România Curată continuă prezentarea cadourilor cu caracter electoral făcute de Guvernul Ponta pe ultima sută de metri a alegerilor. Fie că a fost vorba de măsuri justificate (dar luate doar sub urgența câștigării unor voturi), fie de ceea ce, în termeni populari, se cheamă pomeni electorale.
Prima parte a acestei ample analize o puteți citi aici (click)
Bani de infrastructură în transporturi se dau. Mai lipsesc rezultatele…
Ministerul transporturilor nu s-a jucat și a aprobat în perioada Septembrie – Octombrie 2014 plăți în valoare de 2,5 miliarde RON în cadrul mai multor proiecte finanțate din fonduri europene. Acestea au vizat proiecte de infrasctructură feroviară (inclusiv metrou), rutieră, navală și aeriană. Printre obiectivele vizate de plăți enumerate în comunicatele de presă ale Ministerului regăsim autostrada Cernavodă – Constanța, varianta de ocolire a Municipiului Constanța și autostrada Arad – Timișoara (inclusiv varianta de ocolire Arad). Pentru că au fost investiți bani mulți și fără legătură cu apropierea alegerilor, desigur, a fost aprobat proiectul „„Achiziție de obiecte promoționale pentru promovarea POS-T la finele anului 2013”, cu un buget de 137.500 RON. Acesta va fi implementat până la finalul anului 2014.
Nu au lipsit nici vizitele ministrului Ioan Rus la obiective de interes. Acesta a verificat alături de prim-ministrul prezidențiabil Victor Ponta stadiul lucrărilor de la Autostrada Transilvania. Acolo au demarat lucrările pentru un segment de autostradă și a fost promisă începerea lucrărilor pentru încă un tronson începând cu anul viitor. Ion Rus a mai vizitat și autostrada Arad – Nădlac, dând asigurări că va fi dată în folosință până la finalul anului și lotul 3 al autostrăzii Orăștie – Sibiu, unde constructorii și-au asumat din nou că vor termina lucrările până în 15 Noiembrie înaintea turul 2 de scrutin. Au reușit să se încadreze în termenul promis, dar, la scurt timp după inaugurare, au restricționat circulația pentru că o parte din asfalt a… crăpat. Secretarul de Stat Iulian Matache a participat la ceremonia oficiala de inaugurare a liniei de feribot Constanţa – Batumi – Ilyichiovsk.
Master Planul General de Transport al României, în baza căruia vor fi finanțate din bani europeni proiectele de infrastructură de transport a României, ar fi trebuit să fie un succes răsunător și universal lăudat al actualului guvern, înainte de alegeri. „România este printre primele state membre ale Uniunii Europene care beneficiază de MPGT”, se lăuda Ministrul. Realitatea este însă că în lipsa unei autostrăzi Pitești – Sibiu în planurile pentru 2020 s-a iscat foarte multă nemulțumire în special din partea DACIA. Așa că Ioan Rus a trebuit să suporte multe critici și să promită până la urmă că va include respectivul segment în Master Plan ca autostradă în 2 faze, prima de drum expres (până în 2020) iar a doua de autostradă (ulterior).
Nu au lipsit din activitatea ministerului nici întâlnirile cu sindicatele din transporturi și companiile feroviare și TAROM, anunțarea de controale, demiterea unui director SNCFR și chiar și donarea de sânge de către însuși Ioan Rus în cadrul campaniei „O cale spre viață”.
Drumurile și iubirea voturile…
De fiecare dată iarna prinde autorităţile nepregătite. Nici acest an nu a fost o excepție, prima ninsoare ducând la blocaje rutiere semnificative. Simțind însă cum alegerile îi suflă în ceafă, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) s-a pus pe treabă. Doar în 24 Octombrie au fost semnate contracte de achiziții (pentru vehicule echipate pentru intervenții speciale pe timp de iarnă) în valoare totală de 118 milioane RON (fără TVA). Nu ştim dacă beneficiarii acestor sume, de fericire (sau cum era vorba – de voie, de nevoie…), donează sau nu o parte din bani pentru campania din turul 2 sau pentru buzunarul unuia sau altuia, că DNA ne-a tot arătat în ultimul timp că e la modă… Contracte în valoare de încă 138,6 milioane RON (fără TVA) au fost semnate în Septembrie şi Octombrie, pentru diferite lucrări de construcție și/sau reabilitări de drumuri și poduri. În ambele cazuri e vorba de bani din proiecte cofinanţate din fonduri europene. Încă aprox. 20 de milioane de Euro vor fi cheltuiţi pentru achiziţia a 196 km de parapete de beton pentru separarea sensurilor de circulaţie, fiind demarate procedurile de achiziţie în acest sens.
Tot de la CNADNR aflăm că, din când în când, traficul a fost restricţionat pe diverse porţiuni de drum pentru competiţii sportive şi automobilistice sau târguri. Şi mai aflăm, bineînţeles, cum s-a implicat Viceprim Ministrul Liviu Dragnea, personal, în reluarea traficului pe A2 când au căzut ninsori abundente, ce sancţiuni ferme și dure au primit vinovații pentru blocarea traficului pe autostradă (dar nu și conducerea CNADNR în sine, firește) și cât de justificate sunt plângerile celor din ”Grupul de Inițiativă al cetățenilor din prelungirea Ghencea”, pe care compania se grăbește din nou să îi ajute. Fie vorba între noi, CNADNR se tot grăbește să îi ajute de câțiva ani, dar cam uită să și termine.
Să nu uităm artiștii!
Observând, probabil, că mai mulți artiști au adoptat public poziții critice sau chiar ostile prezidențiabilului prim-minitru, Ministerul Culturii a făcut și el ce a înțeles de cuviință. Ce? Aflăm chiar din titlul unui comunicat de presă: „Rectificarea bugetului Ministerului Culturii: reviste culturale și sute de artiști interpreți printre beneficiari”. Mai exact, 1,1 milioane RON s-au alocat pentru reviste și peste 2 milioane de lei pentru indemnizaţiile de merit a 752 de artişti şi interpreţi. Pe lângă asta, a organizat și două conferințe internaționale și un eveniment național.
Fiat justitia, dar nu așa de mult…
Ministerul Justiției nu reușit să se laude cu prea multe măsuri electorale, poate din frica de a nu grăbi sentințele care îi pândesc, cu siguranță, pe mulți politicieni, sau poate din discreție. Totuși, înaintea primului tur de scrutin Ministrul Robert Cazanciuc a reușit să ajungă la Baia Mare, Satu Mare și Mediaș, la ultimele două lăudându-se cu investiții de milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea sediului instanțelor.
Scutiri de taxe, inclusiv „din rațiuni de curtoazie”, la Externe
Ministerul Afacerilor Externe s-a scuturat și el de niște taxe în prag de alegeri. Poate că dacă organiza votul în străinătate cum trebuie chiar reușea să încline și el, măcar un pic, balanța spre prezidențiabilul PSD…
Printre beneficiarii celor 22 de scutiri decise de MAE de la plata taxelor consulare se numără părinții de copii de copii mici, vitimele traficului de persoane și cei evacuați din cauza diferitelor situații de criză, cei care au nevoie de eliberarea de documente de identitate și călătorie, părinții de nou-născuți, familiile persoanelor decedate, beneficiarii de pensii și alte jutoare sociale, persoanele care doresc să primească / redobândească cetățenia română, anumite categorii de cetățeni străini, elevii, studenți, profesorii însoțitori și cercetători și rude din străinătte ale cetățenilor români.
Și pentru ca generozitatea să fie maximă, iată ce a mai adăugat Ministrul Titus Corlățean (încă ministru la acea vreme) în Ordinul prin care sunt reglementate aceste scutiri:
„(1) Sefii oficiilor consulare si coordonatorii sectiilor consulare ale misiunilor diplomatice sau, dupa caz, sefii misiunilor diplomatice pot reduce sau scuti de la plata taxelor consulare, pe baza de cerere scrisa, motivata, persoanele aflate in situatii deosebite si fara posibilitati materiale
(2) Pentru solicitantii de servicii consulare care nu se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), in cazuri individuale temeinic justificate, personalul diplomatic si consular competent potrivit alin. (1) poate acorda reduceri sau scutiri de la plata taxelor consulare din ratiuni umanitare, de curtoazie ori atunci cand aceasta masura serveste la protejarea intereselor culturale sau in materie de politica externa ale Romaniei”
Ministerul Afacerilor Interne
Simțind cum alegerile bat la ușă, Vicepremierul Gabriel Oprea (și Ministru al Afacerilor Interne) s-a hotărât să-și fericească subordonații. Dintr-un singur foc, la începutul lunii Septembrie, acesta a anunțat mai multe măsuri reparatorii susținute cu bani de la bugetul de stat. Iată-le:
„(…) se va asigura plata cuantumului sporului de 25% din salariul de bază pentru agenții de poliție cu studii superioare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care își desfășoară activitatea în domeniul pentru care beneficiau de acest drept la data de 31 decembrie 2009. Această măsură reparatorie se va aplica începând de astăzi [nr 4 Septembrie].
Prin același ordin aprobat de către vicepremierul Gabriel Oprea, au fost clarificate aspectele privind acordarea sporului pentru munca prestată pe timp de noapte, pentru activitățile desfășurate în baza programărilor sau a planificărilor aprobate de unitate, inclusiv pentru cazurile când aceste activități se desfășoară în ture.
Totodată, se reglementeză modalitatea de stabilire a gradațiilor pentru perioada concediului de creștere a copilului, cât și modalitatea de acordare a ajutorului în caz de deces pentru familiile angajaților Ministerului Afacerilor Interne care și-au pierdut viața în timpul serviciului.
Acest ajutor acordat în caz de deces reprezintă venit neimpozabil și este exceptat de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. (…) Referindu-ne la nevoia de acoperire a deficitului de personal, trebuie precizat că anul acesta, pentru prima dată după anul 2010, toți absolvenții promotiei 2014 ai Academiei de Poliție, dar și ai școlilor de subofițeri și agenți, au fost încadrați la termen. Este vorba de peste 750 de ofițeri, agenți și subofițeri care, în prezent, lucrează în structurile Ministerului Afacerilor Interne. (…)”
Dacă tot am vorbit de drepturile angajaților, trebuie să completăm că în luna Septembrie s-au găsit în mod „miraculos” bani și pentru sumele de bani necesare achitării drepturilor de echipament rămase restante pentru lunile ianuarie-martie 2014, plata urmând a se face până la finalul lunii Octombrie. Asta după din Aprilie plăţile au fost făcute la termen iar restanţele din 2013 au fost plătite şi ele în procent de 50%. Cine știe, poate până la alegeri primesc și restul de restanțe din 2013, așa, ca de „Crăciun”…
Tot pentru satisfacție personalului MAI înainte de alegeri, Guvernul a alocat 31 de milioane de euro pentru îmbunătățire nivelului de dotare cu autovehicule. Astfel, 2800 de autoturisme ar urma să fie achiziționate. De altfel, Ministrul a mai anunțat că 450 de autoturisme Dacia Duster 4 x 4 vor fi repartizate către structurile MAI în perioada electorală și ușor post-electorală 20 Octombrie – 30 Noiembrie. Și polițiștilor de investigare a fraudelor li s-a promis înzestrarea cu mijloace de transport și echipamente tehnice noi, fiind semnat în acest sens un proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian. Cu 3 zile înainte de alegeri a fost lansat și un program referitor la cooperare în spațiul Schengen și combaterea infracționalității transfrontaliere. MAI s-a mai lăudat și cu finalizarea altor proiecte cu finanțare Europeană, dintre care inclusiv unul referitor la „Dezvoltarea implicării societăţii civile în elaborarea, implementarea şi evaluarea politicilor anticorupţie”, respectiv „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene, al transpunerii şi al aplicării acquis-ului comunitar”.
Alte măsuri luate de MAI au inclus acordarea, cu diferite ocazii. Ponderea cea mai mare o au însă anunțurile referitoare la arestări, destructurări de rețele infracționale și descoperirea de infracțiuni.