Romania Curată

Solicităm liderilor UE să susțină activ societatea civilă!

Reprezentanții a peste 150 de organizații și platforme ale societății civile din 28 de țări europene, reuniți la Forumul Internațional al Societății Civile, solicită liderilor UE să susțină activ societatea civilă, pentru ca aceasta să își mențină rolul de apărare a democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Forumul Internațional al Societății Civile are loc astăzi la București, în prezența a peste 200 de participanți din 28 de țări europene, preocupați că democrația, drepturile omului sau statul de drept sunt din ce în ce mai des amenințate în întreaga Europă. Mai mult, reprezentanții societății civile sunt ei înșiși ținte ale acelorași atacatori, de cele mai multe ori politicieni populiști și autoritari care croiesc legi ce nu mai lasă societatea civilă să își facă treaba. Lideri din instituțiile europene și din marile rețele europene de organizații neguvernamentale, prezenți la eveniment, au confirmat aceste pericole.

Adresându-se participanților în deschiderea evenimentului, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat:

În România, ca și în alte state ale Uniunii Europene, cetățenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetățenilor statelor membre au dovedit că înțeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naționaliste și populiste. Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluții pentru apărarea democrației, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educație. Avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o tradiție în implicarea civică la toate nivelurile societății. În acest sens, educația este cel mai sigur și cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea. Cetățenii europeni trebuie să fie și pe mai departe atenți și pregătiți să sancționeze imediat derapajele, abuzurile și acțiunile care nu sunt în concordanță cu valorile și regulile europene.

Lucrările Forumului Internațional al Societății Civile caută soluții care să repună societatea civilă în poziția de a îi ajuta pe oameni la maximul său potențial, iar Uniunea Europeană este una din cele mai importante soluții. Valorile Uniunii Europene trebuie întărite, căci acestea, de fapt, fac posibile realizările de zi cu zi ale societății civile: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. La finele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, societatea civilă de pe continent reunită la București transmite liderilor UE un mesaj clar: avem nevoie ca noul Parlament European și noua Comisie Europeană să susțină activ societatea civilă, pentru ca aceasta să își mențină rolul de a asigura drepturi fundamentale pentru toți.

„Viziunea noastră este despre o societate democratică, bazată pe justiție socială și incluziune. Până nu demult, aveam încrederea că vom putea să ne ajutăm comunitățile, semenii vulnerabili și discriminați, reușeam să ne criticăm conducătorii fără teama de repercusiuni, oricând era nevoie. Dar această libertate lipsește acum în rândul societății civile, în rândul oamenilor obișnuiți care vor să protesteze când se simt nedreptățiți”, a declarat Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. „Participarea record la alegerile europarlamentare ne arată cum oamenii și-au sporit așteptările de la Uniune. Tocmai de aceea, instituțiile UE trebuie să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre. Dacă avem state în care egalitatea în drepturi sau statul de drept sunt șubrede, e garantat că și societatea civilă e atacată, cu tot cu oamenii pe care îi ajută”, a adăugat Ionuț Sibian.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Solicităm liderilor UE să susțină activ societatea civilă!

  1. emil

    In sfarsit un articol premiant. UE trebuie sa protejeze populatia de atrocitatile mafiei si crimei organizate din instituriile statului unde stau inscaunati infractorii politicienilor.

    Reply
  2. Radu

    Articol de lemn. De ce nu exista nicaieri pe Internet postat vreun program al acestui forum? Rogozanu a facut bancuri pe seama lui la Realitatea aseara si pe buna dreptate, s-au dat doar imagini cu societatea civila stand cuminte si la mare distanta in sala ca sa asculte pe oratorul Klaus Iohannis…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *