Alina Mungiu-Pippidi

Excesul de morți, explicat de ortodoxie, lipsa vaccinării și corupție. În ordinea asta

Există mai multe metode de a socoti morțile de COVID în excès, adică adevărată cifra a fatalităților cauzată de infecția și morți colaterale. Revista Nature reține două ca fiind de calitate mai bună, deși mai nou unii le evaluează în același fel cu trupele rusești de la granița cu cu Ucraina, pe imagini de pe Google Earth. Astă toamnă am fost frapată vizitînd biserici istorice din jurul Bucureștiului de numărul de morminte noi (cu coroane, cruci de lemn) din cimitire, număram peste zece în cele mai multe ocazii, dar nu am putut să o fac sistematic. Evident că de asta avem institute plătite din bani publici care ar putea cerceta.

Folosind modelul celor de la Economist, al cărui autor a explicat în Nature cum calculează, deci e totul transparent, revin cu ceva mai mult decît o observație, după ce am testat în zilele din urmă, frapată de prezența a șapte țări ortodoxe în top zece la morți în excès din lume. Am făcut un model pe 91 de țări la care am găsit date suficiente (deci puține din Africa), și am explicat în total vreo 40% din morțile în excès (asta înseamnă că mai sunt alte cauze). În ordinea importanței, morțile reale de COVID se explică așa :

Procentul de populație de religie ortodoxă explică un sfert din morți, e cel mai puternic determinant, și cel mai robust, chiar cînd modelul statistic include controale pentru educație, cheltuiala pe cap de locuitor pentru sănătate, vaccinare. Asta înseamnă că șansele sunt mult mai mari să mori de COVID dacă trăiești într-o asemenea țară față de una protestantă sau islamică, pe eșantionul meu.

Rata de vaccinare explică o cincime din morți, dar ar trebui să fac un model separat să explic rata de vaccinare, pentru că la cît de puternică e puterea explicativă a ortodoxiei bănuiesc că acționează și direct, și prin rata de vaccinare asupra morților.

Nivelul corupției explică 12% și e o cauză robustă, rezistă în variante mai complexe ale modelului de regresie.

Cheltuiala pe sănătatea publică explică doar 4% din morți, dar e semnificativă.

Gradul de înrolare în educație terțiară (fragment din indicele dezvoltării umane, deci cîți oameni au facultate) nu e semnificativ. 

Ipoteza mea se confirmă, cum era de așteptat. 

Dacă o țară este și ortodoxă, și coruptă (că a fost comunistă), cum suntem noi, bulgarii, rușii, sîrbii, macedonenii, etc ajunge în topul morților, indiferent de gradul de educație. Grecii sunt singurii care o duc mai rezonabil, deci o excepție.

Destul să urmărim ce face IPS Teodosie ca să înțelegem că nu a fost un factor pasiv, ci unul foarte activ care a semănat moartea de pandemia asta în țările ortodoxe. Cu două clickuri am descoperit istorii similare în țările vecine nouă, adică un activism anti-știință și anti-medicină, o credință construită ca superstiție agresivă, și cu consecințe mortale. Că nu trebuie să fe așa, că nu e ceva intrinsec religiei, ci o atitudine politică a unor lideri religioși vedem din comparația cu papa Francisc. Chiar dacă la noi patriarhul și conducerea oficială s-au mai aliniat cu autoritățile mai tîrziu după debutiul pandemiei tot a fost prea tîrziu.

Nu pretind că am înțeles din acest studiu sumar (în care mă interesa legătura cu corupția, am introdus ortodoxia după ce am văzut topul) de ce țările ortodoxe sunt mai retrograde, deși ultimii treizeci de ani, cu mai multe biserici decît spitale construite ofereau déjà multe semne de întrebare. Dar că sunt așa e acum dovedit, și că nu e din cauza anilor formali de educație, ci a mentalității, a rezultatelor subtanțiale ale educației, e dovedit de asemenea.

De ce sunt asociate morțile reale cu corupția (le-am testat și pe cele oficial declarate, acolo nu există decît o singură explicație, rata de vaccinare) e mai simplu de înțeles. Practic corupția (și un indice de transparență pe care l-am testat separat) explică excesul, deci numărul de morți raportate prost sau ascunse. Rusia, în fruntea clasamentului, trage tare în direcția asta. 

În cazul nostru, cînd vezi steagurile antivaccinare la demonstrațiile din străinătate, și pe români luînd cu asalt clădirea diplomației europene din piața Schuman din Bruxelles înțelegi că am putea sta chiar mai rău dacă am avea acasă toată lumpendiaspora pe care Băsescu vrea să o readucă să o înroleze ca să lupte cu rușii. Deocamdată ei luptă cu bunul simț, votînd AUR oriunde s-ar găsi.

Fiecare națiune cu problemele ei. Problema noastră e de secol XIX, mentalitatea nu a progresat în ultimii treizeci de ani de libertate, ci a regresat, cultura politică a României e retrogradă și civilizația în minoritate, ceea ce la mari încercări cum e acum se traduce direct în morminte proaspete și suferință generală nu din cauză că pierdem bunici și părinți care mai puteau avea grijă de nepoți ani buni, ci că nu putem ține nunți, culege darul și dansa pe manele după pofta inimii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

79 thoughts on “Excesul de morți, explicat de ortodoxie, lipsa vaccinării și corupție. În ordinea asta

 1. ionas

  Biserica ortodoxa a influentat relativ putin actuala reticenta impotriva vaccinarii, mai mult a influentat in decursul secolelor prin indiferenta fata de societate. Au fost infiintate aproximativ 500 de manastiri in Romania de-a lungul existentei sale si foarte putine spitale. Insasi doctrina este incremenita prin anii 1100.
  Populatia a avut sansa sa se adaposteasca fata de virus prin vaccinare iar numarul mare de fatalitati este in mare parte si din vina ei. Nu ne comparam cu nord-vestul protestant al Europel.
  Guvernul are/ a avut la dispozitie atit biciul cit si zaharul in privinta vaccinarii si a masurilor sanitare. Este timpul sa renunte la zahar

  Reply
 2. Iulian

  Doamna Pipidi ne face sa trecem de la ortodoxie la catolicism. Daca vom sta in cimitire sa numaram mormintele noi, vom ajunge la concluzia ca mai bine este in China, nu este coruptie, se vaccineaza cu un vaccin mult mai bun decat cel din UE, au un sistem de sanatate perfect, au o religie de stat. Acum intelegem si de ce dna Pipidi fuge de Romania. Pe vremuri spunea ca numai in Romania se mananca salam cu soia.

  Reply
 3. Doc

  Atâta timp cât România
  e plină de cretinordocși care consideră pupatul icoanelor și a ciolanelor mai important decât educația și sănătatea e foarte greu să evoluăm.În 32 de ani am construit peste 20000 de biserici și o catedrală monstruoasă și nici un mare spital . Asta cam spune multe de ce fel de nație suntem.

  Reply
  • Alfonso

   De unde stii tu ca cei credinciosi n au educatie? Tu ce pregatire ai ca dupa cum te exprimi si scrii te asemeni la clase cu trenul. Ce rau fac bisericile oamenilor? Ai auzit de camine si cantine pentru batrani si copii care sunt in grija bisericilor? Multi ca tine au creierul spalat si vorbesc bazaconii auzite la manipulatorii tradatori de tara. Daca ai avea cu ce sa judeci ti ai da seama.

   Reply
   • Doc

    Învață să scrii dacă vrei să comentezi habotnicule ,se pare că asta nu te-au învățat popii cărora le pupi mâinile.Apropo ,pupatul icoanelor și a ciolanelor face rău sănătății mintale.

    Reply
    • Razasu

     Din păcate nici dumneavoastră nu prea știți a vă redacta prea corect invectivele. Iar într-o altă mână a denigra felul de-a fi a altcuiva nu denotă prea multă cultură sau o educație prea aleasă

     Reply
    • Qwerty

     Da, din pacate, oamenii vad ce vor sa vada sau mai bine zis, vad ce mai pot vedea prin ochelarii pusi de mass-media. Si mai ales, daca cutia cerebrala este slab sau deloc nu este inzestrata cu umplutura cu capacitate de analiza si sinteza, atunci, cu regret, este grav.
     Cu ce v-a suparat ortodoxia, dle Doc si multi altii cu viziuni similare, inclusiv si distinsa doamna autor? Se pare ca, ortodoxia e ultima reduta in rezistenta fata de „valorile” contemporane de genul sodomiei si a desfriului in general, a libertatii totale, a lipsei de rusine etc., etc., etc.

     Reply
 4. Articol slabut rau de tot

  Tarile cele mai vaccinate au rate de infectare si hospitalizare pina la cer.

  Vaccinurile au fost un esec, ISRAEL ISRAEL ISRAEL

  Nu toata lumea poate fi manipulata si memoria internetului e loooonga…de la cum au fost prezentate initial vaccinurile pina la ce s-a ajuns 18 luni mai tirziu e clar ca Sint un mare rahat.

  Nimeni in Istorie nu a oprit vreun virus respirator, NIMENI. O mina de dementzi au crezut ca pot impusca doi iepuri dintr-o data..modelarea societatii si infringerea unui virus olecuta mai sever..

  Rezultatele se vad, distrugerea societatii si a lanturilor de aprovizionare, imbogatirea miliardarilor si politicienilor, distrugerea educatziei,
  distrugerea contractului social

  Vrei sa continui, articolul e de toata Jena fiindca concluziile tale se bazeaza pe date false care nu fac diferentza intre cei mortzi DE Covid si cei mortzi CU COVID

  Reply
 5. dan

  Oare Suedia e tara corupta si ortodoxa? Brazilia? USA? Stau destul de sus in topul mortilor pe mia de locuitori pe worldomoeter.. Pe de alta parte, Serbia care e tara ortodoxa, saraca si corupta exporta mult mai putini morti decat Ungaria, tara vaccinata, catolica, ordonata… Articol scris din rautate.

  Reply
  • Charlie

   Nu uita de Peru, o alta tara ORTODOXA. Dar , asa cum Grecia nu se potriveste „modelului” stereotipic discriminatoriu rasist al dnei Pippidi, asa si Peru o sa fie exclusa din „model”.

   Reply
  • sextus pompeius

   Suedezii au abordat gresit problema de la inceput… Brazilia, SUA si Ungaria sunt state populiste, conservatoare, super credincioase (zic ei) si pline cu trumpisti… E normal sa aia multi morti…

   Reply
 6. Robert

  Eu nu marsez pe chestia cu ortodoxia, marea majoritate a „conspiratiilor” vin din SUA, in plus desi maghiarii din Romania voteaza cu Viktor Orban, nici ei nu sunt vaccinati, desi in Ungaria rata de vaccinare este mult mai mare. Tind sa cred ca este lipsa de incredere in institutiile statului roman. Aceiasi neincredere exista si in Rusia. De exemplu in 2021, in Rusia, a fost recensamantul legal, obligatoriu. Doar 30% dintre rusi au raspuns la intrebari, restul fie nu au deschis usa, fie au spus clar ca nu vor sa raspunda. Puteau sa-l completeze si pe internet chiar.

  Reply
 7. Tudor69

  Om fi noi crestini ortodocsi, euroatlantisti si capitalisti de Dambovita, dar tot fatalismul dacilor ne curge prin vine. Mai curand ne ducem la Zalmoxe/Popa Tanda decat la cabinet sa ne vaccinam, in special in mediul rural.
  Incapatanarea irationala si defazarea fata de chinurile zilnice poate ca ne-au asigurat, impreuna cu ortodoxia, supravietuirea ca neam pana acum, dar e mai putin probabil ca obscurantismul si lipsa de de apetenta pentru social sa mai poata fi un atu evolutionist in momentul de fata.

  Reply
 8. Morar P

  Dumbravita din jud. Timis a fost comuna cu cel mai mare procent de vaccinare din tara. Astazi are cel mai mare procent de bolnavi… aici sunt si multi catolici … poate explicatia trebuie gasita in alta parte…!!!

  Reply
  • Rot

   Dacă te așezi la intrare în Timișoara dinspre Dumbrăvița între orele 06.30 și 08.30, înțelegi că viața dinamică și contactele numeroase, implicit, îseamnă și infectări mai multe. Ca-n Occident. Dacă locuiești în Călărași sau Roman sau Dej, unde PIB-ul per capita e de vreo 50 de ori mai mic decât în Dumbrăvița, ieși din casă când vine poștașul cu pensia sau ajutorul de șomaj și ca să recuperezi cățelul care a scăpat la stradă. Iar cățeii nu transmit Covid19 (ceea ce-i ok, fiindcă Fauci & comp. i-ar fi injectat și pe ei, deși ideea eutanasierii cred că-i gâdilă și-n ceea ce ne privește pe noi, terienii umani și umanoizi).
   Cât despre procentul de catolici din Dumbrăvița, cred că e sub 20% (populația maghiară veche + imigranți occidentali catolici).

   Reply
 9. Un camionagiu din Canada

  Atâta timp cât România

  e plină de imbecili coruptzi care consideră ciolanelele de ros de la BIG PHARMA mai importante decât educația și sănătatea e foarte greu să evoluăm. Si a distruge contractul social e pe primul loc si a pupa in cooor tot ce vine din Occident..si de la OMS.

  În 2 de ani am OMORIT peste 20000 de OAMENI și un holocaust doftoricesc monstruos și nici un mare spital.

  Asta cam spune multe de ce fel DE GUVERN AVEM PARTE..

  Reply
 10. Dumitru

  Eu credeam ca „intelectualii liberali” se ocupa mai degraba cu relativizarea problemelor puse de diferentele de civilizatie (e.g. cea musulmana a imigrantilor in masa, care nu se amesteca bine cu cea occidentala) si nu cu punerea lor in evidenta. Parca era „rasist” sa o pui in evidenta. Sau poate ce e interzis cand e vorba de musulmanii afgani e permis cand e vorba de ortodocsii romani? Desi problema e pusa tot in termeni de civilizatie, si nu de culoare a pielii (care intre afgani si capsunari e cam la fel).

  In rest, discursul lui AMP n-are nimic nou. De fapt, nemtii sunt atat de rasisti, ca au reusit sa fie rasisti si intre ei. Kulturkampf e numele intelectual al discriminarii catolicilor de catre protestanti (ultimii simtindu-se mult mai destepti si mai civilizati, cam cum AMP simte acum ca ortodoxia e inferioara). Asta o spun pentru eventualii catolici sau greco de pe forum, care poate se simt superiori. Stati linistiti, nu sunteti, protestantii sunt.

  In Romania, ifose din astea nemtesti au venit mai mult pe filiera ungureasca, de la care s-au contaminat si ardelenii.

  Asta fiind spus, imi permit si o ipoteza: nu cumva oamenii din Romania mor din cauza ca sistemul de sanatate e la pamant si oamenii sunt batrani si bolnavi? Cel putin la mine in familie, asa a fost – au murit doi, amandoi imbolnavindu-se de altceva in prima faza a epidemiei. Au ajuns la spital fara COVID si au murit in cateva zile, fiind declarati „COVID” cu toate ca nici perioada de incubatie nu trecuse… Nici la inmormantare nu s-a putut merge! Ortodocsi, catolici, protestanti sau atei, tot aia li s-ar fi intamplat, dat fiind ca n-aveau milioane ca sa-si cumpere serviciu pe masura.

  Si acum imi vine AMP cu o teorie de un provincialism incredibil. Nu de saracie muriti, fraierilor, ci din cauza ca nu v-ati convertit, cum am facut-o eu. Nu lipsa si incompetenta cadrelor medicale si nici lipsa materialului medical sunt problema. It’s all in the mind!

  A propos de „superioritatea” protestantilor. imi sta pe limba de 2-3 zile un exemplu din energie, nu din sanatate. „Ecologistii” protestanti nemti sunt inteligentii din a caror cauza Germania inca are centrale pe lignit. Si tot din cauza lor Franta (tara mea actuala) o obligata sa intretina niste firme-capusa (cf. https://www.youtube.com/watch?v=ZXHDJkxWrfk). Mama lor de tupeisti infumurati.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Caz de deces…. de Covid?

   Varstnic cca 75 ani. Internat ptr Covid, stare bunicica … Dupa 2 zile se prinde personalual medical ca omu avea niste probllele cardiace si d’aia daduse telefon la Salvare.. SDus in lat salon .. in 24 de ore moare.
   Intrebare – mot de Covid sau de inima ?! A se observa ca ptr3-4 zile omu se baza doar pe punga lui de medicamamente …

   Reply
 11. Bogdan

  I-am inteles pe oamenii din evul mediu. Ei nu aveau acces la educatie. Si de aceea credeau intr-o forta dumnezeiasca. Dar in secolul 21? Sa mai crezi in dumnezeu inseamna ca esti tare retardat. Si nu, nu respect aceasta alege a oamenilor. Pe crediciosi (indiferent de religie) ii desconsider, nu ii respect si ii consider LASI. Credinta asta vine si dintr-o lasitate. Imposibilitatea de a muri demn. Sa iti accepti destinul. Vai, dupa ce mor ajung in rai. Cat de prost poti sa fi sa mai crezi o astfel de tampenie? Culmea, toti acesti credinciosi imbratiseaza progresismul. Nu pot trai fara el. Toti folosesc masini, telefoane, haine moderne, case mobilate modern, doctori, scoli, tv, magazine, internet, banii, pornografia si cate si mai cate. Toate babele se uita la telenovele proaste, sa vada un pic de sex iar duminica merg la pupat pouala popii. Dar o carte nu ar citi. Macar un Balzac, Jules Verne, chiar si un Sadoveanu. Nimic! Mai auzi cate un retardat: vai, m-a salvat dumnezeu atunci cand am fost pe masa de operatie. Rugaciunile mi-au fost ascultate. Nu mai dobitocule, te-a salvat personalul medical, stiinta moderna, medicamentele performante. Progresistii. Da, da, acele lucruri dezvoltate de oamenii adevarului, care au respins credinta asta ridicola. Sa recapitulam un pic aberatiile bisericii de-a lungul timpului? Nu te spala ca ajungi in iad, reguli despre cum sa practici sexul, in timp ce conducatorii bisericii violau copii, trebuie sa devii crestin ca altfel iti omor toata familia, pamantul este plat etc. Si inchei prin a evoca ceva ce mie imi place foarte mult: Galileo Galilei pe patul de moarte a spus: si totusi se invarte. Si cata dreptate a avut. DUMNEZEU NU EXISTA, TREZITI-VA! PS: Ma bucur ca ambii mei copii, ajunsi la adolescenta, resping biserica si credinta. Un inginer din Brasov

  Reply
  • Doc

   Felicitări,o mentalitate de secolul ăsta nu de evul mediu.Și eu mi-am crescut copii fără cretinortodocseală tradițională.

   Reply
  • Petre Marin

   de ce ai tinut sa mentionezi la final ca esti inginer? crezi ca ajuta cu ceva pledoaria deliranta? cumva esti genu ala de inginer care isi scrie pe usa de la casa ‘Fam Ing Popescu’?

   Reply
 12. Munteanu

  Multzi dintre Romani au murit de covid pentru ca erau obezi shi asta le-a agravat boala. Nu stiu cat de benefica va fi renuntzarea la ortodoxie dar sigur renuntzarea la obezitate ar face mult bine poporului Roman. Chiar shi Kim Jong Un a slabit.

  Reply
 13. Robert Dahl in scoala primara

  Calitatea leadershipului politic o explica ceva? Un domn prim-ministru, nu mai zic care, era la 7% nivel de incredere in plin val patru. Nu stiu daca vreun lider politic din UE a fost vreodata la un asemenea nivel de (ne)incredere, chiar si intr-o situatie de criza.

  Sa fie ,,subdezvoltarea politica” din Romania problema de fond? Daca e asa, ortodoxia e mai curand expresia unui proces care are in spate trecutul post-colonial, persistenta statului slab, alegerile elitei, dar si anumiti factori externi contemporani. Tarile subdezvoltate politic au putere behaviorala redusa asupra marii majoritati a populatiei. Asa ca e putin surprinzator ca antreprenorii religiosi prolifereaza in contextele astea. Dincolo de factorii structurali, e mai interesant cine sunt acesti antreprenori religiosi.

  Reply
 14. Calendarian Ortodoxesco

  Tovarasa Pippidi, dar paginile alea cenzurate din contractele Comisiei Europene cu Pfizer cand putem sa le lecturam?
  Intreb ptr un vecin ortodox.

  Reply
 15. pawn

  si candidatul prezidential pe care l-ati sustinut pana la os impotriva lui iliescu ce intrebare a pus in finalul dezbaterii tv? „credeti in dumnezeu, domnule iliescu?”
  efectiv imi intoarce stomacul pe dos neasumarea faptelor, ipocrizia si incercarea de stergere a cel putin 20 de ani de „reparatura” (ca nu pot sa-i zic altfel) a „credintei stramosesti, batjocorita de comunisti”.
  toate ziarele, revistele, cartile, revistele, editurile efectiv vomitau legionarism dupa 1990, dar nicio problema, acum ne uitam trecutul recent. au devenit toti atei, ce sa vezi… la fel ca ticneala cu „restitutio in integrum” (ce au retrocedat maghiarii? polonezii? pana la ce plafon? multumesc), care a dus la absurditati precum retrocedarea intregii strazi serban voda (vreo 50 de case) de catre basescu unora care…(il si stiu pe baiatul ala). si va mirati si injurati cand vedeti pe strada pusti si pustoaice in ferrari, stropindu-i cu noroi pe batranii care stau la coada la moastele lui partenie proca (sau cum dracu ii zice)?
  sa nu va mai mirati. culegeti fructele a 30 de ani de propaganda de dreapta.

  Reply
 16. Catalin

  O abordare foarte originala si provocatoare :). Eu as fi inclinat sa introduc in ecuatie cheltuielile cu sanatatea/cap de locuitor sau gradul de perturbare al accesibilitatii serviciilor medicale. In lipsa de altceva sau cand te plictisesti se poate baga si ortodoxia, se pot face comparatii intre ortodocsi, catolici si penticostali, se pot folosi si procentul de trotinete pe cap de locuitor sau numarul de zile libere. E ca la masina de parizer: bagi tot felul de resturi, usturoi, oleaca de AI, un strop de machine learning si iese un produs delicios, valpurgic de-a dreptul, care poate fi servit cu mustar si paine proaspata pe aripa avionului.

  Lumea ar trebui sa stie totusi ca modelele pandemice au cam fost un esec, discutia e lunga dar cine e curios poate cauta informatii despre modelul domnului Ferguson.

  Nu stiu de ce sa baga economist in ciorba asta dar e destul de clar ca cioclii incearca acum sa impuna in narativ un numar suplimentar de morti, abordarea fiind originala: nu avem doar modelare pre-pandemie, acum exista si modelarea post-pandemie ceea ce e cool fiindca, desigur, trebuie sa validam predictiile catastrofale de la inceput astfel incat ca sa fie acoperite fundurile celor care au dat cu oistea in gard, printre care si marele drosten din alemania. Merge si chestia asta, are logica, e lucrata inteligent, pot accepta. Mie mi-e teama doar sa nu se apuce astia sa-l cloneze pe fauci, ca ne-a luat mama dracului…

  Reply
 17. Andrei

  Am impresia ca tarile ortodoxe mai putin grecia( care oricum nu se aliniaza) pot fi interpretate ca fostele tari comuniste

  Reply
 18. Sibiu

  Tipic AMP, Doamne, Dumnezeule! Moartea unui om INSEAMNA CA ATAT A FOST CONTRACTUL LUI DE SUFLET IN ACEL CORP DE CARNE PE ACEASTA PLANETA. Nu ai pic de respect fata de credinta! Avand in vedere ca Dumnezeu e in fiecare dintre noi, iar nu in cladiri si tablouri…

  Reply
  • Dorin Popa

   Si atunci de ce exista porunca: sa nu ucizi?
   Onorată instanţă, clientul meu doar a băgat cuţitul în inima victimei. Dacă a murit, nu e din cauza clientului meu, ci INSEAMNA CA ATAT A FOST CONTRACTUL LUI DE SUFLET IN ACEL CORP DE CARNE PE ACEASTA PLANETA.

   Reply
 19. Ghita Bizonu'

  Daca este adevarat (si este!) ca „mentalitatea nu a progresat în ultimii treizeci de ani de libertate, ci a regresat, cultura politică a României e retrogradă și civilizația în minoritate„, atunci un mare merit revine distensi noastre societati civile si distoinsilor intelectuali (destui „transcedentali”!!).

  Si .. si totusi, in 2017-2018 am avut tristul episod al epidemiei de rujeola…. Atunciu prp[aganda antivaccinista nu a avut nimic de a face cu biserica ortodoxa ci cu niste „mediatici” . Atunci a inecput agitatia antivaccinista locala..a acuza fiind ca vaccinul antirujeolic produce autism … A se vedea si https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/draga-mea-antivaccinista

  Azi insa … azi insa aantivaccinismul este perceput ca atitudine politica „prorusa” (Putin si ficele sale s-au vaccinat!!) si este tratat politic.. Icazie si de ceva rafuaiala antiortodixa, uitandu-se ca sunt si ceste neoprotestante celebre ptr poztiile lor antivaccin, antimedicina.. samd .
  Eu persinla nu cred ca popii greci ar fi mai destupati ;la cap decat ai nostri ….. dimpotriva. Cat despre Tomitan se pare ca el mai stie catesceva … ca de exemplu ca argintul este biocid si ca vinul eset dezinfectant …

  Reply
 20. Radu

  Principalul motiv de deces este vârstă, o vârstă reala, cuplata cu comorbiditatile populației. D-ta compari tari musulmane cu 50% populație sub 18 ani cu estul europei!?? Avem rata cea mai mare din Europa la cancer, diabet, boli cardiovasculare, facem cel mai puțin sport din Europa, mâncăm cel mai prost. Oare de ce murim?! Și tot estul Europei e tot pe acolo. Cea mai buna dovada ca bateți câmpii este Ungaria sau și ăștia sunt ortodocși?! Sau Polonia?

  Reply
 21. bozo

  Cu siguranta ca sunt factori ce influenteaza reactia la criza covid insa nu stiu daca religia este explicatia deceselor in exces.
  Cred ca nivelul de educatie este relevant in mod particular, pentru ca asta face oamenii sa creada mai mult in speculatii si teorii conspirative decat in stiinta si medicina.
  Si intr-adevar, gradul de coruptie la nivel politic afecteaza major increderea si respectarea legilor si a deciziilor administratiei.
  Mai este important si nivelul de constiinta sociala, modul in care oamenii sunt dispusi sa actioneze ca un grup, nivelul de respect reciproc.
  Romania si alte tari ortodoxe cu mortalitate excesiva sufera la toate cele trei puncte de mai sus, si de aceea cred ca religia este doar o coincidenta si nu un factor agravant.

  Faptul ca liderii religiosi propaga idei gresite sau anacronice tine tot de factorii de mai sus si nu de religia in sine. Liderii slab educati, vanitosi, materialisti si cu o intelegere gresita a religiei pe care o servesc pun enoriasii pe cai gresite. Si asta se intampla in orice religie, vedeti si islamismul radical sau clamarea religiei de catre extremisti si escroci de orice fel si de aiurea.

  Fiecare popor isi are conducatorii laici si religiosi dupa chipul si asemanarea sa, sau mai precis dupa nivelul cultural, social si educational al majoritatii vizibile, active.

  Problema este ca scara de valori s-a pulverizat si ca pleava societatii ajunge lider politic, religios si de opinie.
  Nu au nicio vina institutiile ocupate nemeritat si, sper, efemer de catre neaveniti.

  Reply
 22. AlinaMP

  @ Andrei. Se poate pune un control pentru postcomunism, dar vezi si fara el ca e variatie mare, Vietnamul de exemplu a performat foarte bine, la fel Balticele, numai tarile ortodoxe dintre cele foste comuniste stau asa de prost. @ Catalin si restul, am pus cheltuielile pe sanatate, sunt acolo, si conteaza, deci ecuatia multivarata se citeste asa: La cheltuiala egala cu sanatatea si la acelasi nivel de vaccinare, educatie si coruptie tarile ortodoxe au mult mai multi morti in exces. Mai gasesc niste religii prin Asia care stau prost, din Africa nu am decat 4 tari ca nu poti avea incredere in statisticile lor. O avea ceva de a face cu folosirea aceleiasi lingurite, pupatul banilor primiti la nunta (citi cintareti la nunti au murit? incredibil de multi, din cei celebri, nu poate fi intamplare) spalatul ritual in acelasi rau in care arunci mortii in India, etc. Nu doctrina, ci practicile ne omoara.
  Pentru cine se intreaba de unde vin datele la care nu am precizat, coruptia e de la Banca Mondiala, Control of Corruption, o gasiti cu un click pe web si toate datele le gasiti si voi in baza de date publica d ela Quality of Government Institute din Gothenburg. Si evident ca merita un studiu mult ai serios si aprofundat si nu doar statistic, dar ca sa explicam mai bine, nu ca sa contestam faptul esential, care e dovedit. Ne trebuie un Petru cel Mare care sa mai interzica din practicile primitive de pe la noi (desi succesul lui nu a fost sustenabil), sau o majoritate parlamentara luminata.

  Asa, pe final, rusine aluia care zice ca indemn pe careva la vreo convertire cum am facut eu. Nu m-am convertit la nimic, dar nu sunt solidara cu prostia si primitivismul, si cred ca o religie se poate desparti de ele, poate evolua. Evident, prin lupta cu reactionarii, altfel nu.

  Reply
 23. Mihai Voinea

  … în rândul neoprotestantilor din Romania procentul nevaccinați lor este mult mai ridicat decât la ortodocși ! Cât privește numărul de cruci de lemn , nu înseamnă că au murit de covid , ci de alte boli cauzate de corupție susținută de la Bruxelles ! Comunitatea LGBT , pe care o divinizați, prin usr a fost la guvernare , ce a făcut ? V-ați obișnuit în a ataca pt orice BOR , fara a face o minimă analiza înainte de a scrie aceste prostii ! Nu v am mai citit de mult articolele jenante , dar îmi dau seama că bine am făcut și nici nu voi mai citi ! Nu am auzit nicio propunere concretă din partea dumneavoastră , doar o critica la adresa Bisericii ! Nimic despre corupția din spitale , de cum sunt lăsați oamenii să moară ! Nimic despre efectele secundare ale vaccinului anticovid care se fac simțite acum ! Sunt mulți morți de cocos care au fost vaccinați , multi vaccinați care au murit apoi de infarct ! …

  Reply
 24. ERT

  O matrice statisitcă care este criticabilă din multe puncte de vedere, cum ar fi:
  – ortodoxia nu este un factor, ci un complex de factori,
  – factorii (presupunând ortodoxia factor elementar) nu sunt independenți,
  – populația statistică este mică (dacă ați fi luat regiunile, nu țările, ați fi ajuns la rezultate mai robuste),
  – presupuneți că virusul găsește condiții egale de răspândire peste tot, ceea ce este discutabilă.

  Pe de altă parte, astfel de studii sunt mai periculoase decât suntem tentați să credem pentru că oferă o bază științifică (dar nu e) pentru categorisiri culturale, unele devalorizante. Ce-ar fi dacă un astfel de studiu ar demonstra că oamenii de rasă albă sunt mai predispuși la infectare și moarte? Oricum, ortodoxia este ceva mai mult decât incultură care predispune indirect la infectare cu SarsCov2. Ortodoxie înseamnă și societate tradițională, care este firesc să se opună noului și necunoscutului (mai ales dacă factorii de influență din acea societate nu sunt vacciniști convinși).
  Vorba unui filosof francez (Andre Compte-Sponville), unii consideră capitalismul imoral, însă capitalismul este un concept care există prin oameni, care, ei, sunt morali sau imorali (amorali, mai greu). Așa și cu ortodoxia: chiar dacă e găsită vinovată, nu poate fi încătușată (la limită, ar putea da și ea vina pe dominația otomană – un alt factor comun majorității țărilor ortodoxe). Cu oamenii, în schimb, este altceva, dar și acolo încap discuții. Spre exemplu dstră mi l-ați prezenta pe Teodosie Tomitanul ca ortodox, iar eu aș zice că este un intolerant, neînțelept și de facto anti-ortodox.

  Reply
  • Andersen

   Inca asteptam cu atentie si ingrijorare publicarea studiului. Asa, pentru chestia aia, peer review parca îi zicea. 1 bucata poza cu corelatii nu se califica drept ‘science’ decat pentru saracii jurnalisti. Daca Elsevier e prea scump, merge Researchers One, e doar 10$ taxa de publicare.

   Iar 51% corelatie (fie ea si multivariata) e la fel de robusta precum corelatia aia dintre mortile prin înec si filmele lui Nicholas Cage. In orice caz NU justifica exprimari de genul ‘ortodoxia explica’ decat daca ne ocupam de advertising, nu de stiinta. Daca facea asta o firma de pasta de dinti o reclamam la CNA pt dezinformare. Din aceeasi categorie, exprimari de tipul ‘daca o tara e ortodoxa si corupta atunci ajunge in topul mortalitatii in exces’ facute EX POST (dar Grecia e outlier hahaha ) sunt orice, numai riguroase stiintific nu.

   Poate e jurnalism, pamflet, dar hai sa nu bagam stiinta in sosul asta. Daca articolul asta aparea in US si in loc de ortodoxie era islamul ( ‘asa cum e practicat’ hehehe dragut disclaimer) ar fi fost in top pe Fox News si la Hannity. In Franta intra direct in programul lui Zemmour. La noi s-a calificat pe prima pagina la Libertatea, e bine. In Germania nu stiu, dar poate se apuca vreunul sa calculeze corelatia care ‘explica’ legatura dintre aerul berlinez si folosirea (pseudo)stiintei in scopuri rasiste, aud ca pe acolo ar fi ceva istoric in sensul asta. Posibil sa iasa peste 0.51 .

   Daca va intrebati de ce creste AUR uite aici 1 bucata motiv. Asa minge ridicata la fileu, mai rar. Poate mai nou Romania Curata vrea sa ii faca promovare lui George Simion. Oh wait…

   Reply
 25. Cititor

  Textul doamnei Mungiu-Pippidi, în care religia ortodoxă este făcută răspunzătoare pentru morţii din actuala pandemie, nu este o surpriză: ne amintim de piesa „Evangheliştii” . Dar dureros este sentimentul de adevărată ură la adresa românilor … Nu, doamnă, nu toţi ascultăm manele, nu toţi facem nuntă cu dar! Şi nu toţi credincioşii sunt babe analfabete. Permiteţi-mi să vă prezint unele fapte din societatea britanică – foarte civilizată, nu-i aşa? Sunt fapte care descriu o societate mai mult decât jalnică, încât preferi România, cu toate păcatele ei. Aşadar (extrase din Daily Mail):
  – Beloved plant is dubbed a symbol of oppression https://mol.im/a/10063269
  – Scotland is to let pupils aged FOUR change gender https://mol.im/a/9888899
  – Fee-paying boarding school reports its chaplain to anti-terror unit for telling pupils in a sermon that they’re allowed to disagree with LGBT teaching https://mol.im/a/9557845
  – Academics at Birmingham City University have proposed that Mozart be eliminated from music teaching and replaced by the rapper Stormzy. https://www.dailymail.co.uk/debate/article-8537583
  – ‘Goth’ professor says ONLY way to save planet is to stop reproducing https://mol.im/a/8009861
  – Anyone should be allowed to ‘identify’ as black, say union leaders https://mol.im/a/7693927
  – Killers ‘to have criminal records wiped to help them find jobs’ https://mol.im/a/7242919
  – The word ‘mother’ is no longer a gender-specific term, Government lawyers told the High Court yesterday. https://mol.im/a/6707155
  – Collapse of the nuclear family should be applauded, says top judge https://dailym.ai/2LS8giM
  – Church of England ceremony can be adapted to mark changes of gender http://dailym.ai/2G80oXI
  – Pray Prince George is gay, says leading clergyman http://dailym.ai/2BAifnK
  – Women choosing to be prostitutes no worse than men opting to be boxers http://dailym.ai/2oihegT
  – A zombie outbreak would exterminate humanity in 6 MONTHS, experts warn http://dailym.ai/2iHdz6m
  – Nurse sacked for offering to pray with her patients http://dailym.ai/2hyyPtg
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2760048/I-question-God-exists-Archbishop-Canterbury-admits-moments-doubt.html
  – and so on and so forth …
  Happy, Ms. Mungiu-Pippidi ?


  Reply
  • Codruta

   „nu toti” – dar cea mai mare parte (si, din pacate, cam reprezentativi”).
   Oricum: cam o treime din chestiile pe care le-ai dat ca exemplu par destul de ok ;)

   Reply
 26. Sorin

  „Grecii sunt singurii care o duc mai rezonabil, deci o excepție. […]
  Că nu trebuie să fe așa, că nu e ceva intrinsec religiei, ci o atitudine politică a unor lideri religioși vedem din comparația cu papa Francisc. Chiar dacă la noi patriarhul și conducerea oficială s-au mai aliniat cu autoritățile mai tîrziu după debutiul pandemiei tot a fost prea tîrziu.”

  Aici as aduce o completare – ortodoxia isi are rolul ei, dar, mai ales, cei ce o reprezinta, la nivel inalt, dar si la „firul ierbii”. Arhiepiscopul Hieronim al Greciei a sustinut clar si fara echivoc masurile anti-covid si vaccinarea (mai ales ca s-a imbolnavit si el si stia cu ce se mananca) si recent a dispus suspendarea preotilor care nu s-au vaccinat, amenintand cu caterisirea lor daca refuza in continuare si continua sa isi indemne enoriasii sa nu se vaccineze. Biserica greaca a sprijinit masurile sanitare, iar rezultatele au fost mult mai bune decat in restul tarilor, unde bisericile nationale s-au pozitionat predominant impotriva vaccinarii si masurilor sanitare de protectie, ba chiar au fost uneori foarte vocale in acest sens. La noi, patriarhia a fost initial mai mult contra, ulterior a mai schimbat directia, dar nu suficient cat sa inchida gurile unora foarte agresivi si sa compenseze pentru consecintele dezastruoase ale atitudinii anterioare. Cinismul bisericilor ortodoxe e strigator la cer, pentru ca ele ies in castig indiferent de situatie, iar numarul crescut al mortilor nu-i ingrijoreaza, ca din inmormantari si parastase se castiga foarte bine.

  Reply
  • Victor Dumitru

   Preotii nu castiga mare lucru din inmormantari si parastase. Cu banii luati ei merg acasa, in camera aia buna si arunca banii in sus. Dumnezeu ia cat doreste iar doar ce cade pe jos ramane ai lui.

   Reply
 27. Realist

  Din experiența mea acum 25 de ani si a copilului meu de astăzi, profesorii de istorie, geografie și biologie își prezintă lecțiile despre apariția universului și a vieții și despre evoluția omului precizând răspicat în fața clasei că ei personal sunt credincioși și nu cred în ceea ce urmează să predea…

  Reply
 28. Nila

  Probabil ati citit comentariile negative impotriva bisericii ortodoxe la celelalte articole, si v-ati gandit sa exploatati subiectul punand pe tava un vinovat la indemana pentru situatia actuala. Sunteti la fel cu cei ce urla prin studiouri cu ochii bulbucati ca nu pot guverna cu actuala coalitie si nici nu pot da legi drepte pentru popor, din cauza USR si a neomarxistilor. Nici macar acum, cand Biserica nu se mai implica in politica si nu raspunde la provocarile celor ca dvs, nu aveti decenta de a-i lasa in pace. Cei ca Teodosie nu reprezinta biserica ortodoxa iar acest lucru a fost subliniat in nenumarate randuri de Patriarhia Romana care s-a delimitat de fiecare data de comportamentele deviante ale acestuia, atunci cand a fost cazul. Tot Patriarhia prin reprezentantii ei a indemnat cu moderatie populatia sa se vacineze, chiar daca eficienta acestei masuri e mai mult decat discutabila, iar efectele adverse sunt dovedite. Ca sa nu para ca Biserica Ortodoxa in opinia dvs e singura responsabila de mortii de Covid, ati adaugat lipsa vacinarii si coruptia. Va pretindeti cunoscatoare a fenomenului medical, dar ori habar nu aveti de dramele petrecute in spitale, ori treceti sub tacere urmarindu-va scopul la fel ca medicii, infectiile nozocomiale din acele stabilimente, care omoara mai multi pacienti decat Covid si care au facut ca oamenii sa le ocoleasca voit si sa prefere tratamentele acasa. Nu pot intelege de ce pentru dvs, LGBT ca mod de viata poate fi o alegere pe care trebuie sa o respectam, ba sa o mai si promovam, in timp ce alegerea facuta de un credincios ortodox e blamata in asa hal, mai ales ca nu revendicam nimic in numele credintei noastre si nici nu incercam sa va judecam. De fapt explicatia ar fi in invataturile lui Christos, iar vorbele lui din “Fericiri” traduce reactia credinciosilor crestini de pe forum la adresa dvs, care este de ingaduinta, compasiune si iertare, deoarece aveti nevoie de iertarea Divina pentru ca intradevar nu stiti ce faceti. Faceti statistici pe baza unor date partial adevarate adunate din tot felul de surse, si paralele cu tari ce au sisteme de sanatate superioare Romaniei, trageti concluzii hazardate de la aceste paralele fara sa luati in calcul alti factori esentiali. E adevarat ca mentalitatea nu a progresat în ultimii treizeci de ani de libertate, ci a regresat, civilizația este în minoritate peste tot nu doar la noi, dar invataturile lui Christos sunt vesnice, iar pildele lui aduc lumina, si calauzesc viata celor ce au ales sa urmeze aceasta cale. Sfintii Bisericii au prevazut aceste vremuri iar Arsenie Boca le zugravea perfect cand spunea: „Imi pare rau de voi ca sunteti slabiti in credinta. Veti cadea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu va fie frica pentru a va salva sufletele. Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt ingaduite de Dumnezeu, Care este tovarasul de drum al fiecaruia, de la nastere pana la moarte. Vor cadea si cei alesi. Imi pare rau ca sunteti cei de pe urma. Va vor cerne. Vor pune impozite, taxe si alte ingradiri. Vor lua totul!”
  Iar odata adresandu-se unei femei care se plangea de cei ca dvs, spunea “Sunt ingaduiti de Dumnezeu si le ingaduie sa puna stapanire pe intregul glob pamantesc, dar tu Nu te pune cu ei rau, ci sa fii credincioasa, ca Dumnezeu este in orice loc, si la Ierusalim, ca si la noi. Caci biserica din ini¬ma noastra nimeni nu o poate darama“.
  Asa ca tanti, te ostenesti degeaba!

  Reply
 29. Vlad

  Multumim pentru analiza! De curiozitate, ati publicat analiza aceasta undeva? M-ar interesa sa trimit link-ul catre publicatie catorva persoane care, vazand datele publicate, s-ar putea sa le acorde o atentie mai mare. Va multumesc!

  Reply
 30. Munteanu

  Excesul de decese se datoreaza obezitatzii nu religiei. Cei obezi fac forme mai grave de covid shi decedeaza.

  Reply
 31. ??????

  & Național
  ,,Decizie drastică în Biserica Ortodoxă: preoţii nevaccinaţi riscă acum caterisirea!”
  Se pare că liderii ortodocși ciprioții au răspuns solicitării doamnei Alina Pippidi de a se vaccina, ?

  Reply
 32. Sf. SAVA

  Doamne Miluieste
  Doamne Miluieste
  Doamne Miluieste
  Popa prinde Peste…

  NU cred ca ortodoxia are ceva in comun cu comunismul, dupa cum nici crestinismul cu nazismul.
  Ca statul se foloseste de aiurea de ortodoxia prost inteleasa de marea majoritate dintre ortodocsi, ca ortodoxia speculeaza anumite aspecte si porniri specifice fiintei umane in decursul vietii sale in folosul CLERULUI imbogatindu-l imoral… Toate astea pornesc din faptul ca STATUL va vrea prosti, nu emancipati si liberi stand pe propriile picioare si gandind cu propriul vostru creier!
  Deci, vina e a statului, NU a ORTODOXIEI – exact la fel cum a fost in Imperiul Roman de Rasarit, devenit cu timpul Bizantin, pana la caderea pe veci a Constantinopolului care nu mai inceteaza sa tot cada de atunci in cazul fiecarei natii ortofoxe – a vulturului BICEFAL, desigur.
  (vezi Imperiul Tzarist, URSS – practic, nici azi nu exista vreo natie ortodoxa pe Terra care sa se afle in plin avant din toate pc de vedere = demografic, cultural-stiintific, teritorial cucerind si spatiul cosmic, nu ca ar fi existat vreodata!
  Deoarece Imparatia NU e pe aceasta Lume care va fi cu siguranta JUDECATA si complet DISTRUSA.

  Reply
 33. Vigilentu

  M-as oferi sa-i sugerez doamnei sa priveasca la Israel. Sunt multicei la critici ( desi s-au tot infectat si ar trebui sa fie protejati aca nu i-ar fi incurcat CEVA ), multicei la nr infectari si decese. Si deloc ortodoxi ( e drept,multi ultra -poate pe-aici si ceva in comun ).
  Mai e de discutat si despre ce facem noi ca trat -fara evaluare precoce si antivitrale/ anticoag la timp.
  Dar doamna stie tot si in mod sigur stie cand vine valul 6, 7 -fiecare in legatura tot cu crestinii- si variola . Si o rog sa-mi sugereze un motiv pentru care se inregistreaza in 2018 si iunie 2021 mesicamente potential active pwntru variola.

  Reply
 34. Liviu Moraru

  Un perfect articol fake news. Prezentati baza matematica a concluziilor dumneavoastra ! Ati trecut brusc de la datele din Nature ( si acolo, daca se citeste articolul, autorii specifica cu onestitate ca rezultatele nu sunt deocamdata, pana la acumularea de noi date, foarte precise: “The only fair thing to present at this point is a very wide range,”j, asadar treceti de la aceste rezultate inca vagi la un model pe care l-ati facut ( mister ! ) si de aici la diverse corelatii statistice, de exemplu cu religia majoritara a populatiei. Foarte stiintific !

  Reply
 35. Razasu

  Din păcate nici dumneavoastră nu prea știți a vă redacta prea corect invectivele. Iar într-o altă mână a denigra felul de-a fi a altcuiva nu denotă prea multă cultură sau o educație prea aleasă

  Reply
 36. Cinicul

  Dezamăgit. In general apreciez articolele doamnei AMP, cel de fata se pretinde științific dar nu este. Ortodoxia este un proxy soft pentru alți factori mai solid cuantificabili. De exemplu GDP/capita. Dacă s-ar fi foosit acest factor in model excepția numită Grecia n-ar mai fi o excepție și R2 ar fi mai mare decat cel legat de ortodoxie, care indiscutabil este un determinant important. Oricine are cunostinte de baza de statistică poate demonstra asta. Dar nimic nu ne poate determina sa preferam datele reale in favoarea modelului preferat.

  Reply
 37. Laur22

  Pentru cel care nu are in trusa de scule decât un ciocan toate probleme se prezintă ca niste cuie

  de Laur 22

  Articolul Alinei se poate reduce la două cifre

  Mortalitatea Coviduiui original vesiunea alfa 4-5%
  Mortaliatea Covodului actual (omicron) plus vaccinuri și boostere 1.5%

  Deci nu vaccinul nu a protejat și nu protejează 100%.
  Deci pentru imensa majoritatea a populației (inițial 80% actual 95% ) Covidul vine și trece tușești olecă și îți trece.
  Da pentru noi , pentru o mica minoritate e mortal.

  Deci problema e mai întai morală si abia mai apoi medicală.
  Ce esti DISPUS dar mai ales CAPBIL sa faci pentru cei 1.5 – 4 % care sunt vulnerabili la COVID ?
  Raspunsul României de carciumari ranchiunosi si autisti (adica oameni care pun cretivitvitatea individuală peste capaciatea de a coopera cu alții) este identic cu raspunsul Sosoco – Budencii : NIMIC.

  Este răspunsul celor de la Freedom Alternative ‘te dracu cu al tău moare bunica”.
  Este răspunsul anti-comunistilor de serviciu din Estul Europei ” ‘te dracului si lasă-mă în pace”

  Și de aici diferentza dintre Romania shi Grecia : patosul revoluționar antistatal și credința că salvarea nu poate fi decât individuală . Plus difrența de sistem sanitar .
  Că pe tatăl AMP anul trecut nu l-a ucis COVID-ul ci sistemul sanitar care atâta a putut el.

  Întrebare se reduce la următoarea zicere :
  „câți morți sunt sufiecienți de puțini ca să putem să revenim la hahaha „normalitate” ?”
  De la ce rata a mortalității în jos voi va pute-ți permite să ieșiți în public și sa ziceți :
  „LASĂ-I SĂ MOARĂ” ?
  Așa-i că nu puteți răspunde ?
  Deși trebuie să existe o cifră.
  Culmea este că și noi ne-am prins că voi nu puteți.
  Iar daca la noi de vina pentru acesta „prindere” la noi este hahaha „ortodoxia” shi hahaha „corupția” la voi la salvaționiști cine este de vină ?

  Altminteri pentru o cercetatatoare care întrega sa viață s-a facut celebră în media prin lupta sa cu „ortodoxia” și „corupția” principapla cauză a mortzilor din pandemie sunt în ordinea următoare : ortodoxia și coriupția .
  Măi a dracului coincidența.

  Zice un proverb japonez :
  „pentru cel care nu are in trusa de scule decât un ciocan toate probleme se prezintă ca niste cuie ”
  Măi a dracului coincidență

  Reply
 38. Mihail

  În continuare nostalgica comunista rămâneți. Ce v ar mai plăcea sa băgați ortodoxia la închisoare…mama mama.
  Nu lipsa de încredere în cei care ne conduc și lipsa a orice din spitalele noastre au dus la atâția morti ci ortodoxa…cat de comunista sa fii sa scrii asa ceva…Pai în tarile occidentale fiecare om de la ATI are kinoterapeut personal și medicamente de asta mortalitatea este inversa fata de ATI din est unde o asistenta îngrijește zece și n are ce medicație sa le dea , nu ca suntem ortodocși doamna comunista înrăita.
  Dar v au plăcut, cenzura, botnita, restricțiile comuniste, ura împotriva religiei ortodoxe a comuniștilor și va apuca nostalgia… ce sa zic.

  Reply
 39. Ru traiesc in romania

  Pana una alta in Romania:
  traiesti
  mananci pana te faci ca……
  iti versi aberatiile in limba romana pe internet in Romania
  Daca nu iti place aici mai ai cateva sute do optiuni pe planeta aceasta
  Mars acolo

  Reply
 40. Vlad Slăvoiu

  În anul 2014, într-un interviu dat ziaristei Anca Vancu de la “Weekend Adevărul”, profesoara Mihaela Miroiu își amintește o scenă din perioada liceului, când elevele au un moment de frondă față de diriginta lor, percepută drept o “mică teroristă locală”:

  “E un moment pe care eu nu l-am povestit. Țin minte că, la un moment dat, au venit să ne facă vaccin. Și una dintre colege avea frică de injecții, însă diriginta încerca să o țină cu forța la vaccinul respectiv. Noi am scăpat-o din mâinile ei, dar am profitat de împrejurări ca să o înghesuim [pe dirigintă – n.m.], să-i dăm cât de mulți ghionți am putut!”

  Faptul că profesoara rememorează această faptă de arme nu doar cu simpatie față de adolescentele de odinioară care făceau o prostioară – “prostioară” pentru că, în fond, poate că fetele ar fi trebuit, în ciuda antipatiei pentru dirigintă (antipatie care, de fapt, a fost cauza comportamentului lor), să facă ceea ce ar fi fost și corect, și util, anume să-și ajute colega să-și învingă frica și să-și facă vaccinul -, ci și cu aprobare morală (“Făceam petiții și mergeam la inspectorat, semnalam toate prostiile făcute de profesori. […] Pentru că erau prost-crescuți. Nu ne lăsam călcați în picioare. […] A fi nonconformist era pentru noi o virtute. […] Nu mergea să fii supus tâmp. Cine era așa, era în afara găștii. Eu cred că eram, de fapt, foarte democrați.”) nu o împiedică în schimb să declare, în 2021 la EuropaFM:

  “Mi se pare imoral să nu te vaccinezi.” ,

  așa cum nici pe mine nu mă împiedică să spun că e, poate, mai adevărat ce povestea ea în 2014, când cuvântul “vaccin” nu era încă atât de afectogen, decât versetul pe care-l recită în 2021…

  Sau nu știu, poate că nu e așa.

  Reply
 41. John

  Am citit cu atenție articolul și comentariile. Cred ca în estul Europei și în România în mod special numărul mai mare de morți poate fi pus pe seama sărăciei, a sistemului medical slab și al corupției la care excelam. Celebrul profesor Jordan Peterson într una din cărțile sale a prezentat niște studii din care reiese că în ultimii 2000 ani toate pandemiile și molimile au afectat grav populația săracă .A zis chiar și un mic proverb : Când aristocrația stranuta poporul se îmbolnăvește!

  Reply
 42. AlinaMP

  @cinic

  O sa va dezamagesc si mai tare, am folosit HDI ca si control, care are venitul per capita inclus si tot ortodoxi era cea mai tare. L-am scos ca oricum aveam cheltuiala pe sanatate control si erau partial endogene.
  Ortodoxia inseamna:
  – pupat icoane si in general atingere fizica pe orice, inguritze, mana popii, banii la nunta, racla sf Paraschiva, mireasa, etc
  -respect mai mare la ce zice popa decat la ce zice doctorul, si daca popa nu e cine trebuie…
  – superstitie, nu doctrina cat incape
  – Becali si Dan Puric lideri de opinie

  Coruptia inseamna ca ajung doctori, popi si politicieni nu pe merit, ci pe spaga
  Sa fii rational inseamna sa te feresti sa iei boala, nu sa te concentrezi pe ce faci DUPA ce te imbolnavesti. Inainte ai masca, vaccin, aerisit, etc. Ai optiuni

  Reply
  • Corina

   O posibila explicatie a cea ce inseamna icoana pentru poporul ortodox de-a lungul secolelor de prigoana si chin, o puteti gasi in cuvintele:
   În clipa însă când îi era sufletul mai stors de nădejde, a văzut în peretele odăiţei o icoană cu Isus Hristos răstignit pe cruce. Şi atunci toată întristarea i-a dispărut ca prin farmec. Nu mai era singur. Dumnezeu îi alina inima… (citat celebru din romanul Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu)
   De ce pupat icoane trebuie sa-i intrebati pe cei ce au beneficiat prin gratia divina de ajutor si de vindecari pe care nici doctorii nu le pot explica.
   La fiecare Sfântă Liturghie, se reînnoiește jertfa întru amintirea Domnului, Care mereu se jertfește, ca mereu să ne sfințească și să ne tragă la Sine. Sfânta Împărtășanie seamănă în trupul cel stricăcios sămânța învierii, si chiar daca se face cu aceeasi lingurita, NIMENI, NICIODATA nu s-a inbolnavit.
   Si mai e o invatatura a lui Cristos la care puteti sa reflectati:
   „Daţi-i cezarului ce este al cezarului şi lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu”
   Si traducerea pentru dvs, ca poate timpul nu va permite sa reflectati:
   “Dacă noi știm să-i dăm lui Dumnezeu ceea ce-i a lui Dumnezeu, adică să-L iubim pe Dumnezeu și pe aproapele, atunci cu adevărat îi dăm Cezarului ceea ce-i a lui. Altfel spus, există un stat, un regulament, o ordine în viața civilă, un raport între persoane care într-adevăr ajută omul. În schimb, dacă nu se dă lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu, statul devine Dumnezeu, devine absolutul: în acest caz omul este sacrificat statului, puterii, stăpânirii celui mai tare.
   Dacă noi știm că trebuie să-i dăm lui Dumnezeu ceea ce este a Lui, adică binele comun, iubirea fraților, solidaritatea, atunci se naște un stat care ține cont de cei din urmă, de săraci, de împărțirea frățească, de solidaritate.”

   Reply
   • Codruta

    Pai nu zice nimeni ca iconele n-ar fi importante pentru credinciosi – dar DE C E trebuie musai imbalosate cu „pupaturi”? A cerut vreodata Dumnezeu pupaturi? or uat? Pe mine personal ma oripileaza sa vad tot felul de guri nespalate atingand icoane – si-apoi, zice o vorba: „Dumnezeu iti da – dar nu-ti baga si-n traista”. Iar daca Dumnezeu le-a dat minte oamenilor sa respecte niste reguli de igiena, e „ispitirea lui Dumnezeu” sa NU le respecti si dupa aia sa te toooot rogi ca prostu’ ca Dumnezeu sa te apere / vindece!
    Si de UNDE stii ca ” NIMENI NICIODATA” nu s-a imbolnavit folosind aceeasi lingurita nespalata? Adica NIMENI NICIODATA, dintre toti cei care se impartasesc n-a fost bolnav? Pai numa’ CATI preoti au facut COVID (ba unii au si murit!), de alte boli nici nu mai zic (suntem pe primul loc in UE la hepatita C, boala a lipsei de igiena), nu mai zic de ceilalti, despre care nu mai stie nimeni! Ai facut TU vreo statistica, in care sa apara ca NIMENI NICIODATA nu s-a imbolnavit de la linguritele nespalate? Pe CATE persoane ai facut statistica? si CARE a fost metodologia folosita?
    Tu nu vezi ce PROSTII scrii?? Mai las-o balta – si nu mai sminti oamenii cu aberatiile tale!

    Reply
 43. mecmesin

  Puneti in carca bisericii rezultatele a 30 de ani de hotie prostie, nepasare si jaf, facute de unii pe care si dvs. i-ati sustinut si promovat. Cei care ne-au adus aici n-au nimic de-a face cu biserica, dar scoateti biserica vinovata pentru ca din donatiile credinciosilor au fost construite atatea locasuri de cult si nici un spital, uitand ca bugetul tarii nu e gestionat de biserica si marea majoritate a cetatenilor contribuie fortat la acest buget cu ½ din munca lor. Daca oamenii trebuie sa ceara socoteala cuiva, pot cere la cei ce i-au guvernat si care au furat si cheltuit cu rea credinta banii lor. Si da, noi toti, stat sau cetateni, putem lua exemplul bisericii in cheltuirea cu folos a banilor. Dar cred ca cea mai mare durere a dvs este ca biserica nu mai face politica si nici nu afuriseste credinciosii care aleg sa nu se vaccineze. Incercati sa ne faceti sa credem ca pseudo-studiile ce le-ati injghebat sunt elocvente pentru societatea noastra, dar ele seamana la acuratete mai degraba cu sondajele de opinie ale institutiilor romanesti subordinate politic.
  Preamariti politica corecta in privinta alegerilor oamenilor dar cand ajungeti la credinta lor, deveniti intransigenta pana la abuz. Nu Dumnezeu e vinovat pentru golul din viata noastra, ci alegerile pe care le facem si faptul ca ne ingrijim mai degraba de placerile trupului in detrimentul sufletului. Cred ca sufletul dvs. are nevoie disperata de un duhovnic, si daca nu va impacati cu Dumnezeu nu va veti putea afla linistea, bajbaind in continuare cu credinta ca detineti adevarul absolut.

  Reply
  • Codruta

   Foaaaaarte putine biserici ortodoxe s-au facut „din donatiile credinciosilor” – majoritatea (daca nu chiar toate, dupa 1990) s-au facut cu bani „de la stat”!
   Si, la urma-urmelor, daca-i p’asha, sa nu mai dea Statul (si nici Primariile si Consiliile Judetene) NICI UN ban pentru construirea de biserici, sa se faca toate din „donatiile credinciosilor”! Si sa vedem ATUNCI cat de „credinciosi” sunt „credinciosii” si cate biserici or sa se mai faca! :P

   Reply
 44. neutrino

  Imi reamintesc acum de tata Nietzsche, care observa pe buna dreptate (Amurgul idolilor) că avem tendința de a confunda cauza cu efectul, adică de a considera fără prea mare bătaie de cap consecințele drept cauze… Ortodoxia nu e nicidecum o cauză a precarității rațiunii și nici măcar un motiv plauzibil pentru menținerea unui anumit grad de retard social. Religia este doar trena de care se agață spiritele nehrănite de altceva mai bun. Ortodoxismul vine să umple golul lăsat de educație, de familie, de instituțiile statului. Nu e nimic mai mult decât o speranță, o aspirație (legitimă) către o stare mai bună. E discutabil în aceste condiții dacă biserica ortodoxă, ca instituție ar avea măcar puterea de a schimba ceva, dat fiind că îi lipsesc atât dorința cât și mijloacele de a produce o schimbare. E adevărat că, spre deosebire de alte culte, ortodoxia pare mult mai deprinsă cu rolul de parazit al statului de care depinde – ori, poate, e cel mult un simbiont având în vedere și sprijinul tradițional acordat instituțiilor de forță. Însă nici ăsta nu-i un motiv întemeiat pentru a-i acorda virtuți inexistente – cum ar fi controlul social. De altfel, după multele derapaje de imagine din ultima vreme, ortodoxia pare din ce în ce mai mult un fragil castel din carți de joc… ceea ce sincer e păcat, pentru că resursele spiritualității ortodoxe (remarcabile în ultima vreme mai mult prin absență!) ar putea păstra deschisă calea multora spre transcendență…

  Dincolo de eroarea de judecată vizavi de investirea ortodoxiei cu „merite” pe care nu le are, mai grav mi se pare că articolul nu precizează (ba, la drept vorbind, chiar ignoră) semnificația termenului de „excess deaths” (excesul de mortalitate), care este un termen de uz epidemiologic la care până acum nu s-a prea recurs. Decesele „în exces” reprezintă în general diferența dintre numărul de decese observat într-o anumită perioadă de timp și numărul de decese așteptat sau estimat în aceeași perioadă de timp. Motivul pentru care un astfel de parametru devine de interes acum nu e nicidecum faptul că ar avea cineva dubii că pandemia a crescut mortalitatea generală (pentru că decesele atribuite – corect sau nu – „COVID-19” sunt deja numărate și raportate, deci cunoscute) ci, dimpotrivă, paralela cu decesele din alti ani se face tocmai cu scopul de a descoperi dacă nu cumva mortalitatea generală a crescut cu mult mai mult decât creșterea care poate fi pusă, oficial, pe cifre, pe seama COVID-19. Scopul este unul clar: atribuirea excesului de mortalitate unei cauze non-COVID, mai precis tuturor măsurilor anti-COVID (de la efectele lockdown-urilor, scăderii asistenței medicale generale și, paradoxal – terapiilor anti-COVID, evident majoritatea experimentale (inclusiv efectele nebănuite și neraportate ale vaccinării).

  Așadar nu înțeleg extazul în fața creșterii de mortalitate de la noi, care (1) pentru România nu este încă lămurit și (2) poate fi pus pe seama precarității asistenței medicale în general, comparativ cu alte state. Nu înțeleg cum ar putea fi explicat excesul de mortalitate prin lipsa apetitului pentru vaccinare (vaccinarea a început abia în 2021, iar statistica de față este pentru 2020; pentru 2021 datele abia acum se strâng), iar părerea mea e că nici dacă chiar ar fi de vină lipsa vaccinării, diferența dintre noi și alte state nu e chiar uluitoare – la urma urmei, în ceea ce privește vaccinarea suntem mult mai aproape de statele (ceva mai) civilizate decât în multe alte privințe.

  Dar asta e, propaganda se naște din studii făcute pe genunchi.

  Reply
  • pustici schivnici traitori

   NU Ortodoxia…
   poate CLERUL!

   Dar ce parere aveti despre unul ca Dungaciu/ DUGHIN care calareste ambele capete, emitind numai aberatii imediat crezute de toti netotii care-l fac vizibil?

   (cum sa consume – mai nou + produca, ca i s-o fi parut prea gogonata – China mai mult ciment in 2-3 ani, decat AMERICA in TOT secolul 20, cand in orasele ca in Vestul salbatic au aparut zgarie norii?
   TIPU are grave probleme psi, dupa ce a fost parasutat in fruntea unur INSTITUTE de catre serviciile care CTRL avortonul statal, direct din gaura lui din Vagauna si Fundatura Europei, pentru a le canta in struna in folosul RUSIEI de pe urma careia toti acestia se imbogatesc – vezi doar cu ce petrol va miscati prin Pomania, ca sa nu vorbim de srbii drogomani si pretenari cu Marea Neagra si haustrohungarii postmoderni!

   Reply
   • Codruta

    Nu ca m-ar interesa Dungaciu (care habar n-am daca e bun sau slab) – dar China chiar CONSUMA extrem de mult ciment, pt. ca a luat-o razna cu imobiliarele, are inclusiv orase intregi NElocuite, ca n-are cine sau nu vrea nimeni sa locuiasca in ele (ai auzit de dezastrul Evergrande?) sau insule artificiale. Dar naaaa… te pui cu „intrecerea socialista”? ;)

    Reply
    • LAcuMori' si Mos BeriLa

     In ritmul cum demoleaza ce tocmai a construit… China are nevoie de un Razboi distrugator, ca sa-si creasca si productia de Otzel pe cap de loc!
     Doar Europa a cunoscut distrugerile pe care China si le provoaca singura.
     Ca sa repeti la infinit o aberatie/ ceva neverificabil, iti trebuie mai mult decat tupeu cu carul. Sa nu empatizezi absolut deloc cu cei cu care cica ai fi parte dintr-o tzara, un stat, o comunitate, denota probleme psi.
     Cum sa vorbesi despre Ucraina cu care ai cea mai lunga granita dintre toate tarile NATO-UE si din cauza careia ai un sfert din teritoriul national PROPRIU, actual!, transformat in tampon si rep.moldova nerezolvata, ca si cum ai vorbi despre aranjamentele de prin Coreea? Asta-i mai mult decat cinism, deoarece esti platit de statul roman care are o problema de care tie putin iti pasa, nu vrei sa ai habar de ea, insa te consideri un bun romani/ romanca!?

     Reply
 45. Victor Dumitru

  Stefan cel Mare a construit 44 de biserici dar nu a construit nicio scoala. Rezultatul se vede si acum.
  Cred ca lumea ar trebui sa reciteasca ” Descriptio Moldavie” ca sa vada conceptia oamenilor despre scoala la vremea lui Cantemir. Nu intamplator Mavrocordat i-a obligat pe preoti sa invete sa scrie si sa citeasca sub sanctiunea trecerii lor la taxe si impozite.

  Reply
 46. Dinu

  Face parte din ciclul atacurilor globalistilor „progresisti” impotriva a tot ce avem noi mai sfant: Familie, Neam, Credinta.
  Stam tari, cu Dumnezeu inainte!

  Reply
 47. AlinaMP

  Ultima noutate, aproape ca s-a dublat mortalitatea maternala. Astea sunt mortile in exces, sistemul e dat peste cap si moare lumea pentru ca nu mai facem fata la ceea ce de obicei reuseam cat de cat anul trecut. Cine e de vina? Nu, nu doar presedintii (vorba aceea, in afar de Emil C, am fost in opozitie la toti cand toti anonimii de pe aici taceau malc), nu doar PM, cu toate ale lor, ci toti cei care se imbolnavesc de COVID si imbolnavesc si pe altii de COVID, ca nu pun masca cind trebuie si cum trebuie atunci cind au de a face cu alti oameni, ca nu aerisesc, ca nu se vaccineaza, ca pupa icoanele si dupa aceea pe tusa Marioara, etc. Nu, nu e vina tuturor ca iau boala, parintii care trimit copiii la scoala nu au de ales, personalul superexpus si vaccinat de la UPU are risc mare….dar e vina multora care intai merg la nunti fara masca, pe urma merg la UPU cind e tarziu si pe urma blocheaza terapia intensiva si spitalul. Si numarul acestor cetateni e disproportionat si semnificativ mai mare in fostele tari postcomuniste europene ORTODOXE. In Vietnam, si el fost comunist, sau in Estonia, protestanta, sunt semnificativ mai putini. Deci nu am zis ca e de vina bsierica, sau toata biserica, ci felul in care se poarta ortodocsii. Si niste populatii asiatice, ca nu v-am mai plictisit cu ei, dintre crestini stam cel mai prost noi, mai prost ca Islamul, dar pe la hindusi-budisti sunt morti in exces multe, ca si acolo e plin de practici neigienice si analfabetism sanitar.

  Reply
  • Dumitru

   Fact check elementar, pe 3 feb. 2022:
   Comparatie intre Romania si republica Ceha.
   * Romania – ortodoxa, ex-comunista, subdezvoltata, stat falimentar
   * population: 19.2M (Google)
   * 7-day avg COVID-attributed deaths: 79 (4,11 per million)
   * all-time COVID-attributed deaths: 60,353 (3,14 per 100k)
   * Republica Ceha – cea mai atee tara din Europa, ex-comunista, cea mai dezvoltata dintre tarile ex-comuniste
   * population: 10M (Google)
   * 7-day avg COVID-attributed deaths: 30 (3 per million)
   * all-time COVID-attributed deaths: 37,325 (3,73 per 100k)

   Concluzie – diferenta nu e flagranta deloc, mai ales date fiind diferentele economice si politice. Articolul pare mai mult o criza de isterie decat un argumentar serios. Si problema nu este atat ca AMP a scris un articol „emotional”, ci faptul ca majoritatea „comunitatii stiintifice” se comporta in continuare isteric. Desi „dissenting voices” incep sa apara, ceea ce nu era cazul acum un an, cand era ca pe vremea lui Nea Nicu in termeni de pluralism mediatic.

   Reply
  • Bandolino

   D-na Pippidi, vă răciţi gura de pomană.
   Mulţi din cei care comentează aici nici măcar nu au înţeles ce înseamnă mortalitatea ÎN EXCES Exces faţă de CE anume? Nimeni nu şi-a pus această întrebare.
   Drept dovadă, mulţi au comentat că mortalitatea mare din România s-ar datora sistemului sanitar prost dotat, corupt de şpăgi, etc.
   Aceşti comentatori nu înţeleg ce este mortalitatea în exces, care reprezintă DEPĂŞIREA mortalităţii medii multi-anuale de către mortalitatea din anii pandemiei.
   Mᴇ = Mᴘ – Mᴍ
   Mᴇ este mortalitatea în exces
   Mᴘ este mortalitatea pandemică (din anii pandemiei)
   Mᴍ este mortalitatea medie multi-anuală (din anii ANTERIORI pandemiei)

   Această operaţie aritmetică de scădere elimină astfel contribuţia la mortalitatea în exces a deficienţelor sistemului sanitar, fiindcă aceste deficienţe sunt incluse în mortalitatea medie multi-anuală din anii anteriori pandemiei.

   Reply
 48. Gabriel Rădeanu

  Până la urmă ați căzut și dumneavoastră în capcana cifrelor…a căror dictatură a fost instaurată „universal”de către conceptul nedemonstrat niciodată științific ( și din acest motiv la fel de ezoteric ca și credința)…”aplatizarea curbei pandemice”!
  Prin generalizare statistica devine arbitrul general… înlocuind astfel „morala” aplicată sau cea potențial aplicabilă cu… interpretarea cifrelor statistice …o știință care are limitele ei…
  Greșeala fundamentală a raționamentului dumneavoastră este că evaluați situația din perspectiva normalității.
  Eu cred că mai potrivită ar fi experiența statistică pe care o are umanitatea privind „starea de război” situații extraordinare unde avem înregistrate date oficiale istorice…care”sună cam așa”:…în primele zile ale luptelor „cad la datorie” , răniți sau decedați,o treime din efectivele angajate în conflict, după valul acesta urmează o stare liniară de platou cu victime eșalonate… până la reluarea ciclului sub aceeași formă la următorul val ofensiv, adică statistica războiului se suprapune binișor peste vălurirea pandemică.
  Diferențele de la finalul războaielor sunt date de nivelul de angajare globala, adică numărul de combatanți,calitatea armamentului,nivelul de disciplină și pregătire militară și de eficacitatea conducerii acțiunilor de luptă… adică respectând aceeași ordine prin extrapolare …numărul de infectați,calitatea sistemului medical,nivelul de educație general și abordarea pro-eficienta a autorităților…
  Dumneavoastră introduceți în calcule un element care nu poate fi sub nicio formă „clasificat” pozitiv sau negativ , credința care poate fi asimilat folosind aceeași logică transferabilă … cu patriotismul sau defetismul in egală măsură,cu diferențiere ‘evident” individuală…

  Reply
 49. david

  E gradul de religiozitate, nu neaparat ortodoxia. US nu este ortodoxa si are cel mai mare numar de morti.
  De asemenea coruptia din Romamia paleste fata de coruptia legalizata din US. Ca sa ai vreo sansa sa fi ales, esti obligat sa ceri bani de la cei mai bogati oameni si corporatiile lor, pentru care faci legi dupa aia.
  Credeam si eu ca Romania e campiona la tot ce-i rau in lume cand eram acolo, dar nu prea e asa, peste tot e mizerie.

  Reply
 50. John

  Peste un an sau doi, când marea majoritate a experților vor demonstra ca lockdown ul, izolarea, certificatul verde și alte chestii s au dovedit inutile ,cum se zvonește deja, vom mai sta de vorbă!

  Reply
 51. John

  Revin și vreau sa precizez ca nu cred în teoria conspiratiei și cred că toate masurile prostești și inutile s au luat din cauza neputinței medicilor și a indicațiilor asa zisilor experți de la OMS

  Reply
 52. tempor1k

  Vaccinarea este liantul purtarii semnului.
  Al acelui semn prin care nimeni nu va putea vinde sau cumpara, daca nu il detine.
  Este ceva ce nu tine de psihologia actuala!
  Este un Adevar ce a fost dezvaluit cu mult inainte vremuri, a carui consecinte nu sunt primite nici azi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *