Dollores Benezic

Cum cheltuiește televiziunea finlandeză banii publici

Sau cine cred că va câștiga Eurovisionul de anul ăsta și de ce noi (foarte posibil iar) nu.

O trupă punk formată din adulți cu autism și sindrom Down a câștigat preselecția pentru Eurovision. În Finlanda. Oamenii s-au constituit ca grup în 2012, cu ocazia unui eveniment caritabil, și uite că au ajuns, trei ani mai târziu, să-și reprezinte țara la Eurovision. Asta despre cum își tratează unii „handicapații”…

Dar ce e mai mișto abia urmează. Televiziunea națională finlandeză – organizatoarea concursului, deh – își ia rolul în serios și ce credeți că face, până la marea finală europeană din mai? Păi și-a trimis echipe în fiecare țară participantă – da, și în România – cu dublu scop:

– să le facă cunoscut oamenilor că ei concurează cu o echipă cu dizabilități intelectuale;

– și să facă reportaje despre cum trăiesc oamenii cu probleme de sănătate mintală în țările respective și cum vede populația chestiunea, adică ce șanse ar fi, probabil, ca echipa lor să primească voturi dintr-o țară în care „retardații”, cum prețios se zice pe la noi, sunt încuiați undeva și e aruncată cheia.

Mi se pare cea mai deșteaptă campanie de PR de care am auzit în ultima vreme. M-a făcut nu numai să-i caut pe cei de la PKN pe net (i-am găsit aici), dar cred că îi voi urmări cu interes și la Eurovision. La cum se derulează concursul ăla cred că Finlanda e în pole position.

OK, o problemă ar fi că melodia asta cu care au câștigat e chiar imposibilă, dar din câte am văzut la Eurovision nu contează linia melodică, ci povestea concurentului. Sigur, și povestea noastră cântată de Voltaj, cu copiii căpșunarilor rămași acasă, e lacrimogenă, dar apropos de TVR, ați auzit de vreo campanie despre asta, care să ridice awarenesul chestiunii înainte de finala de la Viena?

sursa: dollo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cum cheltuiește televiziunea finlandeză banii publici

 1. cititor

  Indraznesc sa va invederez faptul ca, totusi, Finlanda isi exercita laudabila politica si pentru ca la mijloc este vorba despre concursul Eurovision. Abia pornind de la aceasta observatie, conced ca organizatorii finlandezi merita tot respectul nostru. Daca, insa, altul ar fi standardul competitiei, va asigur ca Finlanda nu si-ar mai permite aceeasi politica de empatie, intrucat ar deveni, pe drept cuvant, tinta acuzatiilor de dispret fata de ceilalti competitori; pentru competitorii paralimpici exista, totusi, „Jocurile Paralimpice”, pastrand nealterat standardul „Jocurilor Olimpice”. Cam prea usor ni se dau, la inghtit pe nemestecate, tot felul de lucruri „laudabile”.

  Reply
  • santamanta

   @cititor: muzica e arta, nu e sport
   punkistii nu se uita la concursuri, au alta filozofie, acum poate se vor uita prima data la eurovision.
   daca nu era politica UE (condusa de tarile scandinave), acum cei in scaune cu rotile abia daca se puteau deplasa de acasa, ce sa mai vorbim de „competitia” de zi cu zi.
   nu e vorba de empatie, ci de simpla omenie, un fel ‘banala’ campanie de vaccinare

   Reply
 2. George Petrineanu

  Recomand versiunea de mai jos cu subtitrare în engleza. Un strigăt pentru libertate și respect individual care văzut prin prisma textului întregește un cintec altfel monoton și cu fason mediocru. Pînă la urmă și un gest de curaj din partea trupei.
  https://youtu.be/Dhi7Kdj7_rs

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *