Romania Curată

Speranțe pentru infrastructură? Topul achizițiilor publice în perioada 11-17 noiembrie

Săptămână trecută, Municipiul Târgoviște a semnat un contract pentru modernizarea și reabilitarea drumului de centură al orașului. Una dintre firmele câștigătoare este Metabet CF S.A., care figura acum câteva luni în presa din Brăila. Mai exact, a fost subiectul unor proteste spontane din iunie, alături de Dalex Group SRL și Protelco SA, împreună cu care semnase un contract în valoare de peste 17 milioane de lei. Obiectivul era asfaltarea unor străzi din cartiere periferice, însă localnicii au semnalat că, deși lucrările începuseră în martie, niciun utilaj nu a mai apărut timp de trei luni, lăsând anumite zone săpate până la nivel de fundație și împiedicând astfel accesul cu mașina. În săptămâna care a urmat protestului, lucrările au fost reluate. Sperăm că vor avea o altă abordare în ceea ce privește contractul din Târgoviște.

Coni S.R.L. este o altă firmă care a câștigat același contract. Patronul său, Nicolae Onea, a fost reținut sub acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani în 2014.

Iridex-Group-Plastic S.R.L. și Autotehnorom sunt nume pe care le cunoaștem deja, întrucât au mai apărut în topul achizițiilor publice și în anchetele România Curată. Și firma Elsaco Electronic SRL este certată cu legea, dat fiind faptul că în ianuarie 2018 a fost trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu.

Într-o notă mai optimistă, firma Electrogrup se va ocupa de balizajul și pista noului Aeroport Ghimbav – Brașov. Aceeași firmă a demarat la începutul lui noiembrie un proiect pentru dezvoltarea unei rețele de telecomunicații 5G în Olanda, fiind una dintre primele inițiative de acest gen în Europa.

Despre ce alte achiziții a făcut statul în ultima săptămână puteți citi în tabelul de mai jos.

Denumire contract Valoare atribuită (RON) Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Creșterea capacității portante și modernizarea pistei decolare aterizare și a suprafețelor de mișcare aferente la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău 143.198.755 Regia Autonomă Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău FCC CONSTRUCCION
Achiziția de 16 tramvaie de cca. 26 m destinate transportului public de călători 105.731.270 Municipiul Iași BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. İML. İTH. VE İHR. A.Ş.
MODERNIZAREA ȘI REABILITAREA DRUMULUI DE CENTURĂ AL MUNICIPIULUI TÂRGOVIȘTE – REST DE EXECUTAT PMT-2019-P-021, Codul unic de identificare procedură: 4279944-2019-41 75.061.357 Municipiul Târgoviște OPERES

Metabet CF S.A.

CONI S.R.L.

Proiectare și execuție Balizaj – construcții și instalații – etapa a III-a AIBG, Proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă – etapa a III-a AIBG 55.124.846 Județul Brașov Electrogrup
Contract de furnizare a energiei electrice 47.010.054 Sngn Romgaz SA-Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL Electrica Furnizare
Reabilitare conducte aducțiune Constanța 33.460.367 S.C. Raja S.A. Constanța Iridex-Group-Plastic
Asfaltare DJ 178C, Rădăuți-Frătăuții Vechi-Frătăuții Noi-Bilca-Vicovu de Sus, km 1+800-23+276 județul Suceava 32.259.656 Consiliul Județean Suceava Autotehnorom
Execuția lucrărilor pentru obiectivele de investiții aflate în administrarea ANIF, din cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România – etapa I – 2 loturi-3-execuție 27.729.726 Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Elsaco Electronic S.R.L.
Servicii de deszăpezire în municipiul Baia Mare în perioada 2018-2022 21.702.340 Municipiul Baia Mare Construrom S.A.
FURNIZAREA DE APARATURĂ MEDICALĂ 20.118.209 Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon Phm Comserv S.R.L.

Brains M&A Consulting

Dacă semnalați nereguli în vreun contract de achiziție publică, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro.

Donaţi aici ca să susţineţi activitatea România Curată.

DREPT LA REPLICĂ

După publicarea acestui articol, am primit la redacţie un drept la replică din partea Elsaco Electronic SRL, pe care îl publicăm integral:

Ca drept la replică față de articolul publicat pe 25 noiembrie 2019 pe site-ul: www.romaniacurata.ro, intitulat „Speranțe pentru infrastructură? Topul achizițiilor publice în perioada 11-17 noiembrie”, facem următoarele precizări:

În ceea ce privește cazul la care faceți referire, vă atragem atenția că în momentul de față nu există o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată. Considerăm că sintagma “companie certată cu legea” aduce atingere reușitelor și muncii unei echipe de 300 de oameni. Astfel de formulări aduc prejudicii de imagine pentru Elsaco Electronic, o companie cu 25 de ani de activitate pe piața din România.

Am aprecia dacă până la emiterea unei decizii definitive în cauza amintită ați respecta principiul prezumției de nevinovăție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *