Constantin Dicusar

”SUA i-a cerut lui Zelenski să returneze tancurile Abrams, pentru a le salva reputația”. Fake-news rusesc cu ajutor din India

”Washingtonul intenționează să ia înapoi tancurile Abrams de la ucraineni pentru a salva imaginea blindatelor americane și prestigiul producătorului”, au titrat mai multe ziare rusești, printre care și don24.ru. Preluată și de bloggeri pro-Kremlin, știrea falsă, fără nicio susținere reală, a fost lansată, inițial, pe ediția de limbă engleză a unui site indian, News Nine, menit să ofere, astfel, credibilitate și o ”sursă originară” tampon pentru preluările pe canalele rusești. Declarațiile false i-au fost atribuite secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în condițiile în care acesta, în mod cu totul contrar, a subliniat, în timpul unei vizite la Kiev, că SUA vor continua să sprijine Ucraina, iar în decembrie 2023 Ucraina a inclus tancurile Abrams pe lista de arme pe care le-a solicitat de la SUA.

Ce spun rușii

SUA au predat Ucrainei 31 de tancuri Abrams până în acest moment. Tancurile nu au fost încă folosite în prima linie, dar Washingtonul se teme deja că armata rusă le va distruge în timpul luptelor. Prin urmare, Pentagonul a venit cu un plan neașteptat de a prelua de la ZelenskI blindatele deja livrate, se pretinde în narațiunea rusească.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul celei mai recente vizite avute în Ucraina, a făcut o ofertă regimului de la Kiev de a schimba tancurile Abrams ale Forțelor Armate ale Ucrainei cu tancuri germane Leopard în proporție de unu la patru. O astfel de mișcare, se pare, ar putea scoate Statele Unite din pericolul reputațional, împiedicând distrugerea tancurilor sale butaforice de către armele Federației Ruse, scrie un alt canal rusesc.

”Statele Unite consideră că, în condițiile unor lupte atât de intense și a unor condiții de iarnă aspră, Abrams-urile nu își vor putea arăta întregul potențial și, cel mai probabil, vor fi distruse. Prin urmare, Kievul ar face bine să le returneze măcar unei țări NATO (de exemplu, Germaniei). Dorința de a nu crea o anti-publicitate pentru complexul militar-industrial american s-a suprapus peste faptul că Abrams-urile pur și simplu nu sunt capabile să ajungă la linia de contact a luptelor. Patru tancuri au fost distruse de lovituri de rachete în timp ce erau transportate pe teritoriul ucrainean, iar alte trei au fost distruse în timpul unui transport necorespunzător în apropiere de Nicolaev”, plusează un alt canal.

”Experții militari” (potrivit sursei inițiale dezinformării, News Nine, se îndoiesc de capacitatea ucrainenilor de a folosi eficient tancurile Abrams în condiții de frig și zăpadă. ”Tancurile americane nu au fost proiectate ținându-se cont de condițiile climatice din Rusia și Ucraina, se plâng experții. Americanii consideră că pierderea în luptă a tancului mult mediatizat va afecta grav atât imaginea producătorului la nivel mondial, cât și va submina prestigiul SUA. Prin urmare, yankeii ar dori să evite daunele de reputație”, au conchis jurnaliștii indieni, preluați apoi de cei ruși.

În realitate

Articolul publicat de jurnaliștii indieni nu conține nicio sursă de unde a fost preluată afirmația potrivit căreia tancurile vor fi retrase „din cauza riscurilor de reputație”. ”Se spune că” este singura sursă menționată/citată de publicația indiană, care pretinde că cererea ar fi fost formulată de Lloyd Austin către Zelenski, în timpul vizitei de la Kiev, de pe 20 noiembrie, când i-ar fi propus ”schimbul” de 7 Abrams pentru 28 Leopard.

Speculațiile ”pe surse” nenumite despre solicitarea returnării tancurilor Abrams nu apar în alte publicații internaționale, canalele rusești și bloggerii pro-Kremlin fiind singurii care au preluat narațiunea lansată de ziarul indian.

Ceea ce a spus Lloyd Austin în timpul vizitei sale la Kiev a fost că SUA vor continua să susțină Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii rusești ,,în ciuda opoziției tot mai mari din partea republicanilor din Congres și a eșecurilor de pe câmpul de luptă”.

Pe 6 decembrie, Reuters și alte instituții media occidentale arată că Ucraina a cerut noi tipuri de arme de la SUA, inclusiv sisteme care au fost deja transferate sau pe care Ucraina le-a cerut deja, printre care tancurile Abrams, ceea ce ar fi fost lipsit de sens în condițiile în care americanii le-ar fi solicitat, anterior, returnarea celor deja trimise.

Cele mai vehiculate mituri și știri false, din 2023, despre Ucraina. Ghidul dezinformării și demistificării

Tancuri Abrams. Foto: U.S. Army/ Rakeem Carter

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *