Lucian Davidescu

Cum îl convingem pe Putin să (nu?) invadeze Ucraina

Dacă vrei să zbori în Crimeea, trebuie să găsești musai o escală undeva prin Rusia. Și invers: pentru 2,5 milioane de oameni care stau acolo nu există zbor direct către nici o altă parte a lumii, pentru că peninsula – vezi bine! – este supusă sancțiunilor. De ce este sancționată? Pentru că a fost ocupată de Rusia…

Bun, dar Rusia a fost sancționată în felul ăsta? Nici vorbă! De la Moscova poți să zbori bine-mersi la Londra, Paris, Berlin, New-York, București și cam oriunde există destulă cerere cât să umple un avion. Da, a fost sancționată și Rusia dar mai căldicel așa… nu mai are voie să importe carne de struț și brânză Camembert.

Ar fi fost de bun simț ca după ce în 2014 Rusia a încălcat rosolan ordinea internațională răspunsul să fie pe măsură: nu război, că nu-i nimeni nebun, dar sancțiuni substanțiale, pe termen nedefinit: de exemplu, dacă nu înțelegeți să vă comportați ca în secolul XXI, nici avioanele care decolează de pe aeroporturile voastre n-au ce căuta să aterizeze pe aeroporturile noastre, până când faceți lucrurile la fel cum au fost. Cu Crimeea s-a putut, cu Rusia nici nu s-a pus problema.

Poate vă mai iau nemții gazele sau băncile de toate națiile banii murdari… așa, în silă, o vreme cât nu se pot descurca fără ei, dar măcar zborurile – doar cu escală pe unde găsiți iar dacă mai faceți d-astea, nici cu aia.
Astea sunt fapte, restul vorbe.

De partea cealaltă – concluzia: Crimeea a fost nesperat de ieftină. Камамбер facem și noi… ba chiar dacă interziceam importul din proprie inițiativă luam sancțiuni de la OMC.

Deci e în stare Putin să atace Ucraina?
Răspunsul foarte scurt: da, fără să clipească!

Vrea să o facă?
Răspunsul scurt: probabil că încă nu știe nici el sigur, mai degrabă nu, dar de ce să excludă complet scenariul?

Ce ar trebui să se întâmple?
Răspunsul puțin mai lung: să ajungă la concluzia că beneficiile sunt substanțiale iar costurile suportabile.

Partea cu beneficiile oscilează într-o plajă destul de mică. Nu sunt tocmai mari dar nici de neglijat. O bună parte din ele le-a obținut deja cu resurse minime, e de discutat cât a mai rămas de luat.

Când e vorba de costuri, încă nu e clar. Din păcate însă, semnalele pe care le-a căpătat până acum sunt „încurajatoare”. Dincolo de vorbe, faptele:

Un fapt este declarația de la cel mai înalt nivel al NATO că nu va interveni cu trupe. Era de la sine înțeles că nu o va face, dar… sunt vorbe care pur și simplu nu trebuie vreodată rostite. Pentru ucraineni este un semnal de abandon, dărâmător pentru moral. Diplomația românească a reușit să formuleze, de data asta, într-un mod mult mai abil – nici chiar da, nici tocmai nu: „Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă de o implicare a României într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla”. De altfel, cumva surprinzător, România a avut o abordare decentă, inclusiv sau mai ales prin tăceri și absențe.

Alt fapt este golirea ambasadelor de la Kiev. În condițiile în care un potențial atac, chiar și cu 100-200 de mii de soldați, este calibrat mai degrabă pentru o incursiune în regiunile separatiste, nu pentru o invazie la scară mare (totuși Ucraina are trupe mai multe de atât) și chiar și așa avansul ar dura totuși măcar câteva zile, de ce să dai semnalul că ai luat totul ca pe un fapt împlinit? Asta, din nou, nu face decât să șubrezească moralul unei națiuni și să-i grăbească colapsul economic.

Anunțul iminentei invazii de pe 16 februarie la ce oră fixă o fi fost e mai greu de comentat, în lipsă de informații… E vreo isterie gratuită? E un plan genial de a-l trola pe Putin? Sau „strategie de intelligence”, cum i s-a mai zis? A fost oare singura cale de a evita un atac care altfel chiar s-ar fi întâmplat atunci? Pentru că în ultimul caz, chiar s-ar putea găsi justificări. Pentru cei care au lansat duda, nu și pentru ziariștii care le-au ținut acompaniamentul, că treaba lor e alta în mod normal.

Deci intră sau nu? Acum, pare să aștepte un mesaj de genul: Bagă-te Vlade, că nu pățești mare lucru… te scoatem din Swift, că ceva trebuie să facem, o să plătească oligarhii tăi comisioane mai mari la spălarea de bani, peste Ocean lumea se strânge în jurul steagului că a ajuns Biden cu approval rate mai rău ca Trump, cu gazele vedem mai încolo cum o scoatem la capăt; toată lumea câștigă… chiar vrei să primești totul fără să miști un deget?

Vlad: Ar fi excelent… Mă mai gândesc!

De a ajuns comicul de președinte al Ucrainei să pară cel mai serios personaj din toată comedia asta, oricât încearcă el să-și șadă în rol.

Problema: De la Londra, Paris sau Berlin, că Rusia se termină la Novorossiisk, la Sevastopol sau la Odesa e tot una. De la Washington, toate sunt la Marea Neagră și asta e tot ce contează. De la Sulina însă, distanța s-a înjumătățit o dată în 2014 și s-ar înjumătăți din nou.

Abia pentru vecini – Polonia, Slovacia, Ungaria, România – stabilitatea Ucrainei este o miză reală de securitate iar pentru România mai mult decât pentru oricare: ultimul lucru de care avem nevoie e un vecin cu armată de un milion de oameni. Cu tot respectul și decența față de poporul rus și cu atât cât reușesc să capete liderii lui, fără isterie, fără ură – dar cu cât mai departe cu atât mai bine!

Fie și numai vecinătatea directă e pustiitoare, nu trebuie să te invadeze efectiv, cum s-a văzut în Ucraina. Ești țară de frontieră, aproape de estul sălbatic, la cheremul unui vecin impredictibil care reușește cumva să facă ce vrea, când vrea – la extrem chiar și propria brânză cu mucegai.

Și de ce ar conta toate lucrurile astea, când oricum nu luăm noi deciziile? Ce-i drept, nu prea contează, putem să fluturăm bine-mersi agenda fiecăruia dintre aliați sau a tuturor că tot aia se va întâmpla. Sau putem să dăm cărțile pe față și, împreună cu Polonia, Lituania, Letonia și Estonia – singurele țări NATO care nu au motive să joace la ambele capete – să propunem sancțiuni reale în caz de Doamne-ferește: cum e de exemplu cea cu tăierea culoarelor de zbor. Și s-or mai găsi două-trei la fel de convingătoare.

N-o să capete „consens”, cel mai probabil, dar măcar se limpezesc apele.


Update / ultima oră: Iată că au fost anunțate „sancțiunile”:

Ursula von Leyden: „În principiu, Rusiei i se va tăia accesul la piețele financiare internaționale” plus sistarea exporturilor pentru „toate bunurile pe care le producem și de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-și moderniza și diversifica economia”. Dacă nici la așa chilipir Putin nu invadează, înseamnă că toată lumea a pierdut vremea degeaba.

Kamala Harris: „These are some of the greatest sanctions, if not the strongest, that we’ve ever issued.  As I articulated yesterday, it is directed at institutions — in particular, financial institutions — and individuals, and it will exact absolute harm for the Russian economy and their government (…) And within the context then of the fact that that window is still opening, altho- — open, although it is absolutely narrowing.

President Vladimir Putin’s decision to send troops he called peacemakers into breakaway regions of Ukraine did not constitute a further invasion that would trigger a broader sanctions package, a Biden administration official told Reuters on Monday. The White House announced after Putin’s announcement that it would prevent U.S. investment in those breakaway areas.

(Boris Johnson) Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei persoane cu averi mari.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Cum îl convingem pe Putin să (nu?) invadeze Ucraina

 1. vlad

  „Cu tot respectul și decența față de poporul rus și cu atât cât reușesc să capete liderii lui, fără isterie, fără ură – dar cu cât mai departe cu atât mai bine!”

  cu tot respectul, da’ Ucraina n’a existat vreodata. Ne place sau nu, vecinul e Rusia. Si pare ca n’or sa se care prea curand…

  vestu’ putea s’o lase cum a cazut; ca era buna si Ucraina la ceva. I’a mancat undeva in ’14; asa ca fictiunea cu Ucraina se duce la gara. Sigur, se poate comenta academic ca nu toata Ucraina a fost a rusilor. Dar, realist, polonezii oricum nu primesc nimic. Ca nu’i iubeste nimeni.

  discutia cu sanctiunile pe care le’am pune noi e, imi cer scuze, puerila. Ce am castiga enervand o tara care ne e vecina; si care uneori ne poate fi si utila?

  Iar o aberatie de genul blocat culoare de zbor nu s’a intamplat nici macar pe vremea comunismului. Nu s’a intamplat pt. ca’i o tampenie. Cum e o tampenie sa te gandesti sa „izolezi” prima sau a doua(iarasi – e academic daca’i prima sau a doua) putere nucleara a lumii.

  p.s. – hai s’o luam pe bune. URSS s’a desfacut pt. ca asa au vrut rusii. Din asta, vestu’ a inteles ca a „castigat razboiul”. Cum au inteles vesticii asta? Nu stie nimeni. Asa ca au dat’o cu extinderea. Tarzan, Tarzan…

  Drept urmare, rusii o sa’si ia inapoi Bielorusia si Ucraina. Care oricum sunt niste fictiuni de state. Aia e. Prostia se plateste.

  Restu’ de republici oricum nu pare ca’i intereseaza. Ok, rusii probabil o sa incerce in continuare sa le tina pe linia de plutire; cat sa n’aiba probleme. Ca’s langa ei. Da’ cam atat.

  Reply
  • La Praguri

   Dumneata NU ai respect fata de Adevar, in primul rand.
   Sigur ca Ucraina exista, e stat membru fondator al ONU – independent de URSS, alaturi de Belarus, toate trei au FONDAT ONU! – voi ati intrat dupa ea, acolo… Ucraina a semnat actul de constituire a URSS alaturi de celelalte, e semnatura ei nu a Rusiei! In WW2 a existat o armata UCRAINEANA distincta de cea a URSS (asemeni armata belorusilor).
   Croata, Bosniaca, Muntenegreana nu difera prea mult de srba comuna – se inteleg bine intre ei, fara traducatori! – si chiar semana destul de bine intre ei… Si cu toate acestea sunt state diferite complet distincte, ca si Austria de Germania Federala/ rep.moldova de ROMANIA!
   (unde mai pui masacrele executate de srbi si chiar de croati, pe acolo, impotriva fratilor” bosniaci)

   Rusii percep si au perceput dintotdeuna ucraineni ca fiind STRAINI, ucrainenii i-au perceput pe rusi ca fiind STRAINI. Fapt consemnat in documentele lor OFICIALE. (si nu vorbim aici de xenofobia si patriotismul local prost inteles al cocalarului da cartier din Bucale, aicisha, ori a primitivilor rasfirati prin transilvanii despadurite si la mijLoc desParTiToLesco)
   E cam tarziu sa-i mai asimileze azi cu forta, daca n-au reusit asta in atatea SUTE de ani, nu crezi?

   Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   1. Periculoasă abordare și cam păguboasă…

   (21,29,30,57,65,69,74,75,79,90)

   2. Nici teritorii nu s-au acaparat cu succes de multă vreme, nici măcar „pe vremea comunismului”. Și Kim are bomba atomică, nu-l lasă nimeni să zboare unde vrea doar pentru atâta lucru.

   Reply
   • vlad

    @Lucian

    1. intre ’45 si ’91 au aparut un miliard de tari. Sigur: „au fost acaparte teritorii”? E discutabil. Presupun ca depinde pe cine intrebi. De la Palestina la Bangladesh, sunt al naibii de multe ziduri aparute in ultima jumatate de secol.

    pana si’n Europa(ok, post ’91), s’a spart Iugoslavia, a aparut „kosovo”(a aparut? neclar), samd.

    2. Kim, daca are, are un arsenal nuclear minor. Si sper ca si chinezii, si rusii i’au bagat bine’n tartacuta ca poate doar sa se uite la el; nu sa’l si foloseasca. Kim ar trebui sa pice la ei in ograda.

    3. Rusia e prima sau a doua putere nucleara mondiala. Cu certitudine, are capacitatea de face praf planeta de n ori. De cate ori exact – habar n’am, dar nu vad cum ar fi relevant.

    si oricum, e producatorul mondial principal la N resurse relevante pt. toata planeta. Punem embargo? Ne’ncalzim la soba cu lemne? Si folosim masini cu aburi? Sau cum?

    Punem embargo; da’ sa ne dea in continuare gaz si petrol, nu? =))) Urmand oricum sa avem o piata extrem de stransa la petrol in urmatorii macar 5 ani. Cu toata lumea pompand la turatie maxima.

    @La praguri

    adica, pt. ca rusii au vrut mai multe locuri la ONU si au inventat fictiunea cu Ucraina si Bielorusia membri fondatori, asta le face state? E din categoria Crimea e la ucrainieni ca asa a vrut pixu’ lu’ Hrusciov, nu?

    cum ii percep rusii pe ucrainieni sau invers, habar n’am. Dar stat ucrainiean sau bielorus n’a existat in ultimii 500 de ani. Cel putin nu vreunul valid; sau pe o durata cat de cat decenta.

    E ori Rusia, ori Polonia. Cu niste insertii de Austro-Ungaria. Da’ aia s’au desfintat, deci… n’au ce pretentii sa mai aiba.

    sigur, Iugoslavia s’a spart. Ok, ghinion; Rusia nu s’a spart. Si are si cum sa bata cu pumnu’n masa. Aia e..

    lasand la o parte ca pana la urma traiesc in Romania. Care e interesu’ meu sa am un stat falimentar, pandit in permanenta de un razboi civil(e clar ca estu’ si vestu’ „tarii” aleia n’o sa se’nteleaga vreodata); si care totusi are a 3a armata de pe continent. Fix langa mine? Si care de 30 de ani e o durere de cap pt. toata lumea.

    Rusia macar e vag stabila, economic viabila e, ca’i cat malu’, si tot asa.

    Reply
    • Lucian Davidescu Post author

     1. Anexarea Crimeei a fost singura operațiune de genul ăsta din sec. XXI, precedenta a fost încercarea lui Saddam în Kuweit cu 23 de ani mai devreme, care știm cum a fost tratată.
     2. Cam ce înseamnă „minor” când e vorba de bombe nucleare? De la 100 de milioane de victime potențiale în jos sau ce exact? Și de unde ideea că, minor-neminor, nu poți să-i impui sancțiuni pe care chiar să le simtă, în loc de glume cu brânză?

     Reply
     • vlad

      1. sa ma ierte bunu’ Dzeu, dar prefer de 1000 de ori anexarea Crimeiei unei interventii in Irak, Libia, Iugoslavia sau Siria. Care a rezultat in niste state esuate; din unele cat de cat functionale. Unu’ din ele langa noi.

      Afganistan nu se pune; ala era deja esuat de rusi.

      2. diferenta intre 100M de victime la toata umanitatea nu’i nici de 10, nici de 100, nici de 1000 de ori. E de o infinitate de ori.

      2.1. ok, cum punem sanctiunile? De sapat si explorari noi… n’am vrut. Ca woke, ca revolutie verde, ca corporate responability, ca draci. Asa ca rata de inlocuire la exploatarile curente oricum e in plop.

      In conditiile astea, ce facem? Scoatem producatoru’ mondial 1 sau 2 de piata? Sau cum? O dam, asa, la misto. Aia exporta via China(adica, cimentam alianta aia – worst thing possible). Si toata lumea isi vede de treaba? Sau punem embargo si pe China?

      E cumva ridicol – tarile care nu mai produc nimic pun embargo pe producatoru’ #1 mondial de resurse si pe producatoru’ #1 mondial de produse. E de rasu’ curului…

      Cam cum arata filmu’? Ca nu’nteleg. Sau punem embargo, da’i rugam frumos sa nu taie conducta. Si sa ne dea in continuare; pe veresie daca se poate, nu?

      Imi trebuie benzina si curent/caldura’n casa. Ce fac? Merg cu calu’ si ma’ntorc la lampa cu gaz?! Tocma’ scapasem de ea cand l’am dat jos pe nea Nicu. As prefera sa nu revin la lampa cu gaz. Mai ales ca nu le mai am…

     • Lucian Davidescu Post author

      E măcar un început că nu ne mai temem de bomba nucleară doar pentru niște presupuse interdicții la aterizare. Ce facem noi fără gaz rusesc la o adică nu-i chiar așa vreo tragedie, ce face Germania – aia da, poate fi o întrebare.

    • toate trebuie sa aiba un inceput

     Sa intelegem ca dvs contestati Ordinea mondiala rezultata in urma WW2 si deci vreti un nou razboi mondial care sa va satisfaca elucubratiile/ aspiratiile?
     Uitati ca nimeni din Europa nu avea STATALITATE proprie in urma cu doar 1500 de ani, in afara de Romani?
     (o fi italienii urmasii romanilor, nu zic, iar ucrainenii urmasii lui Rusik ca si Putin, insa nimeni nu vrea sa uneasca azi Romania+Franta+Spania+… intr-un un nou IMPERIU catholic sub sceptrul lui MACROn!
     Ca Ungaria si Polona au disparut ca state in Europa acum 400/ 200 de ani? Ca ROMANIA era la fel de frageda in urma cu doar 150 de ani, ca sa nu vorbim de TURCIA si Austria care abia au implinit centenarul statal!
     Despre STATALITATEA transnistreana si a RSS moldoveneasca ce sa mai vorbim…

     Reply
     • vlad

      care ordine mondiala post WW2? post WW2, Ucraina nu exista. Exista URSS.

      Plus – „ordine mondiala”? Nu exista asa ceva… Exista interese; s’atat.

      Atat timp cat sunt traiesc aici, interesul meu este ce este favorabil pt. tara asta. Daca emigrez, interesul va fi fix ce este favorabil pt. noua tara. Logic, nu?

      care e interestul nostru ca tara? Pai, sa luam Moldova inapoi. Si sa avem stabilitate regionala. Ca alte pretentii teritoriale nu mai avem.

      Cum ajuta un stat inventat, esuat, in faliment in nici 20 de ani de la aparitie(ca doar d’aia a aparut momentul ’14 din Ucraina) la stabilitatea regionala?

      vreau o politica rationala in care negociem cu rusii – luam Moldova, isi iau ce au de luat din Ucraina. Restu’ le’o dau polonezilor(probabil cand o zbura porcu’). Sau o ocupa, sau orice. Dar nu lasa un ciot d’asta fara noima fix in mijlocu’ drumului.

      Din categoria – ce a ocupat URSS-ul prin Europa de est se pune la Ucraina/Bielorusia. Ca, deh, nu stim unde sa le punem; asa ca le lipim la Ucraina si Bielorusia. Pe care tot noi le’am inventat. Si care au avantajul ca nu se cheama Rusia. Deci parem baieti finutzi; si nu ca am luat cu japca.

     • Lucian Davidescu Post author

      „ordine mondiala”? Nu exista asa ceva… Exista interese; s’atat.
      Există ambele.
      Ordinea mondială e aia care a permis ca în ultimele două-trei generații să fie totuși, mult mai puține războaie. Chestie care pe ăștia mici și mijlocii ca noi ne avantajează.
      Interesul (ok, doar părerea mea aici) e ca, dacă ești mic și mijlociu ca noi, să-i ai pe ăia mari cât mai departe posibil. Că dacă-s aproape riscurile cresc inevitabil.
      …”sa luam Moldova inapoi”

      Poate o să o „luăm” când o să vrem și noi (hai să zicem că am vrea) când o să vrea și ei (se pare că deocamdată nu) și când o să-i mai convingi și pe alții… dar cu vreo republică Novorosia la Nistru/Dunăre sigur NU.

     • vlad

      sincer, oi fi eu obsedat de bombe, da’ as credita mai degraba armele nucleara pt. „ordinea mondiala”. Nu vreo mare crestere al gradului de civilizatie al speciei asteia. In fine; habar n’am.

      legat de Moldova: e un joc in 3, nu? Ei nu prea vor, noi nu prea avem cu ce. Si fostu’ proprietar cam trebuie sa’si dea acordul. Oricum, ideal ar fi sa incercam sa stam in joc. Sigur, daca tot ce facem e sa aruncam cu bani in SIE samd ca ai nostri sa mai aiba ce sa fure… probabil n’o sa avansam prea mult. Oricum, i’am ars odata pe moldoveni acu’ 100 de ani. Probabil aia or sa sufle si’n iaurt de data asta.

      legat de Ucraina – ala putea fi un buffer doar daca 1994 nu se intampla. Daca aia aveau un detterent suficient cat rusii sa nu fie de parere ca pot face ce vor. Bine, aia probabil genera Romaniei alte probleme.

      oricum, 1994 s’a intamplat. Ucraina n’are cum sa fie un buffer. Poate cel mult sa fie un presh/carpa de sters pe jos. Sau o migrena pt. toata lumea. Deci… rusii oricum sunt aproape. In general – daca esti tara mica sau mijlocie, ceva sigur „e aproape”, nu? Ca altfel ai fi tu the top dog.

      nu ne convine? Nu stiu. Daca e sa privim stramb si sa judecam drept, in ultimii 300-350 de ani, rusii per total probabil ne’au fost mai degraba utili. Oricum, pare varianta cea mai buna. Ca daca aia nu reusesc tranzitia dupa Putin… ne’a luat dracu’ si pe noi. Haosul din est a fost blestemul locului astuia toata istoria pana acu’ cateva sute de ani.

      americanii oricum or sa fie la revedere intr’o generatie. Prioritatile lor vor fi: Asia de SE, Asia de SE, Asia de SE… Middle East… probabil pana atunci America de Sud. Europa va fi undeva la coada. Europa de Est? Probabil n’o sa fie pe ultimul loc; doar pt. ca mai exista si Africa =)))

      deci, tot cu rusii va trebui sa o dam cumva la pace. Iar daca noi ne antrenam la latrat(desi n’avem forta cu care sa sustinem acest latrat)… nu vad cum o sa fie bine.

    • Codruta

     Esti cam varza la „istorie”, nu mai vorbesc de argumentatie, ca vai de ea!
     Adica stai asa: decat un stat vecin slab, mai bine unul puternic si agresiv si mereu tradator si cu pretentii nejustificate!? Pai iti urez, acolo unde locuiesti numai vecini din astia, puternici si agresivi cu tine, mai pe placul tau, ashaaa… :P

     Reply
 2. Victor

  In acest moment pe noi romanii nu ne intereseaza decat jaful de la facturi. Daca o sa continue, cel mai probabil Putin o sa fie intimpinat in Romania ca un eliberator!!!

  Reply
 3. Canii Latra, Ursu trece

  Mai stie cineva ceva de Siria?
  Angloamericanii sunt obligati sa reactioneze in virtutea Memorandumului de la Budapesta, UE trebuie sa ia o pozitie avand toata partea de Est nerezolvata/ neterminata, iar NATO trebuie sa apere un Est mai putin forti ficat!
  Daca nu e nebun, Putin nu va ataca.
  Daca ataca, Ucraina trebuie ajutata sa se apere.
  Daca Putin e atat de nebun, zilele sale sunt NUMARATE si are toate sansele sa sfaseasca la fel ca Ceausescu, Saddam, Gaddafi si Mubarak, in doar cativa ani.

  Reply
 4. castile albastre Bania Krayowei

  Ucraina este STAT MEMBRU FONDATOR al ONU, …e atat de greu de inteles asta?
  Cum sa contesti realitatea, ca atare, daca esti sanatos la cap?
  Evident, Ordinea Mondiala de dupa WW2 a fost creata de invingatori si a cuprins chestiuni foarte CONCRETE ca: ONU, ocuparea Germaniei, Carta ONU, plata despagubirilor de razboi, trupe de ocupatie, trasarea si garantarea ACTUALELOR GRANITE pe care Putin le contesta – iar aici nu mai vorbim despre AUTONOMA Crimeea, pasata de la unul la altul prin URSS! (nici despre bassarabia propriu-zisa devenita bugiac, la care a renuntat carol1 in schimbul dobrogei inventata de RUSI; tranferata mai apoi ucrainenilor in cadrul URSS, dupa cum partial a fost transferata RSS Moldoveneasca din Ucraina, cu capitala la Balta, moldovenilor ramasi in URSS – fotul presedinte german era de acolo, din BALTA!

  Reply
 5. nad

  Treaba cu oprirea zborurilor directe probabil ar fi fost aplicata de mult daca era fezabila. In 2020 Trump a oprit calatoriile directe din Schengen pe motiv de Covid si lumea a trecut de la Aer Lingus la Air Serbia. Asta s-ar intimpla si in Rusia: companiile vestice si-ar pierde clientii in favoarea Turkish, Serbian, Emirates, etc. Ca nu-mi imaginez ca multa lume mai zboara cu Aeroflot in ziua de azi…

  Reply
   • nad

    Din proprie experienta, inconvenienta cu escala n-ar fi chiar atit de mare si s-ar aplica mai mult celor care nu calatoresc cu pasaport exclusiv rusesc. Oligarhii folosesc avioane private iar cetateanul de rind prefera escala daca-i mai ieftin biletul. Eu cind a trebuit sa zbor de la Osaka la Beijing iar un zbor direct costa cit nu face (probabil din cauza ‘prieteniei’ chino-japoneze) am preferat ca de aceeasi bani sa ma opresc citeva zile la Seoul. Si n-am regretat deloc…

    Alternativa ar fi ce scrie Alina Mungiu de ceva vreme: ca nu-i frumos sa instalezi rachete Nato linga granita lor cind ei si le-au retras pe ale lor acum 30 de ani. Iar analogia cu caderea imperiului roman din ultimul articol mi se pare foarte relevanta

    Reply
    • Lucian Davidescu Post author

     Așa sancțiune o aplici pentru toate zborurile – de linie sau private – cu origine aeroport rusesc și îți convingi aliații să se alăture așa că în cel mai bun caz escala va fi la istanbul, fie că vrei să mergi de la Moscova la Karlovy Vary. Inconvenientul e și logistic dar mai ales de orgoliu: faptele au consecințe! Merită?

     Reply
     • nad

      C-ati pomenit de orgoliu: cind un receptioner olandez de hotel (scump) ti se uita 10 min la numele din pasaportul american ca sa vada de unde te tragi si cind se dumireste iti spune de 5 ori ca in camera nu se fumeaza, atunci alegi de buna voie escala la Istanbul unde proprietarii de restaurant se fac pres si-ti vorbesc de Hagi si prietenia de ‘veacuri’ romano-turca plus ca de o vreme sint mai multe sanse sa fii impuscat in restaurant la Paris decit la Istanbul…

      Daca merita? Poate ca nu pentru rusii care inca mai au bani de Karlovy Vary (eu n-am vazut picior de rus cind am fost acolo, banuiesc ca tot in Antalya li se merita mai mult). In orice caz, doar pentru o escala in plus, nu cred ca investeste nimeni mai mult de o miriitura la adresa atit lui Putin cit si a vesticilor.

 6. Laur22

  Rusii au cerut garații de securitatate și ce li s-a oferit ?
  Discursuri autist – isterice și livrări intemprestive de arme către militziile din Ucraina (livrări de 4.5 miliarde de dolari) .
  Adică exact ceea ce scrie la manual că detensioneaza crizele militare nu așa ?

  Perfect, acu rușii își iau acum singuri și cu mâna lor toate garanțiile de securitate pe care și le doresc.
  Ideal ar fi să ni-ii ia de pe cap pe toți agiații cărora li se bulbucă spumele turbarii la gură de pe la noi.
  Da probabil că dacă vrem să avem o țară în care să se poata trăii făra să fim higheriții noi oamenii de catre maidanezi va trebui cine știe să îi hingerim noi pe maidanezi cu spumele turbării la gură.

  Acuma rușii îi oferă președintelui Urcainei o posibilitate de a înceta imediat operaținea soc și groază, de a încerta imediat the „aerial surgical strike” de a înceta imediat „special operations”.
  1) declare neutrality (republica Moldova are deja asta înscrisă în constituție așa că până sa o protejeze gașca de vorbacioși de la Bucuresti cu Mircea Geoana & co s-au protejat singuri)
  2) withdraw foreign weapons from your territory .

  Ciudat cum de nimeni dintre voi nici macar nu a auzit despre acestă ofertă.

  Altfel toți aștia care ca va dați de ceasul morții ca sa va ajutați slugile imperiului de prin Afganistan ori Ucraina am o întrebare pentru voi :
  Da pe săracii din România de ce nu vreți să îi scoateți din sărăcie ?
  Sau ăia nu sunt și ei oameni, oameni sunt doar slugile imperiului.

  Cât despre voi aștia care hahaha „nu știți ce gândește Putin ” am o sugestie :
  ați încercat să îl ascultați pe el și nu pe cei care îi pun vorbe în gură si ideii în cap la TV-urile noastre/voastre ?
  Nu zic da spui s-ar putea să meargă.

  Când Putin i-a spus lui Olaf Schultz public în conferință de presa că din punctul său de vedere în Donbas are loc un genocid și ăsta acu o săptămâna voi ce ați auzit ?

  Ce ați auzit nu se știe ce ați răspuns se vede „Daca Putin e atat de nebun, zilele sale sunt NUMARATE si are toate sansele sa sfaseasca la fel ca Ceausescu, Saddam, Gaddafi si Mubarak”.
  Cu toții murim întrebarea e ce rămâne dupa noi.
  După Ceaușescu, Saddam, Gaddafi dacă te întrebuințezi și cauți se mai pot vedea niște hahaha „ctitorii” , după voi …… dacă se închid shoping mall urile …. nu mai rămâne nimic.

  Căăăăă în lumea voastră voi vă dați cocoși că o să îl sancționați pe Putin pe banii și suferița noastră.
  Daaa dacă o să vă sancționeze Putin pe voi tot la banii și la suferința noastră vreți voi să vă scoateți ?

  Da nu mai bine vă duceți dracului cu agitația voastră turbată și ne lăsați în pace în sărăcia noastră.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *