Mihai Goțiu

Contestat puternic de societatea civilă, George Maior și-a dat demisia de la conducerea SRI. Iohannis i-a acceptat-o

„Directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI Președintelui României, marți, 27 ianuarie a.c. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Demisia lui George Maior survine la puțin timp după ce Curtea Constituțională a respins ca fiind neconstituțională Legea Securității Cibernetice, denumită și Legea Big Brother 3, contestată puternic de societatea civilă.

Legile supravegherii nu au fost singurele care l-au pus pe George Maior în conflict cu societatea civilă. În toamna lui 2013, asocierea pe care fostul șef al SRI a făcut-o între protestatarii pentru Roșia Montană și ”grupări extremiste și eco-anarhiste” care ”ar încerca să deturneze manifestațiile” au stârnit, de asemenea, iritarea civică, cu atât mai mult cu cât George Maior era cunoscut încă din perioada în care a fost senator de Alba ca fiind susținător al proiectului de la Roșia Montană. La fel de iritante au fost declarațiile lui George Maior și despre activiștii care luptă împotriva fracturării hidraulice, despre care a lăsat să se înțeleagă că ar face jocurile Rusiei. Aceste informații, neprobate în vreun fel, au ajuns inclusiv în ”The New York Times”.

În fine, după respingerea Legii Securității Cibernetice, Augustin Zegrean, președintele CCR, a acuzat presiuni care ar fi fost făcute de către SRI asupra judecătorilor din instituția pe care o conduce.

Interesant e că doar cu două zile în urmă, duminică, George Maior dădea de înțeles, la B1 TV, că i-a prezentat spre evaluare noului preşedinte Klaus Iohannis mandatul său de şef al SRI, și că urmează să fie reconfirmat de acesta în funcţie. „Mandatul a fost prezentat, iar domnul preşedinte a afirmat şi sper să îl citez corect, că aceasta este o temă artificială, SRI funcţionează bine şi postul e ocupat. Am avut multe întâlniri cu domnia sa”, a declarat George Maior, citat de Epoch Times.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Contestat puternic de societatea civilă, George Maior și-a dat demisia de la conducerea SRI. Iohannis i-a acceptat-o

  1. flesh

    Ce atâtea secrete de stat? Transparența e mai bună pentru toată lumea. Și fiecare dintre noi are dreptul la viață privată. Mergem pe încredere cu serviciile secrete, dar dacă ne înșeală încrederea? De unde știm că securiștii folosesc informațiile pe care le obțin în interesul nostru? Sau conducătorii noștri, la care ajung aceste informații? Cum îi verificăm dacă își fac treaba?
    Sperăm că și-o fac. Sperăm că mai sunt jurnaliști care își fac meseria și investighează. Sperăm că judecătorii respectă legea și fac dreptate.
    George Maior m-a scârbit când a zis de extremiști și eco-anarhiști la protestele pentru Roșia Montană. Am fost la multe proteste și oamenii pe care i-am întâlnit acolo aveau motive curate. Spre deosebire de George Maior. Eu nu cred că George Maior lucra la S.R.I. în interesul meu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *