Liderii USL susţin că nu vor vota în Camera Deputaţilor solicitarea venită de la Parchet pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, deoarece ar fi „un abuz politic” pentru influenţarea referendumului din 29 iulie. Liberalii şi social-democraţii nu cred că respingerea cererii Parchetului în Parlament va fi reflectată negativ în Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care va fi prezentat până la finele anului. „După cum arată dosarul, este clar că se încearcă o presiune politică. De fiecare dată prea ne speriem de Bruxelles, cine este Bruxelles-ul ăsta?”, a declarat, duminică, pentru gândul.info deputatul PSD, Florin Iordache.
Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, este extrem de categoric în ceea ce priveşte cererea Parchetului. „Ceea ce se întâmplă acum este un abuz politic. În această situaţie punctuală ne aflăm în faţa unei decizii a procuraturii care este influenţată politic. Mesajul nostru clar este că nu votăm solicitarea Parchetului în cazul fostului ministru Victor Paul Dobre”, a declarat pentru gândul Mihai Voicu. Anterior, aceeaşi poziţie a USL fusese exprimată şi de europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu.
Liberalul susţine că poziţia PSD este similară cu cea a PNL. Întrebat dacă un vot negativ în Parlament în cazul fostului ministru Dobre nu ar influenţa totusi negative Raportul MCV al UE, Voicu a spus că nu vrea să facă speculaţii, dar nu crede că Parlamentul trebuie să voteze mereu „da”.
„Dacă cineva ar fi presupus, oricine, că aceste voturi trebuie să fie automate DA, de ce nu a pus în Constituţie că trebuie să fie DA? Dacă toate cererile indiferent că sunt justificate sau nu trebuie votate cu DA, atunci de ce mai votăm, de ce nu a trecut direct în Constituţie? Tocmai asta este ideea, că trebuie să existe un mecanism din partea Parlamentului care să prevină abuzurile politice. Cei care au gândit chestiunea această legată de imunitate, nu noi din România, acest principiu constituţional democratic, au avut în vedere ca Parlamentul să aibă un mic mecanism pentru a preveni abuzurile politice”, a explicat vicepreşedintele PNL.
Reamintim ca fostul ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, este acuzat de procurori de abuz în serviciu, deoarece a semnat în locul ministrului de Interne, Ioan Rus, adresa către Curtea Constituţională prin care ministerul nu îşi asuma „veridicitatea” numărului celor înscrişi în listele electorale permanente. Această adresă a obligat judecătorii Curţii Constituţionale să amâne luarea unei decizii în cazul referendumului până ce autorităţile nu oferă Curţii o cifră exactă şi asumată. Guvernul a demarat săptămâna aceasta un amplu proces de actualizare a listelor electorale permanente.
Alături de fostul ministru Dobre, în dosarul „Referendumul” mai sunt implicaţi chestorul Constantin Manoloiu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Ioan Nicolae Căbulea.
Citeste si stenograma convorbirii Rus-Dobre in care se vede ca Dobre, desi stia ca ceea ce i se cere este un abuz si o incalcare a legii, a consimtit totusi sa semneze actul transmis Curtii Constitutionale aici
http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtinterceptari-in-dosarul-listelor-electoralelt-fontg-3180.htm