Mihai Goțiu

UPDATE: Chiar se compară Untold cu marile festivaluri europene? Să vedem

UPDATE: A mai trecut o ediție Untold. Spre deosebire de anul trecut, când am fost o mână de oameni cei care ne-am ”permis” să criticăm modul de organizare și de finanțare a festivalului (nu festivalul în sine – cine înțelege diferența bine, cine nu, asta e), în acest an vocile critic-analitice s-au diversificat și au devenit mai vizibile. Chiar dacă în acest an am părăsit Clujul, special pentru a nu mă mai prinde Untold-ul în oraș, am constatat că articolul de mai jos (scris anul trecut) a fost citat des în dezbaterea legată de Untold, generând noi comentarii, pe un ton ceva mai apropiat de cel normal într-o dezbatere publică, în comparație cu isteria de anul precedent. Drept pentru care am adăugat în acest articol alte două exemple (de la Split și Munchen), invocate tot de către susținătorii organizării unui astfel de festival mamut în oraș și voi reveni și cu o altă analiză, mai la rece, zilele următoare (10.08.2016)

***

Recunosc: tocmai m-am autocenzurat, renunțând la o primă parte a articolului, care făcea referire la multe dintre problemele de mentalități legate de mega-festivalul Untold la Cluj. Am renunțat nu pentru că nu ar fi importante, ci pentru că mă interesează să discut doar cu cei care vor să înțeleagă faptul că problema nu e festivalul în sine, ci modul în care a fost organizat. Și pentru că s-a afirmat atât de mult în ultimele zile că avem în sfârșit un festival ”ca afară”, m-am apucat să documentez exact evenimentele menționate de către cei care fac această afirmație. Și concluzia e că Untold NU e la fel. Și nu în avantajul Untold. Dacă veți înțelege și de ce NU e la fel, există o șansă să înțelegeți și de unde supărarea unei părți importante a clujenilor (care nici măcar nu se află în minoritate, cum pretind organizatorii și domnul primar).

Tomorrowland

Încep cu Tomorrowland, că a fost cel mai des pomenit festival ca și comparație. Care se organizează în Belgia. Ceea ce induce în eroare e faptul că s-ar organiza într-un orășel, Boom, cu 16.000 de locuitori. De fapt, Boom este o suburbie a zonei metropolitane Antwerp (la 16 km de Antwerp și la 32 de km de Bruxelles). Iar festivalul nu se organizează în oraș, ci pe un deal de lângă acesta, în natură.

tomorrowland boom

Tomorrowland din Belgia, mai are un frățior și în Brazilia, la Itu. Festivalul se organizează tot în afara orașului, în natură.

tomorrowland itu

Sziget (Budapesta) și Donau Insel Festival (Viena)

În oraș se organizează festivaluri, totuși, la Budapesta – Sziget, la Viena – Donau Insel Festival sau la Londra, în Hyde Park. Doar că ”în oraș” e un termen, care necesită niște detalii suplimentare. Atât la Budapesta, cât și la Viena, festivalurile au loc pe insule aflate în mijlocul Dunării.

sziget 1 sziget 2donau festival 1donau insel festival 1

 

hyde parkBritish Summer Time/ Hyde Park (Londra)

Nici comparația cu British Summer Time, din Hyde Park, nu este în avantajul Untold. Hyde Park are o suprafață de 140 de hectare și e lipit de Kensignton Gardens, care au 110 hectare. Parcul din Londra este, de fapt, o pădure – parc de 250 de hectare (mai mare ca și suprafață decât întreg Principatul Monaco), iar festivalul se ține într-o poiană a acestui parc, care este specială destinată organizării unor evenimente de amploare (motiv pentru care această poiană nici nu e amenajată ca un parc propriu-zis). Suprafața ocupată de festival nu ocupă nici pe departe 10% din suprafața parcului (limită admisă și de legea românească privind spațiile pentru ocuparea/concesionarea în scopul unor evenimente socio-culturale). Parcul Central din Cluj are 13 hectare, din care a fost îngrădit aproximativ două treimi.

hyde park 2

Tollwood (Munchen)

În fine, alt exemplu celebru oferit spre comparație este Tollwood, festivalul de la Munchen care a ajuns să adune câte 1,5 milioane de participanți anual (festivalul durează aproape patru săptămâni). Ca și în celelalte cazuri, și după cum îi spune și numele, festivalul se organizează la marginea orașului, în natură. Teoretic, festivalul e ”în oraș”, practic e într-o bucățică din imensul parc Olympia (vezi și ultimul exemplu). Festivalul a început să fie organizat tocmai ca o alternativă pentru cultura urbană supra-aglomerată din centrul orașului. La prima ediție, organizată în 1988, au participat câteva sute de persoane, festivalul crescând organic, în timp, nu peste noapte. Spre deosebire de majoritatea celorlalte festivaluri, Tollwood nu se axează doar pe concerte de muzică, ci și pe teatru, ateliere stradale, târguri meșteșugărești, artiști stradali. La ediția din acest an au fost organizate peste 600 de evenimente pe parcursul a 26 de zile, a existat o piață a ideilor, au fost peste 200 de standuri meșteșuguri internaționale care promovează comerțul echitabil și 50 de standuri culinare bazate pe produse organice și au fost lansate petiții civice. La majoritatea evenimentelor accesul este gratuit (în medie cam la 70-75% din evenimentele de la fiecare ediție), dar, cu toate acestea, este festivalul care are unul dintre cele mai mari impacte economice asupra orașului (comparativ cu alte festivaluri).

munchen tollwood festival munchen tollwood-sommer-680

Acestea sunt festivalurile europene majore pe care chiar susținătorii Untold le-au oferit ca exemplu în ultimele săptămâni. Concluziile sunt destul de evidente: asemenea evenimente se organizează în oraș doar în condițiile în care există spații suficient de mari care să nu perturbe restul comunității (insule în mijlocul Dunării sau pădurea parc Hyde Parc (de 20 de ori mai mare decât Parcul Central). Unde nu au existat asemenea spații, festivalurile se organizează lângă oraș, asta chiar dacă, localitățile în discuție dispun și de stadioane, săli ale sporturilor și/sau infrastructură mai mari/extinse decât ale Clujului!

În fine, e de discutat dacă aceste festivaluri se organizează după aceeași rețetă de afaceri precum Untold. Detalii mai pe larg despre asta puteți citi aici.

Acest text este dedicat celor care consideră că Untold ar fi fost musai să se organizeze în oraș (cu toate problemele aferente) și că altfel nici că nu s-ar fi putut…

***

UPDATE (august 2016), cu exemple invocate ulterior publicării articolului:

Ultra Europe (Split)

E ca și cum ai spune că un festival organizat în Mamaia și pe stadionul din Constanța se ține ”în oraș”. Stadionul din Split, unde se țin marile concerte ale Ultra Europe, e situat, practic, pe marginea mării, nu ”în inima unui mare oraș european”, cum susțin cei care invocă acest exemplu. Majoritatea celorlalte evenimente sunt organizate pe plajă, în zona unui port turistic. De altfel, Ultra Europe nu este destinat doar promovării orașului Split (un oraș, oricum, turistic), ci întregului turism estival de pe țărmul și insulele croate din Adriatica.

Arena Poljud (stadionul echipei Haiduk Split) se află chiar la marginea mării, nu în oraș (vezi și harta). O parte din evenimente se desfășoară pe plaja din Split, dar și pe alte insule din Adriatica:

UltraEurope 1 ultraeurope 2 ultraeurope poljud stadium

ultraeurope split

Rockvaria (Munchen)

Conform unui cititor, aș fi omis festivalul Rockvaria, din Munchen, care s-ar desfășura în Olympia Park, ”un parc din centrul orașului”. La fel ca și în cazul Hyde Park, din Londra, Olympia Park (fostul sat olimpic) e cam cât cartierele Grigorescu și Mănăștur la un loc. De la stadion și celelalte spații de evenimente până la primele zone rezidențiale ai de trecut niște lacuri, păduri și lunci; liniile de transport în comun sunt cu dedicație pentru parc, nu sunt suspendate sau modificate trasee de transport în comun, nu se închid străzi care fac legătura între cartierele Munchen-ului; ce se vede în fotografia de mai jos e doar o parte din Olympia Park.

olympiapark munchen 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

117 thoughts on “UPDATE: Chiar se compară Untold cu marile festivaluri europene? Să vedem

  1. Vlad

    Tocmai te-ai descalificat singur din cauza ca nu ai facut comparatia Untold – Ultra Festival. Toate aceste fetivaluri sunt prea mari ca sa incapa in oras de aceea se organizeaza “in natura”. Iar Tomorrowland e organizat pe deal pentru ca se vrea sa fie de tip carnaval si ar fi imposibil de organizat in oras. Fa comparatia Ultra – Untold si mai vorbim dupa.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Vlad: mai ai multe exemple la fel de bune? :) Ultra Festival a fost pe stadionul din Split și pe insula (stațiune turistică) Hvar; tocmai ai pus punctul pe I, dacă Untold s-a dorit să fi într-atât de mare încât să nu încapă pe stadion, sala sporturilor și platoul dintre, atunci era varianta în natură

      Reply
        • Mihai Gotiu

          @ nd: am arătat și într-un alt răspuns: m-am referit la exemplele din Europa (cu o scurtă trimitere la varianta braziliană a Tomorrowland),, pentru că legislația americană (mai ales când e vorba de delimitarea public/privat) e foarte diferită de cea europeană

          Reply
  2. ar mai fi ceva

    Nu uita de Ultra Music, un festival mentionat de organizatori, care are loc si in Florida, in downtown, Bayfront Park, de dimensiuni comparabile cu Parcul Central din Cluj si cu un attending similar cu aceasta editie Untold. Sau de Exit din Serbia, in orasul Novi Sad.
    Insa, la majoritatea festivalurilor mentionate, orele de inchidere ale performance-urilor in aer liber sunt in jur de 24.00.
    Nici o scena mare, cu puterea celei de la Untold, sau, si mai mult, cu efecte pirotehnice, nu functioneaza dupa ora 24. Asta inseamna Avicii: 21.30 – 23.00.

    Reply
    • PartyAnimal

      Ultra Misic, Split, Croatia – se incheia la 05 cu focuri de artificii un pic mai sanatoase ca cele de la Untold :D

      Reply
        • Ale

          Normal, Cluju , e mai mult decat o statiune vizitata doar”vara ” , Clujul ii vizitata tot timpul nu doar in sezoanele estivale cand pleaca lumea in “statiune”

          Reply
  3. Vlad

    Dar nu e ok sa începeți sa strigați Lupul toată ziua, ca vor veni si temele serioase si nu o sa mai vina nimeni lângă voi precum la ciobanul respectiv… Am mai lăsat comentul asta de vreo doua ori, hai sa nu căutam festivaluri mai bune, hai sa il apreciem pe asta , care oricum e mult mai bun decât tot ce am avut. Si apropo de garduri, domnule Gotiu nu știți ce sunt alea pana nu mergeți la un festival in Hyde Park in Londra :) ăștia chiar știu sa îngrădească. Mi-ar părea rău sa nu va mai citesc pentru o chestiune atât de puerila ca un gard de siguranța sau un festival care e mai tare ca altul ….

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Vlad: n-au îngrădit 2/3 din Hyde Park; am mari dubii că au încălcat vreo lege acolo (sau au pus-o între paranteze vreo 4 zile) pentru a organiza festivalul; nu înțeleg de ce vi se pare puerile temele ca încălcarea legii (a mai multor legi) sau modul în care se cheltuiesc banii publici; (altfel nu eu am supralicitat cu Untold cel mai tare festival)

      Reply
      • Alexandra

        Eu nu intelg de ce trebuie sa cautati atata nod in papura. Sunt alte legi, mult mai importante care sunt incalcate in mod continuu si cu cea mai mare nerusinare si voi va legati de o lege neauzita despre cat ar fi trebuit sa fie ingradit parcul? Cum ai zis, parcul din Londra e gigantic, Parcul central nu. Si asa cat a fost ingradit am fost noi, spectatorii, inghesuiti. In loc sa va bucurati ca s-a facut ceva in Romania, si mai ales in Capitala Europeana a tineretului, tot cautati sa criticati ce s-a intamplat. Pe perioada festivalului nimeni nu s-a plans, nimeni nu a zis nimic. Dar e Ok. Asa suntem noi, romanii, invatati sa ne plangem indiferent de ce s-ar face sau cum s-ar face.
        Iar in legatura cu investitia nu cred ca orasul nu si-a recuperat intreit investitita, A fost un plus pentru Cluj, un plus pentru tara. Incercati sa vedeti si lucrurile bune care au venit odata cu acest fstival nu va mai tot plangeti.
        Nu puteti sa comparati festivalurile numai citind de pe internet. Nu ai de unde sa sti cum a fost la Tomorrowland daca nu ai fost sa vezi cum a fost.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Alexandra: e o ”nerușinare” să mă leg de încălcarea legii??! mulțumesc, am pus-o și pe asta la colecție; cine a zis că nimeni nu s-a plâns? altfel, trimiterile la alte festivaluri nu eu le-am făcut, ci susținătorii Untold-ului în parc – așa am căutat să văd a ce se referă (cele la care n-am fost) și ce am găsit nu e în favoarea celor care le-au invocat; atât.

          Reply
  4. PartyAnimal

    Ti-am mai lasat un comentariu. ULTRA EUROPE, SPLIT, CROATIA. Fix in oras, pe arena. Si nu vrei sa stii ce stradute inguste au astia. ULTRA MIAMI – in oras!

    Nenica, e vorba de cazare! De la arena din Cluj, la hotel aveam de mers 35 de min pe jos. Nu ne tin pe toti salele sa stam la cort si stim ce pestriteala e Romania.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ PartyAnimal: am mai răspuns și la Ultra – la Split a fost pe stadion (nu și în altă parte a orașului) și pe insulă; din câte văd la Miami e pe plajă (la marginea oceanului festivalul) ; pentru șalele matale eu am dormit câte două ore pe noapte, bașca a trebuit să fac niște ocoluri de câte o oră joi și vineri când am avut treabă în centru; și cu ce m-am ales după asta? cu înjurături pe facebook pentru că am scris despre respectarea legii și domnul primar care vorbește despre toleranță (!?) păi să le explice cum stă cu toleranța celor care înjură

      Reply
      • Vlad

        Ba Mihai iti zice o gramada de lume si citesti cu propii ochi ca Ultra Miami e facut intr-un parc public si tot pe a ta o ti ?

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Vlad: legislația americană e mult diferită de cea europeană (de-asta nici nu se înțeleg UE cu SUA și de-asta există o amplă opoziție în Germania, Franța, Marea Britanie etc. față de TTIP) ; de-asta m-am referit doar la festivalurile europene (cu o scurtă referire la Tomorrowland-ul brazilian în condițiile în care am scris despre cel belgian); altfel, din câte am văzut, și la Miami, festivalul e, de fapt, pe plajă, iar zgârâie-norii din preajmă par a fi clădiri de birouri și hoteluri, nu locuințe – nu am habar dacă plaja (parcul) ăla e domeniu public sau privat, dar cum îți spuneam, diferențele între UE și SUA în privința legislației sunt majore

          Reply
      • error frynn

        Bro, I feel you. Si pe mine ma calca pe nervi street delivery sau concertele din fata palatului regal, cind bubuie boxele si mictioneaza hipsterul pe trotoare. Sau cind ramine un metru de circulat pe magheru din cauza de vinzatori de martisoare. Dar, vorba aia – vivre et laisser vivre. Festivaluri din astea in varii forme o sa tot fie; o sa blocheze strazi, parcuri, piete si whatnot. Stringi din dinti si treci peste. Ti-am mai zis si in alt comment: nu stiu daca o sa gasesti un judecator sa-ti dea dreptate. Poate daca se string citeva sute de reclamanti pentru o actiune comuna sa traga la cintarul justitiei…. Interesant ca nu am vazut comentariul uvreunui jurist. Uite sfat – roaga-l eventual pe Cristi Danilet sa comenteze pe speta. Ca stie Clujul ca pe buzunarul lui, eu ca mitic nici nu-mi dau seama de dimensiunea fizica a parcului si drumurilor. Si poate-si mai aduce aminte si ceva din materia de drept administrativ :)))

        Reply
          • Victor M

            Imi pare rau sa vad ca inca se mai publica articole negativiste in ceea ce priveste acest festival. Am si eu o intrebare dumneavoastra ati fost prezent la acest festival? Nu m-am mai obosit sa citesc aceset articol dupa ce am vazut cel de saptamana trecuta care vorbea despre acele “minunatele” garduri care limitau dulcea libertate a clujenilor la parcul lor favorit. Gardurile acelea isi aveau un rost important, cred ca ati inteles ideea ca se putea intra pe baza de abonament. Si asta e perfect logic, nu a deranjat pe nimeni participant la festival existenta lor. Sincer cred ca problema dumneavoastra e legata strict de genul muzical. E ok va inteleg si eu ador rockul, jazzul sau alte genuri “mai superioare” decat electronicul asta. Dar sincer va spun ca acest festival UNTOLD a fost cea mai frumoasa experienta pe care am trait-o. Poate din cauza ca sunt tanar si nu sunt din Cluj. Mai citeam comentarii de genul “Clujul nu e potrivit” “Ce ar vedea niste straini la orasul asta”. Sincer spun orasul asta ma fascineaza, desi nu stau foarte departe de Cluj, nu l-am vizitat de cand eram fooooarte mic. Locatia festivalului a fost mai mult decat perfecta, ziceati in articolul precedent ca nu are cum sa incapa atata lume acolo. Nimic mai mult decat fals, a fost destul loc pentru orice care voia sa se simta bine. Cozi existau (la mancare sau toaleta), dar e ceva atata de normal la un festival de nivelul acesta si sunt destul de sigur ca nimeni de acolo nu a zis ca nu se merita doar pentru ca asteptau maxim 20 de minute. Tot o tineti aici sus si tare ca un festival organizat in cadrul acelui parc e ceva nedemocratic…hmm mi se pare o aberatie. Ce ma deranjeaza e ca nimeni nu se scandalizeaza la celebrele sarbatori orasenesti cu mici si bere, muzica de toata jena si “crema” societatii. Inca o intrebare, nu stiu de unde sunteti, dar ati fost prin Cluj sa intrebati cetatenii orasului daca ii deranja cumva organizarea acestui festival? E absurd sa comparati Untold cu festivaluri din alte tari. Si inca ce tari!! Belgia, SUA, UK, Germania … Dar de ce nu comparam si tarile in sine cu Romania. Ar fi cea mai obiectiva comparatie daca e sa o luam asa. Da m-am nascut dupa Revolutie, da sunt tanar, da poate nu vad lucrurile cum trebuie, dar imi doresc tot binele pentru tara asta si cred ca acest festival a fost si sper ca va continua sa fie un lucru nemaipomenit pentru Romania! Sunt multe de zis pe tema aceasta. dar mai putina vorba si mai multa munca pentru a face cu adevarat cea ce e bine!

          • Mihai Gotiu

            @ Victor M.: nu știu pe câți dintre cei prezenți la festival i-a deranjat sau nu gardul ăla, dar pe cei care nu participat i-a deranjat blocarea accesului într-un parc public unde, prin lege, scrie că accesul e nelimitat; printre diferitele explicații oferite de organizatori pentru a justifica abuzul ăsta a fost comparația cu alte festivaluri din Europa – am luat exemplele oferite chiar de susținătorii gardului și am arătat că explicația asta nu stă în picioare: în oraș se organizează asemenea festivaluri doar dacă există spații suficient de mari pentru a nu restrânge drepturile și pentru a nu-i deranja pe ceilalți, iar dacă nu există, se organizează la marginea orașului;
            la anul, dacă vine și mai multă lume ce facem? îngrădim tot Clujul și le punem taxă taxă cui vrea să doarmă la el acasă? în fond nu m-ar mira… oricum muzica au auzit-o toți, că au vrut sau n-au vrut, că locuiesc lângă stadion ori la capăt de Grigorescu

  5. bogdan

    azi boc si-a declarat intentia de a candida din nou la primarie, iote cum a aparut si scopul real al acestei paranghelii facute pe bani publici, untold = startul campaniei electorale pentru boc.
    DNA chiar nu se sesizeaza?!

    Reply
    • Alexandra

      Tie chiar iti pasa de intentiile pe care le-a avut Boc? Nu te intereseaza ca festivalul, cel mai mare din Romania, a avut loc in Cluj?
      Esti obligat sa il votezi pe Boc? Nu cred.
      Nu mai fiti asa hateri. Nimeni nu e obligat sa il votezte pe Boc. Si sincer eu m-as bucura sa fie primar in orasul din care vin eu. Si spun asta doar pentru ca vad cum a amenajat clujul si e in continua dezvoltare si toate cele. Probabil ca are el afacerile lui, si sincer nu ma intereseaza, dar ar trebui sa fiti constienti ca daca nu aveati un primar ca Boc, Clujul nu ar fi asa cum este acum.

      Reply
    • Andrada

      Hello, suntem in 2016, alegerile la
      primarie au fost acum 2 luni, daca era asa, poate anul trecut era altceva… Si ce treaba are DNA cu o fapta prsupusa ca se va intampla, intr-un mod pur ipotetic peste 4 ani?!

      Reply
  6. vl17

    Si ce? Noi suntem mai smecheri si il facem in oras! Care e problema? Pt doar 4 zile de galagie nu merita sa il faci la tara!!! E prea tare toata zona, Polivalenta, parc, Cluj Arena, ca sa nu se tina aici. Deci, ciocu’ mic, aveti 364 de zile de liniste. See you again in 2016!!!

    Reply
    • S

      Sigur prietene poate la anu ne batem noi ceilalti 250 000+ joc de tine 4 zile pe an.

      Si esti atat de pe faza incat cred ca ai vrut sa spui 2017. Mai usor cu alcoolul ca arde euronii.

      Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Radu: păi și are Untold vreun merit în topul ăsta, că e făcut înainte? că până acum tot asta am auzit: ”că era nevoie de Untold să pună Clujul pe harta lumii”

      Reply
  7. clujeaner

    Un articol necesar…dar dupa parerea mea, chiar daca nu sunt neaparat un fan al genului muzical…totusi festivalul UNTOLD pot spune…cel putin din imaginile prezentate ca este mai misto, cu tot disconfortul creat. E diferit dar nu intr-un mod negativ cum lasa sa se inteleaga articolul. Parerea mea e ca e mai misto decat restul tocmai pentru ca e organizat in oras. Disconfortul pentru oras nu a fost atat de mare, nu a durat decat 4 zile…totusi, iar beneficiul economic este urias…pentru clujeni. Ar mai fi si alte beneficii…cum ar fi cel de imagine. Scena a arata senzational…cea mai misto dintre toate festivalurile prezentate pusa intr-un ansamblu care ne avantajeaza…i-am primit cu ce avem noi mai frumos…parc, casino, stadion, sala polivalenta…care trebuie puse in valoare…ce am fi iesit noi in evidenta pe un deal din apropierea Clujului? ar fi fost banal!

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ clujeaner: păi dacă e vorba ”de pus în valoare” au plătit chiriile corecte pentru folosința lor?

      Reply
      • Radu

        Pe voxpublica, Costi Rogozanu desfiinteaza si el “festivalul” ( a se citi primarul) subliniind ilegalitatea acordarii de subventii din banii publici: “Ne mai distrăm cu nişte bani publici? Sport, pop, dj-ială, nu mai mişcă nimeni fără “ceva de la primărie”

        Mi-a atraas atentia acest raspuns semnat Cristi, pe care il cred oportun si aici:

        “Ingrijorarea ta nu este legitima pentru ca e directionata unilateral. Daca ar fi principiala, ar trebui sa te ingrijoreze si finantarea teatrelor sau a productiei de film, din bani publici. Acolo s-a produs un fenomen invers fata de ceea ce blamezi tu: privatii nesustenabili financiar, n-au cerut bani publici ramanand privati, au devenit de-a dreptul publici. Ti se pare ca asa e legitim consumul de ban public dar daca e pe “firma sau ONG”, nu mai e legitim?! Cultura e scumpa, orice cultura, chiar si cea de muzica house-trance. Asadar trebuie sustinuta din bani publici. Alternativa e lipsa ei, daca asta ne dorim. Si da, argumentul financiar e valid. Da, daca se dau 100 de lei din banii publici dar se intorc 101 lei catre comunitatea locala de intreprinzatori (de la vanzatorii de porumb fiert la lanturile hoteliere) atunci de ce sa nu o facem? Ca doar existenta statului nu e un scop in sine, e doar un instrument de organizare.”

        As completa si eu, cu banii publici acordati, atentie, nu odata, ci mereu, Bisericii Ortodoxe Romane cum e? Ca am trecut pe langa hotelul Napoca odata cand aveau un congres, sau ce-o fi fost cei de la BOR, si m-am speriat de cum arata desfasurarea de forte. Bodyguarzi cu dispozitive de comunicatii intraauriculare, zeci de masini de lux gen Mercedes S 500 Audi A8 sau Range Rover. DIn banii cui?!?

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Radu: da, mă interesează și finanțarea culturii din bani publici, doar că ceea ce mă interesează nu e ca producția de teatru sau de film finanțată să producă beneficii economice (cu asta se ocupă filmele comerciale), ci ideile pe care le pun în circulație în societate; dacă un film primește finanțare de 100.000 de euro nu vreau să aducă din bilete 150.000 de euro, ci să transmită un mesaj, o idee către 10.000 sau 50.000 de spectatori, să provoace o dezbatere publică care apoi să genereze schimbări de mentalități în societate; pe termen lung și profitul economic ar fi mai mare, chiar dacă indirect

          Reply
  8. flesh

    Articolele de până acum de pe România Curată despre Untold sunt destul de clare. Cine vrea să înțeleagă, înțelege care-s problemele cu organizarea acestui festival. Cine nu, poate înțelege până data viitoare.

    Reply
  9. Adrian

    Cand aud ca Untold e cel mai tare festival din Europa… ma ia capul; cuvinte spuse de oameni care sunt la primul festival si i-a pus in cur scena si efectele, basca tricolorul pe displayuri sa-i unga la suflet. A fost cea mai tare chermeza politica ever. Boc si-a anuntat candidatura la primarie fix luni, dupa Untold.

    PS: Un festival intre betoane e ca femeia fara sani.

    Reply
  10. vlad

    Untold a fost o reusita atat din punct de vedere a distractiei cat si economic tocmai pentru ca sa tinut in oras si au fost foarte multe fascilitati pentru participanti(locuri multe de cazare restaurantev).iti dau un exemplu,festivalu peninsula sa tinut atatia ani in mures in oras langa un strand. nu la toti targumureseni lea convenit sa fie atata lume in oras( blocaje de curculatie si multe altele..)lau mutat la cluj pe un camp la cativa chilometri de oras o fost un esec total!!! Cosencinta fiin de a nu se mai organiza!!!!parerea mea ii ca o fost foarte bine organizat si cu cate persoane am vorbit din cluj nimeni nu sa plans!!!!.hai sa nu mai dam cu noroi in tot cea ce se organizeaza bine!!!

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ vlad: 1) faptul că cineva nu e în stare să organizeze un festival e problema lui 2) eu încă n-am văzut studiul ăla de impact cu beneficiile economice – aud tot felul de cifre, una mai diferită ca alta, dar nimic oficial: deocamdată tot ce știu e că sunt 400.000 de euro de la bugetul local, facilități pentru infrastructură de alte sute de mii de euro, și câteva milioane de euro, bani ai clujenilor dați pe bilete, care au IEȘIT din oraș;
      câți au venit din alte orașe, cât au cheltuit (fără transport și bilet) aștept cifrele și apoi mai vorbim

      Reply
    • Iosif

      Vlad, te rog frumos sa imi prezinti si mie acele cifre,concret prin care eu de maine ii dau drumul la robinet numa lapte si miere o sa curga(de fapt din cauza lucrarilor nici macar apa nu curge ca dorel iarasi a spart o conducta si nu avem apa 2 zile),cat s-a investit cum s-a facut acea invetitie,cat profit s-a scos si exact cat si cum va beneficia clujul de acest UNTOLD.

      Restul sunt dume cu spume si lozinci ieftine din presa,vreau cifre concrete,date,fapte nu vorbe. Altfel pot spune si eu ca rahatul nu pute,rahatul miroase frumos,prin privirea rahatului iti imbunatatesti retina si iq-ul iti va creste cu minim 30 de puncte. Rahatul este sanatos pentru trup si minte,trebuie sa mananci minim 10 grame de rahat la fiecare masa pentru o dieta sanatoasa. Prin mancatul rahatul de un intreg oras,acel oras va beneficia de turisti si va fi pus pe harta Europei. Vezi? Si eu pot sa inventez prostii, vreau cifre concrete despre acest Untold,restul sut doar vorbe ieftine pentru cei cu mintea odihnita.

      Reply
  11. Aurelian

    In Sibiu, festivalul Artmania inchidea toata Piata Mare din centrul orasului. In Bucuresti, AC/DC si Robbie Williams au inchis tot ce inseamna Piata Constitutiei. Ba chiar si Salonul Auto-Moto a inchis aceeasi zona. Au fost cateva concerte chiar si in Parcul Izvor – in tot parcul. Iar Cerbul de Aur ocupa Piata Sfatului din Brasov.
    Spuneti ca e o chestiune de principiu protestul dumneavoastra impotriva Untold, dar de fiecare data nu uitati sa amintiti ca organizatorii au facut bani din chestia asta. Ca si cum ar fi trebuit sa faca o chestie caritabila sau ar fi dezgustator sa faci profit.
    Si nu, nu vi s-a incalcat niciun drept. Orice chiosc, taraba sau terasa aflata pe domeniul public ne priveaza pe noi restul cetatenilor de posibilitatea de a folosi acel loc public. Dar acceptam, deoarece intelegem ca spatiul public nu inseamna ca orice cetatean poate folosi orice metru patrat in orice moment pofteste. Pentru un timp limitat, spatiul public este pus la dispozitia unor entitati private.
    Da, inteleg ca a fost un inconvenient pentru dumneavoastra. La fel e si pentru mine, atunci cand oameni cu care sunt sau nu de acord protesteaza in mijlocul orasului obligandu-ma pe mine sa aleg rute ocolitoare. Dar accept, pentru ca e libertatea lor de a protesta. De ce e diferit un festival? Pentru ca in loc sa protesteze, cetatenii se distreaza? Pentru ca cineva face profit? Sa fim seriosi…

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Aurelian: 1. statutul parcurilor și cel al piețelor publice e comun până la un punct și diferit de la un punct încolo (pt. că fiecare are funcțiuni diferite) 2. faceți confuzie între domeniul public și domeniul privat al statului 3. în Sibiu este hotărâre de consiliu local și nu se mai poate închide Piața Mare pentru evenimente care au finanțare publică 4. păi dacă e afacere privată fă afacere privată până la capăt: fără finanțare publică, iar dacă e finanțare publică, atunci pe bază de concurs, licitație etc., totul transparent și clar;
      în fine, diferențele dintre un protest închiderea parcului sunt esențiale: 1) la protest nu s-a blocat nimic – oricine a vrut să participe a putut participa, cine a vrut să treacă prin piață a trecut prin piață etc.; în cazul parcului, accesul a fost blocat (iar ”blocat” în sensul legii e exact ce s-a întâmplat în parc, să pui obstacole fizice/materiale care să blocheze circulația) 2) pe de o parte avem o lege (bună, proastă cum e) care apără dreptul la exprimare în spațiul, pe de altă parte avem o lege care interzice limitarea accesului în parcuri (mai mult de limita de 10% pentru evenimente socioculturale)

      Reply
      • szabomatrix

        Cum sa faci un festival de orice fel fara finantare publica?? Chiar daca ai avea locul potrivit privat pentru orice festival, mi se pare corect sa primesti finantare de la consiliul local pentru ca aduci o gramada de persoane in orasul respectiv. Nu am fost la festival dar m-a interesat foarte tare cum e sa faci un festival in mijlocul orasului ca mi se pare absurd..dar asta cu finantare ce zici este o prostie. Cu sau fara galagie(dupa ce am vazut..mai mult cu..;) Untold a adus o gramada de bani pentru cluj. O gramada de persoane care au cheltuit o gramada de bani. Totul cheltuit in cluj, in orasul Tau. Ma gandesc ca toate restaurantele vor in fiecare saptamana cate un untold si bag p.la in zgomot si aglomeratie. Un festival de genul aduce chiar foarte multi bani pentu acel oras unde este organizat.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ szabomatrix: de vreo două săptămâni tot aud placa asta cu bani, bani, bani: 1) încălcarea legii nu se echivalează în bani 2) tot nu văd studiul ăla de impact care să spună cât au fost beneficiile 3) până la a intra bani în oraș sunt câteva milioane de euro care ies din oraș (pe lângă finanțarea publică, biletele plătite de clujeni) 4) nu e obligatoriu ca veniturile suplimentare să fie neapărat un câștig pentru oraș: dacă încep să crească prețurile la chirie, la alimente, la diferite servicii – asta înseamnă și creșterea costului vieții în oraș; la ora actuală unul din principalele avantaje competitive ale Clujului sunt studenții – creșterea costului vieții în Cluj (necorelată și cu creșterea similară a veniturilor părinților lor, aflați în alte orașe) îi poate determina pe mulți dintre ei să aleagă universități din alte orașe; e ăsta un câștig?

          Reply
  12. fara nume

    Un singur lucru ,vorbind de tomorrowland si untold. La festivalul din belgia cel mai ieftin bilet a fost 129 de euro, pe cand la noi nu a depasit 45 . La banii care ii castiga tomorrowland isi permit sa organizeze acolo . De unde bani pentru toalete ecologice , dusuri , curent electric si alte minuni . In oras , la stadion si polivalenta ai toate facilitatiile,pe cand , pe un camp n ai nimica

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ fara nume: 1. au plătit pt. toate facilitățile sau și astea au fost contribuția publică? 2. de ce ar avea obligația un oraș să facă profitabilă afacerea cuiva: e problema celui care își asumă afacerea să o facă profitabilă în așa fel încât să nu încalce legile în vigoare

      Reply
      • Daniel

        Se cheama sponsorizare, uiti ca evenimentul a fost organizat pentru a sarbatori si marca Cluj – capitala europana de tineret. Iar banii oricum au intrat multicei in oras, ca acolo au stat, mancat si baut zeci de mii de oameni.

        Am inteles, nu-i complet legal, bine, ai dreptate, dar devii obositor tot marsand pe tema asta, uneori se fac sacrificii si cred ca asta-i un sacrificiu care a meritat din plin.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Daniel: ”nu-i complet legal, bine, ai dreptate, dar devii obositor tot marsand pe tema asta” – :) mulțumesc, ăsta e un compliment, promit să fie ”obositor” în continuare atunci când e vorba de legi

          Reply
  13. zsolt

    @Mihai Gotiu ai mare dreptate, ca locuitor al zonei, era destul de nasol, parerea mea ii ca trebuia organizat langa oras
    Cei care locuiesc pe malul opus al somesului in zona salii polivalente si stadion, nu isi auzeau nici gandurile si asta in fiecare dimineata pana la 4!

    Reply
  14. Ionut

    Acuma daca e sa o luam pe cea dreapta, daca era in padure se trezeau unii sa urle cat ii tin rarunchii ca e sacrilegiu pentru mama natura, daca era pe camp altii urlau ca se sperie ciorile, daca e pe insula intra pestii in panica, daca a fost in oras liberatile unora au fost ingadite…Ma intreb si eu… Oare lumea ar fi mai fericita sa nu se faca nimic? Nu ar fi mai bine sa traim in liniste ca in evul mediu?

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Ionut: ar fi mai bine să respectăm regulile (legile) de trăit într-o comunitate și e absurd când le invocă în favoarea lor tocmai cei care le-au încălcat

      Reply
  15. Mihai S.

    De acord si impotriva… Da e urat ca festivalul ne-a incurcat pe multi 4 zile, dar nu, nu se putea tine altundeva.

    Sunt de acord cu articolul, un Festival de amploarea UNTOLD ar trebui tinut intr-un loc frumos amenajat in apropiere de oras, sunt destule locuri care pot fi amenajate.

    Dar, exista un mare Dar aici…

    1.Festivale de genul UNTOLD sunt foarte importante pentru oras(chiar daca toti bani de la UNTOLD au intrat in buzunare corupte, treaba cu coruptia e alt subiect nu ne bagam pe el.) Vin turisti atat pe perioada festivalului cat si pe viitor, care baga bani in oras.

    2.Nu ne putem compara cu orasele ‘civilizate’ care au posibilitatea de a oferi cazare si transport persoanelor care participa la Festival. Momentan, Clujul nu are posibilitatea de a oferi conditii decente in afara orasului, desii trebuie sa lucram la asta, musai.

    Pe scurt problemele ce le-a cauzat UNTOLD sunt minuscule in comparatie cu beneficiile. Dar, pentru la anul, ar trebui gandit din timp si investit intr-o zona de agrement in afara orasului atat pentru viitorul UNTOLD cat si pentru multe alte evenimente.

    Reply
    • Dana

      Mihai, locuiesc in zona in care s-a “cantat” la Untold si tin neaparat sa iti spun ca de marti 2 august si pana azi dimineata (marti 9 august) a trebuit sa circul zilnic cu autobuzul pe ruta deturnata prin Grigorescu in loc de tramvai, cu 2 copii de gradinita, cu tot traficul supraaglomerat si intarzierile de rigoare. De asemenea nu mi se pare normal sa ma oblige ca rezident al cartierului sa trebuiasca sa ocolesc a pied prin Manastur sau Grigorescu noaptea la 12 (da, am o bunica bolnava si trebuie sa stau pana la ora aia la ea pentru administrarea tratamentului) pentru a ajunge acasa. Copiii mi se trezeau plangand in fiecare noapte de la picatura chinezeasca data de zgomotul constant si vibratia geamurilor. Plus ca aglomeratia si alcoolul au dat efecte adverse de “vita in trafic” multor untoldisti pedestri care se aruncau in fata masinilor in loc sa astepte unda verde la semafor. De coloanele de masini la orele de varf nici nu mai are rost sa zic. Astept sa vad “beneficiile” pe termen lung (cresterea preturilor la chirii, localuri etc).

      Reply
  16. Anca

    Da, se putea organiza si in afara Clujului. Dar se pierdea foarte mult la cazare. Si la vizitarea orasului. Au venit turisti din foarte multe tari si daca era organizat in afara nu trecea nimeni prin oras, nu cresteau vanzarile alimentarelor, nu erau ocupate in totalitate hotelurile si pensiunile. Consider ca, desi a deranjat locatarii din anumite zone, ar trebui sa nu fim carcotasi. Line-up ul a fost de exceptie, vanzarile au curs, lumea s-a distrat si la Cluj a avut loc cel mai mare festival din Romania. Asta ajuta foarte mult la imaginea orasului. Mihai, daca este sa facem comparatie cu alte festivaluri si zici ca nu incape termen de comparatie intre Untold si altele, ca-s mai mari si mai bine organizate, hai sa ne uitam si la altele mai mici. La zilele oraselor din tara, cand se monteaza scene in centru, se canta pana pe la 2 noaptea, se monteaza tot felul de tiganii de masinute si linghispiruri, pute a mici si a gratare de iti pica parul din nas si nu are nimeni nicio problema. Dar daca faci ceva care sa atraga turisti, bani, distractie si este de exceptie, toata lumea caraie. Ca e prea mare si ca nu e tiganeala. Serios, no…. mai putem carcoti mult sau incercam sa facem ceva frumos? Eu nu am fost la festival, dar sper din tot sufletul sa se tina si la anul, sa creasca organic si sa tina cat de mult. Ca ne ajuta si e de bine.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Anca: singurul lucru care se pierdea era, eventual, la taximetrie; că drumul între cazare și stadion nu e turism, iar așa cum au fost cazați unii și pe la 50 de km de Cluj, era valabil și invers; cât despre imaginea orașului, eu m-am tot uitat la fotografiile postate de participanți pe Facebook: 99% sunt din festival (nimic identitar legat de Cluj) ; altfel, vreau să vă spun un lucru: între mici și grătare și McDonalds și KFC prefer de 100 de ori micii și grătarele – cu tot bicarbonatul și colesterolul lor sunt mai sănătoase decât McD și KFC (chiar dacă sunt mai puturoase); chermezele de care vorbiți se închid la ora 23.00 seara (cu maxim o depășire de juma de oră pt. niște bis-uri de final), iar oamenii despre care vorbiți au același drept să se distreze pe care îl au și cei care au participat la Untold

      Reply
  17. Oliver

    Dupa ce am citit multitudinea de comment-uri aferente acestui articol am ajuns la urmatoarea concluzie: Nu inteleg de ce unii oameni incearca prin orice mijloace sa-si bata joc de efortul depus in realizarea unui astfel de eveniment.
    E foarte simplu sa stai in fata unui laptop si sa arunci cu rahat in persoanele care chiar au depus efort pentru a promova cat de putin Clujul, mai ales ca anul acesta are statut de capitala europeana. Daca tot considerati ca acest eveniment a fost un esec pentru Cluj de ce nu incercati, voi, sa faceti ceva mai bun, mai putin iritant si cu un impact economic pe masura.
    Multumesc.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Oliver: 1) sunt mulți alții care au făcut destule lucruri pt. Cluj, dacă credeți că orașul s-a născut cu Untold, nu-mi rămâne decât să vă întreb ce școală ați terminat (că vina nu vă aparține) 2) capitala culturală europeană nu e sinonim cu distracție cu încălcarea legii și cu atât mai puțin cu o distracție care, după cum se vede acum, nu a fost decât prilejul pt. domnul primar să-și anunțe o nouă candidatură la Primărie

      Reply
  18. Hermandecrocu

    Gresit de la inceput,nu parcul central,nu paralizarea circulatiei,da inafara orasului,de ce nu in Faget,Hoia etc,fara a perturba activitatea zecilor de mii de localnici pentru care zona centrala si de agrement este vitala,de ce gandim ca si strutul care isi vara capul in nisip,crezand ca daca el nu vede,nu vad nici altii! Altfel, participantii si-au pus amprenta prin starea jalnica a spatiilor ramase in urma lor.Cel putin de acum incolo sa gandim mai bine cand se organizeaza asemenea festivaluri!

    Reply
  19. radu

    Nu inteleg de ce sunteti asa curiosi de alte tari unde isi organizeaza festivalele. La un festival contează atmosfera ce ti-o oferă nu locatia.

    Reply
  20. Uknown

    De ce trebuie intodeauna romanul prost sa compare ceea ce are (insfarsit) cu ce au cei de afara?! Dupa parerea mea festivalul a fost cat se poate de reusit, cu o gramada de artisti talentati care merg si la festivale mai mari si mai cunoscute in lume si uite, au venit si la Untold, culmea si voua tot nu va convine. Majoritatea romanilor nu au bani pentru un festival ca Tomorrowland, poate inclusiv autorul articolului dar tot va gasiti sa comentati. Toti cei din afara (Anglia, Spania, Bulgaria samd) au stiut sa aprecieze un asemenea eveniment si au fost mai patrioti ca multi dintre voi, s-au simtit extraordinar si abia asteapta anul viitor, la fel ca mine. Be the change u want to see

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Uknown: comparațiile au fost făcute de susținătorii gardului din Parcul Central :) ; eu doar am verificat dacă aceste comparații se susțin sau nu ;)

      Reply
  21. Vlad Nicula

    Lumea s-a simtit excelent la Untold. Artisti au fost si ei multumiti de public. Au venit straini si au vazut cluju. In urma festivalului, Cluju a avut foarte multe de castigat.

    Ce atlceva mai conteaza? De ce trebuie sa ne luam dupa altii tot timpu. A fost ceva mai diferit, mai autentic. Care e problema cu autentic. Ca nu s-a votat daca sa fie parcu mare inchis 4 zile? Hai sa votam data viitoare. Cu siguranta majoritari o sa fie cei ce spun da.

    Reply
  22. Dan

    Vezi ca s au publicat cifrele oficiale de la untold 240 000 oameni in cele 4 zile. 15 la suta turisti straini nu romani din numarul de participanti. Oricum ai dao turisti romani plus straini au fost in jur de 50 000 cel putin. Nu de alta dar latrai ca mai mult de 2000 nu vin din afara clujului.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Dan: atenție la cifre, că nu sunt 240.000 de oameni, ci de ”participanți” – la o medie de 60.000/zi (aici nu am greșit când am spus că asta e capacitatea maximă/zi stadion + sala sporturilor) ar însemna că în fiecare zi au fost alții, ceea ce e prea puțin probabil; la o medie de 2-3 zile de participare/persoană vin undeva între 80-100.000 de oameni – aștept în continuare detalii: câți au fost clujeni și câți oaspeți; dacă jumătate au fost clujeni și jumătate oaspeți, nu văd, în continuare, beneficiile economice (că banii pe care i-au dat clujenii pe bilete sunt bani care ies din Cluj, iar ce au consumat în Cluj oaspeții – chirie și consum, fără bilete – trebuie să compenseze și biletele plătite de clujeni și finanțarea publică și celelalte facilități legate de infrastructură) ; nota bene: ține cont și că cel mai mare comerciant din festival, Ursus, nu e companie clujeană (și nu a fost singurul comerciant non-clujean) – așadar, banii dați de participanții clujeni pe berea Ursus sunt alți bani care ies din Cluj;
      când vorbim de beneficii per Cluj ia în calcul toate aceste detalii (că banii cheltuiți de clujeni pe bilete și pt. produsele comercianților non-clujeni din festival, sunt bani care ar fi fost cheltuiți altfel, în cea mai mare parte în Cluj – e posibil să fi ieșit pe plus (dar un plus care nu e chiar așa de luat ochii), dar chiar și pe minus – totul depinde nu de numărul total, ci de raportul dintre participanții clujeni și oaspeți;
      cât despre faptul că festivalul s-a încheiat cu happy-end-ul lansării candidaturii lui Emil Boc pentru un nou mandat de primar, mai spre seară ;)

      Reply
    • Iosif

      Ceva e putred rau la aceste numere,sunt umflate exagerat. Au fost zeci de mii(sincer nu cred ca au fost 60 de mii in total) dar nu sute de mii,turisti straini au fost foarte putini,romani din alte orase/sate/judete au fost dar nici ei nu au fost cu zecile de mii(de veneau cu zecile de mii,din cauza masinilor,autocarelor cu care ar fi venit,orasul s-ar fi blocat aproape complet,oricum pana nu vedem niste cifre clare de la CFR,de la FANY si alte companii de transport,si pana nu se apuca o autoritate serioasa si competenta sa numere,pana atunci astea sunt doar speculatii de 3 lei ca sa justifice niste spalari de bani)

      Au fost intradevar mai multe mii de persoane din CJ adunate,dar asa cum scrie si Mihai,atunci nu se justifica nici costurile,mai ales ca foarte multi comercianti au luat banii si au plecat cu ei din CJ.

      Reply
  23. Radu

    Spuneti mai jos asa: “@ Alexandra: e o ”nerușinare” să mă leg de încălcarea legii??!

    Stimate domn, dvs aveti in fata o jumatate a paharului pe care o vedeti, eu alta. Dvs invocati o incalcare a legii, eu daca vreau, pot sa o vad ca pe o derogare de la lege pe o perioada determinata, datorata unui eveniment major. Adica hai sa dam si noi Europei “ceva”, daca aceeasi Europa ne-a ales sa-i fim capitala ptr tinerii ei in acest an.
    A fost o incalcare/derogare ptr doar 3 zile. Cum ramane in schimb cu faptul ca din banii nostrii a tuturor romanilor cvare platim impozite si dari, a fost organizat un referendum prin care tot noi romanii am hotarat miscorarea numarului de parlamentari, rezultat validat de curtea constitutionala dar nepus in aplicare nici pana in ziua de azi? Comparativ cu asta, cred ca faptul ca s-a ingradit jumatate de parc si au urlat boxele pana la 5 dimineata intr-un singur oras al tarii, e absolut neglijabil. Asa ca in loc sa va raportati la Belgia, Ungaria, Austria, ca sa ne aratati o incalcare a legii la Cluj, haideti sa ne uitam doar la noi in tara, ca legat de nerespectarea legilor, puteti scrie zece articole zilnic si subiectele tot nu s-ar epuiza pana la urmatorul Untold.
    In alta ordine de idei, m-am saturat de toate Ghenoaiele si toti cautatorii de nod in papura care vor sa vada doar negru in fata ochilor indiferent de subiect. Ba ca n-au putut dormi noaptea, ba ca au fost privati de parc, ba ca artistii sunt doar niste amarasteni care fac playback de pe stickuri USB …

    Dar ce este interesant e ca pe orice om trecut de o anumita varsta il auzi mereu cum se lauda ca el ptr copii si nepotii lui face orice, ca omul in viata are doar un scop major, sa faca totul ptr urmasii sai. Poi stimabilii care se plang atata, nu au copiii, nepoti, stranepoti? Extrapoland, nu ar fi fost normal ca in loc sa se planga de galagie si restrictionarea accesului in parc sa inchida ochii 3 zile in intresul generatiilor ptr care, teoretic, ei sacrifica si ofera TOTUL? Adica TOTUL, dar pana la linistea si plimbatul o ora in parc, EXACT atunci, in ziua aia, care ptr copiii nostrii a fost si va ramane UNICA?

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Radu: cazurile legate de limitarea excercitării unor drepturi, suspendarea unor drepturi (cum e dreptul la un mediu sănătos – respectiv la o viață sănătoasă apărat prin legea spațiilor verzi) sunt prevăzute expres (și limitativ) tot prin lege – în situații de război, calamități naturale, epidemii… în ce situație de acest gen se încadrează Untold? sau e bine să le transmitem generațiilor viitoare că atunci când e vorba de distracție și (eventual) de ceva bănuți putem pune legile între paranteze? ăsta e ”interesul generațiilor viitoare”?

      Reply
      • Radu

        Dar cand e vorba da imbuibarea a peste 600 de parlamentari putem pune legile intre paranteze?
        Stiti ce, domnule, am observat un lucru intr-o parte a presei: si in acest caz, se politizeaza. Se incearca pe de-o parte asociarea festivalului cu primarul Boc, automat de cealalta parte se cauta nod in papura festivalului ptr a se lovi in Boc. E pacat, peste 1 an, 4 ani, 8 ani, primaria Cluj va fi tot partener in organizarea viiotarelor editii ale Untold-ului, dar primarii vor fi “x” din PSD ie, la o editie, “y”, din UNPR, la alta “z” din partidul “X” la alta, si tot asa.
        Ce nu se intelege este ca nu primarul (Boc in acest caz) ca persoana, ci primaria ca institutie este asociata festivalului. A, ca a fost asta micu, primar acum la prima editie ar trebui vazut ca fiind pur conjunctural, si nu politizat la modul: sustinatorii lui Boc lauda festivalul, opu=onentii lui Boc desfiinteaza festivalul.

        N-am auzit sa se discute despre… primar in cazul festivalurilor internationale enumerate de dvs in acret material.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Radu: întâmplător sau nu, e un fapt: Emil Boc și anunțat candidatura la două zile după festival ;)

          Reply
          • Radu

            Stimate domn, de ce nu iti pastrezi obiectivitatea?
            Emil Boc nu si-a depus nicio candidatura, si sper sincer sa nici nu o faca, personal il consider total depasit pentru nivelul la care a ajuns orasul. O fi el un om corect, dar doarme in primarie.

            Cel care facut anuntul a fost Vasile Blaga: “Boc s-a înscris în cursa pentru desemnarea candidatului PNL pentru Primăria Cluj-Napoca”.
            In cursa interna din PNL, domnule, care e cu totul altceva decat anuntarea candidaturii la primarie. In plus Boc nu a facut niciun anunt, asa ca, din nou, nu vad legatura cu festivalul!

            Ce incepe sa ma calce rau de tot pe nervi este asocierea fortata a lui Boc cu Untoldul. Si mi se par de-a dreptul patetici si cei care il pupa in fund pe primar si-i atribuie merite ptr succesul festivalului, dar si pe aia care au gasit o paine de mancat prin cautarea de hibe festivalului doar ca sa aiba ce sa-i impute tot lui Boc!

            Ce dracu, nu mai poate rasari soarele la Cluj daca nu e exclusiv meritul sau dupa caz, vina lui Boc?

          • Mihai Gotiu

            @ Radu: asociere forțată? păi cine a dat share și like,like,like la postările de pe Facebook ale lui Emil Boc despre Untold? :) nu eu am făcut asocierea asta, ci doar o constat; mă bucură (nu e nicio glumă cinică) faptul că te irită asocierea asta, dar nu știu câți sunt la fel de iritați ca și tine; dacă te uiți la unele comentarii de pe aici o să citești câteva foarte interesante, de genul ”în sfârșit face cineva ceva pentru orașul ăsta” la pachet cu ”de ce nu te deranjează străzile neterminate, faptul că Clujul n-are sistem de reciclare a gunoaielor etc.?”

  24. Dan

    Nu stiu cum se vede pe la tine pe scara dar opinia generala e una foarte buna referitoare la festival. Cu cine am vorbit, colegi prieteni vecini alti clujeni toti au ramas impresionati de festival. Si cu siguranta aceasra e parerea majoritatii clujenilor. Cu atitudinea ta de gica contra ai doar de pierdut, cel putin in ceea ce priveste clujenii. Cat despre boc, daca candideaza, cu siguranta va castiga pt ca nu are adversar…pnl si psd nu poate propune un candidat de anvergura lui boc. Vrem nu vrem cu totii observam dezvoltarea accelerata a orasului in ultimii ani. La toate capitolele e pe locul 1 cel putin in provincie.

    Reply
  25. Szabi

    Nu trebuie mers pana in alte tari, trebe gandit doar local, la Electric Castle, poate nu au fost la fel de multi ca si la Untold dar nici nu a fost departe. Nu ma refer sa se faca in acelasi loc ca poate nu incap la fel de multi in curte la Bontida, dar a fost tinut inafara orasului si nu a deranjat pe nimeni, nu a fost ingradit nimica, nu a fost incurcata traficul, toata lumea putea sa ajunga din Cluj la festival si inapoi la orice ora, eu zic ca e un exemplu bun, si nu trebuia mers foarte departe. Si sunt si locuri mai aproape decat Bontida unde ar putea fi tinut un festival de asa amploare fara sa incurci orasenii 2 Saptamani ca nici pana in ziua de azi nu este eliberat totul in oras si a si fost inchis totul cu aproape o saptamana inainte. Doar ca Pitzipoancele si Hipsterii si Cocalarii sa poate sa se duca in tocuri si camasute la festival trebuia tinut in oras, ca daca te gandesti la alte festivaluri nimeni nu a comentat niciodata ca de ce nu este in oras si de ce trebuie sa dormim in cort si nu printre perini pufoase la hotel.

    Reply
  26. alin

    Stimate domnule Mihai Gotiu,principalul lucru pe care doresc sa il spun este ca au fost oameni foarte frumosi la acest festival.M-am bucurat ca in Cluj a fost organizat un astfel de festival.Am fost placut impresionat de modul foarte civilizat in care participantii la festival s-au manifestat.Tinand cont ca in parc au fost 80.000-90.000 de oameni acest lucru este remarcabil.Cred ca si pentru Cluj ca oras a fost o promovare extraordinara.De asemenea cred ca organizarea festivalului in oras a fost o idee buna.Eu am fost cu cei doi copii ai mei plus inca 3 copii ai prietenilor mei si ar fi fost foarte greu sa ii duc la spectacole daca se tineau la 15-20 kilometrii distanta de oras.In privinta banilor care au intrat in oras nu am date statistice dar stiu ca toate hotelurile ,pensiunile,si apartamentele de inchiriat au fost pline ochi,restaurantele si localurile din Cluj au fost pline de oameni,taximetrele au avut de lucru din plin iar in parc au fost o multime de companii locale care au vandut mancare si bautura.E drept ca Ursus nu mai e firma clujana dar e totusi din Romania.Cred ca disconfortul creat de organizarea evenimentului este infinit mai mic decat beneficiile pe care le-a adus.Nu cred ca ingradirea unei parti din parc pentru 4-5 zile e o problema atat de mare incat sa nu poata fi gestionata de orice clujean cu putina rabdare si intelegere.Sper ca si anul viitor sa se organizeze din nou acest festival.
    P.S. nu sunt clujean dar am fost mandru de acest oras in cele 4 zile de festival.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ alin: disconfortul creat de încălcarea unor legi nu am cum să le cuantific economic, pot fi cuantificate social în politica lui ”merge și așa”; beneficiile economice rămân în discuție – vreau să văd un studiu de impact real: pornind de la finanțarea publică, la banii care au ieșit din oraș (clujenii au plătit câteva milioane de euro pe bilete – bani care ies din oraș, la fel cum ies banii ”de bere” :) ) , facilitățile care le-au primit etc.;
      altfel, n-am nimic cu festivalul, ci cu supralicitarea lui

      Reply
  27. Andrei

    Va luptati toti cu caposul asta cica “a terminat facultatea de drept “… fiecare cu parerea lui. Puteti sa-i aduceti argumentele vietii voastre ca este tipul de om care o tine pe ale lui si din alea nu-i scoateti !!! Este un capos si jumatate…care se crede la instanta si arunca in stanga si in dreapta cu articole si legi. Fara nici un pic de intelegere etc. It is a free country …el o tine pe ale lui…iar noi suntem 243 000 care 99% spunem ca a fost super OK, deci ii clara treaba. Apropo sunt clujean get beget… parintii stau pe strada Plopilor..adica foarte aproape si totul este exagerat… in fiecare zi mi-am intrebat parintii (eu am 35 de ani deci nu au 40 de ani) daca au fost deranjati de zgomote si daca da, de ce fel de zgomote… singurele zgomote mai stridente au fost cele de la focurile de articii despre care si eu sunt de parere ca poate ar fi bine si fara ele…desi sunt de efect. In rest nici un deranj legat de muzica.Mi-au zis(desi mama este genul care cheama politia pentru orice noaptea… mai ales pentru zgomote deranjante) ca s-a auzit foarte estompat , nimix suparator, au dormit noaptea. Va spun, toti care firma ca au fost deranjati de muzica si nu stau chiar la 500 de metri de Arena …o fac ori din rautate ori din simplul fapt ca urasc acest tip de festival( gen de muzica) si s-au tinut de orice posibilitate sa-l atace…ba tu legislatie..ba tu dezmat…ba tu drogati… ba tu exact taman atunci nu au putut sa se plimbe in parc(multi nici nu aveau intentia, dar simplul fapt ca posibil nu puteau deja le-a infierbantat sangele in venele lor) pana au ajuns sa se autoinfluenteze si sa fie deranjati de orice mic zgomot din jurul lor…. asta e, cum am mai precizat in vreo 3 comentarii pe alte siteuri, Clujul este prea mic si prea provincial sa poate inghite asa un festival dintr-o data… oamenii nu erau obisnuiti si s-au isterizat(unii dintre ei) ca de ce molcomitatea lor este dintr-o data deranjata catusi de putin… tipic romanesc…tipic ardelenesc si mai ales tipic clujean. De fapt egoul bazat pe nici nu stiu ce ak clujeanului mai elitist a fost deranjat, si asta o spun eu care sunt clujean din starbunici… asta e… lumea se schimba.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Andrei: într-adevăr, lumea se schimbă, dar asta nu înseamnă, obligatoriu, că se schimbă în bine; în același timp, fiecare generație are dreptul la propriile greșeli, chiar dacă e enervant (pentru unii care au mai trecut prin așa ceva) să vadă cât de ușor se repetă unele greșeli; dacă spun că festivalul ăsta a fost una dintre cele mai facile (dar și mai mari) manipulări publice o să-mi sară majoritatea în cap, spunându-mi, că NU, în niciun caz Untold n-are vreo legătură cu vanghelioanele lui Marean; atâta doar că nu vor fi 243.000… că cifra asta e etalonul a cât de ușor poate fi dusă lumea de nas: păi dacă au fost, în medie, aproximativ 60.000 de participanți/zi, chiar au fost 243.000 cu toții? asta e posibil într-un singur caz: cel în care toți participanții au participat la câte o SINGURĂ zi… dacă vei începe să înțelegi de ce se comunică 243.000 (adică numărul de intrări la festival, nu numărul real de persoane participante) mai există o șansă ca schimbarea să fie în bine ;)

      Reply
  28. Radu

    Domnule Gotiu, POTI SA VEZI dracului UNTOLDUL asta si SEPARATde primar?!?

    Ai inceput de la o comparatie cu alte festivaluri, dar la sectiunea de comentarii ai dus discutia in directia pe care ti-ai dorit-o: Boc!

    Mai da-l dracului de Boc! Uite spre linistea dumnitale si a celor care sunt de-a dreptul ingrijorati ca Boc a dat o lovitura de imagine in cursa spre un nou mandat, iti spun ca atat eu cat si prietenii mei am fost la Untold, ne-a placut la nebunie, dar NU IL VOM VOTA pe Boc nici daca face cate un Untold pe luna pana la alegeri si punct!

    Sa-ia dracu cu campaniile lor, n-au decat sa dea galeti si gratuitati pe CTP la pensionari, ca pe tinerii care participa la acest gen de festivaluri nu-i cumperi nici cu galeata dar nici cu Avicii sau Guetta. Ptr ei una e una (festivalul), alta-i alta(votul).

    Asa ca terminati dracului cu cautatul de nod in papura FESTIVALULUI doar din dorinta de a lovi in Boc ca sunteti penibili, si s-ar putea sa aveti parte de un efect de bumerang, iar popularitatea piticului sa creasca, atacand imaginea unui festival care a creeat un val imens de emotie pozitiva.

    Chiar nu va dati seama ca asociindu-l pe Boc cu Untoldul, si criticand in acelasi timp festivalul, ii generati un capital de imagine pozitiv, acesta putand fi perceput ca fiind victimizat???

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Radu: nu eu am început discuția cu Boc, la fel cum nu eu am început comparațiile cu alte festivaluri :) ; altfel, habar n-am cu cine voi vota anul viitor la locale; până nu văd toate opțiunile mi-e greu să afirm, așa ferm, încă de pe acum, că nu voi vota cu Emil Boc

      Reply
  29. alin

    Domnule Mihai Gotiu,am citit si raspunsul dumneavoastra si celelalte comentarii de pe site.O intrebare am pentru dumneavoastra,cum apreciati faptul ca marea majoritate a comentariilor(aprox 80% estimarea mea) sunt favorabile festivalului,comentarii care vin de la oameni cu un anumit nivel de educatie care nu pot fi suspectati de lipsa de discernamant? Nu credeti ca poate dumneavoastra gresiti atacand festivalul din toata directiile?

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ alin: ce nu vedeți d-voastră e că majoritatea comentariilor semnate cu pseudonim/prenume au cam aceleași IP-uri în spate ;) cum apreciați faptul că aceleași persoane semnează cu prenume/nick-name-uri diferite?
      altfel, nu-i niciun bai dacă nu am dreptate, asta înseamnă că, într-adevăr, Clujul a câștigat enorm, un lucru de care, până la urmă, voi profita și eu :) , în același timp însă, faptul că o majoritate are o opinie, nu înseamnă și că acea opinie e corectă; unii au ajuns să fie arși pe rug pt. că susțineau că Pământul se învârte în jurul Soarelui și au ținut-o gaia mațu cu asta ;) ;
      în fine, nici faptul că de mai bine de zece ani urmăresc, documentez, scriu despre modul în care diferite acțiuni în spațiul public influențează o comunitate (am avut și o bursă de cercetare la Viena pe tema asta, comparativ cu Clujul) și nici faptul că, bazându-mă pe asta majoritatea predicțiilor sau adeverit (în ciuda opiniilor majoritare), nu înseamnă că sunt infailibil; sper însă să dea de gândit măcar unora dintre cititori ;) atât

      Reply
  30. clau

    se fac multe lucruri frumoase si interesante in romania, dar nu se respecta nici cetateanul, nici legea. sa ne bucuram oare ca se fac? unii castiga de pe urma lor, altii sufera. dar sa ne bucuram ca se fac… Daca nu avem noi un ochi critic, ne va critica Europa. de ce pt orice sa fim criticati de altii, sa se faca lucrurile doar sa fie facute ca sa nu ne mai plangem ca nu se face nimic? de ce sa nu facem lucrurile bine, sa respectam legile si altii? “se incalca multe legi”…atunci incalcarea a devenit o lege! e o lege sa incalci legile!

    Reply
  31. Oliver

    Tot nu inteleg ce legatura are scoala care am absolvit-o cu festivalul si comment-ul anterior.
    Tin sa va anunt ca am ceva pregatire in spate, atat in tara cat si in strainatate si tot atat de multi ani de cercetare.
    Nu am primit burse prin Viena dar am facut si eu un amarat de master la MIT in domeniul inteligentei artificiale.
    Mi se pare irelevant oricum.

    #multumesc

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @Oliver: Formulări de genul ăsta ”e foarte simplu sa stai in fata unui laptop si sa arunci cu rahat…” sunt învățate la MIT? sau asta se învață la MIT: că toți trebuie să aibă aceeași opinie ori că atunci când te implici într-o discuție/dezbatere publică o faci sub pseudonim?

      Reply
  32. Dana

    Mai toate “piesele” sonore sunt LA FEL ! Este “muzica” DEMO, la metru. Este o emanatie sonora destinata numai viscerelor. Sa te balangani continuu, sa urli, sa fluieri, sa ragnesti pe emisii sonore ale unor “digei” care sunt ovationati isteric, precum ar fi “compozitori” (sic !) !!!

    Reply
  33. Joseph Porta

    Tin minte ca pe la sfarsitul anilor 90, in Cluj a aparut DeLaHoya. La primele editii s-a incercat un fel de parada cu care alegorice, inspirate din Love Parade-ul de la Berlin, toata lumea incantata, nu a deranjat pe nimeni.Intre timp trendul s-a ma schimbat. Daca la Berlin s-a putut organiza in buricul orasului un “festival” de o asemenea marime, cu muuult mai multi oameni de cat la Cluj, nu vad care e problema.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Joseph Porta: Berlinul e mai mare decât Clujul și are o infrastructură muuuuuuult mai performantă; zi-mi și mie care e festivalul ăla care închide cel mai mare parc al Berlinului și dă peste cap viața a jumătate de oraș;
      e chiar așa greu de înțeles că nu festivalul e problema, ci modul în care e organizat?

      Reply
  34. Fanea Lucian

    Pana acum vreo 3-4 ani in Cluj-Napoca pe platoul de la Sala Sporturilor se tineau mari evenimente cu multa samanta, bere si mici si … muzica data la maxim care se auzea in tot Clujul…si la care “intelectualii” participau in numar mare…. si nimeni nu se plangea de acest lucru ….. Tot de vreo 4-5 ani ungurii din Cluj ocupa toata zona centrala din Cluj cam 1 saptamana si muzica lor care o intelege cam 20% din clujeni se aude in mare parte din oras … si nimeni nu se plange……. Acum Cluj-Napoca se bucura de cea mai mare ascensiune economica din ultimii 25 de ani si de cea mai buna reclama peste hotare datorita Untold. ….. care tine 4 zile pe an …. dar toti “intelectualii” sunt foarte deranjati de “galagie” …. Pur si simplu nu inteleg ce doresc acestia de la un oras cum este Cluj-Napoca….. oare chiar atat de slaba sa fie izolarea caselor in Cluj-Napoca….. eu propun Primariei Cluj-Napoca sa dezvolte un program ca cei care nu participa la Untold sa beneficieze de o izolare fonica mai buna a locuintelor!

    PS: oare si pe cei din Bontida ii deranjeaza ca 4 zile din 365 tot satu nu doarme? … nu cred!
    PS2: acest festival a prins in Romania numai si numai pentru faptul ca este in oras si a oferit o infrastructura care sa multumeasca 70.000 de oameni…. ceea ce la Bontida la castelul electric nu veti vedea nicioadata!
    PS3: multe festivaluri se fac in Romania, chiar cu artisti importanti … dar nu participa mai mult de 25.000 de oameni din cauza infrastructurii …..
    PS4: anul acesta s-a incercat un festival similar pe aceeasi reteta la Navodari … cu instituii ale statului roman implicate in acel festival … dar a esuat ….(s-a invocat un motiv pueril … altii spun ca in fapt nu s-au vandut bilete suficiente care sa acopere costurile)

    Acest oras Cluj-Napoca a stat pe loc 25 de ani si acum se dezvolta puternic datorita multinationalelor si nu oamenilor de cultura sau intelectualilor din Cluj-napoca….. acest festival a venit la timp pt ce isi doresc cei care traiesc acum in Cluj-Napoca…. tot timpul vor fi insa si plangaciosi……indiferent ce se va face!

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Fanea Lucian:
      1) orașul ăsta nu a stat pe loc în ultimii 25 de ani, și cu atât mai puțin în ultimii 15; tocmai cultura (mă rog, nu cultura de club) a fost cea care a ținut orașul pe linia de plutire și i-a oferit resursele să se dezvolte – principalul avantaj competitiv al orașului au fost studenții – din Cluj și veniți din toată Transilvania și alte orașe ale țării – cei care au rămas în Cluj după terminarea facultăților au fost cei care au făcut diferența în ultimii ani – faceți o cercetare dacă nu sunteți convins de asta, eu am făcut-o pe a mea și am și publicat-o (găsiți cartea ”Fraierilor!” în librării), iar una dintre principalele concluzii e că tocmai cultura e cea care a atras studenți de calitate și a oferit soluții de dezvoltare; scumpiți orașul și o să vedeți câți studenți de calitate își vor mai permite să vină aici
      2) niciunul dintre evenimentele amintite nu s-a făcut cu închiderea de zone, cu blocarea unor străzi și schimbarea rutelor de transport în comun, cu muzică până la 5-6 AM etc.

      Reply
  35. Dan Alex

    Oktoberfest este organizat in oras, in inima lui. Mai lung ca si durata si mult mai multe neplaceri decat muzica tare. Si este o definitie a Bavariei. Asa ca liniste, ca avem si noi un lucru care ne face cinste peste hotare.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Dan Alex: unde sunt gardurile la Oktoberfest? unde se țin concerte până la ora 5 AM? în spații închise sau deschise? altfel, aveam și până acum: la Mamaia sunt vreo trei luni pe an non-stop, nu doar 4 zile – multe i se pot reproșa lui Mazăre, dar nu că a fost chiar așa de dus cu pluta să facă festivaluri în mijlocul Constanței ;)

      Reply
  36. Ana

    E totuși trist ca nimeni nu discuta despre faptul ca acest festival se desfășoară lângă un spital…. De Pediatrie…. Sau nu contează pentru ca voi nu aveți copii internați acolo?….

    Reply
  37. Emil George

    Ultra Europe unde a fost organizat? Exact! In inima unui mare oras european! Documenteaza-te mai bine data viitoare, autorule, si nu mai fi hater! Tinerii sunt viitorul Romaniei si merita felicitati organizatorii ca le-a facut o mare bucurie. Pace. Hater-ule!

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Emil George: E ca și cum ai spune că un festival organizat în Mamaia și pe stadionul din Constanța se ține ”în oraș”; stadionul din Split e pe marginea mării, nu ”în inima unui mare oraș european”
      așa e amplasat stadionul din Split și zonele din jur unde s-a organizat Ultra Europe; alte exemple? (reamintesc, și cele de mai sus tot susținătorii Untold-ului în oraș le-au ales, nu eu; chiar nu puteți face o minimă verificare înainte?)
      null

      Reply
  38. Hares Ioana

    Nu stiu cum e la celelalte festivaluri amintite, dar cel mentionat pentru München nu se organizeaza la marginea orasului: “Ca și în celelalte cazuri, și după cum îi spune și numele, festivalul se organizează la marginea orașului, în natură“, ci in Parcul Olympia care e in nord-centrul orasului.
    Si de ce “cum ii spune si numele“? Cred ca autorul articolului confunda termenii: Tollwood = numele festivalului si Tollwut = rabie.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Hares Ioana: pe hârtie o fi ”în oraș” (că și la Cluj pădurea Făget a fost băgată în intravilan, să se raporteze suprafață verde conformă cu normele europene…), din imagini se vede însă destul de clar cât de ”în oraș” e festivalul ;)

      Reply
  39. Cosmin

    Buna ziua,

    Legea 27/2007 … 2007!!! In acesti 9 ani de cand avem aceasta lege timpul a schimbat radical Clujul! Legea aceasta e veche, foarte veche. Nu poti face licitatie publica pentru a cesiona x% dintr-un loc public, compania care organizeaza e una singura! E aberant asa ceva, serios!
    Intr-o oarecare masura sunt de acord ca ar trebui gasita o varianta de compromis la ingradirea unui spatiu asa mare, poate trebuie sesizata Primaria si propus o alta varianta.
    Acest festival ne duce, cu bune si cu rele, in Europa. Ne pune pe harta evenimentelor majore din lume. Strange la un loc zeci de mii de oameni care vorbesc, socializeaza, se distreaza, etc. Acesti oameni aduc plus valoare acestui oras. Acesti oameni viziteaza orasul, zonele apropiate, etc.
    Nu sunt Untoldist, nu sunt disperat dupa aceasta muzica, dar aceasta muzica uneste oameni, o sa gasim oameni care se muta in Cluj-Napoca pentru aceasta muzica!
    Am simtit disconfort, recunosc, dar am trecut peste el cu zambetul pe buze. De ce? Pentru ca sunt pentru dezvoltare, iar aceasta dezvoltare a Clujului e frumoasa si ne bucura. Da, binenteles mai putin pe Liviu Alexa, care nu e nici macar din judet, ce sa mai vorbesc de Cluj-Napoca. Acel articol postat in final nu face cinste acestui site, care l-am citit o buna perioada. Pacat!

    Veti regreta nespus daca acest eveniment va disparea sau se va muta din Cluj-Napoca.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Cosmin:
      1) dacă erai atent ai fi văzut că e un articol publicat de mai bine de un an
      2) legea 27/2007 e o lege care protejează dreptul cetățenilor la un mediu sănătos și e o lege luată pentru a pune în acord legislația românească cu cea europeană din domeniu
      3) după un an de la criticile astea m-aș fi așteptat ca atât primăria cât și organizatorii să prezinte documente concrete care să probeze toate avantajele alea atât de mult clamate; am văzut doar aberații care calculau la beneficii toți banii cheltuiți – inclusiv banii clujenilor (care sunt bani care ies din oraș, nu intră în oraș); am mai văzut cum cresc chiriile și prețul serviciilor făcând din Cluj un oraș care mai ”concurează” doar cu Bucureștiul în domeniul ăsta? care e beneficiul în creșterea chiriilor și a prețurilor la servicii? că în următorii ani vor mai veni la Cluj doar studenții ai căror părinți își permit scorurile din Cluj? știți care a fost în ultimii 25 de ani principalul avantaj competitiv al Clujului?
      4) tare mi-e că Untold va pune umărul ca în următorii ani Clujul să se transforme într-o destinație de fițe, o altfel de Mamaia sau Ibiza – desigur, poate unora li se pare cool

      Reply
      • Cosmin

        Am ajuns la acest articol via: http://www.clujust.ro/profesori-si-activisti-propun-plangeri-la-instanta-si-penale-impotriva-untold-si-primariei/
        Am presupus ca e recent :)

        Sunt sigur ca Primaria Cluj-Napoca ar da un raspuns clar oricarei solicitari si imi bazez spusele pe faptul ca au raspuns oricarei cereri din partea mea si a altor oameni care au facut diferite cereri, chiar si pe legea 544/2001. Raspunsurile au fost clare si bine structurate.

        Nu cred ca e o problema sa concureze cu Bucuresti, e chiar bine, avand in vedere ca suntem #2 in Romania. In acest oras functioneaza cererea si oferta foarte bine.

        CHIRII: Daca sunt entitati care cauta sa primeasca chirie maximala timp de 6 luni, pauza o luna, inca 3 luni cu chirie maximala si tot asa un cerc vicios si urat, avem multe entitati care cauta un contract lung (5 ani) cu o chirie medie. Am multi clienti multumiti de chiria care o platesc si care locuiesc in aceeasi chirie de 7 ani, de cand s-au mutat de la Bucuresti la Cluj-Napoca. Speculatiile facute de agentiile imobiliare le excludem din aceasta discutie.

        SERVICII: In aceasta zona a tarii ne-am obisnuit cu servicii de calitate, chiar daca ele sunt ceva mai scumpe decat cele din alte zone (lucru contrat de societatea civila, din pacate nu gasesc asa la repede un exemplu concret).

        STUDENTII: Vor continua sa vina la Cluj-Napoca pentru ca acest oras ofera mult mai multe decat o facultate. Profesori din ce in ce mai tineri si de calitate. Oportunitati in timpul perioadei de educatie si perspectiva extraordinar dupa. Sa nu uitam ca suntem in top 3 judete cu cel mai scazut nivel de somaj.

        AVATAJ: Oamenii, oamenii care fac acest oras sa straluceasca! Oamenii care-ti dau Buna dimineata! Oamenii care zambesc! Oamenii care inteleg cand ai gresit si te ajuta sa iesi din situatia respectiva. Oamenii care muncesc, muncesc la modul serios, inteligent si mai mult de atat, eficient, performant, … Oamenii care merg la evenimente de dragul celorlalti oameni sa vorbeasca, sa socializeze, sa traiasca! Oamenii acestia fac Clujul si regiunea aceasta a noastra! Oameni care au facut o meserie 15-20-25 de ani si se reprofileaza pentru a progresa, pentru a experimenta lucruri noi, pentru alt statut, pentru viata!

        UNTOLD, TIFF, EC, JitP, SFF, etc. strang oameni diferiti, oameni care invata unii de la ceilalti.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Cosmin: d-voastră faceți confuzie între ceea ce ați dori să se întâmple și ceea ce se întâmplă în realitate

          Reply
  40. Alex

    De München vad ca ati amintit. Dar nu si de festivalul de rock, Rockavaria, care se tine tot de joi pana duminica, pe Olympia Park, parc din centrul orasului.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Alex: ”parcul din centrul orașului” e cât Grigorescu și Mănășturul la un loc – ai de trecut niște lacuri, păduri și lunci de la stadion și celelalte spații de evenimente până la prima zonă rezidențiale; liniile de transport în comun sunt cu dedicație pentru parc, nu sunt suspendate sau modificate trasee de transport în comun, nu se închid străzi care fac legătura între cartierele Munchen-ului; ce vezi în fotografia de mai jos e doar o parte din Olympia Park
      http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2016/08/olympiapark-munchen-2.jpg
      din păcate, când s-a construit Arena Cluj s-a atras atenția asupra limitelor pe care le are un stadion modern în locul pe care se afla ”Ion Moina”, nu s-a ținut cont de asta, a fost mai importantă presiunea galeriei de la U, să fie în locul lui ”Moina”, nu pe Valea Gârbăului sau în altă zonă limitrofă unde ar fi fost spațiu pentru un spațiu cu mult mai multe posibilități…

      Reply
  41. Andrada

    Eu nu inteleg de unde pana unde e asa mare deranj. Nu cred ca e asa mare bataie de cap, ca pe cei care ii deranjeaza acest festival sa plece in AUGUST (sa ne intelegem ca e luna de concedii) din oras. Sunt 4 zile!
    Haideti sa respectam legile din Romania (care daca esti jurist, ar trebui sa stii deja de cine si cum sunt facute) sa ramanem cu 100 de ani in urma fata de restul lumii! Sincer aplaud curajul si initiativa tuturor celor care s-au implicat in organizarea festivalului si sunt recunoscatoare ca ne apropiem de vest, mai incet, dar Clujul arata ca se poate! Pacat de coada pestelui ca ne cam trage inapoi…

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Andrada: ”rămânem cu 100 de ani în urma față de restul lumii” dacă respectăm legile??? apropo, dacă tot e vorba de cine e în urmă cu 100 de ani – sunt legi din 2007, pentru a pune în acord legislația din România cu cea din Europa în privința respectării dreptului la un mediu sănătos ;)

      Reply
  42. Ioan

    La Sziget, că e cel mai apropiat exemplu, programul pe SCENA MARE se încheie înainte de MIEZUL NOPȚII și toate concertele se mută în spații închise. Aș băga mâna în foc că e așa și la alte festivaluri aflate în spațiul urban.
    La Cluj, jumătate de oraș stă cu ochii în tavan până la 4-5 dimineața, patru nopți la rând. Da, ni se spune să plecăm din oraș, însă evident că NU TOȚI pot să facă asta, din motive legate de serviciu, obligații, vârstă, buget, sănătate – cazul meu. Am stat cu ochii în tavan până pe la 3 dimineața în fiecare noapte, deși locuiesc la peste 2 KILOMETRI de stadion și am termopane. Am fost zombi toată săptămâna asta. Gândiți-vă un pic și la lucrurile astea, înainte să vă simțiți îndreptățiți să distrugeți odihna a jumătate de oraș timp de ”numai” patru zile.

    Reply
  43. Radu

    In toata disputa asta legata de Untold se omite de catre critici originea problemelor, si anume decizia absolut neinsiprata de a construi Cluj Arena pe locul vechiului stadion. La vremea respectiva vocile critice au fost ignorate ca de, dadea bine sa avem ditamai stadionul in centrul orasului. Ca urmare a acestei decizii insa, orice eveniment organizat pe Cluj Arena, nu doar Untold, duce la deranjarea circulatiei, parcari neregulamentare, galagie, deranjarea celor care ies in parc si altele. Sa nu ne imaginam ca doar la Untold se face deranj, o coloana de suporteri marsaluind beti prin parcul central e chiar mai deranjanta as zice.
    Ca urmare a acelei decizii avem astazi o super arena si o super polivalenta in apropiere de centrul orasului, fara suficiente locuri de parcare si ambele cam falimentare. Ce facem cu ele?
    Evident, nu se poate pune problema ca de dragul banilor sa admitem incalcari ale legii. Pe de alta parte sunt construite din bani publici si e pacat sa fie neutilizate. Si, sa nu se supere criticii, dar nu toate evenimentele se pot organiza in orele legale de liniste. Solutia trebuie sa rezulte dintr-un dialog (nu o lupta fani/hateri) intre cetateni si autoritati astfel incat sa se poata organiza in continuare astfel de evenimente , dar sa se reduca la minim deranjul cauzat celorlalti.
    Ca observatie, Untold a fost si anul asta fantastic si ne pune pe harta lumii intr-un mod in care nici unul din evenimentele de doi lei organizate integral pe bani publici de catre autoritati nu o face.

    Reply
  44. Vali

    Sensibililor. De ce oare nu se plang cei din Barcelona ca le este “invadat”orasul? O duceti prea bine si sunteti precum copiii mici cand vor jucarii. (…) Aveti ceva frumos acolo si vreti sa il inchideti pe motiv ca voua nu va place, nu aveti niciun beneficiu direct (tipic romanesc). Nu mai aberati ca este zgomot. AM FOST CAZAT LA 1KM SI NU SE AUZEA NIMIC!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *