Alex Costache

Cine este noul ministru al Justiției. Cele 10 bile negre din cariera lui Florin Iordache

Motto: „Mesaje antijustiţie au avut tot timpul, dar cred că acum sunt mai pregătiţi ca oricând să treacă de la vorbe la fapte. Şi mai îmi e teamă de reacţia sistemului judiciar, care va fi 0, în frunte cu viitorul CSM” (Judecător)

Dacă citeşti ce spune acest înalt judecător din România şi apoi vezi propunerea PSD pentru portofoliul Justiţiei, realizezi că s-ar putea să vină vremuri grele pentru lupta anticorupţie.

De la viceprimar la Caracal la doctor în Relaţii Internaţionale

Dacă te uiţi pe CV-ul oficial al lui Florin Iordache, constaţi că este un cadru de nădejde al PSD, provenit de la Partidul Socialist, fost preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor. A fost inginer, jurist, viceprimar la Caracal şi a ajuns deputat în 2000. În 2007 şi-a trecut în CV un doctorat în “Relaţii Internaţionale”. Este căsătorit cu Magdalena Iordache, fostă judecătoare la ICCJ, acum pensionară. Vezi Cv-ul lui aici.

CV-ul neoficial al lui Florin Iordache, cel pe care i-l dau faptele

1. A propus eliminarea şi apoi scăderea cvorumului de prezenţă la referendumul de demitere a preşedintelui

Deputat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a propus în 2007 eliminarea cvorumului de prezenţă la referendumul de demitere a preşedintelui. Conform noului text propus de Ioardache şi aprobat de Parlament, un preşedinte ales în al doilea tur de scrutin, putea fi demis la referendum cu votul a jumătate plus unu din cei care se prezintă la vot, nu cu jumătate plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

„Nu e nici o legătură între decizia de suspendare a preşedintelui şi proiectul de modificare a legii…noi am demarat aceasta procedură de modificare în 2005…nu am făcut o lege pentru Băsescu, ci una constituţională” spunea deputatul PSD Florin Iordache în 2007.

Cvorumul de prezenţă a fost reintrodus în primavara lui 2012 de majoritatea PDL şi eliminată din nou de Guvernul Ponta pe 4 iulie 2012. Până la urmă, CCR, printr-o decizie din 15 iulie 2012, a menţinut cvorumul de prezenţă la 50 plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

Iordache nu s-a lăsat şi, un an mai târziu, a propus şi obţinut reducerea cvorumului de prezenţă la referendumul de demitere a preşedintelui la 30 la sută. Vezi aici.

2. Vârf de lance în ”Marţea neagră”

Pe 10 decembrie 2013, deputaţii au aprobat sau modificat mai multe acte normative controversate. E vorba de legea amnistiei şi graţierii, modifica­rea Codului Penal, legea minelor şi legea lobby-ului. Deputatul Florin Iordache a fost considerat atunci o figură centrală în operaţiunea Marţea neagră, potrivit surselor politice citate la acea vreme de ziarul Gândul.

3. A iniţiat eliminarea din lege a nepotismului

Iordache este iniţiatorul mai multor proiecte de lege de modificare a legislaţiei penale. Unul dintre ele vizează eliminarea sancţiunilor pentru parlamentarii care şi-au angajat rudele la cabi­net până în anul 2013. Vezi detalii aici şi aici.

4. A iniţiat şi eliminarea unor incompatibilităţi pentru aleşii locali

Un alt pro­iect care i-a avut printre iniţiatori pe Florin Iordache le-a dat dreptul aleşilor locali să facă parte din Consiliile de administraţie ale companiilor de utilităţi publice.

5. A iniţiat şi eliminarea probelor obţinute prin mandat de siguranţă naţională

Deputatul Florin Iordache a propus şi modificarea legii 51/1991 privind Securitatea Naţională a României astfel încât procurorii să nu mai poată utiliza în dosarele de corupţie interceptările reali­zate pe mandat de siguranţă naţională. Această iniţiativă nu a trecut.

6. Iniţiator al legii privind super-imunitatea avocaţilor

Florin Iordache s-a numărat şi printre iniţiatorii controversatului proiect de modificare a avocaturii prin care se urmărea acordarea unei super-imuni­tăţi avocaţilor: procurorii nu aveau voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparţinând avocaţilor. Detalii aici.

7. A participat la blocarea anchetelor penale în Parlament. „Prea ne speriem de Bruxelles, cine e Bruxelles-ul asta?!”

Deputatul Florin Iordache s-a opus anchetei privind fraudele de la referendumul din 2012. Citeşte mai multe aici.

8 Vrea revizuirea Constituţiei în sensul recunoaşterii familiei tradiţionale

“În faţa viitoarei comisii de revizuire a Constituţiei, cel puţin un subiect care este foarte important azi. Este vorba despre acel demers popular în care 3.500.000 de români au spus că trebuie precizat foarte clar şi modificat articolul 48. Contrar părerilor chiar ai unor membri ai Executivului actual, cred că trebuie să avem tăria şi să spunem foarte clar că trebuie să ne păstrăm tradiţia şi identitatea României şi de aceea, din punctul meu de vedere trebuie neapărat modificat acest articol care defineşte foarte clar familia. Sunt convins că acest demers ambiţios va beneficia de susţinerea tuturor grupurilor parlamentare”, a declarat Florin Iordache în noiembrie 2016. Vezi aici.

9. S-a numărat printre inițiatorii proiectului de lege prin care Vlasov a vrut să preia Registrul Comerțului

Florin Iordache a fost printre inițiatorii proiectului de lege privind trecerea Registrului Comerțului la Camera de Comerț, condusă la vremea respectivă de Mihai Vlasov. Acest caz s-a transformat în dosar penal, iar în octombrie 2015, pe atunci vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a fost audiat în calitate de martor. Mihail Vlasov a fost condamnat în acest dosar la doi ani de închisoare cu suspendare.

10. Soţia lui, fosta judecătoare ICCJ, acum pensionară, a făcut parte din completul care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul mătuşa Tamara

Vezi detalii aici:

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Cine este noul ministru al Justiției. Cele 10 bile negre din cariera lui Florin Iordache

 1. just

  Uf, de ce nu mai dorm bine unii! Personal, ca simplu cetatean, chestia aia cu „nepotismul”, mi se pare o aberatie. Cred ca trebuie sa primeze promovarea prin competenta si nu neaparat cel de rudenie. Dar, daca eu sunt un medic f bun, sau un profesor bun, mi se pare o tampenie sa nu poata fi alaturi de mine fiul meu, daca are inclinatii spre aceste profesii si poate deveni un excelent medic sau profesor. Faptul ca eu iti angajez neamul tau si tu pe al meu, mi se pare mai aiurea pentru ca, oricum angajarile se fac pe baza de cunostinte = relatii. Sunt familii care prin traditie au fost militari, profesori, medici, politicieni (neamul bratienilor), sau ingineri, cercetatori, astronauti. competentele capatate in familie, adesea sunt mai reale si mai profunde decat cele ce pornesc de la 0. Fireste, pot avea o sansa f mare si acestea dae nu trebuie sa le excluda pe celelalte doar pentru ca unii se simt frustrati.
  Totul pare a fi ceva de genul: „hai sa le gasim nod in papura.

  Reply
  • Dan

   Simplule cetățean, fiul tău poate fi alături de tine, ba chiar și fiica, soția, fratele soției, amanta fratelui tău… soacră-ta, cu tot neamul vostru de căpușe nenorocite!
   Cu o singură condiție: nu tu să-i numești / angajezi!
   Capisce?!

   Reply
 2. Dan

  De unde si, mai ales, de ce se miră dna Alina Mungiu?!
  Ce credeați că cuprinde programul (nescris/nepopularizat) al lui Dragnea – PSD/ALDE?!
  Dezastrul de abia acum incepe!
  Au ratat (la mustață!) planul diabolic de acum 4 ani (marțea neagră etc), de data asta nu își mai permit…
  Si nu-l vad pe Dragnea dând fuga la Otopeni, sa se vadă cu vreun oficial din Marea Britanie, care sa-i puna in vedere ca UE nu acceptă așa un derapaj de la democrație. Nu de alta, dar nu el e prim-ministru, nu?! Si nici pe UE nu o mai omoară grija de Romania… Au ei alte probleme, mult mai mari.
  Poate pe asta se ai bazează Dragnea plus Tariceanu. Dar sper ca lumea (românii) nu vor dormi…
  Ne așteaptă vremuri grele!
  Baba Vanga

  Reply
 3. ceatza

  Avand in vedere ca toate cele 10 puncte sunt anti-Base, ar trebui sa i se ridice statuie acestui erou national! Nu sa fie „anchetat” de comisii in care participa si nevotatii de miliardele de romani care i-au trimis mesaje de sustinere celui nedevenit pe nedrept premier din cauza legilor basiste! Asa ca o sa curga lapte si miere, dar in cantitate limitata, pentru ca nu e cine putea premier! Beneficiarii vor fi alesi in functie de corectitudinea votului dat, normal!

  Reply
 4. ??????

  Avand in vedere „declaratia de incompatibilitate” din declaratia de avere a domnului Florin Iordache de ce considerati ca celebra ANI organizata de nu mai putin celebra doamna Monica Macovei sustinuta de la fel de celebra doamna Mungiu-Pippidi, fost consilier cotrocenean in epoca Traian Basescu, nu ar fi intervenit pentru restabilirea compatibilitatii firesti in cariera de parlamentar a domnului Florin Iordache ?

  Reply
 5. ??????

  Si ati observat ca la CCIR domnul Florin Iordache l-ar avea „presedinte” pentru activitatea de arbitraj pe domnul Sorin Petre Dimitriu, urmarit de catre DNA ?
  Considerati ca domnul Dimitriu l-ar fi sprijinit pentru a ajunge in guvern pe domnul Iordache ?

  Reply
 6. ??????

  Remarcand „autoritatea ministrului de justitie”, invocata de domnul Iordache ,asupra procurorilor, cum comentati speta descrisa anterior ?

  Reply
 7. ??????

  De ce considerati ca a tinut domnul Liviu Dragnea sa il desemneze pe domnul Florin Iordache intr-o asemenea pozitie ministeriala atata vreme cat , probabil, PSD mai avea si alte persoane cu pregatire juridica ce puteau indeplini o asemenea responsabilitate, domnul Liviu Dragnea asumandu-si totusi o desemnare ce ulterior ar provoca diverse controverse ?

  Reply
 8. CETATEANUL

  Individul impreuna cu DRAGNEA SI TARICEANU prin aberatiile comise impotriva NORMALITATII incita populimea la revolta sociala fara de care nu se poate DEMOCRATIZA RO daca va mai ramane ceva din ea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *