Suspectul DNA este chiar vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase, potrivit rechizitoriului DNA în cazul lui Viorel Hrebenciuc, document aflat în posesia României Curate în varianta neanonimizată. Eurodeputatul activ este Victor Negrescu. Din noua echipă a PSD fac parte şi Andrei Dolineaschi, cel care i-a cumpărat Mitsubishi-ul penal lui Victor Ponta. Plus ministrul Economiei Mihai Tudose, acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Și un deputat ce a sărit la gâtul unui coleg care anunțase că va candida împotriva lui Dragnea. Încheiem lista cu „Fă, Doina!”.
Liviu Dragnea a fost ales președinte al PSD după ce a candidat de unul singur la această funcție. Vicepreședinții săi au fost aleși ulterior. Iată lista câștigătorilor, dar și a pierzătorilor:
Vicepreședinți bărbați (în ordinea descrescătoare a numărului de voturi):
1. Dolineaschi Andrei (deputat, actualmente secretar general al partidului) – 3439
2. Negrescu Victor (europarlamentar, lider PEȘ activists) – 3162
3. Pop Georgian (deputat, președintele Comisiei de control al SRI) – 3070
4. Vulpescu Ioan (ministrul Culturii) – 2994
5. Bancioiu Nicolae (ministrul Sănătății)
6. Tudose Mihai (ministrul Economiei)
7. ștefan Viorel (deputat, președintele Comisiei de buget, finanțe)
8. Simon Gheorghe (deputat PSD de Maramureș)
9. Vlase Petru Gabriel (deputat, președinte Comisia de cod electoral)
10. Chirica Mihai (viceprimar Iași)
Femei:
1. Firea Gabriela
2. Vasilescu Olguța
3. Andronescu Ecaterina
4. Pană Doină.
Au pierdut:
Cătălin Rădulescu-deputat, lider PSD Diaspora
Mihai Sturzu-deputat, liderul Tineretului Social Democrat
Adrian Dobre-secretar de stat Ministerul Muncii
Mihai Fifor-liderul grupului senatorilor PSD
Aurelia Fedorca-primarul orașului Negresti-Oas
Gabriela Crețu-senator
Andrei Dolineaschi, fostul secretar general al PSD când Victor Ponta era şeful partidului, a fost ales vicepreşedinte în noua echipă a lui Liviu Dragnea cu cele mai multe voturi – 3439. Dolineaschi şi-a donat în 2012 o treime din venitul anual oficial la partid şi a cumparat Mitsubishi-ul vizat de DNA a lui Ponta. Dar a ajuns secretarul general al PSD şi acum vicepreşedinte al partidului.
Investiţie bună. Deputatul PSD de Botoşani, Andrei Dolineaschi, a donat partidului aproape 33.000 de lei în 2012. Beneficiile nu au întârziat să apară. În aprilie 2013, fostul lider PSD Victor Ponta l-a propus secretar general al partidului. Ascensiunea tânărului pesedist vine şi după ce a cumpărat de la prim-ministru autoturismul Mitsubishi Lancer (preluare leasing + 18.000 de euro) pe care Ponta l-a primit de la senatorul Dănuţ Şova. Preluarea leasingului s-a făcut după ce Ponta a devenit premier, în mai 2012.
Mitsubishi-ul cu probleme penale. Premierul Victor Ponta este judecat pentru că ar fi încasat un comision din contractele încheiate presupus ilegal de casa de avocatură a lui Şova cu complexurile energetice Turceni -Rovinari. Comisionul lui Ponta de aproape 60 de mii de euro ar fi fost mascat sub forma unui contract fictiv cu firma lui Şova. 18 mii de euro din această sumă au reprezentat contravaloarea leasingului pentru Mitsubishi achitat de casa de avocatură a lui Şova pentru Ponta. În 2012, cei 18 mii de euro i-au fost plătiţi lui Ponta de către Dolineaschi la preluarea leasingului.
Dolineaschi nu are venituri mari. Potrivit declaraţiilor de avere, în 2012, când a donat 33.000 de lei la PSD, Andrei Dolineaschi avea venituri, împreună cu soţia, de 90.000 de lei pe an. Acum, veniturile familiei au mai crescut, câştigă aproape 100.000 de lei pe an. În momentul preluării leasingului de la Ponta, Dolineaschi avea un autoturism Opel Corsa, iar în 2009 şi-a cumpărat şi un Vectra. Deputatul avea credite la bancă de 35 de mii de euro. El s-a împrumutat 25.000 de euro de la persoane fizice (a căror identitate nu a dezvăluit-o în declaraţiile de avere) pentru a cumpăra maşina de la Ponta. Astăzi a rămas doar cu unul dintre Opel-uri şi cu Mitsubishi-ul. Creditul la „persoane fizice” a scăzut la 10.000 de euro.
A fost consilier la Secretariatul General al Guvernului pe vremea lui Miki Şpagă şi Adrian Năstase şi, între 2006 -2007, a fost angajat al firmei First One Communication a lui Dan Andronic.
Unul dintre cei mai activi eurodeputaţi a propus ieftinirea prezervativelor
Următorul clasat ca număr de voturi în competiţia PSD a fost Victor Negrescu, un tânar europarlamentar PSD.
Potrivit acestui site, Negrescu este unul dintre cei mai activi europarlamentari români. A fost asistentul fostului europarlamentar şi ministru de externe Titus Corlăţean, consilier la cabinetul deputatului PSD de Alba, Ioan Dîrzu şi consilier personal al fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă.
A propus ieftinirea prezervativelor. În 2008, în calitate de candidat al Alianţei PSD-PC pentru Camera Deputaţilor, a propus reducerea TVA la prezervative. “Trendul ascendent înregistrat de statistici, coroborat cu faptul că media europeană a TVA la prezervative este de 10%, m-au determinat să aduc pe agenda publică o astfel de propunere. Promovarea unei astfel de iniţiative va contribui nu doar la protejarea cetăţenilor de riscuri inutile, ci va dovedi că ştim să ne adaptăm ca societate la ritmul alert de viaţă pe care îl are populaţia“, declara Negrescu în campania electorală.
“Deep Throat” al PSD
Al treilea clasat cu 3070 de voturi este Georgian Pop, presedintele Comisiei de control al SRI, binecunsocut din stenogramele Wikileaks drept “Deep Throat” al PSD.
Potrivit dezvăluirilor Wikileaks citate de Hotnews, în 2008, Pop ar fi discutat cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti despre liderii social-democraţi, Adrian Năstase şi Victor Ponta. Într-o telegramă trimisă la Washington de ambasadă se arată că “Pop a recunoscut «povara speciala» a PSD (n.r. Adrian Nastase, precizat intr-un paragraf anterior) pe problema coruptiei, dar a insistat ca «toate partidele» au ceva de ascuns.”
Pop le-ar fi spus americanilor despre Ponta: “E doar gura de el şi nimeni din partidul nostru nu are încredere în el“.
Consilierul lui Iliescu, ales vicepreşedinte
Actualul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu a fost ales vicepreşedinte la nivel naţional cu 2994 de voturi. A făcut Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie. A fost consilierul fostului preşedinte al României, Ion Iliescu.
În iunie, Radu F. Alexandru, vicepreşedinte PNL şi co-preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care a făcut un bilanţ negru de activitate pentru ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, la şase luni de la numirea în funcţie. Radu F. l-a acuzat pe Vulpescu că nu ar fi demarat negocierile pentru fondurile europene, nu ar fi protejat cultura minorităţilor şi nu a elaborat Codul Patrimoniului pentru protejarea patrimoniului naţional cultural.
Omul lui Ponta şi Bunea Stancu
Ministrul Sănătăţii, Nicu Bănicioiu, este un alt lider apropiat lui Ponta, ca şi Dolineaschi, ales vicepreşedinte al PSD. De altfel, Bănicioiu a fost vicepreşedinte şi în echipa lui Ponta.
Donaţiile la partid l-au ajutat pe tânărul Bănicioiu. El a donat peste 48.000 de lei la PSD în 2012 şi 2013. Potrivit declaraţiei de avere, Bănicioiu a raportat venituri din salarii de 70.000 de lei şi un dar de nuntă de 50.000 de franci elveţieni.
În decembrie 2012 a fost numit ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta 2, apoi în martie 2014 a fost numit ministrul Sănătăţii.
Bănicioiu este considerat un apropiat al premierului Ponta din perioada în care a fost alături de acesta în conducerea TSD.
Nu a avut probleme penale, însă numele lui a fost invocat în dosarul lui Silvian Ciupercă, preşedintele CJ Ialomiţa. Numele ministrului a apărut în referatul prin care DNA a cerut, în februarie, arestarea preventivă a şefului Consiliului Judeţean Ialomiţa. Procurorii susţineau că, pentru a scăpa de concluziile nefavorabile ale unei inspecţii a Corpului de control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean Ialomiţa, Ciupercă l-ar fi sunat pe Bănicioiu pentru o întâlnire. Ca urmare a discuţiei dintre Ciupercă şi Bănicioiu, raportul corpului de control ar fi fost modificată astfel încât a fost eliminată propunerea de sesizare a Parchetului pentru nereguli în achizitiile de materiale sanitare. Suspiciunile la adresa lui Bănicioiu nu s-au cocretizat. Ministrul a fost audiat ca martor în dosar.
Finul lui Bănicioiu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în stare de arest preventiv. Octavian Bitu, directorul Sălii Polivalente din Bucureşti, a fost prins în flagrant pe 1 septembrie în timp ce primea 10.000 de euro de la un denunţător pentru a stinge un litigiu şi a prelungi un contract de închiriere. Octavian Bitu era vicepreşedinte în PSD Sector 4, filială condusă de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Ministrul i-a botezat un copil lui Bitu.
“Dacă e vinovat, să plătească! Am avut o relaţie de bună-credinţă! Sunt şocat de acest caz! I-am botezat un copil, am avut o relaţie onestă cu acest om, dar nu am avut cunoştinţă de astfel de activităţi şi susţin demersurile justiţiei pentru ca astfel de fapte să fie demascate“, a declarat Nicolae Bănicioiu.
Ministrul ar fi fost promovat în politica mare de baronul roşu al Brăilei, Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum în puşcărie în dosarul finanţării ilegale a campaniei lui Mircea Geoană din 2009.
Din rechizitoriul în acest caz am aflat că, în 2009, Bunea Stancu urmărea numirea în funcţia de ministru a „numitului Nicu”, identificat mai apoi de procurori şi de către martorul Cristian Burci (om de afaceri apropiat PSD la acea vreme, patronul Prima Tv şi Adevarul Holding – n.r.) ca fiind Nicu Bănicioiu, actualul ministru al Sănătăţii în Guvernul Ponta:
“Gheorghe Bunea Stancu abordează şi de această dată unul dintre subiectele privind activităţile sale favorite – demersurile în vederea influenţării numirii în funcţii publice, chiar miniştri, amintind în acest context dorinţa lui de a fi numit ministru, un anume Nicu (posibil Bănicioiu)”
Audiat în dosar, Cristian Burci a declarat: “În ceea ce priveşte afirmaţiile domnului Gheorghe Bunea Stancu că „o să-l punem pe Nicu, dacă o să punem, şi pe Cristi să-l punem la o Autoritate”, consider că a fost o discuţie plastică în legatură cu cele discutate în cursul zilei respective de domnul Gheorghe Bunea Stancu şi Victor Ponta. Apreciez că acel „Cristi” la care s-a referit Gheorghe Bunea Stancu ar putea fi deputatul de Brăila, domnul Cristi Rizea, iar „Nicu” ar putea fi domnul Nicu Bănicioiu.”
Ministrul profesor doctor la Academia SRI, acuzat de palgiat
Mihai Tudose, ministrul Economiei acuzat de plagiat, a fost ales şi el vicepreşedinte al PSD în echipa lui Liviu Dragnea. În august, Centrul român pentru jurnalism de investigaţie l-a acuzat pe Tudose de plagiat.
Vezi detalii aici.
Potrivit CRJI, o treime din teza de doctorat a lui Tudose ar fi copiată din lucrarea unui poliţist, comisarul-şef Radu Andriciuc. Acesta le-a recunoscut jurnaliştilor că i-a vândut lucrarea lui Tudose. După ce şi-a luat doctoratul, Tudose a devenit cadru didactic la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Mihai Tudose provine din organizaţia PSD Brăila condusă până de curând de către fostul baron Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum în detenţie.
Sesizaţi asemănările dintre CV-ul oficial al ministrului Tudose şi cel al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase. Citiţi mai jos despre Vlase.
CV Tudose:
- 2007 – Curs de specializare în “Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, Georgetown University, Statele Unite ale Amercii în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare;
- 2006-2007 – Master – Politici Economice Europene, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative;
- 2006 – Colegiul Naţional de Apărare;
- 2006 – Seminar pentru cadre de conducere (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate – Garmisch, Germania;
- 2006 – Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii
CV Vlase:
- 2007: Specializare în “Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, Georgetown University, SUA
- 2006 – 2007: Master “Politici Economice Europene”, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative
- 2006: Programul pentru Înalţi Oficiali (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate – Garmisch, Partenkirchen, Germania;
- 2006: Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii;
Fosta peremistă, realeasă lângă Dragnea
Primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, a fost realeasă vicepreşedinte al PSD. Ea a venit la social-democraţi în 2007 de la PRM.
Potrivit declaraţiilor de avere, Olguţa Vasilescu are soţul angajat la ASF. A declarat un salariu lunar de 4000 de lei în vreme ce soţul ei câştigă peste 16.000 de lei pe lună de la Autoritatea de supraveghere financiară. Ovidiu Wlassopol a fost jurnalist şi acum este consilier la Comisia naţională a valorilor mobiliare din cadrul ASF.
Fosta senatoare PSD, acum primar al Craiovei, a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai ANI şi DNA. Olguta Vasilescu s-a simţit “vânată” de DNA şi a reclamat că este filată de SRI.
Suspectul DNA, Gabi Vlase, ales vice la PSD
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Comisiei de cod electoral, ales vicepreşedinte în echipa lui Dragnea, Petru Gabriel Vlase, este suspect pentru trafic de influenţă într-un dosar DNA.
Este vorba de cazul disjuns din dosarul lui Viorel Hrebenciuc privind retrocedările de păduri de pe Valea Trotuşului. Iată cum apare numele lui Vlase în rechizitoriul lui Hrebenciuc:
„În data de 6 august 2012, Adam Ioan (avocat-deputat PSD inculpat în dosar – n.r.) prin intermediul deputatului de Braşov, Niţă Constantin (contracandidatul lui Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD la alegerile de duminica trecută – n.r.), a organizat o întâlnire la Hotel Bucureşti, la care au participat cei doi menţionaţi anterior (Niţă şi Adam – n.r.), Paltin Gheorghe Sturdza şi deputatul de Bacău, Vlase Gabriel.
În discuţia ambientală – identificată pe mediul de stocare: Sturdza Paltin-Gheorghe – HDD Western Digital Passport, fişier ”Voice 021 Niţă la Hotel Bucureşti”, vol.___VIII__, fila_133-146, ridicat cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de15 octombrie 2014 la domiciliul inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe – deputatul Vlase Gabriel le oferă garanţii celor doi inculpaţi (lui Paltin şi Adam – n.r.) că, după data de 11 septembrie 2012, când problemele cu justiţia vor fi finalizate (făcând referire la decizia ce urma să se dea la contestaţia în anulare), va încerca să schimbe ”starea de spirit” a celor de care depinde punerea în posesie a hectarelor de pădure.
Totodată, din aceleaşi discuţii şi din denunţul formulat în cauză de către inculpatul Adam Ioan rezultă că deputatul Vlase Gabriel urma să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă prin intermediul unei societăţi de topometrie.”
Prin urmare, din rechizitoriul lui Hrebenciuc aflăm ca Vlase a fost înregistrat de Paltin Sturza, pretinsul moştenitor al pădurilor retrocedate ilegal, iar înregistrările au fost ridicate de DNA. De asemenea, mai aflăm ca deputatul PSD Ion Adam l-a denunţat pe Vlase:
„La data de 16 ianuarie 2015, în cadrul aceluiaşi dosar penal cu numărul unic 63/P/2012, inculpatul Adam Ioan a formulat un denunţ penal ce a fost înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov la data de 17 ianuarie 2015 cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, (….) constând în aceea că, la începutul lunii septembrie 2012, cu ocazia unei întâlniri ce a avut loc la Hotel Radisson din Bucureşti, la care au participat deputaţii Adam Ioan, Niţă Constantin şi Vlase Gabriel şi Sturdza Paltin Gheorghe, deputatul de Bacău, Gabriel Vlase, fost subprefect al judeţului Bacău, i-a promis lui Adam Ioan că va interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Comisiei Judeţene de Fond Funciar Bacău şi Direcţia Silvică Bacău pentru a urgenta punerea în executare a deciziei nr. 231/2012, acceptând în schimbul acestui serviciu promisiunea de a primi bani prin intermediul unei societăţi de topografie.”
Trecutul deputatului. În urmă cu 14 ani, pe 17 noiembrie 2001, Vlase a fost ales vicepreşedinte al PSD Bacău în echipa lui Viorel Hrebenciuc, alături de Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu, Dan Matei Agathon, Dragoş Benea şi alţii. De altfel, potrivit unor surse locale, Iacobov este naşul de cununie a lui Vlase. Echipa lui Hrebenciuc de atunci a fost decimată de Justiţie: însuşi Hrebenciusc a fost arestat preventiv în cazul retrocedărilor ilegale de păduri de pe Valea Trotuşului şi acum este judecat la Înalta Curte, Iacobov e în penitenciar după ce a fost condamnat la 7 ani pentru fraudarea rafinariei Rafo Oneşti, Dumitru Sechelariu avea probleme penale, însă între timp a decedat, fratele lui, Sergiu, l-a denunţat pe Adrian Năstase, iar Dragoş Benea, actualul preşedinte al CJ Bacău, a fost vizat şi el de percheziţii ale DNA. Potrivit unei investigaţii de presă a ProTv, denunţătorul lui Dragoş Benea, Costică Rusu, a făcut lucrări de construcţii şi la casa lui Vlase.
Potrivit unor surse locale, Vlase are spaţii comerciale în piaţa din Bacău şi în cartierul Izvoare, prin fimele sale din grupul Saga. Fratele lui, Costică Vlase, a fost în anii “90 în Germania. Presa locală vorbeşte de apartenenţa acestuia, la acea vreme, la grupările interlope provenite din zona Sascutului. Potrivit declaraţiei de avere, în 2010, deputatul Vlase s-a împrumutat cu 50.000 de euro de la fratele său. E de menţionat în context că Niky Vrabie, adjunct la DSVSA Bacău, e cumnatul lui Vlase.
În 2010, deputatul a devenit doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii. Detalii aici.
Între 2008-2012, Vlase a fost preşedintele Comisiei parlamentare de control al SIE. Din 2013 este vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a NATO. De altfel, întreaga lui carieră denotă o înclinaţie către studiul serviciilor secrete.
Din garda veche a lui Văcăroiu în echipa nouă a lui Dragnea
Preşedintele Comisiei de buget, finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, este un alt vicepreşedinte ales în noua echipă de conducere a PSD. El este şi membru în comisia Roşia Montană. A obţinut peste 2700 de voturi, fiind al 7-lea în ierarhia celor 10 vicepreşedinţi bărbaţi ai PSD.
Ştefan provine din Galaţi şi i-a luat locul fostului ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica, vizat de o cerere de începere a urmăririi penale în dosarul Microsoft.
Ştefan face parte din garda veche de la Senat a PSD din jurul fostului preşedinte al Senatului, Nicoale Văcăroiu de pe vremea lui Năstase. Ştefan este doctor în Economie cu o teză din 2002 la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi. Între 1980 şi 1989 a fost economist şi şef serviciu la Navrom Galaţi. Ulterior, a devenit preşedinte şi director general al Navrom Galaţi.
Potrivit declaraţiei de avere, Ştefan are un împrumut de 110.000 dolari făcut la o bancă din Elveţia în 2009. Ştefan declară că datoria a fost înregistrată de BNR în Registrul datoriilor externe private.
În primăvara acestui an, după arestarea fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, Viorel Ştefan a fost propus de PSD să conducă Ministerul de Finanţe, însă a refuzat.
Afaceri su statul. Firmele la care este asociat, Navrom Reparaţii şi Navrom Bac, au câştigat mai multe contracte cu statul în ultimii ani.
Nichita de la Iași l-a crescut la piept, iar Mihai Chirica a învățat întocmai culisele politicii
Mihai Chirica a fost omul de încredere, mâna dreaptă a lui Gheorghe Nichita, fost și el până în acest an vicepreședinte în PSD. După ce Nichita a intrat în vizorul DNA pentru folosirea Poliției Locale și a interlopilor din Iași pentru spionarea amantei, Chirica a fost preferat pentru a prelua funcția de primar interimar al Iașului. Practic, Nichita conducea în continuare municipalitatea prin mâna lui Chirica.
Surpriza a venit în momentul în care, văzut cu funcția în mâini, Mihai Chirica i-a întors spatele lui Nichita și l-a debarcat și din conducerea PSD Iași. Practic, a făcut o preluare forțată a averii politice a mentorului său.
Împreună, Chirica și Nichita au făcut mai multe năzbâtii, anchetate acum de procurori. De exemplu, megacreditul de 50 de milioane de euro, făcut în 2007 de Primăria Iaşi la banca Dexia din Belgia şi de cheltuirea dezastruoasă a fondurilor, iar o nouă anchetă penală pe tema creditului a fost redeschisă recent de către DNA Bucureşti.
Zece contracte pe fonduri europene derulate la Iaşi, au fost amendate de către unitatea de mangament cu nu mai puțin de 71 de milioane de lei, tocmai din cauza întocmirii defectuoase a caietelor de sarcini, care au condus la privilegierea unora dintre participanţi.
Dragnea, singurul candidat, avea nevoie de un ajutor: Simon l-a certat pe Negoiță
Gheorghe Simon este un vajnic apărător ale intereselor șefului, adică ale lui Liviu Dragnea. Simon a fost o voce foarte acidă când lângă Dragnea s-a înființat încă un concurent în cursa pentru șefia PSD. Cel atacat virulent este chiar Robert Negoiță. Iată cum îi netezea calea lui Dragnea deputatul Simon de Maramureș:
„În partid nu ai fi auzit nimic de el dacă nu-l ajutau colegii în memente cheie ale activității sale. Liviu Dragnea l-a ajut de fiecare dată când a avut nevoie pentru că el nu se pricepea mai la nimic. La rândul său trebuia să-l sprijine acum pe Dragnea nu să candideze la șefia partidului. Fără Dragnea era ce a fost de la început: un terminat. Asemenea oameni, fără caracter, fără onoare trebuie să plece din partid. Pentru el politica e o joacă fără responsabilități și comportamentul său se potrivește unor vorbe pe care noi, moroșenii, le asociem unor astfel de oameni: «Când ești prost de mic, când ești mare numa’ te joci»”.
Gheorghe Simon este genul care ar vota cu două mâini pentru el și ai lui. Este unul dintre cei care au semnat și votat proiectul de lege privind pensile speciale pentru parlamentari.
Ecaterina Andronescu, dosarul Microsoft și elefantul
Vizată de DNA, vicepreşedinte şi în echipa lui Victor Ponta, senatoarea Ecaterina Andronescu, a fost aleasă şi în noua conducere.
Fost ministru al Educatiei pe vremea lui Năstase şi în Guvernul Boc 1, Andronescu este vizată de o cerere DNA de începere a urmăririi penale în cazul Microsoft. Andronescu se numără printre cei 9 foşti miniştri pentru care DNA a cerut în septembrie anul trecut avizul Parlamentului şi al Preşedintelui pentru începerea urmăririi penale. Parlamentul a amânat o decizie în cazul Ecaterinei Andronescu şi al senatorului Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă, până după alegeri, deşi în cazul senatorului Valerian Vreme (fost PDL, acum UNPR) a aprobat rapid. Cum prezidenţialale au avut un rezultat neaşteptat, în iureşul victoriei lui Klaus Iohannis, Parlamentul a avizat şi cererea DNA în cazul senatorilor Andronescu şi Mihăilescu.
„Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu, trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfacuti şi astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel (se referă la votul Senatului privind încetarea mandatului senatorului PNL Akos Mora – n.r.), astăzi sacrificam doi elefanţi (senatorii Andronescu şi Mihăilescu – n.r.). Nu contează, dar dacă ei sunt satisfacuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor“, a declarat senatorul PSD Leonard Cadar după votul Parlamentului din 19 noiembrie 2014.
Ecaterina Andonescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit DNA, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu:
“ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft;
ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora;
ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu;
ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme;
ar fi acceptat cesiunea contractului de către Siveco, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă;
ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă;
În perioada 2001 -2009, ar fi pretins şi primit de la firma Siveco şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.”
După avizul Parlamentului, DNA a cerut Înaltei Curţi confirmarea redeschiderii urmăririi penale în alte două dosare penale privindu-I pe foştii ministri ai Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi Alexandru Athanasiu, închise de DNA în 2006 şi 2007. Pe 11 septembrie, ÎCCJ a confirmat redeschiderea celor două dosare.
A scăpat de procesul cu ANI. În 2011, fostul ministru Andronescu a fost acuzată de ANI de incompatibilitate, însă până la urmă a caştigat procesul cu agenţia de integritate.
A fost garantată de Vanghelie. La alegerile din 2008, fostul ministru, senator şi rector al Universităţii Politehnica Bucureşti apărea pe afişele electorale sub formula “Garantat Vanghelie”. În 2015, agramatul Vanghelie a fost arestat pentru corupţie.
Fosta jurnalistă Firea și războiul ei cu Băsescu
Un alt vicepreşedinte din echipa lui Ponta, senatoarea Gabriela Firea, a fost aleasă şi în noua conducere. Firea a fost jurnalistă la TVR şi apoi la trustul lui Dan Voiculescu, mogulul media aflat în detenţie pentru spălare de bani, infracţiune conexă corupţiei. Firea a avut emisiuni la Antena 3 şi a fost director al publicaţiilor Săptămâna financiară şi Financiarul.
Firea a intrat în Senatul României în 2012, pe listele USL. A fost purtătorul de cuvânt al Comisiei Nana, care a anchetat modul în care familia fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, a dobândit moşia din comuna aflată în judeţul Călăraşi.
Se judecă cu Băsescu. Poziţia de purtător de cuvânt al Comisiei Nana i-a adus un conflict cu Traian Băsescu care într-o emisiune televizată din 2014 i-a spus senatoarei să fie mai atentă că poate într-o dimineaţă nu îşi mai găseşte bărbatul acasă. Soţul senatoarei, primarul din Voluntari, Florentin Pandele, i-a cerut Gabrielei Firea să nu intre în conflictul cu Băsescu, însă ea a făcut plângere penală la Parchet pentru şantaj şi ameninţare pe numele preşedintelui României, Traian Băsescu. După ce acesta si-a încheiat mandatele de şef al statului, Parchetul general a redeschis dosarul şi l-a pus pe Băsescu sub acuzare pentru şantaj şi ameninţare. Până la urmă, Parchetul a renunţat la acuzaţia de şantaj, iar în privinţa ameninţării, senatoarea PSD se află acum în procedura de mediere cu fostul preşedinte.
Doina Pană va rămâne în istorie. A lui Ponta
Despre Doina Pană, fost ministru al Dialogului Social în primele mandate ale lui Victor Ponta, prea multe nu se pot spune. Rămâne celebră din cauza lui Victor Ponta. Premierul, aflat într-o barcă trasă de pompieri și în care se mai aflau Liviu Dragnea și Doina Pană, i s-a adresat subalternei sale ca într-o bodegă sătească: ”Ce faci, fă, Doină, aici? Aveai chef de niște inundații?”