Lucian Davidescu

Ucraina nu mai e!

Pentru noi, întrebarea cea mai importantă: unde se va opri Putin – la Odesa sau lângă Galați?

Războiul de care se temea toată lumea NU abia începe, el tocmai s-a terminat; cel puțin faza lui determinantă – de acum până la deznodământ poate să mai treacă un an sau un deceniu, dar dacă nu se întâmplă vreo răsturnare spectaculoasă în ordinea internațională deznodământul e previzibil: Ucraina nu mai e!

Putin a invadat-o (sau, cu vorbele lui, s-a dus să-i mențină pacea), dar nu el a răpus-o, doar a întins mâna și a cules ce – fie din prostie pură fie din calcul cinic, istoria o să ne arate ce o fi fost – i-a fost pus pe tavă.

Părea luat dintr-un film prost sau dintr-o poveste suprarealistă anunțul că Rusia va invada la dată și oră fixă. Părea isteric și necugetat gestul unor ambasade de a își reduce sau chiar retrage personalul de la Kiev.

Puțini au remarcat evidența – că asta echivalează cu o capitulare înainte să te fi ameninat cineva cu adevărat – cum ar fi Urmas Paet – vice-președintele comisiei de politică externă din Parlamentul European și fost ministru de externe al Estoniei sau câțiva dintre politicienii ucraineni și europeni, dar cine să-i mai bage în seamă în tot zgomotul media?

Lucrurile capătă sens însă când după atâta zgomot vedem nivelul minuscul, batjocoritor aproape al „sancțiunilor”. Că a fost o strategie “up the ante” a celor care au făcut-o, cât să poată scăpa ieftin atunci când faptele se vor dovedi „mult mai puțin grave” sau doar o prostie pe care Putin a găsit de cuviință să o speculeze, din nou – „vom afla peste 50 de ani”.

Sumar al „sancțiunilor” de până acum:

Kamala Harris: „These are some of the greatest sanctions, if not the strongest, that we’ve ever issued. As I articulated yesterday, it is directed at institutions — in particular, financial institutions — and individuals, and it will exact absolute harm for the Russian economy and their government (…) And within the context then of the fact that that window is still opening, altho- — open, although it is absolutely narrowing.

(Decizia lui Vladimir Putin de a trimite soldați pe care i-a numit forțe de menținere a păcii în regiunile separatiste din Ucraina nu a constituit o invazie suplimentară care să declanșeze un pachet de sancțiuni mai larg, a spus un oficial al administrației Biden citat de Reuters. Casa Albă anunțase, după declarația lui Putin, că va interzice investițiile americane în respectivele zone separatiste.)

Update: Joe Biden, singura sancțiune în plus față de ce s-a anunțat – „Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Aceasta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru Guvernul rus”… unde Rusia are datorie publică ~20% din PIB din care ~20% deținută de nerezidenți (deci 4% din PIB) din care e greu de stabilit cât a fost cumpărată pe piețele vestice dar oricum nu mai contează.

Ursula von Leyden: „În principiu, Rusiei i se va tăia accesul la piețele financiare internaționale [la care se adaugă sistarea exporturilor pentru] toate bunurile pe care le producem și de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-și moderniza și diversifica economia”.

Olaf Scholz a spus că i-a cerut ministrului economiei să se asigure că certificarea North Stream 2 nu poate avea loc în acest moment.

Boris Johnson spune că Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei persoane cu averi mari.

Adică nici măcar cât sistarea exporturilor de camambert de după Crimeea. Adică nimic. Adică Putin ia gratis tot ce vrea și toată lumea se uită în altă parte.

O fi bine, o fi rău? Părerile sunt multe:

Unii cred în forța dreptului, alții în dreptul forței. Unii în etică, alții în interese. Unii cred că Rusia trebuie să dispară, alții că are dreptul la „spațiu vital”. Unii că ar trebui să facem comerț cu Rusia, alții că ar trebui să facem comerț cu F-16. Unii cred că precedentul Kosovo a deschis Cutia Pandorei, alții pot argumenta că nu tot ce zboară se mănâncă. Unii văd vreo oportunitate de a lua “teritorii”, alții un risc de a pierde și mai multe. Unii cred că Ucraina e “o ficțiune”, alții că după aceleași criterii România ar fi fix tot aia și depinde doar pe care vecin îl întrebi. Unii cred în drepturi istorice, alții se bucură de pacea prezentului, de neînchipuit în urmă cu două-trei generații.

Sunt multe discuții, mult prea lungi pentru scopul acestui articol, despre care aș spera din tot sufletul să rămână un soi de isterie alarmistă (așa, à la CIA!).

Un singur argument, totuși: „gardurile bune fac vecinii mai buni” / “good fences make good neighbours”. Distanța cât mai mare față de vecinii mai puternici e întotdeauna de bun-augur (păi dacă până și Rusia și-o dorește!). Simpla învecinare cu o armată de 15 ori mai mare ca a ta e de natură să-ți încetinească prosperitatea, simpla amenințare poate să te ruineze. Cu Rusia la peste 500 Km România a cunoscut – coincidență sau nu – cea mai prosperă perioadă din istoria ei. Ucraina în timpul ăsta a ajuns la jumătate din PIB-ul României, unde acum 30 de ani îl avea dublu.

În 2014, Rusia s-a apropiat la 200 Km. Încă pare destul, dar numai pentru că au altele pe cap deocamdată. Iar operațiunea de  “menținere a păcii” de acum pare încă și mai departe pe hartă.

Însă după reacția favorabilă (! – în diplomație în contextul de acum, reacțiile citate mai sus se pot citi fără rezerve ca o reacție favorabilă!) a lumii, redevine de actualitate vechea întrebare de la Radio Erevan: “Cu cine se învecinează Uniunea Sovietică / Cu cine vrea ea”.

Iar discursul-manifest al lui Putin dintre anunțurile belicoase de sancțiuni nemaivăzute și farsa de după este de natură să dea fiori.

(doar o primă parte e deocamdată tradusă deja pe site-ul Kremlinului, restul aici / traducere neoficială coroborată cu alte surse)

În abstract, Putin a negat de plano statalitatea Ucrainei, istorică și prezentă – a expediat totul pe seama hachițelor lui Lenin și a luptelor interne dintre bolșevici. I-a contestat suveranitatea, legitimitatea și capacitatea de a avea grijă de propriii cetățeni. A acuzat-o că îi este la îndemână să obțină arme nucleare, „de distrugere în masă” – sarcasm evident  strecurat într-o expunere mult mai sobră decât de obicei, dar care nu-și putea avea locul fix în acel argument dacă era doar vreo remarcă gratuită.

Sigur, până aici poate fi tratat ca un discurs resentimentar, de natură doar să intimideze, dar fără consecințe reale. Multe sunt lucruri pe care le-a mai spus și altă dată. Ce te faci însă când începe să redeseneze harta Ucrainei din vorbe, într-un mod mai deloc voalat, așează puncte de interes economic pe ea și spune efectiv că își va extinde jurisdicția legală până la Odesa?

În 2021, șantieul naval de la Marea Neagră din Nikolaiev a dat faliment. Primele sale cheiuri datează din vremea Caterinei cea Mare. Antonov, faimosul producător, n-a mai făcut nici măcar un avion comercial din 2016, în vreme ce Yuzhmash, o fabrică specializată în rachete și echipament spațial e aproape de faliment. Oțelăria din Kremenciuk e aproape într-o situație similară. Această listă tristă poate continua la nesfârșit.

(…)

Te cutremuri la amintirea groaznicei tragedii din Odesa, unde protestatari pașnici au fost uciși cu brutalitate, arși de vii în Casa Sindicatelor [în 2014]. Criminalii care au comis acea atrocitate n-au fost niciodată pedepsiți și nimeni nu-i caută măcar. Dar noi le știm numele și vom face totul să-i pedepsim, să-i găsim și să-i aducem în fața justiției.

(…)

La un moment dat Statele Unite au vrut să creeze [baze militare] similare în Crimeea, dar cetățenii crimeeni și cei din Sevastopol au dejucat aceste planuri. Vom ține minte asta mereu.

Repet, astăzi un astfel de centru a fost dat în folosință, deja, în Ociakovo. Vreau să vă reamintesc că în secolul al 18-lea soldații lui Aleksandr Suvorov au luptat pentru acest oraș. Mulțumită curajului lor, a devenit parte a Rusiei. Atunci, în secolul al 18-lea, teritoriile regiunii Mării Negre, anexate Rusiei ca rezultat al războaielor cu Imperiul Otoman, au fost numite Novorusia. Acum vor să nimicească aceste borne ale istoriei, la fel ca și numele unor figuri militare de stat ale Imperiului Rus, fără a căror muncă Ucraina modernă nu ar avea multe orașe mari și nici măcar propriul acces la Marea Neagră.

Recent, un monument al lui Aleksandr Suvorov a fost demolat în Poltava. Ce poți să spui? Renunți la propriul trecut? Din așa-zisa moștenire colonială a Imperiului Rus? Bun, atunci, hai să fim consistenți!

Ce înseamnă Novorusia?

Istoric, ceva mai puțin decât pretinde Putin, dar până la mai puțin de 100 Km de granița cu România.

Politic, toată jumătatea sudică a Ucrainei, între Donbas și Transnistria, care dintr-o dată capătă sens, ca feliile de chiflă ale unui hamburger din care încă lipsește vita dar unde moțul de castravete – Crimeea – a fost pus eja.

Administrativ, tot ce se mai găsește în cale până la granița cu România.

Cât să-și poată pună o unitate Spetnaz peste Dunăre de Galați.

Cu riscul maxim – din cât se pare – că va costa ceva mai mult spălarea de bani în partea lor de lume dacă se îndură cineva să-l taie barem de la SWIFT. Dacă îți dorești ceva și nimeni nu ți se opune, ce te împiedică să o faci? Au rămas scrupulele lui Putin ultima speranță?

Nu că s-ar mai putea face mare lucru, decât să speri la vreo minune – cu cât mai departe, cu atât mai bine!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Ucraina nu mai e!

  1. Dumitru

    “la Odesa sau lângă Galați?” Asta e intrebarea adevarata. Deocamdata, eu am impresia ca occidentalii s-au cam facut de bafta cu “vine razboiul”, in conditiile in care Putin avea un plan mult mai “devious” si mai greu de contrat, dovada reactiile oficiale occidentale cu multe cuvinte inflorite si putine fapte.

    Reply
    • gabriel

      lipsa de reactie e buna. daca sua sau oricare alta tara ar fi intervenit ar fi inceput al 3 lea razboi mondial. nu maj vbiti prostii

      Reply
  2. Laur22

    Așa ar fi daca Finlanda n-ar fi avut toata istoria sa cea mai pare parte a graniței sale terestre cu Russia.

    I-a încetinit acesta graniță viteza de creștere economică prin comparație cu vecina Suedie ?

    N-am bagat de seama.

    De ce ?
    Deoarece conducatorii Finlandei nu și-au luat poprul ostatic așa cum au procedat cei ai Ucrainei și așa cum procedeaza elita gălagioasă de azi a României.

    Altminteri da planurile “geniale” care au fost aplicate României au fost aplicate Ucrainei cu aceleași consecințe.
    Falimentul industriei.
    In România asta a fost compensată prin cea mai mare migrație din Istorie prin cea mai mare dezțărare din istorie.
    In Ucraina deoraece majoritatea celor ce lucrau in industria respectiva erau ruși soluția a fost Auschwitz de simplă.

    Cred ca cel mai bine pentru Ro ar fi o unitate Spetnaz, nu peste Dunăre de Galați, ci peste gard de ambasada USA așa pe model Deveselu ori Mihail Kogălniceanu.
    Asta ca să îi mai liniștesca pe agitații de pe la noi.
    Ca să îi forțeze ca în loc sa se ocupe de fumuri să se ocupe de problema numarul 1 a Romanaiei oprirea nu doar a dezindustrializării ci mai general a deznaționalizării oprirea ocupării economice a Romanai de către capitalul străin transnațional cu sediul în pardisuri fiscale care nu plătesc taxe nu doar în Ro ci nicăieri.

    Nu doar o simplă dezindustrializare ci o polarizare între munca românesca (din toate sectoarele economiei ) și capitalul netaxabil în România.
    Adică o reducere a Românie la poziția de colonie, de colonie voluntară a banilor altora.

    PS comparatzi va rog poziția României ref importul de materii prime (gaze rusesti) si poziția celor 13 colonii americane ref importuri si limitarile acestora prin Navigation Act.
    Aceiași poziție de colonie vamuită de metropolă .
    Un Navigation Act nescris dar extrem de prezent și de atent ranforsat.

    Reply
    • Dumitru

      Ce-mi place mie pe Romania Curata este ca vezi de toate pe forumuri: securisti, propagandisti pro-Kremlin ca Laur22, s.a.m.d. Si toata lumea poate sta de vorba civilizat. Fara sa fiu pro-rus, partajez constatarea statutului de colonie al Romaniei. Iar serviciile de informatii rusesti stiu foarte bine ca resentimentele exista, si ca guvernul Romaniei va avea sprijin scazut din partea populatiei (dulapul securist Iohannis nu-i nici macar Macron, darmite Churchill).

      Insa in acelasi timp mi-e evident ca Putin n-are nici o treaba cu bunastarea romanilor. Tot asa cum Biden i-a aruncat pe ucrainieni sub tren (pentru ca problemele lui strategice sunt in Pacific) tot asa ceea ce face Laur22 este numai propaganda, nu exprimarea vreunei empatii adevarate. Daca ajungem la mana rusilor ca in anii 1950, va fi mai nasol decat acum…

      Reply
  3. Izmail Suvorv

    Cred ca Tulcea e mult mai aproape si mai EXPUSA!
    Putin a spus CLAR ca el recunoaste independenta REGIUNILOR din Ucraina in granitele stabilite pentru fiecare dintre ele in Constitutia ucraineana – doar n-o sa se impiedice acuma de un ciot si nici n-o sa lase un rest cat de mic in farfurie!
    (oricum, Ucraina daca nu mai este intreg teritoriul va fi reorganizat adm)
    Poata unii dintre voi nu ati aflat, insa rusii sovietici nu s-au oprit nici in 1945 la granitele desenata pe hartie dupa semnarea Tratatului de pace (in 1940 au ocupat peste GRANITELE desenate Tinutul Hertza si au incercat sa intre peste Radauti si Putna, fiind opriti cu focuri de arma si ciocniri razlete timp de luni de zile) – au ocupat Insula Serpilor si s-au apropiat amenintator de Sulina!
    Asadar, vor intra pana unde vrea muschii lor, daca nu intampina o rezistenta pe masura, odata PORNITI, crezand ca sunt primiti cu bratele deschise de catra cei din Constanta/ Varna = antica Odessus, Bucale, Krayowa, CLuUuJ, Budapesta, Belgrad, Sofia… si chiar Atena!

    Reply
  4. Emilutz

    Daca Putin s-ar opri la Galati s-ar putea sa aiba surpriza ca e asteptat cu flori. Pentru galateni, 30 de ani de capitalism romanesc n-au adus decat somaj, frica, datorii, si o patura de profitori romani angajati la stat ce o duc bine de pe urma chinului celorlalti si a privatizarii oneroase a muncii unei generatii. Romanii i-au mai asteptat o data cu flori pe rusi, la ce caracter avem de ce n-am face-o inca o data ?

    Reply
    • vlad

      daca iei si te uiti la evolutia hartii in Orientul mijlociu – Persia sa zicem. Undeva sec. XII-XIV. Puterea/dinastia se schimba de parca aia ar schimba sosete. Te uiti si te intrebi cum. Cum dom’le? Fiecare invadeaza si aia, localnicii, nu zic nimic? Stau asa… capra? Tu, om de sec. XX; prins in logica natiunilor.

      mai recent – copil, mesele’n familie, etc. “Taranii” au facut si au dres, luat mosiile, trimis in domiciliu fortat, samd. Asta desi noi totdeauna am facut s’am dres; ce mai, parca ii lua pe toti la conac la masa. Na, copil fiind, crezi toate astea. Dup’aia, sigur, iei datele statistice din interbelic si te’ntrebi cum respectivii “tarani” n’au pus mana mai repede pe coase. Si au asteptat sa vina rusii.

      Romania post WW2 a fost probabil unul din locurile in care a fost 0 rezistenta ideologica a populatiei la invazie. Sigur, a fost ceva rezistenta; da’ din categoria “mi’au luat si eu nu vreau sa’mi ia”. Oricum minora.

      pentru ca pana la urma asa arata un stat esuat. “Elita” este atat de divortata de populatie, ca populatia este de parere(sigur, gresit – intotdeauna se poate si mai rau) ca orice altceva e mai bun. Vezi si cazul UE/NATO. Orice altceva decat “ai nostri”.

      dar nu’i o problema de caracter a “poporului”; ca nu exista “caracter” al unei populatii. E o problema mai degraba de distributie. Daca vrei ca masa aia de oameni sa traga cu tine, trebuie ca si aia sa aiba sentimentul ca sunteti cu totii in aceiasi carutza. Altfel… da, o sa mai dam o data flori la rusi. Sau la care s’or mai nimeri prin zona. Ceea nici macar nu’i ilogic. E gresit; dar nu ilogic.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *