Romania Curată

Cercetătorii Asociației Ad Astra au dat în judecată Ministerul Educaţiei

Asociația Ad Astra, organizație a cercetătorilor români din țară și diaspora, a decis să dea în judecată Ministerul Educaţiei (MECS), pentru că nu respectă legea. În 21 noiembrie 2014, asociaţia a cerut MECS informaţii despre bugetul competiţiei de proiecte Tinere Echipe 2014, însă răspunsul primit nu a inclus această informaţie. „

”Considerăm că cei 3.000 de directori de proiect (alături de echipele lor, formate din minim alți trei cercetători) au dreptul să cunoască fondurile pe care încearcă să le acceseze, la fel cum publicul larg este îndreptățit să cunoască modul de alocare al banului public”, spun reprezentanţii Asociaţiei Ad Astra, într-un comunicat de presă.

Plângerea a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti, secția a II-a contencios administrativ și fiscal, în 26 februarie

Iată mai jos întregul comunicat al Asociației Ad Astra:

„Asociația Ad Astra cheamă în instanță Ministerul Educației și Cercetării Științifice (M.E.C.S.) pentru refuzul acestuia de a face public bugetul total al competiției de proiecte Tinere Echipe 2014. Plângerea a fost înregistrată în data de 26.02.2015, cu numărul 6743/3/2015, la Tribunalul București secția a II-a contencios administrativ și fiscal.

România alocă din ce în ce mai puțini bani proiectelor de cercetare bazate pe competiție directă, ocupând ultimul loc în cadrul Uniunii Europene. Transparența în alocarea acestora este deci cu atât mai importantă. Prevederile legale sunt foarte clare în acest sens (a se vedea art. 41 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Normele metodologie aprobate de HG 1265/2004) și au rolul de a evita eventualele abuzuri ale Autorității Contractante (subordonate M.E.C.S.). Pe scurt, bugetul unei competiții de proiecte trebuie făcut public odată cu lansarea acesteia, nu ulterior publicării rezultatelor. Astfel, se poate face o estimare a ratei de succes, iar cercetătorul își poate planifica mai bine munca pentru atragerea de fonduri. În plus, se evită reajustarea ulterioară a bugetului în funcție de rezultatele evaluării proiectelor, păstrându-se imparțialitatea în alocarea banilor publici.

Ultima competiție de proiecte, pe plan național, a fost lansată prin Ordinul nr. 631/10.11.2014 al Ministrului delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică (în prezent M.E.C.S.), iar Pachetul de informații al acesteia nu include fondurile totale alocate în acest scop. Au fost depuse aproximativ 3.000 de proiecte. Considerăm că cei 3.000 de directori de proiect (alături de echipele lor, formate din minim alți trei cercetători) au dreptul să cunoască fondurile pe care încearcă să le acceseze, la fel cum publicul larg este îndreptățit să cunoască modul de alocare al banului public.

Asociația Ad Astra a depus la registratura M.E.C.S. o cerere de acces la informații de interes public în 21.11.2014, cu scopul de afla acest buget. În lipsa unui răspuns, a fost formulată o reclamație administrativă în data de 13.01.2015. Răspunsul primit la aceasta nu a inclus însă informația cerută, deschizând astfel calea spre acționarea în instanță a Ministerului.

Prin acest demers dorim atât aflarea bugetului cât și să atragem atenția asupra nerespectării prevederilor legale de către o autoritate a statului, cu impact negativ asupra mediului de cercetare din România”.

Ad Astra este o asociaţie a oamenilor de ştiinţă români din întreaga lume.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *