Romania Curată

Adevărata urgență: demisia lui Ponta! Reacție civică la Mega-Ordonanța de Urgență a Guvernului

APADOR-CH împreună cu 11 organizații neguvernamentale i-au cerut azi (luni) Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificări la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate. În același timp organizațiile semnatare îi cer premierului Victor Ponta să-și dea demisia din funcție.

Deși aparent este doar a doua ordonanță de urgență pe acest an, OUG 2/2015 (cu un titlu neutru – Ordonanța de Urgență pentru modificarea unor acte normative, precum și alte măsuri) cuprinde în realitate 26 de ordonanțe de urgență și a fost publicată direct în Monitorul oficial vineri, 13 martie, fără a fi postată în prealabil pe site-ul guvernului, în dezbatere publică.

Organizațiile semnatare consideră că acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze abundența de ordonanțe de urgență cu care s-a remarcat și în anii trecuți și pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât și de Comisia Europeană.

Practic Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanțe de urgență emise după bunul plac al miniștrilor, fără dezbatere publică și fără să fie trecute prin filtrul constituțional al legiuitorului.

Aceasta este a șasea sesizare de acest fel făcută către instituția Avocatului Poporului. Începând din aprilie 2014, APADOR-CH a sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonanțe de urgență emise de Guvern și i-a cerut să le atace la Curtea Constituțională pe motiv că nu reprezintă nici urgențe și nici nu respectă Constituția.

Conform unui studiu făcut de APADOR-CH (aici), în ultimii zece ani România s-a aflat într-o situație excepțională la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanțe de urgență emise între 2004 și 2014. Guvernele care s-au succedat în această perioadă au emis 1.548 de ordonanțe de urgență, în medie 145 de ordonanțe de urgență pe an. (detalii aici)

Pentru că e neverosimil ca un stat democratic și membru al Uniunii Europene să fi trăit în ultimul deceniu tot într-o situație excepțională, APADOR-CH a atras atenția Avocatului Poporului că e rolul lui să semnaleze Curții Constituționale această anomalie. În calitate de „apărător al drepturilor și libertăților cetățenilor în raporturile acestora cu autoritățile publice”.

 

Semnatari: APADOR-CH, Fundația pentru o societate deschisă, Asociația Funky Citizens, Fundația Median Research Centre, Asociația Miliția spirituală, ActiveWatch, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), Inițiativa Kosson, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democratie Participativa Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Adevărata urgență: demisia lui Ponta! Reacție civică la Mega-Ordonanța de Urgență a Guvernului

 1. Raluca

  Foarte trist si anormal acest mod de guvernare adoptat de Ponta dar si alti prim-ministri inaintea lui. In cuprinsul ordonantei de urgenta.zip (tip arhiva) se ascund ceva lucruri scandaloase care trebuiau sa treaca pe nevazute?

  Reply
  • Romeo

   Trist si anormal ? Tocmai de aia se comporta asa pentru ca se umbla cu manusi de catifea. Nuuuuu, este stil mafiot, este comportament „curvasaresc”. Emite pe ascuns acte criminale, care inrautatesc si asa mizerabila, viata poporului. Este un dusman al poporului roman Ponta.

   Reply
 2. Florin Popescu

  Tupeul plagiatorului este nelimitat. Parca s-ar inspira de la Rasarit (?)
  Nu stiu ce se poate face, dar fiecare zi cu acest guvern penal pune in
  pericol viitorul tarii.
  Trebuie urgent o schibmare profunda: guvern, parlament, asa zisul avocat
  al poporului, comisii de etica trucate, prefecti, primari traseisti, etc.

  Reply
 3. Don

  Nu e doar trist ci de-a dreptul ingrijorator si revoltator ca si acest executiv care atunci cand se afla in opozitie si condamna vehement aceste practici ale fostului regim, procedeaza la fel si chiar mult mai periculos deoarece ascunde, mascheaza si actioneaza pe muteste. Care este adevaratul motiv al emiterii acestor ordonante de urgenta numeroase ?… situatia exceptionala a Romaniei sau situatia exceptionala in care se afla ei cei care formeaza executivul si legislativul ca persoane publice cu interese personale si de grup. S-a creat un sistem foarte complicat pe scheletul institutiilor statului, in interiorul caruia exista o ingrengatura ca un angrenaj cu tot felul de interdependente, relationari , obligatii si care lucreaza aparent in favoarea intereselor tarii. Acest sistem exista in esaloanele superioare si se propaga si in esaloanele inferioare care de fapt asigura administrarea tarii. Fostii si actualii din serviciul de securitate , masonii, securistii , parvenitii politic, afaceristii implicati stiu mai bine cum stau lucrurile. Toata admiratia pt. curajul d-ne Kovesi si d-lui Coldea ..nu stiu ce determinare si interese au… cert e ca acest sistem va fi greu de distrus din exterior si doar din interior va putea sa se autodistruga asa cum a si inceput. E greu cu democratia in Romania…suntem democrati si nu mai suntem patritoti… ” Banii folositi cum trebuie pot sa faca lumea mai buna”. Sa uzim de bine

  Reply
 4. mocoteo

  Bai frate,da’ ponta asta ii chiar un ‘gozember’ basist,chiar aseara l-am vazut ‘lacristoiu’ cum i se lauda ca el a dat o singura ordonanta de urgenta in acest an!Vezi doamne ,el respecta democratia parlamentara mai ceva ca obama,deh..
  Erate:Vorbitorii de limba maghiara stiu ce inseamna ‘gozember’ iar pentru cei de limba romana traduc eu…,inseamna om de nimic!Si stiu ca numele de persoane se scriu cu litera mare dar jurnalistul mai sus mentionat nu mai merita de multa vreme aceasta onoare!

  Reply
 5. ioan mm

  In Romania exista un Avocat al Poporului ?!? Din cate am auzit, postul este vacant de doi ani si Victor Ponta il tine in buzunar !

  Reply
 6. Puiu

  Dacă asta s-a întâmplat în ultimii 10-20 de ani, ce mai contează!_
  De ce vreţi un guvern nou!_

  Reply
 7. sissi

  Daca ONG-urile astea i-au promis lui Ciorbea ca-i platesc si imprumutul de 1.600.000 de Euro la banci, s-ar putea sa vedem vreo reactie din partea marelui avocat al ‘popoului’; in caz contrar, primul plagiator al tarii poa’ sa dea cate ordonante ‘doreste’ muschii lui !

  Reply
 8. Lupu Ionel

  Cam prin anii 1957-1958, pe ecranele cinematografelor romanesti a rulat simpaticul film „ALI-BABA SI CEI 40 DE HOTI”……. Acum ruleaza zilnic, pe toate posturile Tv., serialul realist „ALI-PONTA SI CEI 7.OOO DE HOTI” Deja un numar de 5.OOO de hoti au dosare !!!! Ceilalti sunt in asteptare !!!!!!!!! Din cauza acestor banditi, nu mai putem vedea si altceva la televizor…. ESTE REVOLTATOR !!!!!!!!! Construiti puscarii !!!!!!!!! Schimbati GUVERNUL, pentru ca cei mai multi pungasi sunt p e e d i s t i !!!!!!!!! In ceea ce-l priveste pe P O N T A , eu n-am vazut un om scolit atat de mizerabil…. El este de sute de ori mai periculos pentru Romania, decat cei doi banditi basarabeni scapati de sub control la tribunalul din iasi (unul din ei evadase din Germania !)…….

  Reply
 9. Angela

  Avocatul poporului ???????
  Care avocat al poporului ????
  Noi nu avem asa ceva decat pe hartie,ca mulite altele ,din pacate.

  Reply
 10. Cristea Valvurica

  suntem un popor de ..prosti.asteptam un bob de griu otravit si hai sa-l inghitim.Nu vedeti ca ne-au prostit toti guvernantii din 90 si pina acum .Ne-am pierdut verticalitatea si mai presus de toate ne-am pierdut industria si agricultura.Din ce mai supravietuim,Din discutiile puerile despre politica?Toata Europa ride de noi ,ajungind cenusereasca Europei.
  Sa auzim de bine.

  Reply
 11. Stefanescu Stefania

  Sa desfiintam acest magaparlament ,extrem de bugetofag, sa fim tara ordonantelor de urgenta. Facem astfel economie. Cat despre Coirbea, putem spune fara sa gresim ca s-a nascut mort! Ce pretentie sa ai de la un mort!/

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *