Romania Curată

Câtă austeritate poate îndura Europa?

Textul de mai jos a fost scris și asumat de un grup de directori și curatori de artă contemporană din Eidnhoven, Paris și Lublijana – Zdenka Badovinac, Charles Esche, Vasif Kortun, Natasa Petresin Bachelez și Steven ten Thije. Articolul a fost publicat inițial pe site-ul Internationala (aici), un proiect ce reunește cinci muzee de artă europene, și ne-a fost pus la dispoziție de Dan Perjovschi, alături de desenele care îl însoțesc. Traducere din engleză de Corina Apostol (România Curată).

greece-drahmaturgy-2015

Dan Perjovschi – Greece Report 1

***

Câtă austeritate poate îndura Europa?

“Aristotel a observat că omul este o ființă politică pentru că se bucură de capacitatea de a comunica, ceea ce îi permite să poziționeze ceea ce e drept și ceea ce e nedrept în comun, în timp ce animalele își folosesc vocea doar pentru a exprima plăcerea și durerea.” – Jacques Rancière, Politica Esteticii

În acest moment Europa suferă de o nedreptate sistemică, în timp ce politicienii și tehnocrații Europei par hotărâți să asculte doar propriile dureri. Ei nu se tem să își piardă doar banii, ci se tem să piardă monopolul asupra viitoarului nostru posibil. Politicile de austeritate din ultimii ani au împins Grecia către o singură concluzie logică: avem nevoie de o altfel de gândire pentru un altfel de viitor.

Dan Perjovschi - Austerity

Dan Perjovschi – Austerity

Această alternativă este nepopulară nu din cauza costurilor financiare, ci pentru ca înseamnă că tot sistemul politic european va trebui reformat – această reformă este opusă de toate măsurile draconice de reformă existente. Mai mult decat abolirea econometriei, o altfel de politică trebuie instaurată – o politică care prețuiește pacea și solidaritatea mai mult decat fidelitatea către un set de reguli. Doar o politică care ia în considerare mai mult – cultura, istoria, ecologia naturală și cea umană – poate deveni mai mult decât suma părților ei constituente. Doar o astfel de politică poate crește în termeni umani, nu economici.

europa-2014-procentage

Dan Perjovschi – Europa (procentage)

Ceea ce este în joc în ultima euro-criză este o miză nu mare, ci enormă. Timp de ani, chiar timp de decade, și cu siguranță în ultimele luni, Europa a devenit obsedată de numere și de modele tehnice. Este ca și cum un limbaj comun bazat pe cuvinte și verbe a fost înlocuit de gramatica calculatoarelor. Elita politică actuală nu are niciun sens – din punct de vedere al tuturor conotațiilor acestui concept – nu are dimensiunea culturală și istorică a acestui joc important pe care îl joacă atât de prost. Strămoșii elitei de azi știau ce înseamnă imperativul “Niciodată!” din 1945; ei au văzut cu ochii lor consecințele unei Europe divizate. Ei au știut în 1953 că doar atunci când datoria economică va fi absolvită, Europa se va putea vindeca de rănile îngrozitoare.  Astăzi, cu toate că știm despre conflictele așa-zis regionale din ultimii cincizeci de ani din Iugoslavia, Ucraina și Irlanda, Europa pare prinsă în propriul pragmatism orb. Literalmente orbi, liderii noștri ne conduc către un hău. Dacă își vor deschide ochii doar când vor fi pe punctul de a cădea, va fi deja prea târziu.

Dan Perjovschi - Greek Bank

Dan Perjovschi – Greek Bank

Toate discursurile lor despre numere ascund adevarata dramă care are loc acum. Conform acestei logici, toată durerea care nu poate fi reprezentată aritmetic nu există. Haideți atunci să ne gândim la altfel de numere. Din 2011 regimul de austeritate a produs o creștere în rata de sinucideri din Grecia, mai precis 11,2 de morți pe lună.  Această creștere a început din 2008, ceea ca face statistica și mai îngrozitoare. Mai mult de 11 persoane decid să își curme viața în fiecare lună din cauza crizei economice. Aceste morți nu pot fi fotografiate; durerea nu poate fi împărtășită sau făcută mai palpabilă pentru o comunitate nord-europeană care este extrem de ignorantă. Ca și cum ar pune sub semnul întrebării conștientizarea traumatică a propriei complicități, Juncker a anunțat că grecii nu ar trebui să aleagă suicidul pentru că se tem să moară. Încercând să risipească demonul convingerilor sale, Juncker nu a putut să accepte că innaceptabilul s-a întâmplat deja. Grecii deja plătesc cu viețile lor.

Dan Perjovschi - Greece Report 3

Dan Perjovschi – Greece Report 3

Cu o zi intainte, presedintele EuroGrup-ului, Jeroen Dijsselbloem, ar fi putut anunța fără lacrimi în ochi că guvernul grec ar trebui să ia măsuri drastice care ar durea pe termen scurt, dar care ar aduce creștere economică pe termen lung. Cu toate acestea, 93% din planul de salvare european nu ajunge la greci, ci se întoarce la băncile germane, franțuzești, olandeze sau luxemburgheze – membri ai sistemului bancar care au produs un Armagedon financiar și poate chiar și unul real în 2008.  Când până și statisticile lor arată că datoria Greciei va fi nesustenabilă și în 2030, conform decretelor Troicii, despre ce termen lung mai putem vorbi? Și cum poate un politician să aducă un astfel de mesaj comunității când până și economiștii prea-slăviți nu pot discerne un viitor viabil? Ce fel de politician crede cu adevărat că așa ceva este rezonabil? În ce alt loc s-ar putea considera că unsprezece morți pe lună este o situație rezonabilă?

greece-austerity

Dan Perjovschi – Austerity

Ce nu pot recunoaște Juncker, Dijsselbloem și acoliții lor este că regimul calculatoarelor a eșuat în Europa. Modele umane de a gândi, a fi sau a acționa sunt prea limitate pentru econometricieni, și cu toate acestea acești învățați înguști la minte sunt preoții regimului politic actual. Aceast eșec tehnocratic nu este ceva nou, ci este moștenit de la începutul statului modern. Dupa Revoluția Franceză, constituția tehnocrată implementată în tânara republică nu a putut împiedica tirania lui Robespierre. Wilhelm von Humboldt, un martor contemporan, a concluzionat că principalul deficit era că statul francez a fost construit numai pe rațiune, în timp ce oamenii sunt mai mult decât atât. Oamenii sunt ființe etice, religioase și culturale, care gândesc și simt, și de aceea nu pot fi limitate de reguli fără sens de “comporament economic rațional.” Von Humboldt a dezvoltat o înțelegere mai largă a noțiunii de ‘Bildung’ ca un model alternativ pentru o școală educativă și civică care ar permite înțelegerea ființei umane în totalitate. Şi așa, cu toate că cunosc aceste modele istorice, guvernul german din păcate alege să conducă o uniune oarbă de calculatoare, ceea ce forțează Grecia să își trateze cetățenii ca jumătăți de oameni, pentru a-și putea face calculele.

Dan Perjovschi - Greece Report 3

Dan Perjovschi – Greece Report 3

Orbirea Europei de azi și implementarea agresivă a soluțiilor care sunt știute a fi nefuncționale sunt extrem de problematice. Toată lumea ar trebui să stie că ura crește ușor în umbrele Europei. Istoria este plină de avertizări negre asupra ceea ce poate elibera aceast strigăt de durere și răzbunare; cu toate acestea, abilitatea noastră de a rememora este mult mai slabă decaât dorința noastră de a uita. Peste tot în Europa disperarea economică actuală are capacitatea de a reactiva traume etnice din trecut. Acestea nu escaladează exponențial, în schimb ascund puncte sensibile care transformă vocile în forță violentă. Cine ar fi putut prezice acum douăzeci de ani, că vom deplânge un alt genocid în Europa? Exact acum douăzeci de ani sârbii din Bosnia începuseră să înconjoare slab-protejata vale din Srebrenica: cine a prezis ce tragedie se va desfășura în acele zile de vară nu era înarmat cu un calculator și nu proclama validitatea teoriei comportamentului rațional.

Dan Perjovschi - Greece Report 2

Dan Perjovschi – Greece Report 2

În consecință, ne adresăm tuturor administratorilor și politicienilor implicați în această criză să lase calculatoarele pentru un moment și să facă un efort să asculte cuvintele care ies din gurile celor disperați. Acestea nu sunt țipete de durere, ci acte de vorbire care încearcă să numească ceea ce este nedrept. Echilibrul trebuie restabilit, dar nu echilibrul bugetelor, ci al sensului nostru comun de umanitate. Ca acum două secole, la începutul epocii democratice, suntem în continuare ființe care simt și gândesc; și eticile, valorile noastre, definițiile despre ceea ce e bine si ceea ce e rău cer un alt fel de angajament față de ceea ce ne oferiți voi. Fie ca Europa să devină o uniune politică și economică – o democrație cu un demos plural  – care poate permite diverselor viitoruri să existe și în care alternativele și diferențele demostrează putere în loc de slăbiciune – nu pentru că putem, ci pentru că este necesar.

future-bank-data-2015

Dan Perjovschi – Future, Bank, Data…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Câtă austeritate poate îndura Europa?

 1. Nicolae Dorobantu

  YOUR MONEY IN THE BANK
  YOUR DATA IN THE CLOUD
  YOUR FUTURE … IN CORPORATE HELL; heil TTIP

  Reply
 2. Aurelian Pirosca

  E nemaipomenit sa vezi artisti implicati. E poetic, sublim. Daca politicile de austeritate nu au adus nimic bun iar politicieni si bancheri sunt niste cutre, care nu au mila de strigatul de durere al grecilor, atunci te intreb Dane de ce nu faci tu o chestie mult mai practica? Pune economiile tale de o viata in bonduri grecesti, poate dupa o astfel de intreprindere o sa desenele altfel :-) Nu de alta, dar sa fi cu gura mare intro parte iar cu buzunarul altundeva e preaching ridicol si cam schizo. Molach, molach, molach….

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Aurelian Pirosca: păi de ce în bonduri? că acolo sunt ”abonați” la robinet o parte importantă a celor care vreau în continuare austeritate; alta era dacă ziceai de o investiție într-o măslină grecească, dar și cu alea e mai greu, că majoritatea îs la îmbuteliat în ceva țări mai nordice, de unde se întorc ulei în Grecia, că de-asta nu mai avem granițe în UE ;)

   Reply
 3. George

  Exponenţii financiari ai iadului european nu au înţeles şi nici nu vor înţelege că viitorul nu le aparţine. Că ei singuri,cocoţaţi pe un maldăr de numere şi calcule reci,secretomani ,infatuaţi ,nu pricep nici în ultimul ceas că Europa înseamnă mai mult decît bani.Şi nici nu au cum să înţeleagă că oricare popor european nu mai trăieşte sub securea inchiziţiei.Actualele reţele de informaţie le dejoacă interesele fooatre îndepărtate de ceea ce chiar ei nu precupeţesc să invoce-UNITATEA FINANCIARĂ EUROPEANĂ. Mai mult decît evident că scopul a fost cu mulţi ani deturnat în macrointerese ale grupurilor financiare ticăloşite de lăcomie ,injusteţe,manipulare,corupţie.Socotesc cetăţenii Europei ca pe simplă masă de manevră,carne de tun.Că aceste calcule sinistre nu se potrivesc şi că acum în anul de graţie 2015,va trebui să dea socoteala pentru fiecare eurocent nu mai miră pe nimeni,în caz contrar popoarele care neîntrebate dacă consimnt la această uniune sînt de acord,prin măsuri severe ,gen „ocupy street” vor da cu ei de toţi pereţii.Deşi madame Lagarde ,profund mînjită ,permanent participativă la manipularea jocurilor murdare financiare ,vrea să spele oarecum faţa troichiştilor-că doar nu stă gratis în actuala funcţie-în scutr timp va fi obligată să facă alegerea finală.Ori va fi transparentă şi va reclama cu subiect şi predicat ,vinovaţii pitulaţi,ori sub presiunea popoarelor U.E. va fi forţată să-şi dea demisia.Mititelul bulgăre de zăpadă pornit pe panta descendentă a hotiilor încă din 2008,acum a devenit un colos imposibil de oprit şi se va sparge exact în birourile bine păzite ale marionetelor care pozează democraţia ,de la Bruxelles.Poate fi cineva mai detaliat şi mai transparent în a explica ACTUALA CRIZĂ CHINEZĂ ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *