Romania Curată

Vandalii Cascadei Beușnița, neidentificați. Care e șmecheria prin care scapă de răspundere și Romsilva, administratorul Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița

Poliția este singura autoritate publică sesizată pe 19 septembrie 2016 în legătură cu vandalizarea Cascadei Beușnița, din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, care a răspuns până acum, în mod public. În răspunsul adresat Grupului Ecologic de Colaborare (GEC) Nera se arată, însă, că autorii distrugerilor nu au fost identificați.

”Singura autoritate care a trimis un răspuns în termen legal este Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş .- Severin care precizează că „până în prezent nu s-a reuşit identificarea persoanelor care au scrijelit muşchiul de pe peretele cascadei, cazul rămânând în atenţia IPJ Caraş – Severin”.”, se arată, într-un comunicat de presă, remis duminică, de către reprezentanții GEC Nera. Celelalte autorități notificate de către GEC Nera pe data de 19 septembrie au fost Garda de Mediu, Administraţia Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş – Severin și Instituţia Prefectului Caraş – Severin.

beusnita-vandalizata-2Celelalte autorităţi cu responsabilităţi directe nu au trimis un răspuns formal, dar din discuţiile avute a rezultat că în situaţia neidentificării făptaşilor o sancţiune în domeniul protecţiei naturii ar trebui aplicată Administraţiei Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, o structură din cadrul RNP Romsilva care administrează patrimoniul natural al Parcului. În situaţii similare însă, care au avut loc atât în parcurile naţionale din sudul Banatului, cât şi în celelalte parcuri naţionale din România care nu au un plan de management aprobat, sancţiunile sub formă de amenzi au fost anulate de instanţele de judecată. Motivul este acela că aplicarea legii ariilor naturale protejate în astfel de parcuri are un caracter ambiguu şi interpretabil iar avocaţii RNP Romsilva s-au specializat în astfel de cauze în cei 12 ani de când aceste administraţii de parcuri lucrează (este greu de spus ce anume) fara planuri de management aprobate prin Ordin al Ministrului Mediului.”, se mai arată în comunicatul GEC Nera.

”Urmează a fi mutilată cascada Bigăr din acelaşi Parc ?. Posibil! Între timp ministrul Mediului face ce ştie mai bine, adică un joc de consolidare a imagini personale pe toate televiziunile.”, se încheie mesajul grupului civic cărășean.

Casacada Beuşniţa este o emblemă a parcurilor şi rezervaţiilor naturale din sudul Banatului şi este inclusă într-o zonă de strictă protecţie a proiectului de plan de management al Parcului care se află depus de mai bine de un an de zile la Ministerul Mediului pentru obţinerea aprobării în aşa fel ca el să devină act oficial de reglementare pentru activităţile din parc iar legea ariilor naturale protejate să poată fi aplicată şi aici. România Curată a scris pe larg despre modul în care Romsilva întreprinde acțiuni menite să tergiverseze aprobarea planului de management, până când acesta nu va fi suficient de permisiv cu tăierea pădurilor de aici.

Cascada Beușnița e celebră în întreaga lume (foto: Cătălin Buda)

Cascada Beușnița e celebră în întreaga lume (foto: Cătălin Buda)

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Vandalii Cascadei Beușnița, neidentificați. Care e șmecheria prin care scapă de răspundere și Romsilva, administratorul Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița

  1. mad_frefw23

    Nu le mai dați idei cu distrugerea valorilor naturale ! Cei de la Romsilva și primarii flămânzi de bani au întreprins deja acțiuni ce vizează restrângerea teritoriului parcului național. La cât s-a tăiat și la cât se taie, plus actele de vandalism tolerate, ne putem aștepta la declasarea parcului și la ajustarea limitelor. Deja, urucul parcului, pe-o mână cu dragoșul romsilvic, se laudă că planul de management următor „va fi altceva”, iar în parc nu vor mai intra satele Stăncilova, Driște și nici alte teritorii mai propice investițiilor care „nu corespund din punct de vedere al valorilor naturale, conform legii”.
    Iar planul de management încă nu este aprobat !!! Se publică încet în MO, pentru că o lună-două de „activități silvice” este timp prețios. Nemetaforic vorbind.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *