Romania Curată

Tolo.ro: DNA a avut în lucru încă din 2012 un dosar penal referitor la Hexi Pharma pentru licitații trucate. Dosarul a fost închis

Procurorii DNA au primit încă din 2012 o reclamație detaliată referitoare la patru licitații trucate pentru antiseptice, dintre care trei fuseseră câștigate de Hexi Pharma. DNA a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 care, în 2014, l-a închis fără să facă nici o cercetare. Mai mult chiar, un alt dosar referitor la afacerile necurate ale lui Condrea este la DIICOT încă din martie 2016, fără însă să se facă vreo cercetare în acest caz. Tolo.ro publică astăzi noi dezvăluri în scandalul dezinfectanților diluați vânduți spitalelor din România de firma Hexi Pharma.

  • Procurorii anticorupție au avut pe masă, în 2012, un dosar detaliat cu patru licitații trucate pentru antiseptice.
  • Spitalele erau: Elias, Sf. Ioan, Călărași și Institutul pentru protecția mamei și copilului.
  • DNA a transmis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care inițial a deschis urmărirea penală și, în 2014, a închis-o fără să cerceteze nimic!
  • În acel timp, Dan Condrea era băgat în diluare de dezinfectanți în 350 de spitale, afaceri transfrontaliere, firme off-shore și returnări fictive de TVA.
  • Patronul Hexi Pharma n-a fost chemat de procurori nici măcar pentru o declarație!
  • Un alt dosar stă neatins din martie 2016 la DIICOT, dus de un om care reclamă ”infracțiunile lui Condrea” din anul 2008, fără să fie ascultat de nimeni.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto)

Un bărbat și o femeie au fost amendați cu cîte 2.000 de lei în noaptea de Paști a anului 2016 pentru că au strigat „Demisia!” către președintele României.

Președintele și soția sa participau la Înviere în balconul din Dealul Patriarhiei.

Ce s-ar fi întâmplat dacă cei doi cetățeni ar fi strigat, la fel de gălăgios, „Sus Iohannis! Trăiască președintele nostru!”?

Cu mare probabilitate, ei n-ar fi pățit nimic, deși ar fi deranjat mulțimea la creier cu aceeași sonoritate enervantă.

În România n-a fost nimeni amendat pentru că a scandat în favoarea cuiva, ci doar contra.

Ceea ce a contat este, așadar, opinia exprimată de către cei doi. Am ajuns să amendăm oamenii pentru că nu ne place ce spun ei în public?!

Când te opui Puterii, ești amendabil, când o lauzi, nu pățești nimic. Nu e chiar o definiție a democrației.

Un om vorbește

La începutul lunii ianuarie 2012, un om s-a decis să vorbească împotriva Puterii din pharma.

„Piața dezinfectanților era la discreția unei singure firme: Hexi Pharma. Ei câștigau aproape tot ce doreau cu analize false, cu avize false și cu niște abuzuri evidente din partea spitalelor. M-am dus la DNA”, povestește unul dintre importatorii de produse antiseptice europene.

Tipul a înaintat procurorilor din strada Știrbei Vodă 79-81 un document de 40 de pagini, scris mărunt.

În el denunța, cu detalii, patru licitații aranjate:  Spitalul Elias, Spitalul „Sf. Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea mamei și copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” și Spitalul Județean de Urgență Călărași.

Fiecare dintre cazuri era substanțial documentat.

După o lună și câteva zile, pe 16 februarie 2012, omul primește un răspuns.

Tresare, se întristează, dar își păstrează speranța.

„Vă facem cunoscut că plângerea formulată de dumneavoastră și înregistrată cu numărul de mai sus la Direcția Națională Anticorupție a fost  transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, pentru a fi soluționată conform competenței”, au răspuns cei de la DNA.

„Cuplasem 4 licitații flagrant trucate, trei în favoarea Hexi Pharma, tocmai ca să atingă o sumă demnă de DNA și ca să arăt că e un fenomen, nu o întâmplare” Importator de dezinfectanți

„Când DNA a pasat dosarul, am fost dezamăgit, dar am avut încredere în continuare în Parchet”, istorisește el.

A așteptat.

Apoi a așteptat din nou.

Răspunsul a venit după doi ani și jumătate. Pe 29 septembrie 2014.

Urmărire penală diluată

Prim-procurorul Remus Coman și procurorul Adrian Petrescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, îl îndeamnă pe om să citească mai la vale ordonanța.

Ordonanța spune că procurorul Petrescu e de acord cu „organul de cercetare penală”, comisar șef de poliție Traian Cincu, care a propus „clasarea cauzei cu numărul de mai sus”. Mai bine așa!

Comisarul lucra taman la Investigarea Fraudelor, în Biroul 3 – Instituții Bugetare și Corupție. Surse susțin că se ocupa chiar de spitale. O fi fericit?

La urma urmei ce mare lucru făcea Condrea? Evaziune fiscală, licitații trucate, firme off-shore, returnări fictive de TVA și aproviziona peste 350 de spitale cu antiseptice diluate pe banii din sănătatea publică! 

Din referatul întocmit de comisarul șef Traian Cincu rezultă că în caz s-a început urmărirea penală. Una subțire. Diluată. Urmărirea penală placebo.

Cum a făcut urmărirea penală? Polițistul a trimis ANRMAP în control la spitale. Și, pentru că ANRMAP „nu sesizează prejudicii de natură penală, ci doar contravenții”, comisarul propune clasarea cazului de licitații pe dezinfectanți.

„După studierea dosarului penal cu numărul 370.197 din 17.06.2014”, procurorul Adrian Petrescu clasează dosarul. tare dosar penal. Condrea nici n-a știut.

Sau a știut?!

Citește continuarea pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: DNA a avut în lucru încă din 2012 un dosar penal referitor la Hexi Pharma pentru licitații trucate. Dosarul a fost închis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *