Alex Costache

Cum a ajuns Ioana Băsescu pe mâna DNA

Ioana Băsescu, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi zilele trecute în judecată de DNA în dosarul finanţării nelegale a campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Giovanni Francesco și Ioana Băsescu

Calul troian al DNA în familia fostului preşedinte a fost Giovanni Francesco, un fost iubit al Ioanei Băsescu. Potrivit unor surse judiciare, acesta ar fi mers acasă la Ioana Băsescu blindat cu microfoane.

Informaţia a fost lansată pe piaţă de – acum fugarul – Sebastian Ghiţă, care cel mai probabil cunoştea realitatea dosarului chiar de la Traian Băsescu cu care obişnuia să mai bea un păhărel la clubul Diplomaţilor. Vezi aici.

Surse judiciare confirmă însă informaţia lui Ghiţă.

Cum a reuşit Francesco să o înregistreze pe fosta iubită

Scena seamănă cu o alta în care a fost implicat senatorul PSD Marius Isăilă. Acesta se află acum în penitenciar fiind condamnat definitiv pentru corupţie la 5 ani şi 4 luni cu executare.

Potrivit dosarului, Isailă a primit o parte din bani de la un denunţător într-o toaletă de la Parlament. Senatorul a fost precaut şi i-a cerut mituitorului să îşi dea cămaşa jos să vadă dacă are microfoane. Acesta s-a dezbrăcat  şi a lăsat cămaşa jos.

Cu toate acestea, tot a reuşit să îl înregistreze pe senator. Fie avea microfoane în altă parte, fie a fost suficient de abil astfel încât senatorul să nu îşi dea seama că are microfon prins de cămaşă. De jos, “cămaşa” a înregistrat discuţia.

Potrivit unor surse judiciare, nu la fel s-a întâmplat într-un caz mai vechi, când fostul primar al Bacăului, răposatul Dumitru Sechelariu, a observat că un personaj de la care trebuia să ia o şpagă era cam alb la faţă. I-a smuls nasturii de la cămaşă şi a văzut că omul era “cablat”.

De ce şi-a înregistrat italianul fosta iubită

Giovanni Francesco este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar disjuns din cel trimis acum în judecată. Pedeapsa pentru spălare de bani este între 3 şi 10 ani, iar pentru evaziune între 2 şi 7 ani.

Aşa că italianul stă cu sabia lui Damocles deasupra capului. Colaborarea cu DNA l-ar putea ajuta în dosarul său şi ar putea obţine o reducere de jumătate din pedeapsă. Este o tehnică de anchetă despre care Traian Băsescu spune că e un abuz. Luaţi-o cum vreţi, însă este una legală.

De ce e acuzat italianul de evaziune

În 1 iulie 2009, Giovanni Francesco a încheiat prin firma sa, No Limit Management, un contract cu RCS-RDS pentru lansarea a două televiziuni de muzică. Italianul a închiriat echipamente şi aparatură audio-video.

El a încasat de la RCS-RDS 2.500.000 lei, însă – potrivit DNA – nu a plătit TVA şi impozit pe profit. Ar fi făcut astfel evaziune fiscală de peste 735.000 de lei.

Ce a făcut cu banii. De ce e acuzat de spălare de bani

Potrivit DNA, “la instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obţinută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României.” Potrivit DNA, banii au fost viraţi prin transfer bancar şi justificaţi prin încheierea unor contracte fictive.

Potrivit unor surse, din banii de la RCS-RDS, firma lui Francesco a plătit 1,1 milioane de lei către firme implicate în campania electorală a lui Traian Băsescu.

Peste 400.000 de lei s-ar fi dus de la Francesco către firma care i-a făcut  pagina de internet lui Traian Băsescu – www.basescu.ro. De asemenea, firma italianului ar fi plătit peste 100.000 de lei şi pentru scena unde aveau loc concerte pentru susţinerea lui Băsescu.

Firma lui Francesco, No Limit Management, i-ar fi plătit şi companiei lui Dan Andronic, DA Comunication & Media, aproape 700.000 de lei.

Andronic ar fi folosit aceşti bani, mai departe, pentru a-i plăti un comision de succes firmei de consultanţă a lui Tal Silberstein, Greenberg Quilan Rosner Researcher Inc: 125.000 de dolari. Comisionul de succes era ca urmare a câştigării alegerilor de către Traian Băsescu întrucât Tal Silberstein şi Dan Andronic au lucrat la campania fostului preşedinte din 2009.

Italianul l-ar fi “băgat la apă” şi pe Andronic

Dan Andonic a fost audiat iniţial ca martor în dosar. Potrivit unor surse, el ar fi declarat că banii primiţi de la firma lui Francesco nu aveau legătură cu campania lui Traian Băsescu, ci era vorba de consultanţă de afaceri pentru firma italianului, care dorea să deschidă un post tv şi în Ungaria.

Declaraţia lui Andronic ar fi contrazisă însă de depoziţia italianului, coroborată cu alte probe. Potrivit unor surse, Francesco a declarat la DNA că a semnat două contracte cu firma lui Andronic la cererea Ioanei Băsescu şi că nu era vorba de niciun post tv în Ungaria, ci de plata unor servicii pentru campania electorală.

Prin urmare, Dan Andronic a fost inculpat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

„Din probele administrate rezultă însă că cele două contracte au un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea lui Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana pentru plata serviciilor de consultanţă politică prestate candidatului de către Andronic Dan Cătălin şi de o societate străină, iar după declanşarea cercetărilor Andronic Dan Cătălin a transmis copia unui contract către Băsescu Ioana, prin intermediul lui Udrea Elena Gabriela, pentru a fi folosit în faţa autorităţilor”, susţine DNA.

Italianul dezminte colaborarea cu DNA

Giovanni Francesco neagă colaborarea cu DNA şi ameninţă jurnaliştii cu judecata. România Curată are însă informaţii sigure aşa că nu are decât. Cel mai probabil, italianul consideră că nu a colaborat cu DNA, ci doar că a spus adevărul (care ajută însă DNA), au explicat surse judiciare. Vezi aici ce spune Francesco.

Disjungere pentru Traian Băsescu?

Pe lângă dosarul disjuns pe numele lui Giovanni Francesco pentru evaziune şi spălare de bani, în rechizitoriul lui Udrea, Ioana Băsescu şi Andronic mai există o disjungere.

Informaţia apare în rechizitoriul anonimizat dat presei de către DNA în baza legii 544/2001 şi a ghidului CSM privind relaţia cu mass-media.

Nu ştim pe cine vizează această disjungere întrucât informaţia este anonimizată, însă presa a speculat că ar putea fi vorba despre Traian Băsescu însuşi.

Surse judiciare nu confirmă şi nu infirmă informaţia, însă specialişti în drept au explicat că logic aşa ar fi întrucât – cel puţin teoretic, în realitatea dosarului – Traian Băsescu a fost beneficiarul banilor pentru campanie.

Dosarul disjuns ar putea însă foarte bine să râmână în acest stadiu sau să fie închis din lipsă de probe. Asta dacă nu cumva Elena Udrea, copleşită de dosare, decide să deschidă gura şi să spună ce ştie.

Nici acest lucru nu este suficient, evident, dacă nu se coroborează cu alte probe. De exemplu, fostul lider al PDL Vasile Blaga a fost vizat de mai multe denunţuri la DNA din partea fostului primar din Slatina, Darius Vâlcov şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabi Sandu, însă cel puţin până acum procurorii nu au reuşit să le coroboreze cu alte probe. Vasile Blaga a fost trimis în judecată într- un dosar de corupţie tot în baza unor denunţuri, însă ale altor persoane, întocmit de DNA Ploieşti.

De ce sunt acuzate Ioana Băsescu şi Elena Udrea

În esenţă, DNA susţine că cele două ar fi coordonat colectarea unor bani proveniţi din infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală către campania lui Traian Băsescu din 2009.

Ioana Băsescu este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte).

Ea l-ar fi instigat pe iubitul ei de atunci, Giovanni Francesco, să “spele” banii proveniţi din evaziune şi pe cei obţinuţi prin corupţie de la directorul Oil Terminal, Silviu Wagner.

Potrivit DNA, în decembrie 2009, Ioana Băsescu i-ar fi cerut directorului Oil Terminal să “achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an.”

Totul ar fi fost mascat sub forma unor contracte de peste 400.000 de lei pentru servicii fictive de publicitate.

“Serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare)”, arată DNA.

Banii i-ar fi folosit personal, nu i-ar mai fi dat la campania electorală

Până la urmă, directorul Oil Terminal ar fi plătit doar peste 100.000 de lei, bani pe care Ioana Băsescu i-ar fi folosit şi pentru o excursie în Cuba.

“În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obţinută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de inculpaţii Băsescu Ioana și Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba şi a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării”, arată DNA.

Ce ar fi făcut Elena Udrea

Fostul ministru PDL al Dezvoltării, Elena Udrea, este acuzată de 2 fapte de instigare la luare de mită şi alte 5 fapte de spălare de bani. Ea ar fi coordonat stafful informal al sediului de campanie al lui Traian Băsescu. Ar fi condus operaţiunile de colectare a banilor proveniţi din infracţiuni şi de  spălare a lor.

Potrivit DNA, Udrea ar fi cerut comisioane de la oamenii de afaceri care aveau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării. E vorba de lucrări pentru realizarea unor pârtii de schii şi a unor linii de telegondolă. Aşa ar fi strâns Elena Udrea peste 1.600.000 de lei pentru campania lui Băsescu. Acestea sunt acuzaţiile de instigare la luare de mită.

Udrea le-ar fi cerut oamenilor de afaceri, prin intermediari, să încheie diferite contracte pentru servicii fictive de publicitate, pentru a da o aparenţă legală banilor. Acestea sunt, în esenţă, acuzaţiile de instigare la spălare de bani.

Acuzaţiile aduse Elenei Udrea seamănă cu cele din dosarul Gala Bute. De altfel, dosarul este disjuns din cel privind Gala Bute. În ce o priveşte pe Elena Udrea, dosarul are cam aceleaşi personaje şi denunţători.

Elena Udrea a primit recent 6 ani cu executare în dosarul Gala Bute, însă sentinţa nu este definitivă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Cum a ajuns Ioana Băsescu pe mâna DNA

 1. John M.

  Solo uomini d’onore! Probabil că-și vorbesc cam așa: „Să mori tu înregistrat!” Sau „Am fost la saună și-am discutat goi-goluți, cum mama ne-a făcut, fără microfoane.”
  Famiglia – celula de bază a societății românești …
  La unii ajunge cuvântul (în general și-n conjuncturi mai licite), la noi se contestă și cuvântul înregistrat – zice și asta ceva.
  Îți vine să te-ntrebi: A cui construcție a fost Băsescu, totuși ? Și să faci o comparație: filmul Avatar, la care a muncit o armată de oameni a produs vreun miliard jumate de dolari, pe când holograma logoreică Băsescu a produs cu certitudine de la de 10 ori mai mult în sus (și a stat în boxoffice cel puțin 10 ani) ! Și la urma urmei care-i diferența dintre el și Năstase ? Că unul cumpără de la Paul&Shark, iar altul de la Burberry ?
  Absolvenții ăștia de Ștefan Gheorghiu au crezut că în decembrie 1989 s-a schimbat discursul, când de fapt noi avem o problemă foarte mare cu distanța față de realitate. După care încă bâjbâim.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *