Victoria Stoiciu

Ce nu se vede pe Facebook în prima zi de școală

Prima zi de școală, flori, zâmbete, poze. Ce nu se vede nici pe Facebok, nici pe Insta, sunt copiii care azi nu merg la școală din cauza sărăciei sau cei 40% dintre copii care trăiesc în risc de sărăcie; nu se văd eforturile financiare disporoporționate pe care sute de familii le fac pentru ca copiii lor să fie azi „în rând cu lumea”.

Ce nu se vede este modul în care sărăcia afectează performanța școlară – în graficul de mai jos se poate observa cum copiii din familii cu situație materială bună au medii școlare mari, iar cei din familiile cu probleme materiale au rezultate mai degrabă slabe. La cel sărac, și mâța-i chioară, cum ar veni.

Între timp, noi continuăm să trăim sub vraja meritocrației, amagindu-ne că dacă ești bun, nu ai cum să nu reușești. O consecință a acestei credințe oarbe este faptul că valoarea unei burse de merit este dublă față de cea a bursei sociale, iar banii sunt direcționați, cel mai adesea, către copiii care au cea mai mică nevoie de ei.

Am uitat un lucru esențial – nu există meritocrație atâta timp cât nu beneficiem toți de același start în viață. Într-o lume în care unii își fac temele în frig sau cu burta goală și alții sunt luați și duși cu mercedez-ul la școală, există noroc sau, vorba președintelui Iohannis, ghinion. Cel mai adesea și pentru cei mai mulți, ghinion.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce nu se vede pe Facebook în prima zi de școală

  1. JK

    Vă rog să vă informați: câte partide eflorează subiectul în platformele / programele lor electorale. Sau câți candidați la președinție abordează tema. Poate-ar trebui să aduceți într-o zi vreo 20 de copii săraci, îmbrăcați cu hainele lor de școală obișnuite, să-i așezați în fața parlamentului și să-l puneți pe fiecare dintre „aleși” să privească un copil în ochi 30 de secunde. Dacă rămân la fel și după, înseamnă că asta e.
    Oricum, idealurile „masonice” ale Luminilor s-au cam dus dracului și la ei. Dacă apari pe lume într-o shithole country, sau din părinți cu low social credit, ori dacă cari în cromozomi gene de predispoziție la boli și deloc la performanță, LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE sunt niște vorbe goale.
    Așa scrie în manualele serioase de ecologie: în condiții de densitate redusă a populației predomină cooperarea, în suprapopulație: competiția. Or, competiția a devenit Dumnezeul pieței, iar piața a devenit tot. Este ca și cum coborâm un deal cu dorința de a ajunge în vârful lui. Exact cum a prezis Orwell: am ajuns să credem că războiul e pace, că moartea este viață, că jegul e virtute etc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *