Economia creşte şi trecem acum printr-o conjunctură rar întâlnită. Toţi pompează bani la stat, iar statul nu ştie ce să facă cu banii.
În primele două luni ale anului 2015, bugetul României a arătat într-un fel în care n-a mai arătat niciodată. Lasă faptul că veniturile au crescut datorită impulsului economic şi reducerii evaziunii fiscale, dar pe partea de cheltuieli se întâmplă, de asemenea, ceva greu de imaginat.
Achiziţiile de bunuri şi servicii au scăzut cu 10%, dar, din păcate, şi subvenţiile şi investiţiile statului au scăzut cu până la 40%.
Cum, la nivelul administraţiilor locale toate cheltuielile sunt la aproximativ acelaşi nivel ca şi anul trecut, rezultă că administraţia centrală a fost cea care a făcut, în acest început de an, o economisire atât de mare, încât de la un deficit de 3 miliarde anul trecut, pe total, acum, bugetul statului are un excedent de 2 miliarde. Iar, după trei luni, 3,5 miliarde, zice premierul Ponta.. Bravo dom’le! Deci, în total, un plus de 5 miliarde de lei, şi asta în condiţiile în care, din reducerea CAS-ului, statul a pierdut în două luni nici jumătate de miliard.
Vă spuneam că aşa ceva nu am mai văzut şi că, de când sunt eu jurnalist pe economic, a trebuit tot timpul să critic excesele autorităţilor în risipirea banului public. Acum, situaţia este diametral opusă – mă văd nevoit să critic statul pentru faptul că nu ştie ce să facă cu banii şi nu este în stare să îi investească în economie şi să creeze locuri de muncă.
Nu-i vorbă, excedentul este mai bun decât deficitul excesiv, dar şi să stai cu două-trei miliarde în conturi, când geme ţara de persoane fără ocupaţie… nu-i păcat de Dumnezeu?
Discutând cu ascultătorii la România în Direct, cineva a observat faptul că, dacă statul ar reuşi să creeze locuri de muncă suficient de repede prin investiţii în infrastructură, atunci ar avea bani şi de scăderea TVA-ului.
Observaţia este corectă, cu condiţia ca cineva să judece atât economia, cât şi veniturile statului, într-un mod mai dinamic, nu aritmetic. Dacă zici – scad TVA-ul cu patru puncte, rezultă că trebuie să cresc alte taxe, atunci gândeşti aritmetic.
Dacă zici, uite, creez 5000 de noi locuri de muncă printr-o investiţie, să zicem într-un drum, iar fiecare dintre cei angajaţi acolo va avea în medie 1000 de lei, pe care îi va cheltui pe mâncare, şi atunci rezultă că vor creşte cu un milion încasările din TVA, atunci se cheamă că ai reuşit să surprinzi dinamica economiei.
Acesta este şi motivul pentru care n-am fost niciodată fanul scăderii TVA-ului când statul a avut de ales între o astfel de măsură şi reducerea taxelor pe muncă.
Şi, apropo, în acest început de an, creşterea încasărilor din TVA acoperă de cinci ori scăderea CAS-ului din toamnă…
Şi, ce credeţi, această creştere a consumului, la care asistăm acum, vine doar din pomeni sociale, sau vine de la oameni care au salarii mai mari şi, deci, consumă ceva mai mult?
Nu mai poate face cu banii , ce facea pana acum , de frica DNA. Pt. ca ei nu pot demara o investitie fara spaga. Nu stiu sa o faca. Asa cum este si cu bani EU. Daca nu-i putem sifona mai bine-i pierdem.
Cate tablouri raman nevandute !? S-a dus vremea marilor colectionari. Acum ne multumim doar cu “mazare la cutie”
Sa faca infrastructura feroviara, se circula cu 25 40km/h cu acceleratul intre regiuni. Sau sa stopeze epidemia de hepatite B si C care a ajuns la circa 2 mil personae.
sa faca stadioane, sa aiba steaua unde sa-si joace meciurile din: campionat, cupa romaniei, cupa ligii si cupele europene, ca ii lasa armata fara stadion din vara… si sali de sport, ca sunt o groaza de straini si straine care fac sport si nu au unde sa-l faca in mod profesionist: voleibalisti/liste, handbalisti/liste, baschetbalisti/liste, etc….
O să scadă masiv impozitele şi taxele, iar, atunci când peste 7-8 luni, bugetul va fi cu adevărat în budă, atunci Ponta şi pesedeaua de extracţie iliescian-kaghebistă vor recurge din nou la clasicul şantaj emoţional cu “pensii şi salarii” pentru care cică nu mai vor fi bani, iar ca să le plătească, va apărea, ca prin minune, marele vecin de la răsărit. Cu un împrumut de 7-8-10 miliarde de euro. De ipoteza asta ce părere aveţi? E un simplu exerciţiu intelectual……
Moise Guran este un tip instruit si oltean bun de gura.Il urmaresc cu interes si simpatie.Nu inteleg de ce toti economistii,cand vorbesc de investitii,se refera la lucrari de infrastructura,constructii de stadioane,sali de sport,bazine de inot,partii de ski etc…etc,care asigura locuri de munca pe perioade determinate,dar nu se sugereaza investitii in fabrici producatoare de bunuri industrializate,care asigura valorificarea superioara a materiilor prime,a locurilor de munca pe perioade nedeterminate,folosirea mainii de lucru calificata si realizarea unor produse cu valoare adaugata mare,pentru piata interna si pentru export.Nu trebuie sa proiectam si sa construim avioane de mare capacitate si viteza de croaziera,submarine,rachete intercontinentale,utilaje grele si alte minuni energofage si mari consumatoare de materii prime.Am distrus industria usoara ale care produse erau apreciate si valorificate foarte bine pe piata externa,cu toata capusarea acestora de catre functionarii cu epoleti,gen Voiculescu,Catarama etc,deveniiti peste noapte oameni de afaceri,neanchetati in privinta provenientei valutei cu care s-au avantat voiniceste in capitalismul salbatic.In toti acesti 25 de ani din perioada nedeterminata de tranzitie,industria Romaniei a fost distrusa cu avant neosecurist,neoliberal si vocatie pentru capitalismul barbar si, toate fondurile autohtone si primite de la UE,au fost investite si capusate, obiective voluptorii,care nu produc bunuri comercializabile si nu aduc profit.Privita din afara,Romania se vede ca o tara ajunsa pe mana unor netrebnici,ai carui cetateni,in majoritate tineri,multi cu calificare superioara,au luat drumul strainatatii.Toate guvernarile postdecembriste au fost dominate de tot felul de impostori si delicventi cu ifose de tehnocrati si politicieni cu vocatie pentru capitalismul salbatic,care au dus Romania pe ultimul loc,in Uniunea Europeana,stand cu mana intinsa pentru finantarea tarii.
@ Paul: investițiile în infrastructură țin de stat, celelalte de sectorul privat; investind în infrastructură, statul întoarce bani în economie cu efecte multiple: 1) locuri de muncă (chiar dacă pe perioadă determinată) care cresc veniturile populației, implicit crește consumul, implicit privații sunt încurajați să investească în industrii care produc bunurile respective; 2) lucrările de infrastructură presupun diferite materii prime sau semi-fabricate (beton, fier, oțel, scândură, piatră etc.) care trebuie cumpărate (cele mai multe dintre ele) de la diferite fabrici cărora le generează comenzi; 3) o pârtie de sky, dacă e făcută cu cap, nu prin localitățile unde primarii aveau relații cu Udrea, duce la apariția cabanelor, hotelurilor, restaurantelor locale, apar firme de transport noi sau se dezvoltă altele existente în zonă; așadar, pe de o parte, generezi cerere și dezvoltare; pe de altă parte faci economii la bugetul de asigurări și ajutoare sociale; dacă nu se fură, nu se evazionează și prețurile nu sunt umflate, o parte importantă din bani se întorc direct la buget (din taxele și impozitele directe), o altă parte indirect (din taxele și impozitele plătite de firmele care se dezvoltă pe baza cererii pe care o generează lucrările de infrastructură) – asta e, extrem de sumarizată, partea economică; mai e o parte care ține de obligația statului de a oferi facilități cetățenilor ei (că de-aia se plătesc taxe și impozite)
Domnule Guran, cereti din Germania specialisti de la domnul Schäuble min. de Fin. german .. El a pormis si grecilor acest ajutor,