Romania Curată

Solicitările Campaniei Salvați Roșia Montană către Guvernul Ciolacu. Lista revendicărilor

Licențele miniere pentru Roșia Montană și Certej, care expiră în această vară, să nu mai fie prelungite. Elaborarea unui Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Roșia Montană și a Planului de management pentru situl UNESCO. Acestea sunt două dintre cele mai importante revendicări ale Campaniei Salvați Roșia Montană (CSRM), transmise public, printr-un comunicat de presă, după anunțarea verdictului în litigiul arbitral de la Washington, în care compania Gabriel Resources a solicitat daune de 6,7 miliarde de euro, fără a primi, însă, vreun cent.

Reprezentanții campaniei care a coordonat implicarea civică pentru salvarea Roșiei Montane mai arată, în comunicat, că societate civilă a depus trei intervenții de tip Amicus curiae în proces, dintre care două au fost admise de Tribunalul de la Washington, o premieră absolută în domeniu.

CSM apreciază că decizia Tribunalului din Washington în litigiul privind Roșia Montană, favorabilă statului român, constituie o recunoaștere internațională a luptei roșienilor pentru a-și salva localitatea. Refuzul lor de a-și abandona casele, bisericile și cimitirele a devenit sursă de inspirație pentru o întreagă generație.

Cauza Roșiei Montane a fost susținută în fața Tribunalului prin nu mai puțin de trei amicus curiae, intervenții specializate din partea societății civile românești în sprijinul statului. Numărul intervențiilor a marcat, de asemenea, o premieră mondială în arbitrajul internațional. Argumentele introduse de avocații organizațiilor non-guvernamentale au evidențiat faptul că proiectul minier de la Roșia Montană nu a obținut niciodată acceptul comunității și al societății.

Pe de altă parte, susține CSRM, politicienii români au avut un rol contrar, ba chiar au subminat eforturile de apărare ale României în arbitraj, până în ultimul moment. Mai mult, declarațiile recente ale lui Marcel Ciolacu și ale apropiaților săi, privind un potențial eșec în arbitraj, au contribuit la creșterea valorii acțiunilor companiei Gabriel Resources la bursă, care a înregistrat câștiguri de 300 de milioane de dolari.

Ce solicită CSRM Guvernului României:

 • Să nu reînnoiască licența de exploatare pentru Certej și Roșia Montană;
 • Să elimine definitiv localitățile Roșia Montană și Certej din lista perimetrelor miniere ale statului român
 • Să elaboreze Planul Urbanistic General și Planul de Management pentru situl UNESCO, în vederea conservării patrimoniului în conformitate cu recomandările Comitetului Patrimoniului Mondial, ca parte a deciziei de includere a Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial și a Patrimoniului Mondial în Pericol.
 • Să înființeze și bugeteze un program național de conservare dedicat sitului minier istoric de la Roșia Montană.
 • Să acționeze de urgență prin Inspectoratului de Stat în Construcții și Ministerul Culturii pentru evaluarea și intervenția conform legii în cazul clădirilor de patrimoniu din proprietatea Roșia Montană Gold Corporation, abandonate în colaps.
 • Să faciliteze și să susțină proactiv implicarea organizațiilor non guvernamentale în managementul patrimoniului minier, atât celui subteran cât și suprateran, oferindu-le oportunitatea de a deveni custozi, de a beneficia de sprijin legal și financiar pentru a face acest patrimoniu accesibil unui public cât mai larg.

Mai multe luări de poziție ale politicienilor privind situația de la Roșia Montană au pus sub semnul întrebării drepturi fundamentale ale cetățeanului, supremația sentințelor judecătorești definitive, chiar au luat în calcul retragerea Roșiei Montane din Lista Patrimoniului Mondial și totodată reluarea unui proiect minier dovedit ilegal și păgubos, mai arată CSRM

***

Notă privind amicus curiae: În timpul perioadei de arbitraj, ONG-urile române au depus în total 3 puncte de vedere amicus curiae. Un amicus curiae (literalmente „prieten al curții”) este o persoană sau organizație care nu este parte într-un caz, dar oferă informații relevante pentru acesta. Două puncte de vedere au fost acceptate, dintre care unul parțial, dar cel de-al treilea, depus în iunie 2023, a fost respins după ce România a ignorat să se pronunțe asupra oportunității acestui demers, la cererea Tribunalului de la Washington.

Final grotesc în Afacerea Roșia Montană: Goldul e în faliment și nu are bani să plătească cheltuielile procesului! Ciolacu, ai curajul să le prelungești licența acestor găinari, ca să-i scoți din foame?

Avocații României în procesul cu Roșia Montană au recunoscut, oficial, rolul implicării cetățenilor în câștigarea litigiului! Opoziția localnicilor și marile proteste civice au contat!

CE VICTORIE! CE BUCURIE! Mai tânăr cu 10 ani. Câteva gânduri după ce am sărbătorit cu o parte din prietenii implicați în uriașa victorie pentru Roșia Montană și pentru România

Verdictul Roșia Montană: PNL și PSD să-și caute lideri noi, dacă nu vor să piardă alegerile

SEMNEAZĂ ȘI TU, ACUM, pentru stoparea hoțiilor și speculei de miliarde de dolari cu licențele pentru Roșia Montană și Certej!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Solicitările Campaniei Salvați Roșia Montană către Guvernul Ciolacu. Lista revendicărilor

 1. tempor1k

  Pe lângă faptul că acel contract era unul păgubos financiar statului român alături de imensele probleme de mediu ce pot apare, unii de la Finanțe încă mai speră la o împovărare de miliarde …
  Cand Ministerul Finanțelor începe să facă astfel de afirmații publice in presă, DNA ar trebui ca in secunda următoare să intre pe fir.
  „Ministerul Finanțelor arată că împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acțiune în anulare la același Centru Internaţional …”
  https://www.g4media.ro/cazul-rosia-montana-termenul-pentru-analiza-hotararii-a-fost-prelungit-la-90-de-zile-romania-a-castigat-procesul-cu-compania-canadiana-gabriel-resources.html
  DEMISiA pe când tavariși?!!

  Reply
 2. card recenzii google

  Planurile de reinnoire a licentelor miniere pentru Rosia Montana si Certej, precum si lipsa de actiune a Guvernului Romaniei in elaborarea unui Plan Urbanistic General si a Planului de management pentru situl UNESCO sunt masuri care au un impact direct asupra comunitatii din Rosia Montana si asupra patrimoniului cultural si istoric al acestui loc. Este inacceptabil ca o companie sa isi faca interesul financiar in detrimentul sanatatii, bunastarii si patrimoniului cetatenilor! Este imbucurator sa vedem ca Campania Salvati Rosia Montana (CSRM) continua lupta cu bratele deschise si face o munca extraordinara pentru a sustine drepturile si patrimoniul comunitatii. In timp ce societatea civila isi arata responsabilitatea, politicienii isi arata caracterele lor imorale si adevaratele interese. Multumesc Campaniei Salvati Rosia Montana (CSRM) pentru munca lor extraordinara!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *