Mihai Goțiu

TVR, pe mână cu Cartelul Lemnului! Negarea tăierilor ilegale de păduri, recunoscută de Comisia de Etică, dar conducerea n-a dat nicio sancțiune

La TVR a fost negată amploarea tăierilor ilegale de păduri și a fost promovat Cartelul Lemnului. Comisia de Etică a recunoscut situația, dar conducerea instituției nu a dat vreo sancțiune

Comisia de Etică și Arbitraj a Societății Române de Televiziune (SRTV) a recunoscut, oficial, ieri, 6 februarie, că:

  • asociațiile și firmele din industria lemnului – cele mai multe membre ale Cartelului Lemnului – au fost promovate unilateral și partizan pe canalele televiziunii publice, în cadrul unor emisiuni difuzate în serial;
  • în cadrul producțiilor s-a ascuns faptul că o parte dintre firmele și invitații din emisiune aveau condamnări penale sau procese și dosare în derulare ori că au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru cartelizarea pieței lemnului;
  • jurnalistul care a realizat emisiunile a încălcat echilibrul prevăzut în Statutul ziaristului și că se afla în conflict de interese (firma soției sale fiind sub contract cu principala asociație promovată în emisiuni;
  • în cadrul acestor producții au fost atacați și li s-au adus acuzații neprobate în vreun fel jurnaliștilor și activiștilor de mediu;
  • a fost negată amploarea tăierilor ilegale de păduri, de asemenea, fără a prezenta probe/dovezi jurnalistice în sprijinul acestor afirmații.

Comisiei de Etică și Arbitraj i s-a solicitat (de către președintele director general al SRTV) un punct de vedere, încă de pe 13 mai 2022, cu privire la aspectele semnalate pe site-ul Rise Project privind conţinutul rubricii „Iubesc pădurea şi sunt îndrăgostit de lemn” a emisiunii „Descălecaţi în Carpaţi” şi realizatorul acesteia, jurnalistul Răzvan Petrişor. În esenţă, se arăta în sesizare, jurnalistul Andrei Ciurcanu de la Rise Project a reclamat „promovarea mascată” în emisiune a intereselor unor companii din industria lemnului „sancţionate sau anchetate penal pentru comerţ cu lemn furat din păduri” în baza unui pretins parteneriat între postul public şi Asociaţia Prolemn, precum şi un „posibil conflict de interese” în care s-ar fi aflat jurnalistul TVR, în condiţiile în care firma soţiei, care oferă „servicii de reprezentare media”, ar fi încasat în 2021 de la asociaţia industriei de prelucrare a lemnului echivalentul a 13.000 de euro.

Citește, aici, investigația Rise Project: Reclamă mascată pentru cei care vând lemn tăiat ilegale

Potrivit comunicatului oficial, Comisia de Etică s-a întrunit de patru ori pe parcursul anului trecut (pe 2, 9 și 16 iunie, respectiv 21 septembrie), dar raportul cu observațiile și constatările acestuia au fost făcute publice doar ieri, 6 februarie, în urma solicitărilor jurnalistului Andrei Ciurcanu. În mare, problemele semnalate în articolul de pe Rise Project au fost confirmate de către Comisie.

Deși raportul a fost transmis Consiliului de Administrație al SRTV și președintelui director general, Cristian Turturică, încă de pe 22 septembrie 2022, conducerea televiziunii publice nu a anunțat nicio sancțiune la adresa jurnalistului lobbyst și nici măsuri reparatorii față de jurnaliștii și activiștii de mediu atacați în emisiunile în discuție, pentru a le oferi spațiu de emisie în care să-și prezinte argumentele și punctele de vedere legate de acuzațiile care le-au fost aduse și minciunile și manipulările producțiilor respective. Ar fi fost (ar fi) o minimă reparație nu față de jurnaliștii și activiștii de mediu, ci față de telespectatorii (atâți cât mai sunt) care urmăresc canalele televiziunii publice.

Redăm, mai jos, o parte din observațiile și concluziile Comisiei de Etică și Arbitraj a SRTV. Cu mențiunea că Asociația Prolemn, condusă de Cătălin Tobescu, are printre membri o parte importantă a companiilor din Cartelul Lemnului (de la ”celebrele” firme de procesare austriece, până la cele autohtone de exploatare a lemnului, cu ”liderii” Frasinul sau Silvania). Tobescu este, în același timp, și președinte al Fordaq (altă organizație de lobby a industriei lemnului) și vicepreședinte al Nostra Silva (asociație a proprietarilor de păduri). Printre sponsorii activităților lui Cătălin Tobescu se numără, în fruntea listei, HS Timber Group (noua denumire a Holzindustrie Schweighofer).

Conţinutul unilateral şi partizan al mesajelor emise de persoanele intervievate – majoritatea reprezentanţi ai unor companii de prelucrare a lemnului – fac din clipurile filmate de Răzvan Petrişor şi publicate pe canalele Prolemn veritabile materiale de promovare a intereselor societăţilor comerciale reprezentate în asociaţie, percepţie valabilă şi pentru unele dintre episoadele rubricii realizate de jurnalist pentru TVR”.

”Reportajele par să se conformeze cerinţelor campaniei Prolemn, aşa cum sunt acestea expuse în „Planul media extins” deja menţionat şi care porneşte de la premisa că „percepţia publică (privind exploatarea lemnului, n.n) este deja prea alterată pentru a se insista din start şi numai pe reacţii, replici, respectiv pe mesaje şi conţinut legate de problematici la zi, locale, punctuale.(…) campania trebuie să fie una proactivă, ea să impună tema, nu una de retur, defensivă, justificativă” (…).

Însăşi prezenţa preşedintelui Prolemn Cătălin Tobescu – creatorul documentului citat mai sus, potrivit metadatelor fişierului cercetate de Rise Project – în postura de ghid şi moderator în mai multe episoade ale rubricii probează aderarea editorială la o acţiune sistematică de promovare, în contradicţie cu echilibrul cerut de normele jurnalistice.

”Măsura anonimizării companiilor pentru a se evita suspiciunile de publicitate mascată în emisiunile TVR s-a dovedit insuficientă. Aşa cum rezultă şi din investigaţia Rise Project, menţionarea activităţii specifice şi a adreselor firmelor (de regulă mici localităţi monoidustriale) sau logo-urile de pe echipamentul de lucru al celor intervievaţi permit identificarea facilă a societăţilor comerciale promovate în material”.

Evitarea în reportaje a oricărei opinii critice privind activitatea recentă de recoltare şi exploatare a lemnului confirmă agenda de promovare a asociaţiei Prolemn şi ridică semne de întrebare în privinţa obiectivităţii jurnalistului Răzvan Petrişor şi a criteriilor sale de selecţie a interlocutorilor”.

Răzvan Petrişor, episodul din 15 ian. 2022, min. 00:26: „Emisiunea aceasta să ştiţi că n-o fac cum mă taie pe mine capul. Da? Am de partea mea cei mai buni specialişti în silvicultură şi în industria lemnului. Credeţi-i mai degrabă pe ei. Eu sunt doar un intermediar între adevăr şi publicul televiziunii publice, care trebuie să fie cel mai informat dintre toate.”

Singurele intervenţii critice ale jurnalistului Răzvan Petrişor în episoadele rubricii „Iubesc pădurea…” difuzată de TVR vizează activiştii de mediu şi presa, cărora le impută, fără probe, că prin prezentarea deformată a situaţiei exploatării lemnului în România, au determinat creşterea birocraţiei în domeniu, înăsprirea reglementărilor interne şi au generat presiuni nejustificate de la nivelul Uniunii Uniunii Europene. Paradoxal, în timp ce acuză organizaţiile ecologiste că, prin generalizarea unor cazuri singulare, ar fi afectat imaginea întregii industrii, procedează în mod similar, încercând să-i discrediteze nediferenţiat pe toţi cei care au semnalat public ilegalităţi.

În lipsa unor argumente concrete şi evitând să prezinte cazuri punctuale ale pretinsei dezinformări, Răzvan Petrişor preferă să ia în derâdere mişcarea ecologistă, persiflând activiştii de mediu în absenţa oricărui reprezentant al acesteia”.

Răzvan Petrişor (episodul din 27 nov. 2021, min. 09:50): „Unii pun doar gaz peste foc atunci când agită spiritele europene să sancţioneze România cum că ar exploata ilegal propria resursă regenerabilă – pădure, lemn – în timp ce statisticile celor mai intransigente organisme de control arată exact contrariul (?!)”

Răzvan Petrişor, ironizându-i pe activiştii de mediu care – insinuează jurnalistul – s-ar opune îndepărtării mărăcinilor din păduri (episodul din 2 aprilie, min. 01:41): „Intră dacă poţi şi tu, ecologistule, în ghemul ăsta de sârmă ghimpată verde! Pune-ţi cortul, întinde-ţi pledul şi cheamă SMURD-ul să te descarcereze din arboretul invaziv plin de spini.(…) Printre spini, ca să verifice dacă arbore cu arbore a fost recoltat legal, sunt obligaţi să intre şi cei care dau plusvaloare lemnului. Ei doar prelucrează, nu recoltează resursa regenerabilă şi fac produse pentru export. În loc să facă design sau marketing, fac supracontrol pentru draconica legislaţie naţională, cea mai stufoasă din Europa. Aşa le cer clienţii din afara ţării de când cu defri-isteriile unor activişti de mediu cum că în România la un copac tăiat legal s-ar mai hăcui şi unul ilegal.

(acelaşi episod, min. 04:11): „Presiunea uriaşă asupra industriaşilor legali vine de la minciunelele aruncate zi de zi în media, care ar fi bine să fie sancţionate cel puţin de public, înainte ca plopul să facă pere!

(min. 06:16): «În timp ce unii fac umbră pământului doar strigând „hoţii la lemne!” la vederea unui camion, fără să ştie dacă are sau nu acte legale, industriaşul umbreşte pământul cu corolele zecilor de mii de arbori de el însuşi plantaţi.”»

Câteva dintre episoadele rubricii „Iubesc pădurea…”, fie din seria clipurilor postate pe paginile oficiale ale Prolemn sau din rubrica cu acelaşi nume difuzată de TVR 2, prezintă în mod elogios activitatea unor firme sancţionate recent inclusiv pentru tranzacţionarea de lemn recoltat ilegal, ceea ce contrazice exigenţele enunţate de realizator în convenţia de producţie. Argumentul necunoaşterii antecedentelor contravenţionale invocat de Răzvan Petrişor – deşi acestea sunt disponibile online – pune la îndoială calitatea documentării jurnalistului, dacă nu chiar buna sa credinţă profesională în abordarea unei teme controversate.

Aşa cum arată şi investigaţia Rise Project, intenţia declarată a jurnalistului Răzvan Petrişor de a prezenta „industriaşi şi mobilişti care folosesc doar lemn recoltat legal” (cf. Punct de vedere Răzvan Petrişor, 31 ian. a.c.- n.n.) este nerespectată în chiar primul episod al rubricii, difuzat în 6 nov. 2021. Deşi este prezentat de jurnalist ca fiind „fără tăgadă, exemplu de bune practici în gospodărirea pădurii”, Ocolul privat Romuli (jud.Bistriţa-Năsăud) a fost sancţionat în martie 2021 de către Direcţia de Ordine Publică, Serviciul Protecţiei Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei pentru deţinerea de „material lemnos de lucru fără provenienţă legală”. În martie a.c. (deci înainte de realizarea şi difuzarea episodului incriminat) instanţa a respins, printr-o decizie nedefinitivă, contestaţia ocolului silvic, menţinând atât amenda cât şi confiscarea materialului lemnos decisă de autoritatea de control (https://gazetadebistrita.ro/razboi-in-instanta-dupa-ce-ocolul-silvic-romuli-a-fost-prins-cu-mata-n-sac-si-cu-lemnul-ilegal-in-depozit-si-amendat-cu-15-000-de-lei/) .

În acelaşi episod sunt evidenţiate ca exemple pozitive alte două companii din judeţul Bistriţa-Năsăud, omiţându-se că acestea au fost sancţionate în mod repetat pentru practici ilegale. Astfel, fabrica de cherestea identificată în reportajul TVR drept „firmă de prelucrare a lemnului, Ilva Mică (BN)”, face parte din compania Frasinul SRL, amendată la începutul anului trecut de Consiliul Concurenţei cu echivalentul a 620.000 de euro pentru practici neconcurenţiale (https://realitateadebistrita.net/trei-companii-de-exploatarea-lemnului-din-bistritanasaud-amendate-de-consiliul-concurentei/). De un spaţiu sustanţial, inclusiv în rubricile TVR (episoadele 1 şi 5), se bucură şi dl Emil Iugan, prezentat drept „administrator firmă de prelucrare a lemnului din Lunca Ilvei (BN)”. În fapt, este vorba de compania Silvania Internaţional Prod SRL, amendată şi ea a anul trecut de Consiliul Concurenţei cu aproape 100.000 de euro. Aşa cum arată investigaţia Rise Project, compania Silvania, trecută între timp de dl Iugan pe numele fiicei sale, este unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei Prolemn.

În episodul din 15 ianuarie a.c. al rubricii difuzate de TVR este prezentată ca model sub genericul „industria lemnului recoltat legal” fabrica Baco Panels S.R.L din Comăneşti (jud. Bacău), unitate a fostei companii austriece Holzindustrie Schweighofer – redenumită în 2019 HS Timber Production -, amendată anul trecut pentru practici anticoncurenţiale cu echivalentul a 10 milioane de euro şi cu un lung şi documentat istoric de tranzacţii cu lemn tăiat ilegal”.

”În cadrul rubricii „Iubesc pădurea…” difuzată de TVR 2 sunt prezentate repetat câteva date statistice care sugerează evoluţia pozitivă a pădurilor din România, fără ca acestea să fie însoţite, pentru credibilitate, de menţionarea autorităţii care a emis şi girat informaţia. În acelaşi timp, în loc să combată cu argumente statisticile publice neconvenabile din domeniu, jurnalistul preferă să le ignore”.

În alte episoade, lipsa precizării surselor pentru datele statistice favorabile invocate face ca informaţiile prezentate de jurnalist să fie contradictorii şi să genereze confuzie.

Răzvan Petrişor, ediţia din 6 nov. 2021, min.02:52: „Cu un aşa management forestier, pe care îl găseşti replicat la nivelul întregii ţări (!), nu e de mirare că suprafaţa împădurită a României creşte de la an la an, acumulându-se anual un stoc de 40 mc/ha” (simultan, pe ecran, mesajul pozitiv este întărit de prezentarea unei alte cifre statistice, şi mai favorabile: „În pădure rămâne un stoc de lemn de 55 mc/ha (!), dublu faţă de media europeană”);

Răzvan Petrişor, ediţia din 2 aprilie, min.02:36: „(…) în ciuda celor mai severe statistici naţionale şi internaţionale care arată fără echivoc că noi recoltăm cel mult 65% din creşterea anuală a pădurii, a surplusului care se adună an de an, faţă de 85% media europeană.”

Lipsite de indicarea sursei sunt nu doar evaluările statistice favorabile celor care exploatează lemnul, ci şi cele negative, atribuite în emisiune ecologiştilor care acuză încălcări ale legii.

Răzvan Petrişor, ediţia din 2 aprilie, min 02:26 „(…) de când cu defri-isteriile unor activişti de mediu cum că în România la un copac tăiat legal s-ar mai hăcui şi unul ilegal.”

Deşi recunoaşte că a existat o relaţie contractuală între firma de reprezentare media a soţiei sale şi asociaţia Prolemn la momentul derulării „înţelegerii” sale cu asociaţia, Răzvan Petrişor minimalizează situaţia şi spune că acest aspect nu i-a influenţat deciziile editoriale; în plus, invocă absenţa din Statutul ziaristului a noţiunii de „conflict de interese”, ceea ce ar face ca o astfel de situaţie să nu-i poată fi imputată.”

”Gândită, potrivit realizatorului Răzvan Petrişor, în „ideea (…) de a asigura un echilibru în actuala dezbatere legată de pădure-lemn”, rubrica „Iubesc pădurea şi sunt îndrăgostit de lemn” difuzată pe TVR 2 conţine în mai multe ediţii acuzaţii la adresa activiştilor şi jurnaliştilor de mediu, consideraţi vinovaţi că, prin exagerarea amplorii tăierilor ilegale, s-ar afla la originea problemelor cu care se confruntă industria lemnului, de la legislaţie internă prea restrictivă la birocraţie europeană excesivă.

Acuzaţiile – formulate atât de jurnalist, de preşedintele Prolemn Cătălin Tobescu, cât şi de unii dintre invitaţii în emisiune afiliaţi asociaţiei – nu sunt însoţite de probe şi vizează categoria ecologiştilor în general, fără ca vreun reprezentant al acestora să aibă posibilitatea de a răspunde criticilor.

Contrar interpretării practice pe care Răzvan Petrişor pare să o dea noţiunii, echilibrul într-o dezbatere de interes public nu se realizează prin însumarea poziţiilor pro şi contra emise partizan de entităţi de presă diferite. Una dintre condiţiile asigurării echilibrului în dezbaterea unei teme controversate este prezenţa în acelaşi produs jurnalistic a a principalelor puncte de vedere divergente, aşa cum stipulează şi articolul încălcat din Statutul ziaristului din SRTv

Citește mai mult, pe blogul lui Andrei Ciurcanu, jurnalistul care a publicat, pe Rise Project, investigația care a dus la sesizarea Comisiei de Etică și Arbitraj a SRTV (aici): Comisia de Etica a TVR – Agenda industriei de prelucrare a lemnului a fost promovată de emisiunile difuzate de televiziunea publică


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “TVR, pe mână cu Cartelul Lemnului! Negarea tăierilor ilegale de păduri, recunoscută de Comisia de Etică, dar conducerea n-a dat nicio sancțiune

  1. Alex

    Am avut neplacerea sa fac (temporar) parte dintr-un grup pe facebook cu acest fel de oameni. Fordaq cred ca se numea, erau exploatatorii de lemn (si multi multi silvicultori). Singurul lucru de care le pasa e sa exploateze lemn si sa faca bani. Pentru ei ONGurile de mediu sunt Satana intruchipata, si cum isi permit ei sa le ceara socoteala. Ca fara ei, silvicii si exploatatorii, padurea romaneasca ar muri , ar disparea, nu ar exista,nu ar mai creste. O atitudine de 1800. Cu asa oameni in fiecare pozitie cheie, nu se va schimba nimic, si fiecare parcela de padure valoroasa o sa ia drumul Chinei.

    Reply
  2. Sfanta Dana

    Managementul TVR este preocupat de amantlâcuri gen Nadine Vladescu/Marian Olaianos, cumpărarea liderilor de sindicat și drenarea banilor publici prin salarii nelegale ascunse banditeste sub un CCM nelegal.
    Legat de mediu, managementul are experienta, de la Roșia Montana.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *