Alina Mungiu-Pippidi

Ultima oportunitate pentru Klaus Iohannis

Mare ghinion că ieșirea  Marii Britanii din UE, cu aferenta recreare inevitabilă a Europei cu mai multe viteze, a coincis cu lansarea proiectului de țară al președintelui Klaus Iohannis, cel pe care românii îl așteaptă din noiembrie 2014 cu multă speranță. Mai ales că scenariul negativ de mai sus – englezii ies din UE, în anticiparea unei perioade de criză europeană prelungită, făcând astfel mai rea criza și mai inevitabilă soluția, unica, de altfel, a Europei cu geometrie variabilă, Europa cu mai multe viteze, nu era luată în calcul serios la București. Nici nu avea de cine, forța intelectuală a României reducându-se la oamenii lui Isărescu care fac scenarii monetare sau le adaptează pe cele de la Frankfurt, ale BCE. În rest, strategia de țară a lui Klaus Iohannis, dovadă că era făcută pentru a bifa încă o strategie de țară, fusese comandată Academiei Române, instituție cu zero experți în politici publice și, în consecință, tot atâtea citări internaționale în domeniu. Academia a scris, sigur cu intenții bune, dar irelevant, sute de pagini – citiți recenzii detaliate, nefavorabile, aici și aici. Ca în bancurile vechi, s-a mutat mortul pe Academiei, unde erau zero lucrări ISI pe integrare europeană, deci și zero șanse să nimerească scenariul corect careva.

Strategia e în aer, deci, dar iată că necesitatea strategiei devine brusc mai importantă. Dar altfel decât ne-am fi așteptat – de exemplu, șansele ca zona euro să se restrângă sau să dispară treptat, în loc să crească, au devenit mai mari ca niciodată, scenariu iarăși scăpat din vedere de ai noștri, care plănuiesc, modest, tot pe baza aceluiași plan de convergență împachetat precum cincinalul de pe vremuri, pe baza modelului economic care se poate denumi pe scurt wishful thinking: noi avansăm cât ceilalți stau pe loc, controlăm cu alte cuvinte pentru contingențe ignorându-le. Da, ar fi greu să publici o lucrare de econometrie așa, dar un plan de țară poți face, că țările nu au referenți anonimi de specialitate să se apere de impostură, iar votanții te prind rar la interval și nici atunci nu știu economie. Noroc cu guvernul Cioloș, care încearcă măcar să mai taie din hârtii. Dat fiind că marea strategie de reformă administrativă și dezvoltare, pe care am citit-o între timp, și care are meritul sincerității, are termene pe 2017 și 2018 finele anului (unele fiind doar adoptări de legislație), tăierea de copii legalizate și de cazier s-ar putea să rămână singura contribuție a actualului guvern. Cine e guvernul care la finele lui 2017 va trece o lege a administrației anti-politizare, cum scrie în strategie, și ce om cu scaun la cap ar lăsa ce poate face azi pe perspectiva asta foarte îndepărtată? Este clar că d-nii Dâncu și Iohannis știu ceva ce noi nu știm. Ce?

Datorită contratimpului dat de Brexit, șeful statului a avansat deci idea de oportunitate fără niciun conținut – unul transparent, cel puțin. Desigur, e datoria liderilor să transmită un pic de încredere, dar dacă încrederea ar sta pe ceva mai sincer decât vorbele astea de lemn cu proiectul de țară și hotărârea noastră de a rămâne în UE ar fi mai bine. Anul trecut la Vilnius am râs de politica noastră externă, cu dl Aurescu în frunte, că l-a pus pe șeful statului să spună că susținem ferm parteneriatul estic, când fondul discuției era despre cu ce îl înlocuim, parteneriatul fiind deja la ora aceea un pod luat de ape. Suntem în exact aceeași situație. Vrem Europa cu o viteză, cu UK în ea și cu muncitorii noștri fără restricții în UK, și asta mai și spunem în declarații publice, când apa a trecut deja de acoperișul acestei construcții depășite, și cei dinăuntru nu mai au pe unde să respire de atâtea oportunități, care cam seamănă cu valurile care te dau la fund.

NU: soluția nu e în reiterarea asta puerilă, care îmi amintește de diplomația ceaușistă, care credea că mestecând la năut cu multe fălci vei produce eventual cafea, soluția nu poate fi decât în recunoașterea problemelor reale și a poziției noastre cu sinceritate. Care poziție trebuie schimbată, că e parte din problemă – cine citește pe Traian Ungureanu zilele astea, de exemplu, nu mai are de ce-l citi pe Nigel Farage, că sunt în oglindă, unul produce pe altul. Nu mă lungesc azi, dar frumos era dacă, în loc de banalitățile deja depășite rostite la Consiliul European, șeful statului român spunea ceva mai din inimă. Iată așa.

Către Bruxelles:

Dacă a existat o contribuție, cât de mică, a României și Bulgariei, și în general a noilor membri din țările foste comuniste, la creșterea euro-scepticismului din Marea Britanie și restului Europei aș vrea să îmi exprim aici regretul și să afirm voința popoarelor noastre de a elimina așa ceva pe viitor. Știu că am deschis perspectiva unor soluții individuale, dat fiind că am făcut imposibilă soluția comună cu atitudinea pe care am avut-o față de refugiați. Dar avem o soluție alternativă, avem mai ales decizia de a lucra cu colegii noștri din Europa de Est pentru a nu lăsa migrația numai pe seama statelor care au fost deja generoase cu noi, suntem deciși să aducem o contribuție mult mai mare decât până acum la Europa solidarității, și aș fi vrut ca Marea Britanie să mai aștepte puțin și ar fi văzut aceste inițiative materializându-se.

Către români:

Oricât ar fi crescut insecuritatea în Europa și în lume, țara noastră este mai bine plasată și apărată decât oricând în istoria ei. Nu străinii sunt dușmanii noștri, nu refugiații veniți din Siria, nu cei are gândesc altfel decât noi, se închină în alte biserici sau nu se închină deloc, cumpără teren la noi deși vorbesc altă limbă sau au alte idei despre sex – toți aceștia sunt falși dușmani. Problema noastră a fost și rămâne că nu putem construi un sistem de încurajare, dezvoltare și păstrare a talentelor cele mai diferite la noi în țară, numai asta poate rezolva decalajul nostru de dezvoltare și ajungerea din urmă a mediei de venit europene, reconstrucția sistemului de merit în sectorul public și în cel privat, și oricât timp ne-ar lua asta, și oricâți oameni care profită de pe urma imposturii s-ar opune, asta e marea reformă curajoasă la care vă chem alături…

O să mă întrebați, la ultimele două puncte, ce și cum? Asta credeți că e problema, că eu sau alți experți nu știm mai mult? Vorba e, cine altcineva mai vrea să știe?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Ultima oportunitate pentru Klaus Iohannis

 1. Paun Al

  La intrarea in UE Romania a semnat un tratat care prevedea libera circulatie a marfurilor ,
  a serviciilor , a capitalurilor , in care renunta la protectia pietelor si la subventionarea economiei .
  Primea in schimb libera circulatie a persoanelor si fortei de munca in spatiul UE.
  Datorita acceptarii de catre noi sa intram in aceasta competitie ,
  am pus „cireasa de pe tort ” la prabusirea totala a industriei , agriculturii , economiei ,
  asa cum erau ele , ca urmare a deschiderii totale a pietei .
  E adevarat ca am contribuit noi romanii al prabusirea economiei prin coruptii care ne-au condus .
  Noi am semnat tratatul in 2007 si tari ale UE inclusiv GB
  au amanat la maxim obligatia lor de a permite libera circulatie a fortei de munca .
  Au mai beneficiat tot gratis de forta de munca calificata educata si scolita in Romania ,
  pe banii Romanilor .
  Asta-i partea care le-a placut Vesticilor , GB … din Romania .
  Numai ca Romania are si hoti , si cersetori , si tigani …
  ca si profitori care au beneficiat de serviciile sociale din Vest .
  Asta nu le-a mai placut nici britanicilor nici vesticilor .
  Si s-au axat pe acest dezavantaj .
  Romania nu putea intra in UE , doar cu ce le convine vesticilor , inclusiv britanicilor .
  Adica cu o mare piata de desfacere si oportunitati de afaceri ,
  cu partea educata , scolita pe banii romanilor si folosita gratis ,
  fara cheltuieli de educare , scolarizare de catre vestici ,
  cu materiiile prime si fosta de munca ieftina .
  Chiar nu vedeti ipocrizia ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Paun Al: ce industrie, economie, agricultura mai avea RO în 2007? ce ar fi făcut în RO milioanele de români (și familiile lor rămase în țară) dacă n-ar fi existat libertatea de circulație (și de muncă, așa greu cum a venit)? dar justiția vă închipuiți că ar fi trecut de Epoca Stănoiu? nu, UE nu e doar un robinet cu lapte și miere, și nici nu e ”pe gratis”, dar să nu punem în cârca UE problemele pe care ni le-am creat singuri

   Reply
   • Paun Al

    D-le Mihai , am spus ca noi am pus economia „pe butuci” .
    Dar atunci cand intri in competitie libera cu economii competitive , performante
    falimentul este asigurat .
    Si se poate vedea in competitia intre nordul si sudul Europei de ex. .
    Ideea era ca Romania a fost primita in UE in integralitatea ei , cu bune si rele .
    Nu doar partea „buna ” , profitabila a Romaniei.
    Iar faptul ca britanicilor le-a convenit accesul la o piata de desfacere , financiara fara restrictii ,
    dar nu le convine libera circualtie a persoanelor si fortei de munca din spatiu UE
    ….vi se pare normal ?
    Tocmai ca libertatea circulatiei fortei de munca a fost limitata
    si amanata din 2007 , pana in 2014 .
    Romnaii au trebuit „sa se descurce ” fiecare cum a putut .
    Ca avem si infractori , cersetori , profitori de asiguari sociale , asta este .
    Pentru noi intrarea in UE a fost singura salvare din dezastrul
    in care ne-ar fi dus politicienii …”alesi” de noi , nu cazuti din luna .
    Noroc ca ne mai controleaza , ca ne mai trag de urechi .

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Paun Al: faptul că RO a intrat în competiție cu economiile respective e o problemă pe de o parte, de proastă negociere (tot de către români), pe de altă parte, de proastă utilizare a compensațiilor (fondurilor europene)

     Reply
     • Paun Al

      D-le Mihai , aveti dreptate . Polonia este un exemplu
      de cum trebuia sa procedam in integrarea in UE.
      Problema este ca unul din motivele brexit-ului a fost tocmai ca britanicilor nu le-a placut …”libera circulatie a persoanelor si fortei de munca ”
      din spatiul est-european .
      In special din Romania si Bulgaria .
      Adica piata romaneasca este buna , dar persoanele nu …:)

     • Cinicul

      Cum pot concura la Rio (sau puteau acum 4 ani la Londra) para-olimpicii cu sportivii olimpici ss? Sa negocieze care sa sa ia aur sau bronz? Si care e baza de plecare a negocierilor pentru para-olimpici, participam sau nu? Este ceva intre?

   • Andrei

    @Mihai Gotiu: „ce ar fi făcut în RO milioanele de români (și familiile lor rămase în țară) dacă n-ar fi existat libertatea de circulație (și de muncă, așa greu cum a venit)?”
    Ar fi putut sa fie intreprinzatori, sa creeze locuri de munca, sa munceasca si sa isi creasca copiii in tara. Nu stiu de ce vedem cetateanul roman numai in calitatea de salariat. Pentru capitalism avem nevoie si de intreptinzatori si multi cetateni romani sunt intreprinzatori in Romania si in tarile unde au plecat.
    Asa cu toata aceasta emigratie perspectivele demografice, economice si de dezvoltare, sistem de pensii… etc… sunt foarte triste. Ideea este sa incerci sa te implici si sa schimbi lucrurile in bine in tara nu sa pleci. Toti vrem o tara de-a gata?

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Andrei: și chestia asta de antreprenoriat te-ai aștepta să o învețe românii peste noapte, fără să călătorească și să vadă cum e prin alte țări?

     Reply
  • Terzi Petre

   Atentie la mantinele ! S-a intratrat pe o pista periculoasa ! Viteza este in crestere, si ne putem pomeni aruncati de pe pista, in bratele lui Putin ! !
   Dragnea si Tariceanu cu acolitii lor sunt capabili de orice ! Sa nu uitati ca un consilier al lui Putin a vorbit in Senatul Romaniei la invitatia lui Tariceanu !
   Citez din ” Dovezi ale existemtei lui D-zeu” – autor Richard Wurmbrand-Editura Stefanus-1995.
   „Odata Confucius a fost intrebat ce REFORMA ar promova mai intai daca ar fi conducatorul unei tari;
   -As imbunatati limbajul !
   – Asta nu are nici-o legatura cu intrebarea! – au replicat cei prezenti;
   Confucius a explicat:
   -Daca limbajul nu este evoluat si este confuz, ceeace s-a intentionat sa se transmita este evident la fel de confuz;
   Daca ceeace se spune, nu coincide cu ceeace se gandeste sau ceece s-a intentionat sa se transmita, atunci lucrurile nu se fac in mod corespunzator.
   Daca ceeace se face, nu se face cum trebuie, arta si principiile morale nu se dezvolta.
   -Daca simtul moral si arta nu prospera, NU AVEM JUSTITIE !
   -Fara Justitie, natiunea nu stie incotro sa paseasca !
   De aceea nu ar trebui tolerate vorbele in doi peri. De asta depinde totul !” Adaug eu: Adica, este vorba de „lucrul bine facut „!
   Tot ce s-a intampa in justitia romana se datoreaza si Decretului-Lege, semnat de Ion Iliescu in febr.1990, prin care toti absolventii de la „Stefan Gheorghiu”, care au facut cursuri de Drept Civil si Administrativ, au primit permisiunea sa-si dea diferentele de examene pentru a putea primi diploma de absolvent al facultatilor de drept.
   In acest fel toti activistii si asimilatii acestora din securitare armata si alte structuri ale regimului bolsevic al lui Ceausescu, ramasi someri dupa revolutie, au putut deveni „juristi”, invadand justitia romana. Colac peste pupaza a fost o perioada cand s-a intrat in magistratura fara concurs ! Astfel baietii”capabili de orice”, specialisti in „a se orienta si descurca”, autori ale raportarilor maretelor realizari ale „epocii de aur”, au inceput sa faca regulile in Justitia romana. S-au angajat in schimb sa nu-l judece pe Iliescu si acolitii lui, si culmea pana acum s-au tinut de promisiune ! Cu asa magistrati in justitia romana nu se mai poate continua !
   Ei sunt cei care au scos din codul penal bancruta fraudolasa, si s-a jefuit la vedere avutia nationala, aducand romanii in pozitia de clacasi ai tarilor europene, si au determinat prin santaj obtinerea unor salarii nerusinate.
   Se putea ca Ion Iliescu, sa nu sa se foloseaca de unul macar din „magistratii” care probabil si-au dat jos epoletii inainte de a pasi in magistratura ?
   Jos justitia bolsevica !!! Numai asta poate fi solutia de reforma in Justitia romana !!
   Basescu s-a luptat cu multe riscuri pentru curatirea justitiei. Doamne ajuta-l si pe Iohannis sa continue lupta si sa scapam de ei !!!

   Reply
  • petreanu

   Domnule Paun,

   Impartasesc total opinia dvs. Eu traiesc in Franta si doresc sa multumesc romanilor care au platit impozite pentru formarea cadrelor medicale romane din strainatate. La spitalul, din orasul unde locuiesc, radiologol, oftamologul, ortopedistul sint romani. Spitalul s-ar inchide fara ei. Sint peste 5000 de medici ramani in Franta. Scolul acceptarii Bulgariei si Romaniei in UE este O noua piata de desfacere. Britanicii au modelat o Europa liberala. Singurul lucru pe care ii intereseaza este Piata Comuna si serviciile financiare.Sectorul privat in Romania nu are capital propiu, banci asigurari firme de investitii deci nu poate investi. Companiile straine practica o optimizare fiscala in care profitul paraseste tara si investitiile lor sint minime. Statul roman ar putea sa emita obligatii pe 5 ani sau 10 ani pentru a acumula capital. Ar trebui o planificare, substantiv rau vazut, cu prioritati. Statul Roman se indatoreaza la romani deci poate sa fixeze prioritatile.

   Reply
 2. Dan Andu Stefan

  Brexit-ul ca Brexit-ul..Fiecare dintre statele UE va incerca ”sa traga..un pic de spuza pe turta lui”..Deja au inceput discutiile si negocieriile intre liderii europeni ai celor doua marii familii politice (popularii si socialistii),la summitu-rile organizate in paralel cu lucrarile Consiliului European, urmand a fi..negociate si agreate pozitii comune, care vor fi sustinute de catre sefii de stat si guverne proveniti din cele doua mari familii politice, in plenul CE.
  La acest..aspect ma voi referi in continuare.

  Incalificabil pentru cineva, despre care se s-ar putea crede ca e un responsabil si patriot sef de stat si principal aparator al intereselor cetatatenilor acelui stat..! Figurantul de Cotroceni iar a lipsit de la summit-tul popularilor europeni, summit deosebit de important avand in vedere Brexit-ul si posibilele lui..urmari, efecte. Sa nu-i fi spus nimeni..turistului nr. 1 al Romaniei, ca Partidul Popular European este cea mai puternica si mai influenta familie politica din Europa , reunind la ora actuala nu mai putin de 75 de partide si vreo 14 sefi de state si de guverme, printre care se numara (vedem ca numai cu numele, nu si cu prezenta) si aerobicul nostru ”presedinte imperial cu cap de..neamt”..!
  Sa nu-i fi spus nimeni ca din PPE fac parte presedintele Consiliului European (Donald Tusk), presedintele Comisiei Europene (Jean Claude Juncker), precum si Cancelarul Germaniei (Angela Merkel), adica cei mai influenti oameni in UE..?
  Sa nu-i fi spus nimeni ca, de-a lungul timpului, cele mai importante hotarari luate de Consiliul European au fost mai intai discutate, negociate si agreate la summit-urile PPE..?
  Cine a discutat in numele Roamniei, la acest summit..? Cine i-a negociat si aparat interesele..? Nimeni..!

  Incalificabil..! A 7-a tara ca suprafata si nr. de locuitori din UE, nu a avut un reprezentat care sa-i apere interesele, la acest summit..! Ne vom trezi inca o data in fata ”faptului implinit”, atunci cand vor fi luate decizii in plenul Consiliulului European, decizii care ne privesc, decizii in privinta carora nu vom avea nimic de spus, nimic de adaugat, sau de..eliminat, si asta pentru ca cel care avea OBLIGATIA morala si constitutionala s-o faca inainte ca aceste decizii sa fie luate in plenul CE, Klaus Iohannis, prezentat pe site-ul familiei politice a popularilor europeni ca fiind ”unul dintre liderii” acesteia, a gasit altceva mai bun de facut (o fi fost cu consoarta la cumparaturi), decat sa aiba discutii informale si chiar negocieri si ”agreement-uri pe marginea intereselor Romaniei si romanilor la summit-ul PPE, asa cum au facut-o alti sefi de stat sau de guverne pentru tarile si interesele catatenilor lor.

  Romania nu a fost prezenta acolo unde i se poate decide viitorul..! Si asta pentru ca presedintele ei figurant, fiind (ca de obicei) doar un..amator de excursii pe banii cetatenilor romani, si-a gasit ceva mai bun de facut, decat sa le sa apere acestora interesele ..! Urmarea ? In plenul lucrarilor CE, Romania, prin seful ei de stat, va lua doar..notite..!

  Reply
 3. I.A.

  Doamne fereste de asa nazdravanie! Ce-ar mai fi?! Pai n-a zis nimeni nimic de aderarea Romaniei si Bulgariei, s-a intimplat demult si a trecut cu bine. Brexiterii au alte probleme
  1) emigratia , aici intra recenta migratie economica necontrolata , incurajata de Germania si yesmenii ei, posterul scandalos al campaniei lui Farage era cu o multime de sirieni/irakieni, mai intra resentimentele omuluii simplu fata de milionul de polonezi instalati (concurenta la joburi) si, cu voia dvs, cei 2-300 000 de romani dintre care unii sint foarte vizibili si deranjanti.
  2) faptul ca functionarii UE decid peste capul lor si tot timpul in acord cu ce vrea Merkel si niciodata cu ce vor ei, si aici gindindu-se iar la chestiune emigrantilor in special, dar si la destinatia subventiilor etc
  3) propaganda anti UE omni prezenta dintotdeauna in UK. Cu ocazia referendumului s-a dezlantuit sarabanda nationalismul si minciunile au curs suvoi!

  Cit despre adresa catre romani, chiar nu-i vad rostul! Ce-i cu strainii?! In acest moment altii s-au dovedit xenofobi, si anume englezii iar romanii din Marea Britania nu au momentan de ce sa se simta in siguranta, Grija acestor cetateni ar trebui sa fie prioritatea dlui Johanis nu elucubratiile cu „sirieni” . Din cite stiu in Romania au nimerit la inceput 2 frati afgani care au inceput sa plinga cind au aflat unde se gasesc, apoi 9 somalezi au fot depistati la Botosani si dati afara, apoi au venit legal vreo 15 irakieni care o saptamina mai tirziu au fost gasiti intr-un tren de Ungaria.
  Ce-i drept ar trebui sa integram cit mai bine minoritatea roma, si sa educam mult mai bine tinerele generatii ca sa poata presta si munca mai calificata pe unde merg ei sa-si caute norocul. Crestrea economica nici ea n-ar strica.

  Oricum, degeaba toare acestea caci Klaus Johanis e dat disparut in momente de importanta vitala.

  Reply
 4. Andrei

  Dumneavostra credeti ca scepticismul a crescut in Europa nu pentru ca doamna Merkel a invitat milioane de „refugiati” si refugiati in Europa, ci pentru ca s-au opus tarile din estul Europei cotelor mai mari de refugiati? Interesant! Eu cred tocmai contrariul.

  Reply
 5. PAFI

  Am retinut din articol o parte din prima fraza, anume aparitia Uniunii Europene cu mai multe viteze. Cred ca asta ar fi trebuit dezvoltat, fie si sub forma unor ipoteze de lucru. Dupa cum stiti, romanii cauta si gasesc solutii individuale, e o traditie care a favorizat supravietuirea si impiedica dezvoltarea, dar macar aparitia unor astfel de ipoteze din timp ar fi dus la ceva dezbateri, pe forumuri daca nu in parlament. Restul, critica a ceea ce nu a fost si nu va fi, in momentul asta, e inutila. Daca nu exista specialisti pe nicaieri in institutiile statului, de ce nu incercati, Dna Mungiu, sa legati un mic colectiv care sa incerce asa ceva, sigur pro-bono (parca asa se zice pe gratis). In felul asta critica ar avea si suport popular, s-ar vedea ca se poate si se face, nu numai se critica. Pe de alta parte, pentru Romania vin, cred eu, iarasi timpuri grele, norocul nostru ca suntem invatati cu ele. De acord cu Dl. Paun de mai sus, nu suntem capabili, prin vocea celor abilitati, macar sa spunem ca noi am semnat si am facut ce am semnat, chiar daca am platit mult si din greu pentru asta. Ceilalti sunt cei care au semnat si si-au luat semnatura inapoi, de data asta. Macar sa aratam ca nu suntem prostii si milogii nimanui, nu cu mandrie desarta dar cu un pic de demnitate.

  Reply
 6. Laura

  Din pacate, diplomatiei Dlui Iohannis nu i-a reusit nici macar o vizita in Bulgaria, si acolo a fost total desincronizat de realitate. Si esecuri de genul asta devin norma, nu exceptia, din cate vad eu….

  Reply
 7. petru

  Romania este vinovata intr-o masura foarte mare de acest brexit, clanurile interlope din etnia tiganeasca au plecat masiv in Marea Britanie si au facut ravagii iremediabile in privinta distrugerii imaginii tuturor romanilor provocind valuri de greata in toata societatea engleza si dind apa la moara mediei nationaliste avida de senzational.
  Confuzia provocata de denumirea „RROM” cu nationalitatea romana a dus la integrarea in psihologia englezilor a tutuor romanilor in etnia tiganeasca. In Anglia nu exista cuvintul „RROM” acesta fiind asimilat automat cu prescurtarea de la „ROMAN”. Pentru englezi asocierea ” roman” cu tigan se face in mod involuntar exact din cauza acestei confuzii extrem de grave.
  Am o experienta personala cu prieteni englezi care au fost extrem de contrariati cind au aflat ca sint roman dar nu aduc a fizionomie si comportament cu grupurile interlope tiganesti pe care le vad ei in Anglia sau restul Europei. A trebuit sa le explic citeva minute cuvintul RROM dupa care am fost apostrofat destul de virulent cum de am permis noi romanii sa fie facuta o asmenea confuzie voita iar concluzia a fost pentru ei ca daca nu ne-am opus atunci ne meritam soarta.

  Ca sa nu fiu gresit inteles, nu am nici un fel de problema cu etnia tiganeasca (rroma) sau cu orice alt fel de etnie, nu judec oamenii decit la nivel individual si nu ca grup etnic sau religios, cu toate acestea greseala cuvintului RROM in locul celui de tigan devine o problema extrem de grava cu repercursiuni internationale fata de Romania.

  Rezolvarea problemelor etniei tiganesti din Romania tine de statul roman si inseamna in primul rind ridicarea nivelului de trai pentru toata populatia dar mi-e teama ca psihologia unor guvernanti precum Bostan, Dragu si altii fac ca si actualul guvern sa fie total depasit de problemele reale ale acestei tari. Si nu in ultimul rind trebuie ca Europa occidentala sa-si dea acordul pentru scoaterea din saracie a populatiei din Romania, economia din Romania este detinuta aproape in totalitate de corporatiile germane, franceze, austriece si italiene care refuza cu buna stiinta cresterea veniturilor pentru a-si mentine cotele foarte mari de profituri. Statul roman pina in acest moment nu exista in privinta drepturilor propriilor cetateni ba mai mult se comporta ca o adevarata capusa pe spinarea propriului popor!

  Reply
 8. AlinaP

  De acord intru totul cu dumneavoastra domana Mungiu. Din pacate avem un presedinte incompetent (scris cu litere mari) si pana la noile alegeri, nu exista o metoda legala prin care poate fi inlocuit. Si daca ar fi, cu cine l-am inlocui? As vrea sa cred ca in acest timp, viitorul nostru presedinte „curat” este educat si format in pregatirea viitoarelor alegeri. Pana atunci, nici o speranta de la domnul Johanis orice si oricat ati incerca sa-i spuneti pentru a-l trezi la realitatea misiunii pe care o are, el e intr-o somnolenta fara de sfarsit si nimic nu-l poate trezi.
  Si un comentariu la comentariii – prin intrarea in EU, Romania a avut o oportunitate extraordinara de a se ridica rapid la nivelul economic, social si politic al Europei. Din pacate, coruptia interna a fost atat de eficienta incat nu numai ca ne-a lasat unde eram dar a inghitit toate sansele pe care le-am avut. Nu dati vina pe EU pentru aceasta situatie, e vina noastra in primul rand, ne-am lasat prada coruptiei, ne-am lasat furati, pacaliti ba am si votat hotii stiind ce ne asteapta.

  Reply
 9. alinaMP

  Mda- nu prea stie lumea ce si cum pe la noi- si asta e un understatement. Nu oi fi fost nici eu foarte explicita, dar pe scurt stam asa. faptul ca noi si bulgarii si polonezii am intrat dar dupa aceea am facut opinie separata a contribuit decisiv la senzatia din unele tari din Vest ca au pierdut controlul asupra proiectului UE si le e mai bine de unii singuri. Germania nu poate gandi asa pentru ca e in centrul constructiei, cum spunem noi la clasele de integrare europeana, goodness of fit pe Europa se face pe Germania, UE e modelata pe model german, in plus ei au considerat normal sa plateasca mult in UE contibutie din cauza trecutului lor…etc Dar Anglia sau Olanda nu au asemenea trecut. Sigur ca pe hartie le poti arata cat au castigat din extindere, dar e ca si la noi, in campanii nu umbli cu tableta si Excelul si populistii sunt mai buni de gura. Dar acelasi scepticism ca poti misca Europa cu toata lumea, c toti cei 27, exista la ora asta si la tari care nu ies. Si de asta ar fi fost bine sa facem o initiativa, ceva, sa aratam ca intelegem si o sa ne reformam, noi insa continuam sa fim umbra palida a lui Orban.

  Reply
 10. daniel

  D-na profesoara Mungiu, aveti dreptate in ceea ce priveste avantajele primite de Romania, odata cu intrarea in UE, dar si (mai ales), in NATO…niciun guvern de la noi nu a stiut ce sa faca cu aceste facilitati, parlamentul nici atat (ba a profitat cum a putut de banii veniti din vest, prin unii membri ai sai); totusi, multi cetateni romani au inteles corect deschiderea si au profitat, dar AU si slujit diferite tari din UE prin munca/gandirea lor..inclusiv UK…Nu este prima data, cand UK paraseste corabia la greu..s-au invatat sa scoata castanele din foc cu mana altora, eventual sa mai ,,transfere” ceva tari din estul europei catre rusi, ca sa scape ei (vezi gestul incalificabil – octombrie 1944 – mosckova – churchill -stalin)..chiar nu am de ce sa-i plang pe englezi (nu vorbesc de nord – irlandezi si scotieni, stiti din ce motiv)..ce au cautat au gasit si vorba lor: ,,poporul britanic (englez hai si galez) a vorbit”.. le urez multa sanatate, iar destramarea UK li se datoreaza..chiar nu vad vina romanilor si a bulgarilor, la asta…nu e obligata romania sa primeasca in tara, atatia emigranti, cati doresc altii, care invita fara sa-si consulte prietenii, ,,oaspeti la cina”..nu dai cu piciorul in usa vecinilor, cand ai mai multi oaspeti, decat poti gazdui! ii rogi pe vecini, sa te ajute pentru un timp..ori, nu asa s-a procedat si este regretabil..am dreptul sa primesc in tara mea pe cine doresc eu, am dreptul sa selectez…si britanicii selecteaza cand doresc, iar pe cei care nu merita ii pot expluza urgent..la fel au facut si altii (francezii, de exemplu)…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *