Romania Curată

VESTE BUNĂ și victorie civică: propunerea legislativă pentru salvarea și protejarea pădurilor de lângă București a fost votată în unanimitate în Senat

Propunerea legislativă referitoare la protejarea pădurilor din jurul Capitalei, inițiată în urma campaniei civice „Împreună pentru Centura Verde” a fost adoptată de Senat ieri (26 iunie) cu unanimitate de voturi. Din cei 106 de senatori prezenți, 105 au votat pentru, nu au existat voturi împotrivă, nu a fost nicio abținere și doar o singură persoană (Diana Ivanovici Șoșoacă) a ales să nu voteze.

”În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, zeci de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, adunate sub umbrela platformei „Împreună pentru Centura Verde”, au transmis către Parlament, pe 12 aprilie 2023, propunerea legislativă ce presupune punerea sub protecție a întregii vegetații forestiere a Ilfovului. Proiectul constituie piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov”, se arată într-un comunicat de presă al inițiativei civice.

Propunerea legilsativă a fost asumată de deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (Reper) și a fost semnată de parlamentari și de la alte partide, printre care actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (PNL), fostul ministru a mediului Tanczos Barna (UDMR), Alina Gorghiu (PNL), Cristian Niculescu Țâgârlaș (PNL), Robert Cazanciuc (PSD) și Laura Moagher (PSD).

Propunerea legislativă își va urma acum parcursul la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz, unde va intra în procedură de dezbateri și vot în comisiile de specialitate și în plen în sesiunea din toamnă.

Petiția inițiată pe Platforma Declic, pentru susținerea propunerii legislative a trecut de 7.000 de semnături. Dacă nu ai semnat-o încă, o poți face aici.

„Pădurile periurbane ne aduc tuturor beneficii uriașe. Această lege va permite conservarea lor, accesul publicului pentru a beneficia de serviciile lor multiple și intervenția pentru reconstrucție ecologică, unde și când este cazul. Inițiativa Centurii Verzi are astfel și rolul de a-i aduce împreună pe toți actorii din societate, de la societatea civilă la mediul politico-administrativ, de la mediul academic și de cercetare, la cel de business.”

Florin Stoican, co-inițiator al platformei civice ”Împreună pentru centura verde”

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta a presupus și încă presupune “deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru aer curat și viitor. Astăzi, în Senat, a fost unanimitate. Toate partidele au votat pentru. Mă înclin și le sunt recunoscător tuturor. Locuitorii din București și Ilfov așteaptă acum votul pozitiv și de la Camera Deputaților.”

Alex Găvan, co-inițiator al platformei civice ”Împreună pentru centura verde”

Inițiatorii platformei civice ”Împreună pentru Centura Verde” speră că adoptarea și promulgarea legii va constitui și punctul de plecare al unui proiect pentru crearea de centuri verzi și în restul țării.

Mai mult despre inițiativă, aici

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “VESTE BUNĂ și victorie civică: propunerea legislativă pentru salvarea și protejarea pădurilor de lângă București a fost votată în unanimitate în Senat

  1. George

    O veste excelenta, felicitari celor care s-au implicat.
    Exista terenuri virane foarte mari in Bucuresti care pot fi transformate in parcuri sau paduri, spre exemplu terenul din spatele stadionului Steaua intre Prelungirea Ghencea si Soseaua Alexandriei sau fostele sere din Prelungirea Ghencea etc. Un proiect pentru transformarea acestor zone in parcuri sau impadurite o sa atraga foarte multe voturi!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *