Romania Curată

Cine n-are firmă de asfaltat, să-și cumpere! Topul achizițiilor publice (19 august – 1 septembrie)

Aqua Parc SRL, firma lui Gheorghe Vlasie, despre care România Curată a mai scris în luna iunie, este din nou pe podiumul achizițiilor publice la finalul lunii august. Deși dosarul în care este inculpat încă nu a fost finalizat, patronul Aqua Parc primește în continuare milioane de lei publici pentru lucrări în Județul Neamț.

În județul Maramureș, de reabilitarea infrastructurii rutiere se vor ocupa două firme cunoscute pentru controverse. Prima este Conrep SA, deținută de Vasile Coman (zis “Vărzaru”), primarul din Vișeul de Sus, pe care ANI l-a declarat incompatibil în 2017 după ce Primăria Vișeul de Sus a încheiat 21 de contracte cu firmele sale în perioada în care acesta era consilier local. Presa locală relata în 2018 că în spatele acelor contracte ar fi o poveste mult mai amplă prin care firmele primarului ar fi obținut un monopol pe exploatarea lemnului din zonă, pe care îl deține de aproape 20 de ani. A doua firmă este Autotehnorom, deținută de Vasile Ion Rîpan, un om de afaceri din Suceava cunoscut pentru o altercație cu polițiștii de circulație, dar și pentru presupuse legături cu interlopi din zona Moldovei, de la care ar fi preluat firma.

Tot de infrastructură rutieră se va ocupa și Dimex-2000 Company, o altă firmă abonată la bani publici, al cărei patron, Ioan Scurtu, a fost condamnat cu suspendare pentru cumpărare de influență. Acesta a promis prim-procurorului din Năsăud, Veturia Adriana Moldovan, că îi va construi un pod spre casa de vacanță dacă intervine pe lângă judecătorii care se ocupau de câteva dosare în care era implicat. Dimex-2000 Company este pe locul doi înt-un top al firmelor care au primit bani publici în Bistrița-Năsăud, după firma Consiliului Județean, Lucrări Drumuri şi Poduri S.A. Mai mult, acest contract a fost și obiectul unor investigații în presa locală, care spun o poveste mult mai amplă despre Ioan Scurtu și Dimex-2000.

Panadria S.R.L. este o firmă din Găneasa patronată de Adrian Barbu, fost director Apele Române Olt şi al ANIF. Când Darius Vâlcov era primar în Slatina, aceasta a crescut din firmă de patiserie și panificație în cea mai profitabilă companie de construcții din județul Olt, iar succesul său nu s-a oprit acolo. Soția lui Adrian Barbu a povestit pe larg despre legăturile strânse de afaceri între ea și Vâlcov.

Topul finalului de vară este închis de Ydail Construct S.R.L., despre care am mai scris în luna martie.

 

Denumire contract Valoare atribuită (RON) Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Reabilitare, modernizare și consolidare infrastructură rutieră de interes județean (815 zile) 222.102.013 Județul Neamț Aqua Parc SRL
Achiziționarea a 130 autobuze hibride (19 luni) 195.268.332 Municipiul București Mercedes-Benz România
Reabilitare DJ 186, sector Bârsana (Dj 185) – Strâmtura – Rozavlea – Şieu – Bogdan Vodă – Dragomireşti – Săliştea de Sus – Săcel (DN 17C)” – LOT 1; Reabilitare DJ 187, Leordina (DN 18) – Ruscova – Repedea – Poienile de Sub Munte” – LOT 2 139.970.536 Județul Maramureș Conrep / Autotehnorom
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Etapă a III -a PROIECTARE ȘI EXECUȚIE LUCRĂRI DE CONSTRUCȚII ȘI INSTALAȚII OBIECTUL TERMINAL DE PASAGERI (12 luni) 122.337.126 Județul Brașov Bog’art S.R.L. – UTI
Modernizarea drumurilor judeţene DJ151B şi DJ142, Ungheni (DN15) – Mică – Tîrnăveni (DN14A), judeţul Mureş (118 luni) 105.903.926 Județul Mureș Dimex-2000 Company S.R.L.
Întreținere curentă pe timp de vara – Parte carosabilă , acostamente, benzi de urgență și benzi de încadrare anul I – anul IV D.R.D.P. București – Lot 4 SDN Alexandria- reluare (48 luni) 103.147.350 Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. Saga Business Construct SRL
Modernizare DJ 678 Limita județului Olt – Drăgoești – Casă Veche – Drăgioiu – Galicea – Brătia –Cremenari – Bercioiu – Rudă – Bârsești – Barza – Budești (DN7-E81) (36 luni) 90.125.530 Județul Vâlcea Panadria S.R.L.
Proiectarea și execuția centrului de management integrat al deșeurilor în județul Cluj – lucrări în regim de urgență (7 luni) 54.700.000 Județul Cluj Regia Autonomă A Domeniului Public Cluj-Napoca
Reabilitare și modernizare drumuri județene, județul Mehedinți – DJ562A [Gruia (int.DN56C) – Rogova (int.DN56A)]; DJ563 [int.DN56A – Oprișor (int.DJ561A) ]; DJ561A [Oprișor (int.DJ563) – BăIăcița (int. DJ606) – Gvardinița – Bîcles – int. DJ606A (Plopi)]; DJ606A [ int.DJ561 A – Plopi – Izvorălu (int. DJ561A)]; DJ561A [ int. DJ606A – Tîmna – int. DN6]; DJ607 [int. DN67A (Strehaia) – Grozești – Păsărani – lim. jud. Gorj]” (36 luni) 51.999.262 Județul Mehedinți Ydail Construct S.R.L.
Achiziţia de piese de schimb,materiale,echipamente,componente,scule,dispozitive,verificatoare şi utilaje pentru elicopterele militare tip IAR–330 Puma L-R.M. (17 luni) 49.434.474 Ministerul Apărării Naționale – Unitatea Militară 01836 IAR S.A. Brașov

Dacă semnalați nereguli în vreun contract de achiziție publică, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro.

Ca să susţineţi România Curată, donaţi aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *