Mihai Goțiu

Avocații României în procesul cu Roșia Montană au recunoscut, oficial, rolul implicării cetățenilor în câștigarea litigiului! Opoziția localnicilor și marile proteste civice au contat!

”România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială pentru proiectul minier” (s.a.), se arată într-un comunicat de presă comun al caselor de avocatură LDDP (din România) și LALIVE (din Elveția), care au reprezentat statul român cu compania canadiană în arbitrajul curții Băncii Mondiale de la Washington.

Licența socială nu este un act juridic în sine, ci un concept care presupune că un proiect are susținere din partea comunităților locale și/sau a cetățenilor din țara în care urmează să fie dezvoltat. În litigiile legate de mari proiecte miniere, existența (sau lipsa) licenței sociale este de cele mai multe ori decisivă în verdictul final.

În cazul Roșia Montană, întâmpinările depuse de reprezentanții României în arbitraj au probat faptul că RMGC/ Gabriel Resources n-a obținut licența socială atât prin opoziția localnicilor ale căror drepturi erau încălcate, cât și prin cea de la nivelul întregii țări, care au culminat cu protestele din septembrie – decembrie 2013, din marile orașe ale României și din Diaspora.

De asemenea, comunicatul avocaților României confirmă numeroasele probleme de mediu, patrimoniu cultural, sociale ori economice pe care experți și reprezentanți ai societății civile le-au semnalat ani la rând cu privire la proiectul propus de compania canadiană. ”Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier (s.a.), constatând că autoritățile române și-au îndeplinit “mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanțe dificile”, arată LALIVE și LDDP.

Avocații mai susțin că după constatarea faptului că România nu a încălcat tratatele internaționale cu privire la protejarea intereselor corporațiilor, nu a mai analizat justificarea sumelor solicitate de companie: ”După ce a respins cererea Gabriel Resources’ că România ar fi încălcat cele două tratate bilaterale de investiții, tribunalul nu a procedat la examinarea argumentelor părților cu privire la cuantumul daunelor” (s.a.), scrie în comunicat celor case de avocatură.

Practic, acest lucru înseamnă că nu vom afla cine și sub ce pretext a încasat sutele de milioane de dolari (550 în 2015, aproape un miliard de dolari acum) pe care Gabriel Resources pretinde că le-ar fi ”investit” la Roșia Montană și, mai ales, ce legătură aveau acei bani cu proiectul minier propus. Mai exact, nu vom afla (nu din decizia tribunalului) cine ar fi beneficiat de contracte cu dedicație (”mită legală”), cine s-a dedulcit din banii de publicitate, cât e posibil să fi fost spălare de bani etc. Dar nu-mi pierd speranța că un leak va lămuri și acest aspect – cel de care se tem cel mai mult politicienii autohtoni care au fost implicați în această afacere, într-atât de tare încât au fost dispuși să fie de acord cu retragerea Roșiei Montane din UNESCO și autorizarea proiectului în ciuda tuturor riscurilor de mediu, sociale, economice și de patrimoniu cultural cu care venea la pachet.

UPDATE: ”A existat o pondere în apărarea pe care noi am formulat-o, a poziţiei societăţii. Este ceea ce se numeşte în dreptul internaţional licenţă socială, respectiv nu e suficient să ai doar un document semnat cu statul, care este un contract de licenţă, de exemplu, ci este necesar să obţii şi acceptul comunităţii umane în care te integrezi cu investiţia ta. Iar această acceptare socială, licenţa socială, în cazul de faţă noi am susţinut, în faţa Tribunalului arbitral, că nu a fost obţinută”

Crenguța Leaua, LDDP, pentru G4Media

Comunicatul integral al celor două case de avocatură, aici:

Final grotesc în Afacerea Roșia Montană: Goldul e în faliment și nu are bani să plătească cheltuielile procesului! Ciolacu, ai curajul să le prelungești licența acestor găinari, ca să-i scoți din foame?

Citește și: Alina Mungiu-Pippidi despre verdictul din cazul Roșia Montană:

Verdictul Roșia Montană: PNL și PSD să-și caute lideri noi, dacă nu vor să piardă alegerile

Mihai Goțiu, la cald, despre victoria istorică din cazul Roșia Montană:

CE VICTORIE! CE BUCURIE! Mai tânăr cu 10 ani. Câteva gânduri după ce am sărbătorit cu o parte din prietenii implicați în uriașa victorie pentru Roșia Montană și pentru România

Semnează petiția prin care cetățenii solicită Guvernului să nu mai prelungească licențele miniere pentru Roșia Montană și Certej:

SEMNEAZĂ ȘI TU, ACUM, pentru stoparea hoțiilor și speculei de miliarde de dolari cu licențele pentru Roșia Montană și Certej!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Avocații României în procesul cu Roșia Montană au recunoscut, oficial, rolul implicării cetățenilor în câștigarea litigiului! Opoziția localnicilor și marile proteste civice au contat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *