere. De câte ori o vezi îți dai seama ca e un soi de Leana ceașcă cu pretenții, dar mai grav e ca lumea zice ca și a adus tot felul de securisti in echipa care blochează proiectele de tradiție ale icr. Nu ma mir ca doctoratul e un secret asa bine păzit. Nu ați văzut ca fiecare interviu dat era unul în scris? E incapabila sa vorbească liber în domeniul diplomației culturale în care a intrat fără pic de experienta în domeniu, doar parașutata

    Reply
  9. Lucian

    La prima citire a articolului realizez că este o acțiune de discreditare a președintelui ICR. In opinia mea, doamna care vrea „sa cerceteze” teza are niște sarcini trasate. Daca pana la urmă când va avea acces la teza constata că este în regula atunci va săpa mai departe….poate poate va găsi ceva, care să folosească cui? Credeți că opiniei publice? Vă înșelați! Eu mă declar satul de aceste investigații așa zise jurnalistice…altcineva beneficiază de aceste informații uneori chiar fabricate. Oare când vom înțelege că trebuie să construim in tara asta, nu doar sa distrugem! Din păcate în funcțiile de conducere a statului român sunt in mare parte oameni fără valoare profesionala…și când vine cineva care vrea să facă ceva, se vor găsi multi să îi dea in cap, căci nu se vrea schimbare.

    Reply
    • Diana Lucia Zotescu

      Vai, „domnule” Lucian, vi se simte PCR-ul (scuzati, am vrut sa spun PSD-ul) in tonul indignat cu care sariti in apararea doamnei din Videle. Chiar nu intelegeti ca acelasi principiu al liberului acces la – in cazul de fata – forma scrisa a unui act academic public precum este sustinerea unui doctorat se aplica tuturor posesorilor de ph.D? Cei care nu au nimic pe constiinta se mandresc cu lucrarile lor de doctorat, nu le tin ascunse. DIXIT !

      Reply
  10. Dan

    E o fractură logica şi o minciună in adresa directoarei Demetrescu. Orice funcţionar public are relaţii cu terţii, fie ca vrea fie că nu vrea, cu atât mai mult un director, iar corect ar fi fost conform fişei postului să vă îndrume la cine aprobă consultarea tezei, dacă într-adevăr presupune o aprobare, sau să vă răspundă pe şleau care e reglementarea care face imposibilă dezvăluirea tezei.

    În alta ordine de idei ce să te aştepţi de la o persoana agramată? Corect gramatical ar fi fost să semneze „Director al departamentului doctoral”. Articolul hotărât se învaţă în clasa cincea. Poate ar fi bine să căutaţi dacă respectiva a absolvit şcoala generală; şi dacă da, unde.

    Reply
  11. Emil Moise

    Am si eu o experienta de acest tip. Preotul care preda Religie la noi in scoala a obtinut in urma cu cativa ani doctoratul in… sociologie. Eu nu l-am auzit vreodata sa spuna ceva din domeniul sociologiei si nici nu stiu pe cineva care sa il fi auzit. Nici o propozitie. Nici macar o expresie. Intr-un consiliu profesoral am rugat colegii care au doctorat sa depuna cate o copie la biblioteca scolii. A trecut un an de atunci. Nimeni nu a depus. Dar revenind la preotul despre care vorbeam: l-a avut coordonator de doctorat pe dl Pavel Abraham. Surpriza: acesta nu are studii de licenta, masterat sau doctorat in sociologie. Dar era coordonator de doctorate in acest domeniu. Intr-o audienta la Ministrul Educatiei (Mircea Dumitru) l-am intrebat daca e legal ca un coordonator de doctorat sa nu aiba studii in domeniul in care are abilitarea de a coordona doctoranzi. Raspunsul a fost negativ.

    Reply
  12. Fratzii Gracchi

    Surprinzator in principiu, dar deloc surprinzator din punct de vedere „politic” – faptul ca o teza de doctorat in domeniul artei poate fu pusa la „secret”. Evident, e vorba de in abuz. In mod obisnuit, in exemplar al tezei trebuie sa fi fost dat (pentru totdeauna, desigur) conducatorului de doctorat, iar fiecarui membru al comisiei trebuie sa I se fi inmanat, iarasi, cate in exemplar (in mod exceptzional era de-ajuns un singur exemplar pentru intreaga comisie), iar in Rezumat al tezei se distribuie „public”, in massa specialistilor sau intre prietenii doctorandului, odata cu invitatzia de participare la sustzinere. Asadar, aveti si alte locuri unde sa cautatzi teza. Fiind, vorba, insa, de in act politic evident, de ascundere a adevarului, sansele de success sunt foarte subtziri.

    Reply
  13. Diana Lucia Zotescu

    Teza de doctorat se sustine – de altfel – in sedinta publica. In consecinta, si lucrarea in sine poate fi consultata (sau ar trebui sa se poata a fi) in totala libertate procedurala. Stiu de la parintii mei ca, in perioada interbelica, lucrarile de doctorat erau depuse la biblioteca facultatii respective anterior sustinerii, pentru a putea fi studiate de cei interesati care, eventual, intentionau sa participe la sustinere, putand astfel pune chiar si ei intrebari doctoranzilor. Unde a disparut aceasta practica?

    Reply
  14. Monica Lotreanu

    Prof. dr. Ruxandra Demetrescu v-a dat un raspuns inteligent, fiindca, pe linga ca e o persoana de mare finete intelectuala si morala, are abilitatea formularilor destepte in scris. Ma bucur ca rectorul UNArte, intr-un final, v-a dat acces la consultarea tezei Lilianei Turoiu-Udrea. Totusi, de pe pozitia ei, Ruxandra ar trebui sa se alature celor care cer ca, si in Romania, tezele de masterat, doctorat sa fie publicate automat de catre universitatile care gazduiesc comisiile de evaluare si acordare a titlului. In mod „regular” pe un site special administrat, eventual tiparit la print on demand. Cele mai multe universitati au edituri. Oricum o editura non-academica nu poate publica o teza telle-quelle. Absurditatea asta legata de tezele de doctorat, similara interzicerii fotografiatului in gari, aeroporturi si alte facilitati ale Ministerului Transporturilor, trebuie sa inceteze si la noi.

    Cit despre videleanca Turoiu, poate ca si-a redactat teza cu largul si lungul sprijin al lui Botezatu, alt teleormanean creator de moda, si se teme sa nu-i fie piratata instantaneu… Sau poate ca deja ICR Publishing House i-a publicat-o in mai multe versiuni pentru export si noi nu am aflat inca…

    Sa defaimam cit mai putem: mizera tara….

    Reply
  15. Rada Alexandrina

    ASA A HOTARIT PARTIDUL!
    MAI BINE ICEPETI SA FACETI ECONOMII. TREBUIE SA-I DESPAGUBIM PE INFRACTORI

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *