Alina Mungiu-Pippidi

Ucraina ne împarte iarăși în două Românii

În zilele din urmă România profundă a arătat bine: gospodine, șoferi de microbuze, avocați, doctori, preoți, lumea s-a mobilizat să alerge la frontiere să dea o mînă de ajutor oricui trecea din Ucraina si avea nevoie de casă, mîncare sau azil politic: bunici, mame, copii, familii întregi. Lumea s-a mobilizat înaintea autorităților. Da, partidele au încercat ca de obicei să mulgă și asta, dar hai să închidem ochii, prea frumos a fost ce au arătat românii, sprijin uman necondiționat, creștin, cu uitare de sine. Jos pălăria. Și nu s-a încheiat. Ca o paranteză, și o bună parte din poporul rus arată bine zilele astea, sute de doctori, economiști, femei semnează petiții și ies la proteste, deși e ilegal, sfidează o dictatură periculoasă, în numele solidarității umane și alegerii raționale a păcii contra războiului. Și plătesc cu închisoarea și diverse persecuții.

Călătoriți însă în lumea virtuală sau la multe televiziuni și veți vedea opusul. Dacă nu știți unde, vă invit pe pagina ”Cotidianul” la comentariile nemoderate ale reluării articolului meu „Ce poți tu face pentru Ucraina? Hai să ne organizăm” din data de 24 februarie. Revărsări de ură, să ne dea înapoi Herța, să ne dea înapoi Bucovina, să ne ceară scuze, Soros m-a pus, să îi ia acasă Dosia și Klaus Iohannis, că au case, etc. La televiziuni, la fel de rău. Față de masculul Alfa Putin, n bătăuși români își arată mușchii prin talk-showuri. Toți, cu doctorate strategice la instituțiile care fabrică diplome în securitate. Unul mai belicos ca altul. Au greșit toate prognozele, dar asta nu îi sperie. Nu i-au făcut nici o concesie lui Putin, și a ieșit rău. Nu i-au cedat nimic, spre deosebire de Munchen, cum au vrut ei, dar spre deosebire de Munchen nu se pregătesc să facă război mondial rușilor nici acum, nici mai tîrziu, (comparația e deci ineptă), deci plătesc doar ucrainenii, și scump. Îngrijorați că de ce vrem să îi aducem pe ucraineni la noi, lasă să stea acolo în calea pericolului să fie carne de tun, așa o să îl dovedim pe Putin, ucrainenii să se bată și noi să chibițăm. Toată masculărimea din România luptă în Ucraina, din păcate prin intermediar, armata martiră ucraineană.  

Spre deosebire de oamenii simpli, care i-au iertat pe ucraineni pentru chestia lingvistică – unu, că era guvernul de vină, nu refugiații, doi, că plătesc pentru asta, ucrainenii au restrîns drepturile lingvistice că luptau cu rusa. Sigur că era mai bine dacă lăsau și rusa limba oficială, și aplicau Carta minorităților peste tot, dar le-a fost teamă, au plusat ca să își apere identitatea, atîta lume spunea că ucraineana nici nu e limbă, doar dialect rus, etc. Au vrut să își consolideze limba, și rușii s-au simțit provocați, noi, discriminați. E de domeniul trecutului. Dar nu la televiziunile noastre, unde și după ce Zelenski (care a cîștigat alegerile cu peste 70 la sută, numai Putin crede că e pus de oligarhii prooccidentali și nu are sprijinul poporului, și cred că s-a lămurit și el) a devenit un star planetar prin curaj și modestie, de l-ar vota lumea și în Germania, și în Australia, ai noștri tot un amator îl găsesc. Nu are școala de la Băneasa, ce să facem! Oamenii decenți de pe la televizuni, de la Armand Goșu la generalul Degeratu, nici nu se cunosc. Valuri de prostie belicoasă, cu moderatorii ținînd invitații pe linia propagandei militare de doi bani se revarsă de pe toate canalele, toată lumea îi dă sfaturi lui Zelenski și îl mustră.

Trolii lui Putin? Or fi. Așa cum și între antivacciniști au fost. Dar cînd vezi că milioane de oameni se iau după ei și cît egoism și prostie se revarsă din unii e greu de crezut că sunt dor trolii. Pur și simplu opinia publică de pe Internet și televiziuni, ce mai gălăgioasă, nu reprezintă toată țara, dar avînd acces prin controlul militar al atîtor canale pare mai mare decît e, pare singura, spală pe creier pe cine se mai uită la TV.

Putin nu se luptă doar cu Ucraina zilele astea. El se luptă cu democrația liberală, de asta e greu de făcut pace cu el. Se luptă cu Occidentul, pe care îl vede ca promotor al unor valori feminine și degenerate, al căsătoriei homosexuale, de care face mare caz, al respectului vieții umane, al compromisului și al păcii. Ce părere să aibă el despre UE, care e condusă de o femeie și promovează femei? Despre o țară ca Germania, unde ministru de război e o femeie, despre Anglia, care trimite o femeie, ministru de Externe, să vorbească cu el? Putin e salvatorul masculinității animale de pe planetă.

Dar nu singur. Și românii macho cu epoleți, care scuipă pe forumuri, la televiziuni și în Parlament, în loc să pună mîna pe armă și să se înroleze în brigada internațională care s-a creat, au valori similare. Nu au de fapt de ce să se bată pe bune cu Putin, cînd sunt, pe fond, promotorii unor idei foarte apropiate (dacă idei să le spunem), care au dat de conflict că nu știu să evite conflictele, și acum aplaudă războiul și își doresc continuarea lui (că, nu e așa, Rusia va ieși slăbită și NATO întărit) cît alți compatrioți de ai lor fac ce trebuie, au grijă de victime.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

62 thoughts on “Ucraina ne împarte iarăși în două Românii

 1. dan roman

  Foarte bine sa-i primim, in primul rand pe cei care chiar sunt neajutorati si inspaimantati, dar nu numai. Chiar si pe cei din orientul mijlociu care au gasit abia acum o granita deschisa. Chiar si pe ucrainenii multi care au venit cu masini de lux si n-au nevoie de ajutorul nostru, ca ne prind bine banii pe care i-au furat de acolo. Chiar si pe baietii tineri care trebuia acum sa mearga sa apere kievul. Cu ultimii o singura problema, sa fie cautati de tatuaje cu svastica si toti care au sa-i fie predati direct lui Putin in valiza diplomatica.

  Reply
  • dacul din bucegi

   serios ma? si te duci tu sa faci trierea, sa gasesti ,,fascistii” pe care ii cauta cap de lemn putin? n-ar fi mai bine sa meri la putin sa-i lustruiesti izmenele, ca i s-au ingalbenit, cand a vazut unde s-a ajuns?

   Reply
  • Codruta

   Si care-i problema ta? mori de invidie ca au masini? Faptul ca (unii!!!) au masini luxoase ii fareste de moarte?
   Vrei ca voluntarii (care fac, de fapt, treaba ce ar fi trebuit facuta de GUVERN !!) sa faca anchete sociale inainte de a ii primi in tzara?
   Daca esti asa de „patriot” si de, moaaaamaaa…. ingrijorat de soarta tzarisoarei ce primeste refugiati, de ce nu mergi acolo, s-o faci TU! :P

   Reply
 2. ionas

  Nu trebuie pus la suflet toate ineptiile debitate din studiourile TV de „stiri” sau specialistii de vodevil in chestiuni militare, relatii internatoionale sau altele. Nu le baga nimeni mai serios in seama.
  Lumea intelege si fara „specialistii ” tv ce se intimpla in Ukraina si ce anume este in joc.
  Poate ca si Romania este luata in catare de catre Putin.
  Tarile baltice , foste sovietice , in mod sigur sunt pe teava – au acces la Marea baltica.
  Nu este imposibil ca Putin sa foloseasca arme nucleare de mici dimensiuni – incarcaturi de 1 KT destul sa distruga suprafete 4 -5 kmp .
  Ar trebui sa ne cunoastem istoria tarii – Dobrogea luata in 1878 de la bulgari, Ardealul luat in 1918 de la defunctul imperiu austro-ungar sunt motive de revizionism teritorial oricind chiar daca acest lucru pare absurd acum.

  Reply
  • tautu

   In 1878 de la bulgari? Nu existau ca stat. Principatul bulgar a fost infiintat prin Tratatul de la San Stefano din 1878 dintre imperiile tarist si otoman. Romania a primit de la imperiul otoman Dobrogea, fiindu-i rapita Basarabia de catre rusi (le-a fost usor sa incerce sa ne compenseze pe spinarea invinsilor). Prin Tratatul de la Berlin tot din 1878, Bulgaria a fost rupta in 2. Iar legat de Transilvania, pe 1 decembrie 1918, imperiul austro-ungar nu mai exista, fiindca Ungaria se rupsese prin declaratia de independenta din 31 octombrie 1918 (pe 28 octombrie se proclamase independenta Cehoslovaciei, pe 29 a Croatiei). Mai degraba este de retinut ca ne-am miscat cel mai incet. Nu mai intru in alte detalii, dar, chiar daca am uitat (sau nu am invatat niciodata) istoria Romaniei, wikipedia is just one click away.

   Reply
   • Codruta

    Ideea era ca nu fusesera „ale noastre” si ca oricand, in situatii din astea, pot fi subiectul unor pretentii revizionoiste :(
    Nu mai spun ca o gramada de ardeleni, chiar (ma refer la etnici rom ani, de ceilalti nici nu mai vorbesc) ar fi f. incantati sa scape de clica de la Bucuresti! :(

    Reply
    • UnOm

     Codruta: Uite eu in privinta „ardelenilor” sunt de acord sa ii lasam sa isi faca propria lor tara. In felul asta mai scapam de aerele lor de superioritate.Mai stii manifestul ala cu „M-am saturat de Romania”. Ai putina rabdare ca va apare unul cu „M-am saturat de Ardeal”

     Reply
  • dacul din bucegi

   ionas, specialistule in incarcaturi nucleare mici si posesor de creier pe masura: Dobrogea a fost luata dupa lupte serioase, conduse de Regele Carol I (comandantul de la Plevna, lins bine de rusi si rugat in genunchi sa intervina), dupa Congresul de la Berlin din 1878, de la Imperiul hotzoman, nu de la bulgari, ca aia abia au fost eliberati atunci…rusii aliatii lui peste, ne-au luat Bugeacul castigat de noi dupa razboiul Crimeii din 1853-1856, dar am capatat Dobrogea….

   Reply
  • Codruta

   Nu prea cred ca exista „arme nucleare de mici dimensiuni” – dar poate ma insel! Esti dragut sa explici cum functioneaza?

   Reply
   • Victor

    Exista arme nucleare de nenumarate tipuri dar un razboi nuclear categoric nu o sa fie unul la scara mica cu incarcaturi mici. Va fi unul total si o sa cuprinda absolut tot globul. Nici maccar epoca de piatra nu o sa mai fie posibila pentru omenire

    Reply
   • ionas

    Sunt arme nucleare cu incarcatura relativ mica 1 Kt ( 1 tona TNT) in comparatie cu cele folosite la Hiroshima 21 Kt .
    Toate puterile nucleare au astfel de arme inclusiv SUA.. Folosirea lor este dezastruoasa- arsuri, radiatii.
    In doctrina militara rusa, spre deosebire de NATO, este recomandat ca sa fie folosite in anumite situatii de obtinere a unuii avantaj .
    In cazul NATO, spre deosebire de Rusia, sunt folosite doar in ultima instanta .

    Reply
 3. DES

  În orice șefuleț de primărie care trimite printr-un intermediar un bilețel pe care a sris o sumă în atenția patronului de firmă care vrea să câștige o licitație zace un Putin! Acum înțelegeți ce puierniță de dictatori e România? De aici comentariile.

  Reply
 4. Un cititor

  O, Doamne, am înțeles în sfârșit de ce România merge așa de prost: doamna Mungiu, aceasta guru de excepție, nu a fost și nici nu este în niciunul din guvernele țării, daca vă vine să credeți una că asta! Nici măcar un consilier, acolo, un expert, un consultant, ceva. Iar această realitate ne doare pe toți. Da, are cuvintele la dumneaei, are verb și condescendență pentru tot restul populației – de la vlădica, la opinca -, e bine intenționată, însă ce folos? Răii și obtuzii de la butoane o lasă în stand by. Păcat, totuși, că scrie și vorbește atât de mult chiar degeaba!

  Reply
 5. UnOm

  Sunt doua situatii separate. Prima este drama umanitara. Trebuie sa ii ajutam pe cei aflati in nevoie. A doua situatie este cea a Ucrainei ca stat. Un stat care, daca este sa fim obiectivi, nu ne-a fost prieten de la infiintarea sa prin 91.Apropo cu citiva ani in urma serviciul lor de informatii de la Kiev ne identificase ca posibili inamici. Nu mai zic de nenumaratele diferende cu ei – canalul Bastroe, apele teritoriale, etc. Astazi il sustinem doar pentru ca intre 2 rele trebuie sa alegem raul cel mai mic. Atat!

  Reply
  • dacul din bucegi

   da, dar si ukrainenii s-ar putea sa zica la fel: intre doua rele, alegem raul mai mic, reprezentat de romani, ca ne ajuta la bisnita cu tigari, pe cand rusii, sunt odiosi de-a binelea..

   Reply
  • Codruta

   Ucraina NU a fost „infiintata prin ’91”! In orice cazL NU mai mult decat a fost „infiintata” Romania in 1918 sau, na! in 1877 (cand Principatele Romane au devenit Regatul independent al Romaniei). Mai citeste si alta istorie decat aia sovietica! >:

   Reply
   • UnOm

    @Codruta: Ucraina, inainte de ’91 facea parte din URSS deci nu exista ca stat. A avut o scurta perioada in timpul revolutiei bolsevice cand au existat ca stat insa Ucraina de atunci nu era acelasi stat cu cel de azi, la fel cum nici Polonia interbelica nu mai este acelasi stat cu cea de astazi.Iar Romania exista din 1859 chiar daca sub numele de principatele unite – mai citeste si tu putin istorie !

    Reply
 6. Laur22

  The Trolls are under Fade

  Doua Românii ?
  hahahahaha
  O Românie minoritară de 4-5 % care mărsăluiește disciplinat pe lina propagadei, o minoritate care este extrem de zgomotoasă în media oficială și care până mai ieri ere singura voce în bula ei de pe Fesiberg.
  Și o Românie profundă care pâna mai ieri era tăcuta dar de curând crede în naivitatea sa că și-a găsit o voce si un canal de expresie . O Românie profundă care de exmplu a comutat în diaspora de la USR la AUR. O Românie profundă, profund conservatoare social o România dacă preferați pe linia conservatorismului moral și social a lui Jordan Petterson.

  De aici si șocul Românie disciplinate când e pusă să vorbescă față în față cu Romania profundă de exemplu pe forumuri nemoderate.
  O România care zice relativ simplu că uite de exemplu căsătoria homosexuală nu e casatorie e altceva. Și ghinion de nesansă acestă poziție morală este ocupata de Putin și Xi Junpin.
  Linia morală cu bărbatul bărbat , femeia femeie din nefericire e ocupată doar de cei doi plus de libertarienii anti hapciu de pe la noi de aici și reacția de a-i eticheta drept troli pe aceștia de către Romania Disciplinata.

  Altminter ca să înțelegeți scizoidia Alinei luați de exemplu textul ei „poporul rus arată bine zilele astea, sute de doctori, economiști, femei semnează petiții și ies la proteste, deși e ilegal”

  Pentru Alinuța poporul rus e alcătuit din cele câteva sute de precariat intelectual din sfera servicilor
  (precariat = angajat fara depozite care sa ii asigure un minimum de 6 luni de subzistenta fara întreruperea plății datoriilor exigibile in caz de pierdere a actualei surse de venit
  intelectual = din nefericire doar sensul de posesor de studii superioare și nu capacitatea de a largi sfera cunoașterii și a simțirii omenesti
  sfera serviciilor = nu direct productiv ori conducator de activitate direct productiva din sectorul primar ori secundar al economiei ).
  Hahahahahaha
  Aaaaa e ca și cum ai zice ca corporatistul bucurestean ori clujean însemnă România
  Ai tu pe bune ?
  Ori ca Djoikovici ori tenimenul rus care au rezidența în străinătate inseamna poprul sârb ori rus.

  Alminteri ca sa folosesc o metafora superba din The Weel of Time „the trolls are under fade”
  Trolli sunt ăia care se lasă manați de instincte primare cei ce simplifică grotesc realitatea iar în serial arată cumva cam ca niște draci.
  Fade-ul va las pe voi să vedeți în serial cum arată și să îmi explicați voi mie de ce fade-ul nu are ochi să vadă ci doar gură să urle și dinți să muște

  In prezent e mult fade la TV.
  Daaaa și poate pentru ca „the inteligence network” asta e și concepută să fie.
  Tot așa dupa cum fermele de „sock puppet master” din serialul Homeland sunt o licență CIA care au fost mai apoi folosite de intrega lume inclusiv a noastră inegalabiă Elena Udrea a declarat public ref fermele de troli că : „toată lumea face așa”.
  Din nefericire trolismul a ieșit din algorimii de cautare si raspuns personalizat și a ajuns să intre la noi în cap. Vorba bancului un profesor universitar poate să îl învețe pe un pește să vorbescă pentru ca mai apoi alt pește , un pește obișnuit poate să îl învețe pe polițist să facă oa oa. Iar polițiștii sunt mulți dintre compatrioții nostri care acu descoperă cu surpriză că hahaha eroii de pe insula serpilor sunt bine mersi prizonieri ai rușilor, oa oa oa..

  The trolls are under fade – iar trolii suntem noi.

  Reply
 7. Catalin

  In toata brambureala asta trebuie remarcat intr-adevar potentialul de mobilizare al romanilor.

  Punctul de vedere asupra drepturilor lingvistice e discutabil: e evident ca responsabilitatea este a guvernului ucrainean si cred ca orice roman are dreptul de a nu fi de acord cu masurile tampite luate in Ucraina care, in final, au contribuit(macar prin faptul ca au putut fi invocate printre motivele agresiunii) la porcaria care se intampla acum.

  Ceea ce se intampla la televiziunile de stiri este halucinant pentru oricine cu un minim spirit de observatie si putina gandire critica. Nici nu merita comentat, aproape 0 informatii si o cantitate de propaganda de ti se apleaca. Nu exista nici o discutie cat de cat aplicata despre ce implicatii va avea conflictul pentru noi, nimeni nu pare interesat de ce se va intampla dupa ce se termina(fiindca se va termina), nimeni nu pare sa sesizeze reconfigurari geostrategice care se produc sub ochii nostri si mai toti bat din palme ca pinguinii cand nemtii anunta ca vor reincepe sa reinvesteasca in industria militara sau ca le-au blocat fondurile rusilor la marii spalatori de bani ai planetei care nu mai pot acum de grija Ucrainei si a banilor pe care i-au plasat acolo. Oligarhii buni se lupta cu oligarhii rai, totul pentru binele nostru. BS :)

  Reply
 8. popa

  Aia-i doar o cloacă infestată de troli pro-Rusia, cu tot ce decurge de aici: anti-UE, anti-NATO și teorii ale conspirației. Comentariile sunt moderate. Orice text care încearcă să-i contrazică nu apare. Am observat-o chiar eu și cu mulți ani în urmă. De aia nu citesc nici din greșeală ceva de pe cotidianul.ro
  E greșeala dumneavoastră că ați ales să publicați acolo. Le-ați oferit puțină onorabilitate, dar ei v-au luat cât au vrut.

  Reply
  • Make

   Gresesti. Orice altceva este o „cloaca” (cum zici) in presa romaneasca. Cotidianul este singura zona care mai seamana a libertate de expresie limitata doar de codul penal dar nu de mizeria europeana a corectitudinii politice si a cenzurii propagandei de stat (pro-vaccin sau pro-NATO).

   Reply
 9. marian

  Revenim la normal: antioccidentalii ii combat pe cei care vorbesc despre libertate si drepturile omului

  Reply
 10. Nila

  Pomeniti timid de impartirea in doua romanii, una a oamenilor cu suflet ce sar in ajutorul semenilor lor aflati in suferinta, dar nu aveti curajul sa identificati prea clar cealalta parte, din cine e formata ea, ce interese are, cine sunt papusarii din spatele televiziunilor si a epoletilor semianalfabeti ce defileaza pe acolo.
  Sondajele dau ca 50% dintre romani spun ca merita sa-ti aperi tara, astia fiind jumatate din cei ce de frica, comoditate, pregatire putina, sau datorita restrictiilor din pandemie au ales sa nu emigreze. Eu cred ca n-ar fi bine sa aflam niciodata daca sondajul e adevarat, pentru ca si asa n-avem pic de compasiune, coeziune si solidaritate intre noi romanii. Ce roman sanatos la cap ar alege sa-l urmeze pe Iohanis si pe armatele de politruci conduse din guvern ce jefuiesc tara nestingheriti din toate institutiile statului, fara sa poata fi trasi la raspundere de vreo lege in vigoare ?
  Mi-e peste putinta sa inteleg reactia uneia din cele doua romanii pentru suferinta ucrainienilor, in comparatie cu indiferenta fata de semenii lor romani. Au iesit mii de oameni la protest pentru poporul ucrainean, adusi de AUR, or fi fost si bugetari, dar nici un om care sa protesteze fata de jaful si batjocura la care este supus poporul roman de catre conducatorii lui, sa manifeste fata de introducerea unei legi a raspunderii ministeriale sau una de introducere in C.P. de subminare a economiei nationale. Asta nu se poate explica decat prin proverbul romanesc ca ‘Nu bogatia te face fericit, ci saracia vecinului’ .
  Valul de egoism, ura si prostie de care pomeniti sunt rezultatul a 30 de ani de Romanie educata de inspectori de tipul Iohanis cel care a dat pana acum cea mai mare teapa acestui popor.
  La cat erati de vocala pentru respectarea restrictiilor Covid, ma mir ca nu cereti testarea ucrainienilor ce trec la noi, ei or avea tulpini usoare, or fi asimptomatici, ei nu transmit periculosul virus, sau nu mai are nici o importanta, pentru ca nu v-am auzit exprimandu-va opinia ? Sau credeti ca razboiul omoara mai mult ca pandemia, cea ce este de-a dreptul o blasfemie la adresa expertilor medicali in care aveati incredere oarba ?
  Ar trebui sa va sintetizati mai bine opiniile pentru ca cei de pe acest forum, poate la randul lor formatori de opinie, nu asteapta reactii lacrimogene sau emotionale de la dvs ci solutii, o radiografie corecta si nepartinitoare a situatiei, si poate recunoasterea unor afirmatii atunci cand ele se dovedesc neadevarate.

  Reply
  • Codruta

   La drept vorbind, AUR nu a protestat „pentru poporul ucrainean” ci impotriva mastii si altor restrictii >:
   Proteste ref. la legi au fost destule, de-a lungul timpului – ai fost la ele?

   Reply
 11. Adrian

  „era guvernul de vină, nu refugiații”. Cam asta se-nțelege de la tv că zicea și forța auto-declarată pacificatoare. „[Și] e de domeniul trecutului,[…]numai Putin crede[a] că [Zelenski] e pus de oligarhii prooccidentali și nu are sprijinul poporului, și cred că s-a lămurit și el”.

  Aceste evoluții în permanentă schimbare derutează „experții” de la tv sau din spatele unei tastaturi eventual virtuale, pe scurt „simplul cetățean”. Ce caută tancuri Z dincolo de zonele recunoscute ca republici independente iarăși e neclar.

  Reply
 12. Dumutru

  In momente dificile pentru tara, ies la iveala adevaratele caracterele ale unora care, de altfel, au conditionat o anumita conduita, fata de un anumit eveniment, in functie de cum statul le-a satisfacut sau nu anumite cerinte personale solicitate de-a lungul timpului.
  – au pierdut un concurs pt ocuparea unui loc de munca;
  – au pierdut o licitatie cu bani frumosi;
  – primaria i-a refuzat o autorizatie de construire a unui ,,mausoleu,, in centrul orasului,….
  Acumularea unor frustrari personale care astazi se transforma in santaj fata de institutiile statului roman.
  Toti acestia, sau mai de graba cea mai mare parte din ei, sunt oameni scoliti, cu diplome si doctorate luate mai stiu eu unde, care cred ca totul li se cuvine si asta numai pt au cativa ani de scoala in plus.
  Ei bine, acestia ii gasesti cu usurinta deschizand televizorul, diferite jurnale, citind comentarii sau chiar stand la coada la un magazin alimentar.
  Frustratii nu stiu ca nu tara este de vina pentru ca nu avem autostrazi, pentru ca ne agresam in trafic si mai stiu eu ce, ci noi, cei care ne lamentam pe toate media, noi care nu venim la vot din lasitate, noi care nu stim sa ne aparam drepturile in fata institutiilor statului si preferam sa dam spaga, noi romanii care populam aceste meleaguri, nu tara.
  Ne refulam pt toate nerealizarile noastre pe presedinte, care nu are darul comunicarii ca Basescu, dar zi de zi, comunica cu toti sefii de stat din EU pt a ne asigura finantarea si securitatea nationala, pe prim ministru care nici nu a fost numit, ca a si fost catalogat ca grasun, epoleti, pe sefi de partide , care nu sunt dintre cei mai charismatici membri, dar cand a fost vorba sa participam la luarea unor decizii, am facut r…..tul praf. Cum dracu se dace ca imediat ce a aparut o informatie referitoare la o mare investitie in tara asta ( vezi microcentralele nucleare americane) su si sparut trolli, cu multa carte la dosar, cum ca nu, nu si iar nu… Sumedenia de contestatii de la marile licitatii, urmare a unei legislatii cu multe interpretari,care impiedica realizarea unor obiective strategice, credeti xa aoar din senin sau sunt actiuni cu buna stiinta de decredibilizare a ibstitutiilor statului.
  Putinisti si orbanisti sunt cu duiumul si la noi, iar cand v-a suna mobilizarea, vor da bir cu figitii, care cum, la distante cat mai mari, lasitatea manifestandu-se in fel de fel de forme. As vrea sa nu am in totalitate dreptate, dar cu siguranta, guralivii de astazi, vor fi fugarii de maine.
  Respect deosebit pentru eroii ukraineeni.
  GLORIE ROMANIEI.

  Reply
  • mecmesin

   Nu stiu daca pentru tara sunt momente dificile dar pentru unii care traiesc inca in tara asta neconectati la buget, stiu sigur ca sunt. Gandesti ca un bugetar daca crezi ca poti santaja un stat santajist si construit pe principii mafiote si clanuri. Nu poti pierde un concurs pentru un post la stat pentru ca nu exista concurs corect fara castigator stiut de la partid, cei ce pierd licitatii cu statul nu se vaita pe forumuri ci justitiei cand stiu ca verdictul le va fi sigur favorabil, sau sefului de partid a celui ce organizeaza licitatia. Oamenii scoliti, cu diplome si doctorate luate mai stii tu unde, nu cer autorizatii pentru mausoleuri in centrul oraselor pentru ca nu au nevoie de ele, iar astea se cer la autoritatile locale si nu la statul roman.
   Frustratii astia cu studii sa stii ca vin la vot, si stiu ca nu tara este de vina pentru ca nu avem autostrazi si educatie si justitie care sa le apere drepturile, ci gruparile de tip mafiot din toate institutiile publice ce au luat captiv statul roman.
   Refulam pe presedinte nu pentru ca nu are darul comunicarii ca Basescu, ci pentru ca papusarii lui ne-au pacalit, inseland toate asteptarile si promisiunile de reforma a statului cu care a fost investit de catre oameni, dormind 8 ani si veghind doar la propasirea, interesul, si marirea bugetelor celor ce-si spun pompos servicii secrete.
   Amesteci lucrurile, cei ce contesta licitatii nu o fac pe forumuri, iar cei ce-si exprima nemultumirile aici, nu sunt nici putinisti, nici orbanisti. Daca vei avea curiozitatea sa afli, vei vedea ca cei ce au sarit in ajutorul ucrainenilor sunt privati ce ofera gratuit ce au, nu Ciuca al nostru sau vreo institutie a statului roman ce nu e bun nici macar sa coordoneze acest val de simpatie. Dar ai dreptate, cand va suna mobilizarea o mare parte vor alege sa nu apere un stat la care nu-i pasa de ei decat cand e vorba sa le ia impozitele, taxele, TVA-ul si accizele, ci va vor lasa pe voi bugetarii sa-l aparati daca nu cumva va hotarati sa folositi vaucerele de vacanta si sa o luati primii din loc.
   Si mai ai dreptate cand spui ca ucrainenii merita respect, pentru ca politicieni, sportivi sau generali sunt toti in transee sa isi apere tara spre deosebire de zecile de mii de generali ai armatei si securitatii romane pensionati la 40 de ani ce incaseaza indemnizatii de-a dreptul nerusinate, neluptand o zi. Astia dau interviuri de specialitate, la ordin din Dubai, pentru posturi de televiziune ce sprijina pe fata regimuri opresive, urland din toti bojocii Glorie celor care ii platesc. Sa uram glorie si poporului roman daca vreodata va alege sa se scuture cu adevarat de acest jug, nu ca in 89.

   Reply
  • Make

   Heil Dumutru,
   Atentie cand vrei sa folosesti salutul Glorie Ucrainei. El a fost intinat si murdarit de nazistii ucrainieni.
   „From the 1930s it was used by different Ukrainian nationalist groups, most notably Stepan Bandera’s Organization of Ukrainian Nationalists (OUN-B) and Ukrainian Insurgent Army,”
   Wikipedia.

   Reply
  • Laur22

   @Dumutru
   Pentru toate conservele media este stejar extremă urgență

   Când zici Orbanisti te referi la suporterii lui Victor Orban ăla care a spus despre Biden într-un interviu la Fox News ca „it’s a thug” da da a zis despre el că : „e un mardeiaș”.
   Nu spui da zic, am auzit ca politica lui Orban de ” Ucraine war is not our war ands we will not let ourself drag into it ” se bucură de suportul a 90% din populatie.
   Oricum astă primăvara are alegeri și o să vedem dacă are suportul sau nu al populației de acasă.
   Acuma dacă e să se întâmplă, după cum toată lumea estimează, că o să câștige alegerile en-fanfare deci o să se bucure de suportul majorității Ungariei pentru politica sa „Orbanistă” și după cum vezi și „pro-Putinistă” ce te face să crezi că acestă politică nu se poate bucura de suport și în România pe problemele în care Ungaria nu se ia la harță cu România ?

   Altminteri întrebarea ta e corectă de ce a-și lupta eu pentru „the global West” în războiul acestuia de acuma cu Rusia si mai apoi cu China ?
   De ce aș-i lupta eu în războiul pe care „the global west” îl poarta pe moment cu Rusia până la ultimul ucrainean ?
   Că acu un an unul H.D Hartmman afirma despre România cu subiect și predicat ca este „o colonoie de rangul 3” că și la colonii sunt ranguri iar la noi atâta s-a putut, coada cozii.
   Și dacă România este o colonie, de ce ar trebui să lupte ea în razboaiele metropolei ?
   Aaaaa mercenarii români pot să lupte in ce războaie îi trimite guvernul care îi plătește să lupte.
   Da ce treabă are poporu ?
   Stii care este de la înființarea sa poziția oficială e Indiei despre veteranii si vaduvele indiene de pe urma WWII?
   Că respectivii nu au luptat și nu au murit pentru India așa că India nu le e datoare cu nici-un chior așa că tot ce s-a plătit și încă se mai plătește se plăteste pentru respectivii se plătește de la Londra și nu de la New Delhi.

   Ref refugiați poți căuta pe net cum erau întâmpinați aceștia acu nici 2 luni la frontiera Polonie :
   cu armată , garduri de sârma gimpata de 10 metri shi tunuri cu apa in crucea iernii.
   Ori ăia erau refugiații răi câtă vreme aștialalții sunt refugiații buni ?
   Nu așa ?
   In Ungaria de acum inainte mai pot intra în prezent doar cetățenii statelor terțe care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.
   Adica ăia de ați sperat că ucrainienii numai trec pe la noi v-ați înșelat amarnic , sunt ai noștri.

   Ref isteria media din zilele noaste.
   In media și în cercurile politice selecte deja a început WWIII iar mai apoi respectivii guriști privesc cu groză în jurul lor și observă nu doar că majoritatea poporului nu e cu ei ci și că o bună parte a acestuia li se opune în mod activ.
   Și asta începe să-i sperie .
   Se sperie de posibilitatea unui nou 1944, se sperie de posibilitatea unei demilitarizări și a unei denazificari și la noi. De aceea toate conservele sunt re-activate și aruncate pe sticlă.

   Zicea Nistoresu depre elita politică a Românie care se tot frăsuie pe la TV că s-a golit de credibilitate ca nuca de sâmburi. Iar vedetelor TV ce in zilele aste tot se screm să se adreseze poprului Nistorescu le-a aplicat o etichetă și mai dură : “sunt doar amplificatoare la comandă”.
   Totuși încă nu e prea târziu ca să redevenim o țară și un popor.
   Avem o fibră comună aven ceva ce ne leagă și ne unește.
   Tot ce e necesar e ca ăștia care se cred elite să se întoarcă la popor și să re-înceapă să-l asculte oricât de greu le-ar veni.
   Până si TRU spune ca elita bruxeleză e ruptă complect de relaitate și ghiciți ce , elita noastră de la BXL își ia lumina și nu de la popor. Glorie românilor în România.

   Reply
 13. Un patriot

  Abordarea situatiei din Ucraina, include nu doua Romanii ci doua adevaruri. 1. Dupa 1991, Ucraina ca stat ne a provocat multe piedici, proces pentru platoul continental al M.Negre, canalul Bastroe, nava Rostok esuata la fix pe canalul Sulina, opozitia de a ne uni cu R. Moldova, discriminarea lingvistica a romanilor, ce orobkema au cu limba rusa este treaba lor! 2. Multi din mai vechile generatii nu tin nici cu rusii nici cu ucrainitii, au fost deposedati de case si terenuri si alte bunuri si de unii si de altii.

  Reply
 14. Dumitru

  AMP s-a contaminat de viziunea maniheista americana. Uite, si eu sunt de partea ucrainienilor, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ma comport de parca ar fi niste mielusei (felul in care trateaza minoritatile nu e OK).

  La fel a fost si cu Charlie Hebdo. Atunci m-am angajat clar pentru libertatea de expresie, fara sa spun „Je suis Charlie”, pentru ca „umorul” lor e grobian. La mine in cap sunt clasati impreuna cu Westboro Baptist Church.

  La fel si cu vaccinurile. Pot fi pro-vaccinuri si in acelasi timp impotriva serului Pfizer (care nu este un vaccin decat conform definitiei „updated” din 2021, facuta sa se potriveasca politicului).

  Insa in ultima vreme nuantele astea sunt pe cale de disparitie, iar cei care le fac sa dispara sunt chiar cei care isi spun „liberali”, gen AMP, care au intrat intr-un mod de gandire cvasi-religios si dominator.

  Reply
 15. vlad

  – punctual si la obiect

  problema cu UE nu e ca promoveraza femei. Problema cu UE e ca promoveaza femei si atunci cand n’au competentele necesare.

  n’am o problema ca madam Lagarde e femeie. Am o problema ca madam Lagarde n’are ce cauta in fruntea ECB-ului. Asa cum aveam o problema si cu Trichet; desi era barbat.

  Am o problema ca diversi cretini patenti sunt provomati pt. ca sunt femei/minoritati/whatever. Am o problema ca s’a inventat o tampenie de genul „cota de gen”. Ca nu platesc taxe ca sa am ce alege in pat din administratie; platesc ca sa am o administratie functionala.

  si fara cote si tot asa, si sita aia tot lasa sa treaca prea multi neica nimeni. Hai sa mai dam o gaura in ea; ca de ce nu.

  – filozofic si pe termen lung

  ce interes prezinta Romania pt oricine daca Rusia se duce dracu’? Sau crede cineva ca unirile alea s’au acceptat pe baza „dreptului popoarelor la autodeterminare”, „drept international” si alte balarii? Nu de alta, da’ la prima unire Wilson avea vreo 3 anisori; deci macar cu dreptul popoarelor la autodeterminare mai greu.

  Reply
 16. FloryPetre

  Ați făcut referire la comentariile de la cotidianul. De neînțeles cum de permite Cornel Nistorescu atâta revărsare de ură, xenofobie, antisemitism și proputinism cât cuprinde. Am întrebat RC chiar asta, nu mi au publicat comentariul. Din păcate și unele articole au aceeași tendința. De neînțeles.

  Reply
 17. dacul din bucegi

  da, dar si ukrainenii s-ar putea sa zica la fel: intre doua rele, alegem raul mai mic, reprezentat de romani, ca ne ajuta la bisnita cu tigari, pe cand rusii, sunt odiosi de-a binelea..

  Reply
 18. Victor

  Daca Uniunea Eruopena ne-a bagat in saracie lucie si a adus Romania aproape de colaps social-economic chiar inainte de razboi sprijinind direct talharia de la facturi prin glasul maretelor ambasade occidentale germana, engleza, franceza, italiana, americana.
  De ce va mirati ca milioane de romani care nu-si pot plati facturile la gaze si curent vor acum sa arunce cu bombe in occident alaturi de Putin???!!!!
  Saracia impusa prin hotie de catre mafiotii europeni ne-au bagat in mizeria asta si e foarte posibil ca numai in doua luni din cauza facturilor la curent, gaze plus pretul la mincare o sa fie intampinat Putin cu flori in Romania.
  Incercati sa vedeti cauzele reale din spatele propagandei.
  Acum ne aflam in faza de radicalizare a populatiei in ambele tabere pentru ca razboiul sa fie unul real cu implicarea masiva a civililor. Si in acest ritm o sa repetam scenariul celui de al doilea razboi mondial. La sfarsitul razboiul cei care au tiparit dolari si euro in nestire fara nici o acoperire o sa fie cei mai fericiti!
  Un bilet la super-bowl unde s-au inghesuit toti cocalarii Americii a fost de minim 7000 $ si o medie de 20.000$ in timp ce clasa de mijloc a ajuns o fantoma ce se zbate in saracie lucie. Asta e inflatia reala in America acum iar pentru rezolvarea ei trebuie neaparat un razboi mondial.
  Romania urmeaza dupa Ucraina, haosul social-economic-financiar in care este aruncata tara din cauza pretului prohibitiv de la curent electric si gaze o sa ne bage direct in razboi.

  Reply
  • Adrian

   (Off-topic) E de ne-nțeles pentru „simplul cetățean” de ce marfa exportată (încă) de(din) Rusia nu e solicitată a fi achitată cu ruble. Care-ar trebui cumpărate din bănci (corespondente) rusești la un curs influențat (stabilit) de banca centrală.

   Parcă acum patruzeci de ani așa se-ntâmpla.

   Reply
  • Codruta

   N-am inteles cum anume ne-a furat UE – impresia mea pregnanta e ca ne-au furat ai nostri, prin incompetenta, lipsa de caracter si prostie!
   Si mie mi s-a marit factura – si nu-mi vine sa dau cu bomba in Occident. Si mai sunt o gramada ca mine! >:
   Cine l-ar intampina pe Putin cu flori ar trebui sa fie COMPLET cretin! Chiar ar crede cineva ca Putin ar ieftini curentul? >:

   Reply
   • Victor

    Europa e in spatele hotiei in primul rand prin ambasadele occidentale, poti cauta ultima lor reactie mai mult decat nenorocita.
    Sunt milioane de oameni aici care s-au saturat de europa, traiesc mult mai rau decat pe vremea lui ceausescu, in primul rand in rural si micile orase.
    Colapsul economic in Romania este iminent in acest moment, orice economist zdravan la cap poate confirma aceasta realitate.
    Circa 90% din populatie nu poate sa plateasca facturile cu preturile marite de la 1 aprilie!!! Iar in privinta asta occidentalii care pastoresc tot acest furt ori sunt inconstienti ori incredibili de prosti ori vor sa ne arunce in razboi direct prin rascoale violente sociale!!!

    Reply
    • Doc

     Păi dacă te-ai săturat de Europa carăte în Corea de Nord, așa se mai curăță România de proști și imbecili.

     Reply
     • Victor

      @Doc esti un simplu fanatic neo-marxist sau profiti direct din jefuirea romanilor?
      Poti fi si ambele in acelasi timp :)

 19. Jean

  Gata, Iohannis a anunțat învingătorul: poporul ucrainian. De-aia nu i-au răspuns azi lui Zelenski când acesta a zis către Parlamentul European: „Nu ne abandonați!” N-auzi, băi Ze, c-ați învins deja? Hai să te ducem în Polonia, repede!

  Reply
 20. Drinceanu Dumitru

  În stilul specific, de toate pentru toți – acesta este de fapt actul public, fie el mediatic ori scriitoricesc. Pe fond, însă se pot distinge dedublările omului cu bogată cultură și pătruns de perceptele democrației autentice defuncte. Sigur, ambele părți ale românilor, ca și beligeranții, au motivațiile lor, nu sunt satrapi și nebuni, pur și simplu… De aici se poate construi calea compromisului uman. Diferendele cu Ucraina dor, sunt încă răni deschise, deși o parte (mai puțin nava Rostock, discriminările diasporei românești – discriminare=handicap greu plătită acum de transfugi!) sunt create de URSS și Stalin, dar nu poți să nu înțelegi și să nu te înfiori de tragedia umană. Polițele nu se plătesc în catastrofe, o chestiune de educație, fie ea și (non)religioasă elementară! Probleme de drept internațional nu se plătesc acum, nicidecum nu există soluții azi. Orice ajutor, fie el și unui rănit rus, sunt semne încă ale emoției umane, dacă le abandonăm suntem pierduți în lumea maimuțelor… canibale! Soluțiile sunt două, mari și grele: implicarea tergiversată a Occidentului pentru urgentarea procedurilor de aderare și revizuirea poziției de veto în deciziile ONU și NATO sau, pur și simplu, neutralitatea Ucrainei. Neutralitatea Ucrainei este soluția pe care, mai devreme sau mai târziu, peste voința Ucrainei, o vor adopta SUA și Rusia fiindcă este singura rațională (nu justă, după legea internațională!), un compromis al forțelor militare care au rațiunile lor care sunt ACUM decisive și reci, peste principii și filozofie de viață. Această neutralitate va fi garanția păcii în această zonă pe lungă durată. Sigur că Zelenski este eroul planetei, animat de drepturile pe care autonomia statală și independența ar trebui să le confere, dar, la umbra unui imperiu remanent războinic, cu reflexe militariste nu este încă posibil altfel. Mi-aș dori să aud că Rusia trece peste noapte ea însăși la democrație liberală și că-l va alege pe Zelenski președinte într-o reuniune megastatală, dar este, oare, posibilă utopia?

  Reply
  • vlad

   cum este rational sa’l aleaga orcine pe Zelensky?

   deci, omul avea 2 optiuni:

   – o dadea la pace cu rusii. Si se sinucidea politic in proces. Ma rog, sau incerca; nu’i obligatoriu sa si reuseasca.
   – nu face nimic. Rusia intra peste ei.

   Sigur, vietnamezii i’au batut pe americani, irakienii o sa’i bata pe americani, afganistanu’ i’a batut si pe rusi si pe americani. Minunat. Doar ca nimeni nu vrea sa fie in Irak; sau in Afganistan. Si nici in Vietnam vreo 30 de ani dupa.

   Afganistanu’ conduce in clasamentul pe puncte. Ce pacat ca tara e distrusa; si nimeni care are mai putin de 40 de ani n’a trait altceva decat razboi. Dar, ce mai, e „groparul imperiilor”. Le dam o medalie. Poate o si mananca.

   omu’ a fost ales pe o platforma de dat la pace cu Rusia. Dupa nici 2 ani e in razboi cu… Rusia. Great success! Ok, deux ex machina: vin martienii, distrug toata armata rusa si ucrainenii scapa relativ intacti. Omul tot e un dezastru; pe baza informatiilor pe care le avea, martienii nu veneau. Si el isi baga tara intr’un razboi din care, probabilitatea cea mai mare e sa se aleaga cu tara distrusa.

   motivul pt. care va fi dezastru si peste 10000 de ani e fix ca oamenii apreciaza fix pe unu’ ca asta. Iar cartile de istorie vorbesc de domniile lungi in care nu s’a intamplatt nimic pe 3 randuri. Ca, na, nu s’a intamplat nimic.

   oamenii o sa’l prefere tot timpul pe actorasul de mana a 3a; ca’i eroic. Si habar n’or sa aiba de Kekkonen. Asta in timp ce or sa se’ntrebe de ce dracu’ trebuie sa emigreze din Ucraina in Finlanda. Si nu invers.

   Reply
 21. Ludwig

  Cei 100 de mii de ucraineni ce au intrat au facut dovada ca au certificat verde de covid? Evident ca nu…deci cei responsabili ca ne-au bagat gunoaiele aste ain tara sa raspunda…
  Ucraina e un stat format din teritorii furate d ela romani…

  Reply
 22. Joke Biden

  Daca ne poate spune doamna Pipidi (care vine pe linia Soros) daca NATO a dat garantii URSS-ului in 1990 ca nu se va extinde la Est. Si daca o extindere a NATO spre Est pana in Ucraina insemnand amplasare de echipament militar in Ucraina echilvaleaza cu criza rachetelor rusesti din Cuba. Sa ne zica doamna Pipidi daca stie despre existenta batalioanelor Banderas si Azov, ultimul fiind parte din Garda Nationala Ucrainiana. Sa ne mai zica doamna Pipidi daca i se pare normal sa „ne inrolam in brigada internationala din Ucraina” pentru un presedinte care danseaza pe tocuri de 14. Si sa ne mai zica doamna Pipidi de ce mortii ei am renunta pur si simplu la teritoriile pierdute cu atat sange varsat si suferinta? Si daca mai vrea sa imi spuna daca mai avem dreptul si la alte opinii, altele decat GDS, Open Society, Soros, Pipid, Ursula von der Layen cu ale ele contracte Pfizer si multe vizerii intampalte in ultimii 2 ani. Apropo, chiar nu mai e asa de groasa brusc nicaieri in lume cu Covid? Acum e groasa cu „marele razboi al marelui popor ucrainian”? O fi atacat NATO ilegal Iugoslavia? Arata Belgradu’ bombardat de NATO ca Kiev-ul „bombardat” de rusi?

  Reply
 23. Victor

  Lasand ipocrizia la o parte si bineinteles diferenta de putere militara, de ce este dictatorul comunist Trudeau mai prejos la nivel de gandire decat Putin?! Faptul ca e un dictator pro nebunie transgender iar celalalt impotriva?!

  Reply
 24. Laur22

  winter war reloaded.

  Nimeni nu poate sta strâmb si întreba drept de ce a fost necesar winter war 1939 -1940 ?

  De ce a fost necesar sa moară atâția oameni făra ca Finlanda să fie complect ocupată complect si „pacificata” doar pentru un „flintic” de teritoriu Karelinan Ismus vecin cu Leningradul de jur împrejurul lacului Ladoga, teritoriu pentru care original rușii au propus la schimb alt teritriu ?

  Întâi hai să începem prin a ne întreba daca teritoriul respectiv avea semnificația strategică pe care au crezut rusii in 1939 că o are ?
  Asediul Leningradului a dovedit că da, teritoriul respectiv a fost util pentru ca un oras de 2.5 miliane de locuitori să nu poată fi extreminat complet prin infometare deoarec rusii au putut controla celalta parte a lacului Ladoga și au putut să îl aprivizioneze. În absența respectivului teritoriul luat cu japca de la finlandezi fără sa se schimbe nimic din dispunere trupelor in teritoriu (adică fără trupe nemțești suplimentare care să asigure încercuirea coplectă a lacului Ladoga ) alte 2 miliane de rusi ar fi devenit istorie fatza de cei „numai” 632.000 morți prin înfometare.

  Strategic vorbind, da s-a meritat (s-au meritat cei aproximativ 200.000 de soldați sovietici morți pentru atingerea acestui obiectiv starategic.

  Da, Rusia nu era pregătită tactic pentru desfasurarea unui razboi in pădurile finlandeze la -40C.
  Nu avea doctrina militara si know how-ul asupra a cum sa planifici si sa operezi în asmenea condiții.
  Logic ar fi fost să opereze exclusiv pe direcția Helsinki unde terenul și condițiile climatice erau vag compatibile cu doctrina sa militara.
  Din nefericire pentru ei terenul respective era extrem de bine fortificat fortificații care le asigurau soldaților finlandezi un multiplicator de forță de care armata sovietică s-a temut.
  Temere ca s-a concretizat în hai să atacam mult mai la nord mergând de niciunde către nicaieri pentru a forța forțele finlandeze să se disperseza si să facem mai hahaha „lesnicioasa” ofensiva către Helsinki.

  Hmmmm.
  Atacul cu o trupă nepregatită să facă față relității terenului, trupă a cărei pregatire se reducea la capacitate de a se deplasa cu camionul pe sosea și atât (deorece pădurea vorbea suomi) s-a divedit a fi sinucigaș.
  Astea fiind zise hai sa ne concentrăm pe ce a facut partea finalndeză dupa ce sistemul de fortificații din sud a fost spart (după lupte îndârjite ) si armata sovietica a incept să roll-on către capitală.

  S-a baricadeat Mannerhaim in capitală răgând la radio așa cum face acum Zelensky la TV că o sa lupte până la ultimul cartuș ?
  Nu deși truple finlandeze câștigau en fanfare în nord. De ce ?

  Deoarece el nu e era actor ori politician ci militar iar pentru el meseria nu e să dea bine pe sticlă ori să sune bine la radio ci să minimizeze pierderile părții sale în situația data.
  De aceea i-a recomandat presedintelui să accepte condițiile sovietice înainte de a se ajunge la asediul Helsinki-ului.

  Pe vremea aceea politcienii & militarii încercau să îi protejeze pe civili și nu să îi folosescă ca scuturi umane. Asemenea vremuri s-au încheiat demult când te uiți azi la Zelenski & clica mediatică din jurul său.

  Totuși întrebarea râmâne : ar fi putut Finlanda sa cedeze ceea ce a cedat în cele din urmă (pentru că nu poți face politică împotriva geografiei) fără vărsare de sânge ?
  Cine sau ce a împiedicat-o să procedeze așa ?
  Că problema are aplicație în cazul Romaniei și a Basarabiei.
  Ar fi trebuit România să lupte un razboi pe care nu putea să-l câștige (datorita calității abjecte a trupei complet lipsita de esprit de corp (opinia nemților de mai apoi) detreminată de calitatea abjectă, complect lipsită de empatie a corpului ofițeresc față de trupă și a dotării armatei în cel mai fericit caz la nivelul WWI datorită unui sistem de achizitzii militare controlate in mod clientelar de către clasa politică) anenatizându-și până și modesta sa capacitate militară într-un razboi fără nici-o sansă ?

  Nu spui da zic care este sensul morții de dragul moții ?
  Ca să aibe mai apoi lătrăii din media mai ușor stuchit la furcă când îi înjură pe dușmanii dușmănoși ?
  Mi se pare un țel minor.

  Nici talibanii nu s-au lupta cu americanii de dragul luptei cu americanii atunci când situația lor era disperată. Nici ei nu s-au baricadat in Kabul așteoptand sa fie scoși casă cu casă ori prin bombardamente aeriene. Până și ISIS a lăsat populația civila să plece din orașele încercuite.

  Intrebarea e ce-o să facă azi Zelenski ?
  Și povara pe umerii săi este imensă.
  Că vorba japonezilor el trebuie să „bear the unbearable” și sunt rari oamenii de stat care pot face așa ceva iar dintre agitații din jurul său nu văd pe nimeni capabil să facă așa ceva.

  Reply
 25. Dan

  Razboiul ar trebui condamnat in orice situatie. E bine si e firesc ca ucrainienii, refugiatii sa fie ajutati. Romanii se mobilizeaza cand e vorba sa ajute straini. Suntem un popor milos. dar ideea de a ne inrola si a merge la razboi nu are argumente. In primul rand ar trebui sa cerem tratative, pace. Cei care le-au inceput ( marii sefi), au esuat lamentabil. Au preferat razboiul, dezastrul, nenorociri si pagube, in locul unei intelegeri. Le-as propune o asemenea cale care sa suspende rapid razboiul : americanii sa le dea rusilor garantii de securitate ( Ukraina in afara NATO) pentru 10 ani, urmand ca cei care vor conduce SUA, Rusia si Ukraina peste 10 ani sa reia discutiile.
  Omul are minte ca sa gandeasca si pumni ca sa loveasca, dar prima trebuie folosita intotdeauna la inceput. E clar ca nu au gandit destul si s-a ajuns la razboi. Romania trebuie sa adopte calea pacifista. Cand pace nu e ….

  Reply
 26. Yorick

  Doamna ati comis o eroare. In sensul ca dumneavoastra tot pe barbati ii trimiteti sa ia arma. De ce femeile anticipate nu pun si ele mana pe arme si la noi dar mai ales in Ucraina? Sau drepturi egale doar la functii si salarii dar nu la a-ti pune pielea la bataie? Feminismul e pana la urma o bazaconie.

  Reply
 27. Victor

  Daca s-ar impartii ACUM arme civililor romani asa cum s-a facut in Ucraina, in cine credeti ca o sa traga primii romanii, in cei care-i conduc plus garda pretoriana securitate, jandarmi, militie sau in rusi?!!!

  Reply
 28. emil

  Mai lasati-ma cu politica. Copii, femeile si batranii din ucraina trebuie ajutati URGENT. Trebuie gasite locuri de cazare pt ei, sa se poata odihni, sa manance, sa se poata spala. Copiii trebuie trimisi la scoala sa poata socializa, sa scape oarecum de trauma asta. Nu este timp de pierdut, putem discuta dupa aceea. Deocamdata astea sunt prioritatile. Suntem oameni nu animale, ce naiba! Pana si rusii incearca sa evite zonele civile, sa protejeze populatia, chiar daca nu reusesc intotdeauna. Hai, gata cu vorba, ca avem treaba.

  Reply
  • Victor

   Sunt perfect de acord cu dumneavostra dar totusi nu-i uitati si pe copiii romani care traiesc in Romania in conditii cu la fel de grele ca si refugiatii din Ucraina.
   Sunt si copiii minoritatii conlocuitoare care traiesc in niste conditii de ev mediu intunecat, abuzati si vanduti ca marfa de catre comunitatea arhaica in care traiesc. Pentru ei nu se face absolut nimic iar romanii ca dumneavostra se uita in alta parte si prefera sa se simta oameni doar atunci cand ajuta oamenii albi, inalti si blonzi precum cei napastuiti veniti acum din Ucraina!

   Reply
 29. AlinaMP

  @Yorick Exista studii ca atunci cind conduc femeile sunt mai putine agresiuni, totul e mai rational, de asta trebuie sa conduca mai multe femei. Iar la Lviv fetele au protestat ca nu li s-a dat si lor material de facut coktailuri Molotov. Altfel eu prefer sa ma ilustrez cu creierul, nu cu muschii, nu stiu unde ati auzit dvs e ca feminism inseamna Tarzanism.

  Reply
  • Victor

   Angela Merkel si dezastrul economic in care se afla Europa prin monopolizarea Germana si distrugerea intentionata a economiilor emergente din interiorul Europei. Mai este si doamna Ursula o continuatoare perfecta spre dictatura si monopol economic corporatist.
   Peste ocean sa ne fereasca Cel de sus de interventiile doamnei Nuland sau Condoleezza Rice.
   Si femeile pot fi la fel de catastrofale sau fanatice ori rele ca si barbatii doamna Alina. In cazurile prezentate mai sus chiar au excelat prin nenorocirile facute asupra omenirii. Exceptia este bineintele domana Ursula care are o intreaga cariera in fata de demonstrat ce dezastru poate sa faca!

   Reply
 30. Charlie

  „Putin nu se luptă doar cu Ucraina zilele astea. El se luptă cu democrația liberală, de asta e greu de făcut pace cu el.”

  Nu mi-a venit să cred ochilor când am citit asta. Doamna Pippidi, de aproape șase luni eu sunt UN SUB-OM. Nu sunt vaccinat, nu am fost niciodată infectat, am știut să port mască și cum să o și să mă dezinfectez. Nu am certificat de sorginte nedemocratică. Și asta m-a transformat într-un sub-om care a putut merge doar la Alimentara. Am fost cenzurat în online pentru că am arătat că propaganda pro-vaccin nu are baze științifice reale, că nu tot ce se prezenta despre beneficii era real. Iar efectele adverse erau ținute sub tăcere în România dar erau mai transparent prezentate (și îngrijorătoare) în alte țări. CARE DEMOCRAȚIE LIBERALĂ? În Canada tiranică a lui Trudeau care a asimilat cu terorismul un protest pașnic, chiar hipiot, contra restricțiilor? Care democrație liberală? Cea din Australia despre care purtătorul de cuvânt al avocaților australieni a spus același lucru?

  Doamna Pippidi, felicitări, eurocrații au adus fosta democrație liberală occidentală în rândul autocrațiilor din Rusia și China. Sunt un sub-om în „democrația” voastră Potemkină. Nu mai există democrație liberală în Europa.

  Reply
  • Rotaru

   Dl Charlie, da in pastile ai incredere? Probabil ca nu, ca vaz ca le-ai lasat deoparte! Macar asa aritmeticeste, stii cati au murit ca fura „sceptici” ca tine? Ca ai avut noroc pana acum , nu inseamna nimic!

   Reply
 31. Doc

  Păi România a fost împărțită mereu în două.Una a miserupiștilor , mârlanilor și proștilor sadea pe care îi doare în cot de legi și reguli .Iar cealaltă a realiștilor cu creier în cap nu cu tărâțe.

  Reply
 32. AlinaMP

  @ Charlie. Tot la dvs va ginditi, pe alti cad bombe, care n au avuit de ales, dvs ati ales sa nu credeti in stiinta si medicina, sa nu va protejati si sa nu va pese de viata altora, unii tin piept la tancuri, altora le e frica ded un vaccin, si tot ei se considera victime. Bravos!

  Reply
  • Charlie

   Dna Pippidi, vă repet. Am știut de valoarea științifică a purtării măștii, nu am fost niciodată infectat (ceea ce nu pot să zic despre milioane de iresponsabili vaccinați și infectați din România), am măști FFP2 dar și FFP3 de la 3M. Sunteți în eroare că aș fi „ales să nu mă protejez”, din contră m-am protejat mai mult decât dumneavoastră. Știința la care faceți referire spune astăzi ca masca este mult mai eficientă în prevenția infectării și transmisiei decât vaccinul. A ajuns să o recunoască până chiar și Rafila într-un context.
   https://www.cotidianul.ro/ascultati-la-rafila-masca-mai-eficienta-poate-chiar-decat-vaccinarea/

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *