Autoritatile vor sa puna sub supraveghere telefoanele si convorbirile pe internet ale romanilor. Justificarea: lupta impotriva terorismului si a criminalitatii in concordanta cu prevederile UE. Ati fi de acord cu acest proiect de lege? Credeti ca trebuie adoptat?
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a lansat in dezbatere pe site-ul sau un proiect de lege, care permite autoritatilor acces la informatii despre convorbirile telefonice si cele de pe internet ale romanilor. Ministerul sustine ca legea nu vizeaza continutul convorbirii sau a mail-ului, ci doar destinatia si durata unei convorbiri telefonice, precum si momentul si locul de unde a fost trimis un e-mail. Toate aceste date vor fi furnizate obligatoriu de operatorii de servicii comunicatie (telefonie si internet), urmand ca informatiile sa fie stocate sase luni, dupa care vor fi distruse. Datele vor putea fi folosite in lupta impotriva criminalitatii si terorismului.
Ministerul declara ca nu este vorba despre date legate de continutul mesajelor. Astfel, conform articolului 1, alineatul 2, legea „se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datelor necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat”, iar alineatul 3 stipuleaza ca legea „nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala si cele din legile speciale in materie”.
Informatiile vor fi stocate timp de 6 luni, dupa care vor fi distruse „prin proceduri automatizate, ireversibil” daca nu sunt solicitate de autoritati, iar cheltuielile legate de crearea si administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal.
Operatorii de internet si telefonie au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unor baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date:
• urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
• identificarea destinatiei unei comunicari;
• data, ora si durata comunicarii;
• tipul de comunicare;
• identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
• identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
Unul din motivele invocate de catre Guvern este ca exista o cerinta din partea Uniunii Europene pentru adoptarea acestei legi.
Astfel, pe 15 martie 2006, a fost adoptata Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Directiva prevede obligatia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii de a asigura crearea unor baze de date in vederea pastrarii, pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 si 24 de luni, sub rezerva conditiilor prevazute de directiva si a avut ca termen limita de transpunere data de 15 septembrie 2007.
Pe 18 noiembrie 2008, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 298 privind retinerea datelor si a modificat Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.
Curtea Constitutionala a Romaniei a abrogat insa pe 8 octombrie 2009 Legea nr. 298 considerand-o neconstitutionala. Proiectul initiat de MCSI pune in aplicare Directiva 2006/24/CE, in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale din 8 octombrie 2009.
Cititi aici textul Proiectului de lege.
Cititi aici Expunerea de motive.
Citeste si despre: supraveghere legala, drepturi si libertati cetatenesti, incalcarea drepturilor, falsa lupta atiterorism, statul spion.
Articole cu aceeasi tema:
Romania, campioana averilor ilicite legale
Plangere penala sau magie neagra? De ce Victor Ponta loveste pe langa tinta, dar CEDO nu
Romania, condamnata la CEDO pentru revolutie
Excelenta idee. Intr-adevar, e bine ca toate convorbirile sa fie inegistrate si stocate intr-o baza de date. Si nu numai convorbirile. Daca nu actionam in sensul acesta, nu ne vom integra intr-o Europa moderna.
In mod evident, o prostie.
Efectul acestei legi nu va fi nicidecum prinderea teroristilor, ci agasarea cetatenilor. Sunt doua ratiuni evidente pentru care teroristii nu pot fi prinsi in acest mod:
1. Teroristii s-au prins de multa vreme ca email-urile pot fi interceptate, drept pentru care nici nu mai trimit asemenea mesaje: este deajuns sa la salveze ca Draft, apoi cel care citeste intra pe acelasi cont. Nici un email trimis, mesajul ajunge la destinatie.
2. Chiar daca ar fi trimise mesaje, exista tehnologie libera pentru criptarea acestora. Fara cheia de decriptare, nici mama lui NASA nu va reusi vreodata sa descifreze mesajele respective…
Asadar, singului efectul (pervers) al acestei legi fiind acela de agasare a cetatenilor (cinstiti), ma declar impotriva.
oricum telefoanele erau ascultate de mult timp, acum doar se oficializeaza asta. Ramane in suspans chestia cu Internetul. Intra aici si retelele de socializare, gen Facebook? nu este clar nici cum vor reusi providerii de internet sa stocheze infotmatiile. In Romania sunt inca multi cablisti de cartier, or sa dea faliment.
Ca sa inteleg si eu – vor sti oricine imi scrie mie. Deci daca eu am surse ca ziarist de investigatie, nu le voi putea proteja pentru ca senderul va fi cunoscut si e destul sri sa puna doi cu doi? pai e sinistru daca e asa. nu pot sa cred ca asa e in UE…
Nu va mai plangeti atat. Pai ce credeati ca vine democratia si faceti ce vreti vo? Foarte bine, sa le urmareasca. Cine este cinstit nu are de ce sa se teama. Daca nu va convine, invatati sa vorbiti codat.
Nichita Danilov ! sa arzi !
Ce vor sa faca e o mare prostie, o intoarcere in timp la securistate si kgb. Cu toate ca in SUA se practica asa ceva, de ce ne luam noi dupa americani? De ce americanii sunt modelul nostru? De ce nu ne uitam si noi la Germania, Suedia, Olanda, etc., tari civilizate si cu nivel ridicat de viata.
Se pare ca Base face astea la sfaturile lui Mark Gitenstein, si ma face sa cred ca americanii sunt din ce in ce mai implicati in situatia economica si politica a Romaniei, ceea ce e foarte grav.
conform proiectului de lege nu vor pastra informatia propriu zisa, adica textul mailului sau continutul convorbirii, ci vor salva numerele de telefon sau adresele de e-mail, cu data si ora
Este, evident, o prostie. Daca sunt atat de buni la supravegheat, de ce naiba nu-s in stare sa inchida site-uri ilegale, de pornografie infantila sau mai stiu eu ce alte atrocitati? Mi se pare jenant. Trist este ca stiintificii astia vor constata ca e o prostie numai dupa ce actiunile lor vor duce la un razboi, eventual mondial. Ca nu poti fi stiintific daca nu faci observatii… Mi-e o scarba infinita…
Dl. Adrian Popescu, apreciind eforturile ARC, din perspectiva personala si rapid, sugerez posibile contra argumente la aceasta initiativa, se pare ca este si la nivelul UE. 1 – tendinta, aproape naturala, a oricarui organizm national/supranational este sa se dezvolte, sa aiba cat mai multa putere. 2 – utilitatea acestei masuri este postfactum (in cel mai bun caz), adica dupa efectuarea operatiei teroriste, se pot stabili conexiuni/complicitati, samd. 3 – o directie eronata, a mai multor servicii secrete/informati, civile/militare, din lume,este accentul, centrul de greutate pe supravegherea intregi populati, in detrimentul munci specifice de prevenire/neutralizare, adica munca de teren, punctuala, infiltrare sub acoperire, retea informativa, etc. Se invoca de catre responsabilii domeniului, costurile mai mari (neadevar), riscurile crescute ptr. lucratori operativi, samd. Adevarul este, asa cred eu, ca actioneaza neprofesionismul chiar diletantismul, si cel mai important este ideia ca poti controla/supraveghea populatia. De altfel va aduc in sprijinul acestui pdv argumente de la wtc pana la irak & afganistan (supraveghere sateliti + drone, etc.) 4 – se evaluiaza ca un numar covarsitor din populatie, nu are nimic de ascuns, si pe cale de consecinta reactia nu va fi negativa. De altfel se poate argumenta convigator si cu alte elemente, multe ce nu pot suscita interesul vizitatorilor, dar va obosesc cu urmatoarea predictie, materializarea tendintelor si din acest domeniu, poate face ca securitatea, dss, sa fi fost ceva acceptabil, vrs. prezentul si viitorul. Eu fiind mai in varsta. am cunoscut cativa zeci de ani omnipotenta/prezenta, organizmului mentionat. Cu consideratie ptr. munca d.-voastra, cornel.
Au uitat de telepatie. Cei evoluati se pot intelege telepatic…asta pana cand nus e pune in functiune si masina de control al mintii.
In mod evident nu sunt de acord. Daca sunt suspiciuni asupra cuiva sa vina cu ordin judecatoresc, ca pana acum. Dreptul la intimitate si discretie este prea important pentru a fi sacrificat fara o argumentie serioasa. Nu e suficient sa motivezi prin genericul „lupta impotriva terorismului”.
Atîta timp cît numai descriptorii (originea, ruta destinaţia, volumul în kilobiţi/durata) au fost stocaţi, totul e OK. E bine că, la o adică, ştiu de unde pot solicita adeverinţa cum că am fost hărţuit/ ameninţat.
Uite o idee! Oficiul cu pricina ar putea furniza la cerere şi probe pentru părţi aflate în litigiu în instanţele civile.
Apropo, şi expediţiile poştale lasă urme în jurnale, opisuri şi registre (azi, la fel de electronice). Cine se opune unei astfel de iniţiative ar trebui ca, pentru coerenţă morală, să militeze în lumea reală şi pentru desfiinţarea recomandatelor poştale şi a corespondenţei jurnalizate (adulmecabile online).
Pt. Cornel. Noi fiind mai la est si avand o societate mult diluata, va fi greu sa controlam anumite derapaje ale autoritatilor. Problema este ca noi, societatea civila sau cetatenii acestei tari, nu avem instrumente de control pe actiunilor factorilor de decizie. Legea aceasta poate fi un instrument de presiune asupra oamenilor obisnuiti. Infractorii stiu de mult ca nu mai trebuie sa vb. la telefon. In plus, cum poti sa justifici o lege prin lupta impotriva terorismului, cand la noi nu prea avem terorism. Evident ca orice stat trebuie sa fie pregatit sa faca fata unor pericole. Dar pentru noi romanii altele sunt pericolele adevarate: coruptia generalizata, risipirea banilor publici, lipsa de transparenta a politicienilor. Din pacate, in 20 de ani, nu le-am gasit antidotul.
Marius, nu stiu daca e Ok. Sa presupunem ca eu ii scriu dnei Mungiu in confidenta o dezvaluire pt ca am incredere in ea ca ma va proteja ca sursa. nu vreau sa dau eu pe fata chestia, i-o dau ei, ca unui ziarist in care am deplina incredere. nu vad cum ma mai poate proteja cu legea asta. sa zicem ca dezvaluirea e despre primarul din slobozia, si in cutia ei de email la care au acces SRI si STS va exista un singur mail din Slobozia, va deveni clar sa sursa sunt eu!
Desigur, sunt de acord. Nu am absolut nimic de care sa ma feresc, sa ma tem. Nu am mai jucat „Omul Negru n-a venit” de cind eram copil! Toate tarile democratice au o astfel de masura. Depinde cum folosesc datele respective.
chiar daca, teoretic, teroristii pot apela la alte mijloace…. tot ar fi bine de ceva restrictii in viata asta destrabalata de pe internet = sunt de acord !
pai deja sunt inregistrate si continuturile.
ele sunt si citite, iar la nevoie sunt si folosite de adversarul, competitorul nostru de stat, de partid, de gasca, etc.
„Da, e normal, trebuie neaparat sa stim ce fac romanii! Daca n-ai nimic de ascuns, de ce ti-e frica?”
Acestea au fost cuvintele unui fost securist, actual pensionar, pe care l-am intrebat daca e corect ca statul sa aiba acces la toate aspectele private ale vietii noastre… Lui i se pare normal, dar mie nu-mi vine sa cred ca ceea ce scria Orwel in cartea „1984” se va putea intampla intr-o tara democratica.
Da sunt de acord atata timp cat doar se stocheaza si nin evenutaliatatea ca se suspecteaza ca am facut o infractiune sa fie verificate convorbiri sau scrisori in acest sens. Infractionalitatea s-a desfasurat rin telefon. De fapt prima treaba care ar trebuii facuta, ca simurile pentru telefon fara abonamente sa fie cumparate doar pe baza de carte de identitate ca acolo se fac multe nereguli si daca are simul cumparat inaintea legii la incarcare sa i-se ceara cartea de identitate si seria telefonului
Nu am facut gesturi sau fapte pentru care sa am motive de ingrijorare daca o autoritate legal constituita imi stocheaza numarul si durata apelantului . In acste zile , in dosarul 618/291/2011 am solicitat instantei – dupa ce am facut dovada ca am cerut si eu operatorului – sa faca demersuri oficiale ca la o anumita ora si de la un anumit numar , am fost apelat la nr. ce-mi apartine de un politist . Politist care nu recunoaste existentei acelei convorbiri ( care a avut consecinte ) iar instanta mi-a refuzat cererea . Acest refuz ma ingrijoreaza , in conditiile in care in instantele judecatoresi inca nu s-a inteles ca NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE . In consecinta : DA legii stocarii informatiilor personale electronice ! Salut intreaga echipa ARC.