Ileana Renia

Cum a ascuns ministerul condus de Ghinea date privind contractele din proiectele lui Dan Barna

Astăzi, RISE Project a publicat un articol în 10 puncte în care apar informații suplimentare față de articolul inițial despre Cazul Barna. Unul dintre ele se referă strict la interesanta relație dintre Dan Barna și Cristian Ghinea, care își are rădăcinile în anul 2016, în vremea guvernului tehnocrat.

În aprilie 2016, Cristian Ghinea devenea ministru al Fondurilor Europene, acestuia alăturându-se și Dan Barna în mai 2016 ca secretar de stat. În octombrie 2016, Ghinea anunța triumfal #MFELeaks, adică publicarea tuturor proiectelor și contractelor de achiziție din programele pe fonduri europene: acum o facem de bunăvoie, se numește un pas fără precedent spre transparență din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene. Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe și nu înțeleg de ce nu a fost făcută / gândită să fie publică de la bun început.

Astăzi, RISE Project ne arată cum această transparență era de fapt selectivă. Pentru proiectele gestionate de compania lui Dan Barna, DCG, toate achizițiile sunt anonimizate, deci nu putem vedea firmele către care s-au dus contractele din cele 3 proiecte (Biblioteca Bunelor Practici, Punți Comunitare, respectiv Ses-am Deschide-te). Ne-am dus și noi pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene, am descărcat acele documente și… da. Firmele din proiectele lui Barna sunt anonimizate.

67,88% dintre achizițiile dispuse în cadrul proiectelor europene din POSDRU, care implică firma lui Dan Barna, au fost anonimizate în baza publică de date a ministerului condus tot de Barna (adjunctul lui Ghinea).

Mai multe voci din USR afirmă că de fapt partidul este condus de către Cristian Ghinea, Dan Barna fiind doar interfața acestuia. În cazul în care Barna nu va intra în turul doi, ar apune și supremația lui Ghinea în USR, zic sursele noastre, deci așa putem explica și vocea sacadată, aproape disperată a lui Cristian Ghinea din acel laudațio publicat săptămâna trecută pe Facebook.

De ce ar fi ascuns ministerul condus de Ghinea și Barna firmele care au pus mâna pe achizițiile din cele 3 proiectele POSDRU ale firmei lui Dan Barna? Dacă totul era în regulă, așa cum amândoi aproape că ne imploră să înțelegem, de ce atâta secretomanie? Până și la contractele lui Ghiță datele sunt la liber în marea campanie de transparentizare a lui Cristian Ghinea la MFE.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Cum a ascuns ministerul condus de Ghinea date privind contractele din proiectele lui Dan Barna

 1. JK

  Nu știe bărbatul ce știe tot satul.
  ÎN APROAPE TOATE PROIECTELE EUROPENE E LA FEL.
  ÎN TOATE STATELE EUROPENE E LA FEL (CU DIFERENȚE DE NUANȚĂ).
  Eficiența în timp a proiectelor europene este departe de a bate în 100%. Multe sunt pomeni mascate, altele sunt hoții legale. Limitarea la 5 sau 10 ani a perioadei de control după încheierea proiectului lasă câmp liber unor planuri pe termen lung. Acolo unde nu-i vorba de investiții, lucrurile sunt și mai ușoare.
  În loc de-a-l ataca pe Barna, un inventar al centrelor de formare, de vizitare, de informare, pensiunilor turistice, al facilităților construite din bani europeni în orașele dunărene și care facilități sunt în paragină etc. ar fi o mai bună ilustrare a fenomenului. Nu mai zic de uriașele sume cheltuite pentru mediu.
  În schimb, dacă Barna a fost și este marioneta lui Ghinea, problema e gravă. USR-ul ar trebui pur și simplu să-l retragă din cursa electorală, să se epureze de Ghinea et comp., să se concentreze pe câștigarea Bucureștiului (cu Nicușor Dan it’s almost done!) și pe obținerea unui scor cât mai bun la parlamentare. Și să mediteze fiecare userist la ceea ce ar trebui făcut pentru a salva România, de pesedism, de normalitatea lui Johannis, de sărăcie și de lipsa de viitor.

  Reply
  • Libertate de expresie

   JK, teme-te de ce este mai rau pentru USR. Atacul contra lui Barna nu este intamplator. El are ca scop eliminarea USR in intregime, prin absorbtia in PNL. PSD-ul a rezistat in trecut unor atacuri din acestea distrugatoare. Dar asta pentru ca are un electorat captiv care nu are alternativa, fiind urat si dispretuit de alte partide. USR-ul nu este asa. USR este un partid de „moft”, votat dintr-o toana, de un electorat suficient de labil incat sa voteze apoi PNL sau sa nu mai vina la vot.

   O spunea chiar Caramitru: „Ma întristează zilele astea un lucru. Aveam multi prieteni in Piața Victoriei. Oameni buni care au luptat cu noi împreună.
   Acum – câțiva dintre ei au ales calea ușoară. Functii și pozitii. Repede. In PNL sau in jurul lor. Și acum – sunt pe baricade și spumega contra USR-ului. Nu înțeleg ce le-am făcut așa de rău ( am cerut doar fără penali – știți voi – chestia pentru am luptat împreună). Cum e posibil așa ceva fraților? Voi nu vă dați seama ca acum sunteți fix lângă ăia cu care luptam împreună? Așa de repede? Nu vă e rușine? Va puteți privi in oglindă? Și lăsați-ma cu „interesul national”. Mai degrabă recunoașteți ca va bateți pentru un mic „interes personal”.”

   Reply
   • JK

    Precum în cer, așa și pe pământ: PNL-ul a fost ales vehiculul intereselor celor care conduc Europa și a reușit să concentreze și interesele aripii Trump. PNL-ul a devenit astfel, cu girul giruetelor din servicii (care recunosc stăpânul după mărimea osului primit, indiferent de „principii”), hățurile și zăbala cu care este condusă colonia. Din nefericire, USR-ul nu reprezintă prea mulți oameni, deși a aprins multe speranțe. Dacă este o falangă gen Podemos, sprijinitorii ei nu sunt la putere și se pare că n-au investit destul. Și oricum, presupușii finanțatori sunt dușmanii de moarte ai lui Trump, iar Trump e încă la putere (dar și el se poate enerva dacă Germania se mai joacă mult cu țevile din Rusia și dacă vrea să stea în Europa de Est, s-ar putea să scuture mult scena politică din România și să ducă PNL-ul la procentajul lui natural de 15%). Din punctul meu de vedere, au fost prinși într-un clește, într-un joc cu rezultatul știut cu mult dinainte. Atacați de PNL mai mult sau mai puțin subtil, prin Paleologu (care s-a autoinstrumentalizat cu o veselie de prost suferind de glosolalie), atacați de PSD cu mijloacele josnice care prind la creierul reptilian al alegătorilor lor clasici (neomarxiști, construcția lui Coldea, Caramitru-taie-pensii etc.) și mai ales fără sprijin mediatic, legați de un Plus care a dispărut din peisaj odată cu plecarea lui Cioloș la Bruxelles (visul ce-a visat), fără o dronă de atac gen riseproject, șansele lor sunt mici, atât la alegerile de duminică cât și la următoarele. Cu USR-ul (care putea să-și pregătească mai bine acțiunile, totuși), cred că s-a sfârșit epoca iluziilor că se mai poate face politică și democrație. Dacă n-am fost atenți la modul în care a urcat Johannis la cârma PNL, apoi la Cotroceni, nici la modul în care a fost scos psihopatul de Dragnea din scenă, nici la plantarea marionetei Viorica la Palatul Victoria, nici la independența jurnalistică a grupului de „intelectuali patrioți” de la Cluj (Gușă, Rareș), nici la ieșirea dubioasă a lui Nicușor Dan (mai așteptăm dezlegarea misterului), ne merităm soarta.

    Reply
  • Bobby

   Deci Barna ar fi cel mai cinstit, dar domeniul in care lucreaza il face sa dea gherle si uneori sa treaca limitele penalului. Daca in domeniul lui nu s-a ridicat peste nivelul mediocru, ce m-ar face sa cred ca o va face ca presedinte?

   Reply
 2. marius

  Domnul GOTIU, cianurista adina valean vizavi de RMGC a ajuns comisar european… felicitari pentru „mucles” in front, USR o adevarata oaza de … turcesc

  Reply
  • JK

   V-ați întrebat vreodată dacă Johannis e cianurist sau roșu-montist? L-ați văzut cu geacă roșie la mitingul pentru păduri? Sau pe Orban? Sau pe Paleologu? Sau pe Isărescu? Sau pe preafericitul investitor-colector Daniel?
   Oare și-au delegat atribuțiile dlui Goțiu, de trebuie să-l tragem la răspundere? Dacă USR-ul e rahat turcesc, PNL-ul ce-i, o maioneză bătută cu mâna dreaptă? Johannis e vreun croissant vienez ori vreun mare wurst?
   Așteptați să vedem cum se manifestă europarlamentarii USR și Plus.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *