Ionuț Dorobanțu

Ce îi mână în luptă pe membrii clanului Cosma

DNA este în centrul unui nou scandal după ce fostul deputat PSD Vlad Cosma i-a acuzat pe procurorii de la DNA Ploieşti că l-ar fi folosit să fabrice probe împotriva fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a fostului premier Victor Ponta. Cosma a făcut chiar o plângere penală la Parchetul general împotriva procurorilor DNA Ploieşti, pe care îi acuză de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Vlad Cosma a prezentat înregistrari cu şeful DNA Ploieşti Lucian Onea şi cu fostul procuror Mircea Negulescu zis Portocală. Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi ştiut de acţiunile subordonaţilor ei.

În replică, procurorii susţin că fostul deputat PSD Vlad Cosma şi tatăl lui, Mircea Cosma, fost preşedinte al CJ Prahova, i-au şantajat de două luni cu aceste înregistrări. Clanul Cosma ar fi vrut ca procurorii să renunţe la ancheta împotriva lor. Ar mai fi vrut să îi dea seniorului un înscris favorabil la mână pe care să îl folosească în procesul de corupţie de la Înalta Curte.

„Ăla mi-a zis: ”…Domn’e (…) nu mi-au dat nici măcar o caracterizare pentru tata!”, se arată în interceptările din dosarul de şantaj.

Potrivit unor surse judiciare, în 2015, Vlad Cosma a bătut palma cu procurorii şi „a făcut 19-le” ca să îşi reducă pedeapsa cu jumătate. Adică, s-a oferit să îi ajute să „îi prindă” pe Ghiţă şi Ponta cu presupuse infracţiuni în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de fraudarea alegerilor din Republica Moldova astfel încât Victor Ponta să câştige detaşat prezidenţialele. Ar fi un „deal” legal în baza articolului 19 din legea 682/2002 privind protecţia martorilor.

Potrivit aceloraşi surse, Vlad Cosma e nemulţumit că tatăl lui „nu are 19-le”, adică nu poate beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. În acest moment, Vlad Cosma a primit 5 ani de detenţie, iar tatăl lui, Mircea Cosma, 8 ani. Ei sunt judecaţi pentru că ar fi primit mită un milion de euro pentru ca şeful CJ Prahova să acorde contracte de deszăpezire şi asfaltare. Pe 19 februarie ar putea fi ultimul termen al apelului, după care urmează verdictul definitiv. 

Iată stenograma uneia dintre înregistrările prezentate de Vlad Cosma:

Procuror Mircea Negulescu: „Ştie doamna… aia (Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA – n.r.), Lucică (Lucian Onea, şseful DNA Ploieşti – n.r.) şi eu. Şi omul asta (n.r – poliţistul Iordache), atât… Eu aş fi vrut… tu ai alea la tine? Nu, hai să facem… eu m-am gândit aşa: dacă o punem într-un plic…

Deputat Vlad Cosma: OK

Procuror Mircea Negulescu: Şi o trimite un anonim.

Deputat Vlad Cosma: Unde?

Procuror Mircea Negulescu: Aaa… la DNA. Cu un scris pe calculator.

Deputat Vlad Cosma: Pe foi?

Procuror Mircea Negulescu: Pe ce vrei tu, pe foi, pe stick, pe … mea, mi se rupe. Din care să rezulte că este scrisul lu ăla… Sebastian Ghiţă… şi că în perioada aşa… că nu, astea… vom face la fel.

Deputat Vlad Cosma: Bine, cum îi zice lui Lucică? (n.r – Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti)

Procuror Mircea Negulescu: Să ajungă acolo.

Deputat Vlad Cosma: Vine aşa.

Procuror Mircea Negulescu: O anonimă.

Deputat Vlad Cosma: .. Un om pe stradă şi hop fix…

Procuror Mircea Negulescu: O anonimă, da…

Iordache: Un cetăţean… care e indignat.

Procuror Mircea Negulescu: Mai sunt şi alte lucruri care duc la ăsta, nu eşti numai tu pe strada asta!

Ce spune Ghiţă

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit şi aflat acum la Belgrad în procedura de extradare, a comentat din exil la Antena 3 acuzaţiile lui Vlad Cosma şi relaţia lui cu Codruţa Kovesi.

„Eu până în 2014 aveam relaţii normale, Kovesi părea sănătoasă la cap în momentele alea. Mă întâlneam cu dânsa, eu o consideram o prietenie, n-am crezut că se transformă în halul ăsta şi devine o nemernică, o ucigaşă. Sunt dezamăgit de tăntălau ce am fost. Când mi-am dat seama şi am vazut cum această fiinţă se transformă, am ţipat, am strigat. M-am întâlnit peste tot, a venit la mine acasă, a fost la mine în casă, în Ploiesti. În casa mea a fost Kovesi. A venit într-adevăr la vie, a stat o zi, au văzut-o lăutarii, chelnerii, numai cine nu vrea să vadă nu vede. Eu sunt indignat nu de vizitele lui Kovesi în vie, sunt indignat că un om cu o demnitate şi o funcţie atât de mari, investită de societate cu încredere atât de mare, a distrus o instituţie”, a declarat Ghiţă la Antena 3.

Ce spune DNA

Şeful DNA Ploieşti Lucian Onea a respins acuzaţiile aduse de Vlad Cosma într-o conferinţă de presă.

„Am respectat întotdeauna legea şi o să o respectăm în continuare. Nu au existat niciodată metode ilegale de investigare şi nici înţelegeri ilicite sau neloiale cu inculpaţii. Vreau sa fie foarte clar: întotdeauna s-a respectat legea. Niciodată nu au fost falsificate probe în dosare. Sunt susţineri pe care le fac inculpaţii în dosarele în care sunt cercetaţi. Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Au mai existat situaţii, am mai avut controale de la CSM, de la Inspecţia Judiciară şi s-a constatat contrariu. S-a constatat că la DNA Ploieşti a fost respectată legea de fiecare dată. Este de datoria noastră de procurori să stabilim adevărul (…)

Un al doilea lucru despre care vreau să vă vorbesc: Şantajul! Este o situaţie care durează de aproximativ două luni. Există un dosar care este înregistrat în luna noiembrie 2017, am fost avertizaţi de persoane din anturajul familiei Cosma că va urma un atac în media, ceea ce s-a şi întâmplat. Dar noi am urmat calea legală, nu am cedat presiunilor şi nu o să cedăm niciodată!”, a declarat procurorul şef Onea.

DNA atrage atenţia că fostul deputat Vlad Cosma şi tatăl acestuia, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mircea Cosma, au termen pe 19 februarie la Înalta Curte în procesul de corupţie în care au primit deja 5 ani şi, respectiv, 8 ani de detenţie. DNA susţine că familia Cosma a încercat să şantajeze cu aceste înregistrări procurorii astfel încât aceştia să renunţe la o anchetă împotriva lor şi să le dea un înscris care să îi ajute în procesul de la Înalta Curte. DNA a prezentat şi înregistrări făcute în acest dosar de şantaj, unele chiar de vineri, 9 februarie.

Ce spune Andreea Cosma

Deputata Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma, i-a cerut șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, să se dezică de procurorii implicați în scandalul momentului și să-i suspende din funcție. „Urmează noi dezvăluiri. Nu cred că are cum să-l acopere, pentru că sunt mai multe probe. E bine să se dezică de ei și să-i suspende din funcție măcar.”, a spus Andreea Cosma, la Antena3.

Ce l-a nemulţumit pe Vlad Cosma

Potrivit unor surse judiciare, în 2015, pe atunci deputatul PSD Vlad Cosma a făcut o înţelegere cu procurorii DNA Ploieşti ca să îşi reducă pedeapsa la jumătate în dosarul de corupţie. Legea permite astfel de deal-uri între procurori şi inculpaţi, dacă aceştia colaborează şi ajută la prinderea altor presupuşi infractori.

Potrivit articolului 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor:

„Persoana care are calitatea de martor (…) şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”

Potrivit surselor judiciare, Vlad Cosma a bătut palma cu procurorii şi „a făcut 19-le” ca să îşi reducă pedeapsa cu jumătate. Adică, s-a oferit să îi ajute să „îi prindă” pe Ghiţă şi Ponta cu alte presupuse infracţiuni. E vorba de dosarul în care Seastian Ghiţă este acuzat de fraudarea legerilor din reublica Moldova astfel încât Victor Ponta să câştige acolo prezidenţialele. Vezi aici:

http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6455

Potrivit aceloraşi surse, Vlad Cosma e nemulţumit că tatăl lui, Mircea Cosma, nu are articolul 19, adică nu poate beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. Şi Cosma senior a primit 8 ani de detenţie în primă instanţă. Aşa că s-ar fi apucat să îi ameninţe şi şantejeze pe procurori astfel încât să îi dea şi tatălui său măcar o caracterizare favorabilă pe care să o foloseasc la instanţă la termenul de pe 19 februarie, care ar putea fi ultimul.

„Ei au ce au, că… ăla mi-a zis: ”…Domn’e (…) nu mi-au dat nici măcar o caracterizare pentru tata!”, se arată în interceptările din dosarul de şantaj. În acest moment, Vlad Cosma a primit 5 ani de detenţie, iar tatăl lui, Mircea Cosma, 8 ani. Ei sunt judecaţi pentru că ar fi primit mită un milion de euro pentru ca şeful CJ Prahova să acorde contracte de deszăpezire şi asfaltare.

Inspecţia Judiciară şi parchetul fac verificări. Ce spune Tudorel Toader

Inspecţia judiciară s-a autosesizat şi va face verificari. Din Japonia, ministrul Justiţiei Tudorel Toader spune că a luat deja o decizie în legătură cu revocarea Codruţei Kovesi şi o va anunţa cât de curând.

„Dacă e necesar, voi veni cât de repede în ţară. Aşteptări din partea mea sunt sigur că sunt. Presiuni asupra mea în acest sens vă asigur că nu sunt. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Consider că la acest moment nu mai este necesară sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru că dacă aş sesiza ne-ar prelungi cu mult, ar trebui să aşteptăm rezultatele verificării Inspecţiei Judiciare.

Sigur că, în acest timp, au ieşit multe la iveală. Dacă lucrurile aşa stau, este foarte bine ca românii să cunoască adevarata faţă a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituţia spune la prezumţia de nevinovăţie. N-are rost să mai aşteptam Inspecţia Judiciară care să ne spună ce? Să confirme a n-a oară ceea ce în realitate ştim? (…)

Chiar dacă a trecut un timp, chiar dacă unii au spus că trebuia să iau o poziţie mai rapidă, eu apreciez contribuţia tuturor celor care din media sau din mediul privat au contribuit la aflarea adevărului şi la scoaterea la suprafaţă a celor semnalate.(…)

Am raportul privind activitatea DNA-ului întocmit şi îl pot prezenta oricând, există şi varianta cealaltă, cum spuneam, prezentării în plenul Parlamentului a unui raport-sintezî privind activitatea Ministerului Public, DIICOT, DNA. Voi reveni în ţară şi voi vedea care este varianta cea mai recomandată – şi completă, dar şi rapidă. Voi prezenta şi voi concluziona”, a declarat Tudorel Toader.

Parchetul general începe şi el o anchetă după ce fostul deputat Vlad Cosma a depus o plângere împotriva procurorilor de la DNA Ploieşti.


Pe aceeași temă:

Ce e clar și ce nu din înregistrările lui Vlad Cosma

Cum poate un infractor să distrugă DNA

Alina Mungiu-Pippidi: CSM trebuie să îl suspende pe procurorul Onea până la finalizarea anchetei despre DNA Ploiești

Cătălin Tolontan: „Doamna K” este datoare cu o explicație. Publică!

Dana Gîrbovan: Îi solicit doamnei Iorga Moraru să spună cine a fost potențialul premier „urgentat” de DNA, de teamă că voi ajunge eu ministru al justiției


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *