Romania Curată

Tolo.ro: Dezinfectantele folosite în 2000 de săli de operație din România sunt diluate și de zece ori!

Cătălin Tolontan a publicat pe blogul său un nou episod al investigației despre dezinfectantele folosite în spitalele din România care demonstrează, în urma testelor de laborator făcute la institutul de stat ICECHIM, că acestea sunt diluate, unele de zece ori, altele cu 30%. Este vorba despre substanțele produse de firma Hexi Pharma, cel mai mare producător de dezinfectante din România, care furnizează aceste substanțe în peste 300 de spitale din 40 de județe ale țării.

Reamintim că luni, Tolo.ro a publicat două documente interne ale acestei companii care demonstrau că o parte din dezinfectantele folosite în spitalele din România sunt de proastă calitate, dezvăluire făcută în contextul dezbaterii despre infecțiile contractate în spitale de răniții în urma tragediei de la Colectiv. Mai mult chiar, din investigație rezultă că direcțiile sanitare din România au închis ochii ani de zile la aceste nereguli strigătoare la cer.

Iată mai jos noile dezvăluiri făcute de echipa de jurnaliști formată din Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

”Suprasept e un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale.

Produsul a fost găsit „etichetat necorespunzător” în Raportul DSP pe 2014, dar statul n-a făcut nimic!

În urma articolelor despre Colectiv, ziarul a primit două rețete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care și Suprasept, sînt diluate.

Gazeta a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015 – Expiră în AUG 2018.

Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat ne-a sosit ieri, confirmînd documentele sursei din fabrică!

Ambele substanțe active din Suprasept sînt diluate față de etichetă: prima de 10 ori !!! și a doua cu 30%.

Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autoritățile să-i controleze vreodată în laborator substanțele.

Nici patronul firmei, nici directorul general și nici ministrul sănătății n-au dorit să comenteze situația.

 

„…nu ai fost salvat ca să trăiești
ai puțin timp, trebuie să depui mărturie.

fii curajos. când mintea te înșală, fii curajos
în cele din urmă doar asta contează”

Mereu am avut puțin timp ca oameni.

Pe 1 ianuarie 2007, România adera la Uniunea Europeană într-o grabă istorică. Și femeia flutura o hârtie pe holurile ICECHIM: „Am obținut acreditarea!”.

Femeia era șefa laboratorului de analize pentru biocide, un pilot româno – european construit pe prestigiul răscumpărat al unei întregi școli de chimie în care nu „coana Leana” conta, ci miile de specialiști, profesori și studenți.

Sfat UE: „Construiți un sistem de verificare a ceea ce e pe etichetă”

„În perioada de preaderare, am muncit enorm ca să ne cuplăm la valorile și standardele științifice europene”, povestește unul dintre martorii petrecerii de acreditare. Nu mai ține minte dacă a fost șampanie.

Dar știe că a fost efort și că au fost bani publici.

Din 2005 și până în 2007 statul român a construit, din impozitele cetățenilor săi, o serie de laboratoare într-un program care se adresa Infrastructurii de Evaluare a Conformităților.

Da, da, sună aiurea, dar gândiți-vă puțin la ce înseamnă ”evaluarea conformităților”!

Înseamnă să faci laboratoare care să ateste dacă un produs e conform cu ce scrie pe etichetă. Sau dacă în bidon regăsești ce e pozat pe el.

„Am construit laboratorul, suntem aici!”

Documentul UE vorbea despre nevoia unui laborator la București care să poată face teste fizico-chimice pentru „controlul biocizilor care au un rol important în combaterea infecțiilor nosocomiale„.

Și l-am făcut. Nu e vorba de ziduri, ci de metode în primul rând.

L-am acreditat și la Bruxelles, unde figurează și azi ca „Laborator pentru fertilizanți și biocide”.

Mai apoi, cei de la ICECHIM au trimis adrese către:
1. Ministerul Sănătății.
2. Inspecția Sanitară de Stat.
3. Comisia Națională de Biocide, cea care avizează și dezinfectanții din spitale.
4. Producătorii de antiseptice de pe teritoriul României.

Mesajul era: „Suntem aici!”.

Știți câte răspunsuri au primit?

Vreme de 9 ani, nu au primit nicio cerere de analiză.

Zero!

Nimeni dintre autoritățile sanitare ale statului nu le-a folosit expertiza.

Adresele expediate în orb de către laborator sunt încă aici, în clădirea enormă de pe cheiul Dâmboviței, pe dreapta cum treci de Podul Cotroceni. Acolo sunt și oamenii, mai puțini însă. Și laboratorul.

În acest timp…

Sunt exact aceiași 9 ani în care Ministerul Sănătății a semnat 796 de contracte cu firma Hexi Pharma care livrează biocizi în peste 350 de spitale din 40 de județe fără ca nicio autoritate să controleze vreodată concentrația produselor! Pentru nici o firmă.

Din cauza lipsei de cereri de analize, unele laboratoare au dispărut. Nu ICECHIM, care doar s-a restrâns.

„În timp, am renunțat la o bună parte din acreditarea RENAR că plăteam inutil. Pentru biocizi, am păstrat-o doar pe pH”, povestește cineva în soarele de dinainte de Paști. De fapt, ca să fie clar. Nici un laborator, nici Icechim și nici Unilab, prietenii Hexi Pharma, nu are acreditare internațională pentru analiza fizico – chimică la biocide.

Am dus Suprasept la analiză

După Colectiv, ceva s-a întâmplat.

Presa a împins subiectul infecțiilor și câțiva oameni și-au amintit de ICECHIM. În ultimele luni, laboratorul a primit trei cereri de analize. De trei ori mai mult ca în ultimul deceniu!

Una dintre cereri este cea înaintată de Gazeta Sporturilor.

Am testat Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul și echipamentele medicale prin imersie” și pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secții de arși, ATI, săli de tratament”. Dar și pentru mesele de operație, podele și pentru „dezinfecția prin nebulizare”.

Citește continuarea articolului pe tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: Dezinfectantele folosite în 2000 de săli de operație din România sunt diluate și de zece ori!

 1. Cris

  Citat din „marele” Cuvantul Libertatii – primul cotidian al Olteniei si nimeni altcineva nu a preluat stirea din toata Romania, nici macar RENAR sa o publice pe site-ul lor. De ce oare?
  Imagineaza-ti o corabie care se scufunda si toata lumea vocifereaza si cauta barcile de salvare si doar capitanul e cel care ramine calm si transmite mesaje precise. Cine il asculta?… se pare ca e un grup acolo in Craiova.
  Ce poate sa spuna?… ca stati linistiti o sa vina sa ne salveze!
  Acum depinde de cine vine… pot sa vina piratii sau rechinii sau… cineva care chiar poate sa ii salveze.
  „Cei 11 evaluatori ai Uniunii Europene”, daca chiar au fost, cel mai probabil au avut rol de consiliere … in vederea auditului serios numit „Peer Evaluation Process” – rezultatul ala sa ni-l spuna nenea ala Fanel si nu sub forma de vorba, ca auditul nu e pe vorbe ci sub forma unui Raport publicat pe site.
  „Iar rezultatul obtinut a fost, potrivit conducerii, cel mai bun din 2008 încoace”… mie imi suna exact ca promotiile de doi lei de la Megatopshop de genul „cumparati acum niste mopuri cu galeata cu 50% reducere” si vorbesc … pina te aburesc si uiti ca pretul caruia is se aplica reducerea este ireal.
  Si acum explicatia:
  Rezultatul ala obtinut de Renar nu poate fi doar unul…. sint rezultate pentru fiecare subsistem in parte… nu poti sa faci media rezultatelor. Degeaba iei 7 la „o materie” daca iei 2 la alta. Or fi luat 10 cei de la restaurant la masa de protocol.
  RENAR e in deriva si mi se pare fantastic faptul ca Fanel pare sa fie singurul responsabil. Daca te uiti pe siteul lor iti dai seama ca El e singurul care aproba normele dupa care functioneaza RENAR & CO!
  De ce nu se mai implica si altcineva?
  Si acum tine-te bine:
  Pina si apreciatii afaceristi de succes cu actiuni la purtator din Romania au nevoie de acreditari si certificari. Dar ei sint obisnuiti sa plateasca si sa le primeasca prin curier rapid fituicile nu au ei legatura cu auditul. Ca doar nu-i verifica nimeni pe ei. E proprietate privata in curtea lor.

  In rest e o chestie de bun simt legata de aderarea la UE, tine de cei 7 ani de acasa: nu poti sa faci parte dintr-o Uniune fara un set comun de reguli. Nici nu trebuie sa caut un articol, te las pe tine sa gasesti „teoria”. Iti dau totusi un indiciu: cum crezi ca e posibila libera circulatie a marfurilor in cadrul UE?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *