Alina Mungiu-Pippidi

Șapte concluzii după codurile penale

Poate chiar merităm dați afară din UE. Corupți au și alții, oportuniști tot așa, dar atîta prostie egoistă ca la noi poate ar merita într-adevăr scoasă în afara granițelor continentului european.

––

Războiul civil între foști aliați politici deopotrivă de corupți – PSD, ALDE, și PNL + PDL, bașca PMP și ex PUNR, amestecați, de la primari la parlamentari de nu mai pot fi demult deosebiți, a reușit să producă un număr de evoluții negative pe care nu știm cine le mai poate întoarce și ale căror consecințe negative venite din exterior vor aduce daune și mai mari, fără a rezolva nimic. Cum confuzia intelectuală nu e cel mai mic din relele pe care le vedem zilele astea, iată lista, poate servește oamenilor de bună credință care vor să mai facă ceva.

Unu. Partea mai oportunistă și relativ mai educată a clasei politice și-a apropriat anticorupția judiciară ca principal instrument de luptă politică, renunțînd la orice altă tentativă serioasă de a propune o alternativă, inclusiv una de politici anticorupție. Nu există trei idei legate și cu sens în opoziție despre cum să reduci totuși practicile corupte, alta decît să bagi pe adversari la pușcărie pentru ceea ce tu faci cu impunitate (Dragnea va merge că acum zece ani își punea oamenii de la presă pe salarii publice, în vreme ce nimeni nu îi va deranja pe cei de la PDL, cu Boc în frunte, că își puneau șoferii, familiile, etc). Restul mai face și lucruri care au potențial anticorupție (creșeterile salariilor, de la primari la medici, sunt pozitive), dar ce face ca să se apere de atacuri judiciare e așa de rău, că nu mai iese nimic din nimic.

Doi. Investitiția enormă în publicitate a ambelor părți și radicalizarea partizană a clientelelor nu are nici o ieșire, ci a ajuns la impasul intelectual total și la o completă denunțare a democrației în chiar numele ei. Tras de mînecă chiar de fani că e cam aberant totuși să spui că Dragnea e răul absolut, dat fiind că trezirea va fi rapidă la eliminarea lui, cînd se va vedea imediat că nu se schimbă nimic, Gabriel Liiceanu a concedat că așa a fost și la Năstase și la Ponta (zic de vreo 18 luni chestia asta) și a găsit soluția în sloganul strigat de două mii de useriști la Parlament săptămîna asta: Afară din țară cu tot PSD și ALDE. Practic, nu?

Trei. Partea cea mai agresivă din PSD-UDMR-ALDE, care era temperată de șefii cu interes să facă figură principală în politica mare a devenit suverană după invalidarea lui Liviu Dragnea, fiind o veche și transpartinică facțiune parlamentară greu de controlat, și a trecut niște coduri care nu sunt variantele moderate preferate de Tudor Toader sau UDMR, ci cele mai extinse aspirații ale sale, acelea de a da imunitate corupției organizate și a-i pedepsi doar pe antreprenorii individuali. În timp ce proștii strigă Dragnea, Dragnea, a cam căzut Dragnea – ca ultim lider cu autoritate destulă care mai putea de a-i modera pe ai lui, cum au căzut înaintea lui și Geoană, și Ponta, și acum personajul colectiv PSD se vede în toată splendoarea lui, asta pentru cine era chior și chiar nu pricepe pe ce criterii se asociază românii în rarele ocazii cînd o fac. Vedeți, e important să te prinzi la vreme că poate nu ăla care vine cu tigrul în lesă e cel care trebuie ucis, că după aceea rămîi cu tigrul.

Patru. Loviturile reciproce adminsitrate de oamenii politici, care nu se luptă doar între partide, ci și în ele, au dus la o renaștere a amestecului serviciilor în politică, care controlează prin oamenii săi favoriți partidele de dreapta, unde îi marginalizează pe liderii cu potențial adevărat, cei care aduc voturi sau reputație, și împing în linia unu a televiziunilor doar pe băieții lor, bușoi, vizitei sau alți asemenea – mă bucur că doar băieți în general (încă un plus politicii feminine, femeile ar trebui să facă un partid al lor). Îi vedeți promovați pe .ziare.com dacă îi vreți undeva grupați, sau în fotografiile cu cămășuțe albe cînd o flancau pe Elena Udrea, care încă nu pierduse paralelul din mînă.

Cinci. Statul paralel, ai cărui propagandiști urlă de te asurzesc că nu există, e mai prosper ca oricînd, cu șefi vechi și noi la servicii jurați să nu se atingă de el, și marile lui afaceri, sutele de milioane ale lui Ghiță sau Condrea încă neinvestigate de nimeni, că de – ar ajunge la cine nu trebuie dacă s-ar pune pe treabă, în vreme ce justiția încă independentă stinge focurile de paie aprinse în dosarele lor de pură diversiune, unul cîte unul. Nu că sunt nevinovați alde Ghiță, dar li s-au făcut dosare aiurea, ca să ne aburească pe noi. Și, sigur, justiția nu e chiar așa independentă încît să hotarască să pună servciiile sub controlul civililor, măcar în forma rudimentară a unui raport al Curții de Conturi asupra achizițiilor SRI et comp la care să aibă acces doar comisia parlamentară. Enorma reușită a statului paralel e că toți proștii, intern și extern, au înghițit gălușca nemestecată că doar partidele sunt un pericol pentru independența justiției, cînd partidele tot ce mai pot face e să legisleze, pe față și cu opoziție, în vreme ce serviciile ascultă pe toți judecătorii cu mandate de siguranță națională și ca urmare nici o curte din România nu mai vrea să judece pe fond procese cu SRI. Fac pe ei de frică mai rău ca acum 10-15 ani. Patriciu de exemplu a cîștigat pe vremuri un proces cu SRI. Reiese acuma că SRI mai făcea și poze la petrecerile sale unde veneau magistrați de vîrf la care nu aveau ce căuta, prin fotograful oficial. Vă dați seama cum stau ăștia pe scaune neștiind dacă nu le apare seara poza pe la vreo televiziune.

Șase. Amestecul profesionist, să admitem, al serviciilor la revoluția anticorupție în direct a dus la o asemenea pierdere a autonomiei societății civile încît nici actele ei de cele mai bună intenție, ca demonstrațiile de stradă, nu mai au nici un potențial și riscă cel mult să ne aducă pierderi (lăsați-l pe Șora în pace, inconștienților!). Demonstrațiile serveau cînd vina era de o singură parte și lucrul de îndreptat era clar. Acuma, s-a ajuns să asediem Guvernul pentru ce face Parlamentul și să cerem să fie lăsate în pace niște legi proaste, care făceau parte din problemă (anticorupția selectivă) de teamă că vor fi înlocuite cu unele și mai proaste (mai puțină anticorupție), ambele, cu zero potențial să reducă vreo corupție serioasă. În schimb, subiectele pe bune unde opinia publică ar putea fi influentă și corupția prevenită (vă tot spun că după ce se petrece nu prea mai contează ce faci) riscă să alunece pe lîngă o opinie publică prostită de partizanat și manipulări ordinare ale serviciilor, la nivel de anii nouăzeci (contra ungurilor, de exemplu). Un exemplu sunt redevențele la gazele din Marea Neagră, unde cu eforturi aproape isterice am reușit (România curată) să trezim lumea în ultima clipă. Pe aceeași linie, PSD merita să piardă guvernarea numai pentru că a retras Roșia Montană de la UNESCO fără nici o consultare (sub pretext că pe durata procesului), dar de ce să demonstrăm (și unde), cînd unicul lucru care ar salva procesul cu Gabriel ar fi de fapt acțiunea pe corupție din dosarele înghețate de DNA pe tema asta (care ar duce la invalidarea cauzei la tribunalul de arbitraj, nu se aplică protecția unui tratat decît dacă investitorul nu e corupt). DNA e însă hotărît să nu facă nimic, și cum DNA și guvernul nu vorbesc decît prin comunicate adverse, riscăm să pierdem și procesul, și Roșia.

Șapte. Reforma indispensabilă a procuratorii, una dintre cele mai puțin transparente și responsabile instituții de la noi, unde nici un cetățean nu știe cînd depune o plîngere ce mai e cu ea nici după ani de zile (dacă nu devine brusc un caz politic, ca Teldrum, atunci sare rîndul cu zece ani), nu mai e pe agenda nimănui. Înadins se amestecă, chiar de către oameni de la care am putea avea pretenții (Mirel Bran de la France 24) toți magistrații și procurorii la un loc (Curtea Supremă are de ani de zile pe site situația proceselor, clară și transparentă, cu date, și motivările sunt publicate). Procurorii au ajuns să folosească propria incompetență ca argument contra schimbării Codului Penal. De exemplu, ce e corupția în rem, și de ce să păstrăm deschise mii de dosare unde cică ar fi corupție, dar după un an de zile nu se știe încă a cui, eu ca editor de presă în 30 de ani nu am publicat nimic despre corupție fără să indicăm cine credem că e corupt, de la Viorel Hrebenciuc în anii nouăzeci, Năstase în anii 2000, Udrea și Cocoș deceniul de după, etc. Ce calitate are o opinie publică care înghite pe nemestecate asemenea lucruri, sau nu pune întrebări elementare, cum ar fi dacă e așa bun codul de procedură de ce naiba la DNA Ploiești nu era respectat și nu se înregistra ce vorbeau cu anchetații (decît de către anchetați)? Cînd apărăm procuratura, de ce să apărăm și dreptul procuraturii de a fi opacă, aribtrară și ineficientă, că nu l-am auzit pe dnul Lazăr să iasă să spună: Popor, mulțumim! Drept mulțumire, pînă la 31 decembrie 2018 fiecare plîngere va avea un număr afișat pe site și decizia va putea fi urmărită, în următoarele termene!

Femeia noastră de serviciu, bătută de un vecin la ea în casă la un loc cu încă o bătrînă, așteaptă de șase luni să îl cheme procuratura pe respectivul, care zilnic le mai dă un picior în ușă. Am sunat poliția judiciară care mi-a spus că ei au terminat demult dosarul și l-au trimis, de acum înainte nici ei nu mai știu ce se întîmplă, a ajuns în coșul procurorului cu alte mii de dosare. Dar nu cumva să se atingă cineva de acest splendid sistem, că vine Cristi Preda și cere declașarea articolului 7 din tratat ca să ne dea afară din UE. Se vede că nu ne-a băgat el, sau ar fi mai cu grijă.

Ce să mai spun, poate că merităm dați afară din UE. Corupți au și alții, oportuniști tot așa, dar atîta prostie ca la noi poate ar merita într-adevăr scoasă în afara granițelor continentului european.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

63 thoughts on “Șapte concluzii după codurile penale

 1. Ghita Bizonu'

  Nu o sa ne dea fara -cel putin pana nu trimitem juam din gazul din Marea Neagra!!!

  1)Rosia Montana. gabriel o sa se „multumeasca” cu 4 mld $ despaguburi. 4 mld pe loc fara batai de cap!!

  2) Parere bizonica (adica proprie) agitatia din strada nu are nimci de a face cu „coruptia” ci cu actul de gbernare, adica BANII Cutez pe Bogadan Glavan :
  „Am fi putut avea o evolutie diferita. Si va amintesc in acest context ca in 2004-2008 Romania a avut o tendinta de dezinflatie. Adica aveam inflatie, cred ca mai mare decat ce avem astazi, dar inflatia scadea de la un an la altul. Deci ritmul de crestere a preturilor scadea de la un an la altul si in final am ajuns in deflatie.

  Dar acei ani erau niste ani cu o crestere puternica a masei monetare, a productiei de bani, care s-a reflectat nu in preturile bunurilor de consum, ci in preturile bunurilor de capital. La terenuri, in tot ce insemna productie si investitii. Acum insa nu s-a mai intamplat asa, pentru ca Guvernul a decis ca banii trebuie bagati in consum. A marit pensii, a marit salarii. Deci iata de ce avem cresterea preturilor la bunurile de consum”
  Adica acu m este rau fiindca banii se duc in copnsumul bizonilor de rand .. haleala, ceva toale, poate o carte, un aspirator noiu ca alavechi de 13 ani .. cam se strica .. samd
  Inainte era bine, fiindca cresterea era distibuita nu in consum c[p[ular ci catre „dezvoltatori”, , banci samd. Si tiu s-a terminat cu om masiva comprimare a consumului …

  Binepnterls ca nici TGL istii nu ar iesi in strada p;tr un program gierbanebtal care sa le scada veniturile … insa ies ptr ca Drgabea e corupt si daca nu ar mai fi Dragnea , Dancila, samd ar ceste p;ronto veniturile lor ….

  Adica scuzati cum ati scris : ei lupta ca tigrul sa scape din lesa !!!

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Imi cer scuze ..

   Am unele mici „probleme” atunci cand dactilografiez … Una dintre ele ar fi ca citesc corect si cand scriu gresit.

   Reply
 2. Adrian

  „Șapte. Reforma indispensabilă a procuratorii, una dintre cele mai puțin transparente și responsabile instituții de la noi, unde nici un cetățean nu știe cînd depune o plîngere ce mai e cu ea nici după ani de zile (dacă nu devine brusc un caz politic, ca Teldrum, atunci sare rîndul cu zece ani), nu mai e pe agenda nimănui. Înadins se amestecă, chiar de către oameni de la care am putea avea pretenții (Mirel Bran de la France 24)[…]”

  Pare un amalgam paragraful de mai sus, dar in realitate surprinde esentialul. Daca aveti timp. poate detaliati, caci e important de stiut ca si in Franta, de pìlda, nu se pot vedea dosare in lucru pentru ca eventuale parti vatamate de care nu se stie sa-si poata expune eficient pretentiile, si nu de-abia la proces (daca se va ajunge acolo) dupa ce directia a fost deja stabilita.

  Reply
 3. dorin valeriu

  Multe idei de bun simt, la modul general. Cand e vorba sa le aplici la o societate atat de bolnava ca la noi parca bunul simt nu-i destul sau nu prea functioneaza… Sigur, in principiu nu puscaria ar trebui sa fie principalul instrument de combatere a coruptiei. Un stat puternic, cu legi bune, functionari competenti si bine indrumati/controlati pe scara ierarhica recurge rar, doar „in extremis’ la aceste pedepse aspre. Sa ne intelegem insa : la dimensiunile la care ajunsese „coruptia de partid si de stat”se impunea totusi o actiune energica, mai ales in perspectiva aderarii la UE. De la BANCOREX la alte falimente bancare, de la privatizari dubioase si contracte paguboase pentru stat, cam totul s-a intamplat, cu bagube de miliarde de dolari-marci-euro pentru statul roman. Ia ganditi-va : daca secretarul lui Adrian Nastase vreme de mai putin de trei ani a rusit sa-si faca vila de milioane la Snagov, vila la Saint Tropez, domeniu in Martinica (astea sunt „la vedere”!), ce-o mai fi …) cam cat a putut acumula „patronul” sau? Care-a facut doar cateva luni de puscarie pentru niste maruntisuri dar a ramas cu „potul” intact ?! Lumea – saracita si dezamagita – doreste pedepsirea hotilor. Si-ar fi drept sa se intample asa !
  Ati atins si problema procurorilor. Din experienta mea de viata (niciodata penal !) ei constituie un”corp’ cu un spirit si o filosofie profesionala care intr-un fel ii stimuleaza in profesie dar pe de alta parte ‘derapeaza” uneori. Se-ntampla si ai alte profesii, hai sa nu-i condamnam la gramada, sa-i lasam sa-si faca treaba .
  Si revenim la intrebarea leninista : dar „Ce-i de facut ?”.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Chiar asa ce este de facut cu procurorii?!!!
   Spuneti despre averea lui Truica . Prezum ca este corect agonisita din moment ce incxruotibilii din DNA ….
   Si sunt ferm convins ca Dragnea este un ins cinsitit si ca vila si-a ridicat-o din banii ….. ?!! Ca altfel DNA si Codruta …

   SIgur insa ca atuncim cand lupta anticorupţie se duce cautandu-se termopane din China ….
   Cum sa va spun … trebuie sa fii extrem de naiv sa deplangi faptul ca Nastase doar ptr „maruntisuri” si sa aplauzi „lupta” simulata.

   A si sa nu uit şef de cabinet nu inseamna secretar(a)

   Reply
 4. CMC

  Excelent!
  O intrebare pe care mi-am pus-o si eu: Fiind sigur ca serviciile au o documentare perfecta a coruptiei interne si externe pe tema redeventelor in Romania, care sunt actiunile preventive ale acestor servicii? Doar ne momesc pe noi cu subiecte aruncate? Inteleg ca la un moment dat o sa fie convenabil cuiva se se scoata dosarul lui X sau a lui Y, dar ce mai recupereaza poporul din prejudiciu?
  Unde este aici anticoruptia preventiva? Aia care trebuia pusa in opera si pentru protejarea liderilor nationali (buni – un Crin Antonescu, de exemplu; si mai putin buni – ca, de exemplu, Vadim Tudor).
  Poate numi cineva trei-cinci lideri nationali care ar putea aduce unitatea poporului, situandu-se deasupra unor partide politice (chiar daca provin din ele)?
  In clipa asta vad doar un lider politic adevarat, doar ca nu poate aduce unitatea poporului: Kelemen Hunor.

  Reply
 5. Octavian

  va mulțumesc mult
  așa simt si eu

  parca niciodată nu au exista cuvinte mai clare și un diagnostic așa de exact. mai ales ultima frază

  eu totuși nu aș vrea să ieșim din UE. m-am obișnuit cu binele acesta

  Reply
 6. Kross

  Multumesc Doamna pentru acest articol.Ati descries exact ce se intampla in aceasta tara,sper sa il citeasca cat mai multi si mai ales sa-l inteleaga.Eu ca om simplu inteleg ca poti rezolva problemele doar cu dialog.Ce sa facut in Romania in ultimii 15 ani,pe langa multe lucruri bune,sa creat si o dezbinare si o tensiune in societate care poate rabufni oricand intr-un razboi civil.
  Acesta este rezultatul rasturanarii valorilor .Acum avem vizitei,busoi,care au pretentia de a se da democrati ,dar ei sant rezultatul comunismului.Curat ghinion ca fii de nomenclaturisti sa ne implementeze democratia.Ca in fotbal,blatistii din anii 90 vor sa reconstruiasca fotbalul la noi.Curat murdar nenica!

  Reply
  • Dan Plesoianu

   Este interesant cum tot romanul vrea impacare, dar dupa aia zice ca s-au rasturnat valorile. Pai deci rasturnarea valorilor produce nemultumire, nu impacare. Ar putea exista o impacare, intre valorile rasturnate, daca cei ajunsi sus, dar care trebuiau sa fie jos, si-ar cere scuze de la cei ramasi jos, si s-ar da la o parte pentru a le permite sa ajunga sus, acolo unde le este locul… Acest lucru, evident, nu se va intimpla, pentru ca banditii rareori se vor lasa de banditism de buna voie, si toti deodata, brusc. Cu alte cuvinte, intelegerea este posibila intre oameni relativ decenti, dar nu este posibila intre un om cinstit si un bandit, decit daca banditul ii da inapoi omului cinstit ceea ce i-a furat, cerindu-si si scuze totodata. Cred ca in Romania putem astepta pina la pastele cailor ca asa ceva sa se intimple !

   Reply
  • Dan Plesoianu

   (cont.)
   Deci, concluzionind logic ca impacarea nu este posibila, oamenii cinstiti trebuie sa actionize in asa fel incit sa-i indeparteze pe banditi de la conducere. Conducerea banditeasca este specifica unor state scapate de sub controlul justitiei, si duce la astfel de situatii cum au fost / sint cele din Germania nazista, din Venezuela de acum, din fostul (ce usurare !) lagar comunist, etc.
   Dar, da, lupta anticoruptie este doar un mod de a aseza lucrurile asa cum ar trebui sa fie, si nu este suficienta, daca se face cu adresa, si nu in toate cazurile, si in toata tara…

   Reply
 7. AGM

  Stimata doamna,
  In anii trecuti admiram obiectivitatea opiniilor dumneavoastra. Cand nu eram sigur ca am toate datele despre anumite subiecte, site-ul Romania Curata era primul deschis pentru o opinie ce imi parea corecta. Dar se pare ca in ultima perioada v-ati descoperit o afinitate cu draknea si Psd-ul iesita din comun, afinitate ce face ca totul sa fie marcat de un subiectivism ieftin.

  1. Aveti o manipulare de manual atunci cand amestecati la mariri de salariu medicii si primarii. Primii si-au ales ca meserie acest domeniu si evolutia veniturilor lor este legata mai putin de performante si mai mult de mocirla numita Sistem Sanitar ( aici este ultimul exemplu de care imi amintesc : https://adevarul.ro/locale/constanta/danut-capatana-fostul-manager-spitalului-constanta-condamnat-inchisoare-fost-incarcerat-penitenciarul-poarta-alba-1_595d3f0c5ab6550cb8d576eb/index.html). In schimb a fi primar tine de o actiune personala. Nu ma puteti convinge ca un candidat la orice primarie nu are habar cam care vor fi veniturile lui in perioada mandatului si surpriza pe care o are la vederea fluturasului de salariu dupa castigarea alegerilor il face sa fie corupt. DACA NU DOREA SA DEVINA PRIMAR ( sau orice alt ales) si DOREA SA CASTIGE BANI MULTI avea toate posibilitatile din lume pe piata libera. Dar el stie ca nu are alte sanse de imbogatire decat coruptia si implicit orice marire de salariu va fi total ineficienta atata timp cat prin noile coduri penale nu mai risca nimic!

  2.Desi am mai spus-o, ma vad nevoit sa repet ca admiratia pe care o aratati pentru draKnea distruge orice posibilitate de a discuta obiectiv despre Raul reprezentat de acesta. Hitler a fost raul absolut? Dar Stalin? Sau Mao Zedong, ori Saloth Sar aka Pol Pot?

  3.In primul rand nu este tigru este HIENA, caci orice alt animal este jignit prin asociere cu PSD-ul. In al doilea rand poate ca ar trebui sa-l ucidem si pe cel cu lesa si HIENA in acelasi timp. Si nu pot sa nu fiu de acord in privinta personajului colectiv PSD, personaj bine lucrat din timpul cand PSD era de fapt PCR.

  4.Obsesia cu serviciile din punctajele PSD nu va face cinste. Sa nu uitam ca draKnea ii pupa in dos ori de cate ori avea posibilitatea, doar, doar va fi privit si el ca un caine si nu ca un catel.

  5.Cine il impiedica pe maretul conducator PSD-ist draKnea sa faca o comisie speciala care sa-l ancheteze pe GHITA? Sau sa tipe la ANAF si ministerul de finante sa faca odata pentru totdeauna lumina in toate cazurile in care PSD-isti au furat ca in codru si degeaba avem rapoartele curtii de conturi care indica aceste furturi? Aici manipulati din nou grosier cand victimizati inutil gasca de hoti PSD, care din pacate nu legifereaza ci doar legifereste pentru salvarea lui draKnea si a celor ca el. Si apoi ceea ce faceti dumneavoastra nu este propaganda pentru PSD si pentru raul pe care acest partid il reprezinta? Suntei la fel de zgomotoasa ca si restul doar ca de sens contrar!

  6.Imi amintesc cand ati afirmat ca demonstratiile impotirva OUG 13 sunt opera statului paralel. Doar dumneavoastra puteti scoate oamenii in strada fara implicatia „ocultului” nu-i asa? Lasa ca draKnea a scos oamenii in strada fara ajutor ocult, doar cu banii pe care i vor recu(fura) de la stat. Vorbiti de DNA ca nu face nimic in privinta acelor dosare? Poate ca acele dosare s-au facut pe baza protocoalelor pe care doar cei condamnati, cei care sunt in stare de judecata, cei care stiu ca sunt vinovati si dumneavoastra spuneti ca au adus atingere societatii civile. As dori sa cuantificati acea atingere si sa nu includeti aici manipularile PSD-iste cum ca SRI/SIE/etc face politica in Romania. De ce acest draKnea (aka Dinu Paturica versiunea 2000 sau cum spune dancila 20 00 ) nu a iesit in fata poporului PSD-ist in 2000, 2005, 2010 sau 2013 sa spuna ca x si y din SRI fac aia si aia si aceste lucruri aduc deservicii tarii? Raspunsul este simplu: nu l-a interesat niciodata politica si ceea ce inseamna politica cu adevarat, ci doar sa-si asigure spatele cand justitia ajungea sa-i ancheteze manariile de baron PSD-ist. Pentru draKnea politica nu este decat sursa de imbogatire. Acum ca banii au fost facuti…ce poate fi mai bun decat „drogul” puterii? Si, revenind la concluzia dumneavoastra, sa nu uitam ca mai toate afacerile proaste din domeniu energiei au fost facute de marele PSD sau de aripa lui liberala Tariceanu – Patriciu.
  7. Admirabila ar fi aceasta ultima concluzie, daca nu ar fi, poate, cea mai ieftina manipulare. Exemplul cu femeia de serviciu vs TELDRUM este atat transparent incat nu va face cinste. Este posibil sa fie nevoie o reforma sau mai bine zis de o eficientizare a activitatii procuraturii, dar iar faceti propaganda PSD-ista cand vorbiti despre coruptia in REM. Si da, dosarele celor care fac legi in parlament ar trebui sa aiba maximum de prioritate, caci raul pe care il pot produce cei implicati in aceste dosare depaseste cu mult orice sistem de referinta. In schimb nu puteti fi mai prost intentionata decat in afirmatiile legate de Preda deoarece draKnea, tariceanu si HIENA PSD ne vor scosi din Europa mult mai mult decat orice alt roman caci Putin sau Erdogan sunt pentru ei exemplele de urmat. Dupa atata apologie PSD-ista pot afirma ca si dumneavoastra vreti Romania in afara Europei in aceeasi masura cu Cristian Preda. Doar motivele difera.

  La final eu cred ca putem trage o singura concluzie legata de noile coduri penale. Sunt coduri facute de analfabeti, incompetenti, de hoti, corupti si infractori. Sunt coduri facute pentru furt si infractionalitate. Sunt coduri facute pentru noul dumneavoastra idol, infractorul draKnea si haita lui de hiene. Inlaturarea lui draKnea de la putere in PSD si in Romania poate sa duca catre ceva bun sau poate ca nu. Insa privesc perioada de dupa draKnea cu calm englezesc caci: „We’ll Cross That Bridge When We Get There!”

  In schimb singura concluzie pe care o pot avea despre draKnea este ca acesta reprezinta in acest moment RAUL ABSOLUT in Romania. Parafrazand un ante scriptum la romanul lui William Diehl Primal Fear mai spun ca:
  Stiu că de cele mai multe ori lucrurile nu stau întotdeauna aşa cum par, că deseori faptele pot fi manipulate, la fel cum un magician îşi manipulează audienta. El atrage atenţia asupra unei mâini în timp ce cu cealaltă
  mână execută “magia”. Aceasta se numeşte inducere în eroare. În cazul de faţă, dumneavoastra sunteti magicianul, inducând în eroare, abatand atenţia de la HIENA si draKnea (cel care o plimba in lesa sau o lasa libera dupa cum ii dicteaza interesul personal) prin trucuri spectaculoase şi informaţii care, de fapt, au foarte puţin de-a face cu realitatea sau cu subiectul discutat. În interesul unei justitii corecte, trebuie sa aduc la cunoştinţă publicului că trebuie să ignore farsele acestei doamne magician; priviţi spre cealaltă mână: cea în care trebuie să se afle faptele si dovezile concrete despre statul paralel si alte ziceri ; veţi descoperi că acolo nu se află nimic in afara propagandei PSD. Ceea ce ni se intampla acum este real, nu un spectacol de magie. Iar Romania isi joaca viitorul!
  In mod cert nu avem ce cauta in Europa cand reprezentantii nostrii sunt draKnea, dancila si tariceanu!

  Reply
  • Doina Pantazi

   Nu trebuia sa faceti efortul de a raspunde punctual acestei insiruiri de cuvinte. Soparla articolului se iteste chiar de la inceput: daca Dragnea era lasat sa fie prim ministru din prima, nu mai avea nevoie sa schimbe legile in folosul lui. Ati intele, bai, fraierilor? Alta data sa nu va mai puneti in calea fericirii d-lui Dragnea! Restu erau cuvinte.

   Reply
  • Emil

   @AGM,
   Felicitari! Comentariul dvs., care face cat un articol, arata modul in care doamna AMG manipuleaza, ca sa ajute din nou PSD-ul si pe Dragnea. Este socant cum, sub pretentia bunei guvernari, se straduieste sa aduca la numitor comun pacatele politicienilor din alte partide, cu actiunile toxice intreprinse de coalitia de guvernare, distructive pentru Romania, cu efecte pe termen lung. Nici macar Fostul premier Emil Boc, model de modestie si corectitudine, nu scapa de o urecheala, asa, in treacat! Doamna AMP ar trebui sa renunte la a-si folosi pozitia si condeiul pentru a bagateliza efectele nefaste ale actualei guvernari, dirijata de Dragnea.

   Reply
  • Barbu Gheorghe

   Felicitari, sincere felicitari!
   Comentariile sunt foarte corecte si obiective. Este replica ce trebuia data.

   Cat despre Doamna Alina Mungiu-Pippidi, sunt inca surprins cum a putut fi momita sa serveasca interesele actualului PSD, de fapt un grup analfabet de infractori…
   Imi amintesc ca doamna era un adversar vehement al PSD Nastase… etc, grupuri de elita comparativ cu cel al lui Dragnea.

   Reply
 8. Corina

  Inalta Curte publica doar 20% din hotararile sale pe site. Exista insa rolli.ro, un portal care publica automat toate hotararile judecatoresti din Romania. Le-ar putea publica si pe cele de la ICCJ. Dar nu se vrea totusi atat de multa transparenta :)

  Cat priveste un portal al procuraturii – probabil ca o solutie este mai curand ca orice persoana care depune o cerere sa isi poata urmari electronic traseul dosarului sau, in stilul platformelor de curierat. E mai putin probabil ca se pot publica plangerile tuturor. Eventual cateva statistici automate. Din pacate nimeni din sistemul judiciar la varf nu stie ce sa ceara ori cum sa construiasca vreun instrument digital. E si normal, daca toata lumea invata inca din carti si cursuri scrise de mana la scoala!

  Reply
 9. Ciobanul Bucur

  Si totusi:
  – Cand anchetatorii americani au vazut ca nu-l pot aresta pe Al Capone pentru crimele lui ca sef al Mafiei, au cazut de acord ca trebuie agatat pe alte cauze si l-au inhatat pentru evaziune fiscala, dar l-au inhatat.
  – Daca Mafia PSD a devenit practic de neinlaturat pe cale electorala, atunci calea justitiei ramane singura aplicabila.

  Reply
  • CMC

   In ce baza a stabilit cineva ca X trebuie sa fie asimilat lui Al Capone si Y nu ?
   De exemplu, de ce Dragnea e si Basescu nu e asimilat cu Al Capone?
   Cum de adevarata Al Capone e in Costa Rica?
   Cum de Al Capone – Cocos ia pedepse de toata jena?
   Ce mai fac Al Caponii Florica si Pescariu?

   Reply
   • m mircea

    Faptul ca nu au fost prinsi toti hotii nu justifica eliberarea celor deja prinsi. Cum mai facem diferenta intre oamenii care muncesc cinstit si hoti?

    Reply
 10. Dan Plesoianu

  a) Mai toti procurorii erau cooptati de Securitate, pe vremea lui Ceausescu. Dupa lovilutie, nu am auzit sa fi fost dat vreunul afara. Ce s-a intimplat cu procurorii care aveau virsta de 30 de ani la lovilutie ? In experienta mea directa, DNA este incadrat numai cu procurori care au fost (sint inca) securisti. Cam la fel si cu judecatorii…
  b) Spunti ca primarii merita sa aiba salariile marite…. Ei bine, eu cred ca trebuie pastrata o proportie anume intre salariile diversilor bugetari, si la fel si intre pensiile acestora, si salariile si pensiile celeilalte parti a societatii, nebugetare. Aceasta proportie ar trebui sa fie puternic inspirata de aceleasi proportii din statele avansate, civilizate. Stiu, este greu sa se stabileasca o corespondenta, avind in vedere PIBul si productivitatea muncii in Romania, dar ar trebui incercat asiduu. In prezent, lucrurile sint scapate de sub control, iar psdaldeudmr nu sint nicidecum cei care sa poata rezolva acest aspect.
  Deci: populatia Romaniei a scazut (si scade) vertiginos, datorita emigratiei si scaderii natalitatii (tot ca o conseciinta a emigrarii, dar nu numai)… Lipsesc cam 4 milioane. Deci populatia din fiecare localitate s-a imputinat… Ati auzit cumva de reducerea personalului din primariile comunelor unde populatia a scazut ? Ati auzit de comasarea unor primarii (inclusiv a personalului) din comunele ramase cu populatie mai putina ?
  Deci, de ce sa platim salarii marite unor primari (si altor angajati) care nu lucreaza decit citeva ore pe zi, si de ce nu se introduce mai rapid tehnica de calcul in primarii, pentru a scadea numarul de salariati, si astfel productivitatea muncii in toata tara ?! Da, stim de ce: pentru ca acestia voteaza !
  In SUA sint primari care lucreaza „part time”, adica un numar redus de ore – atit cit este nevoie – daca comunitatea din localitatea respectiva nu este suficient de numeroasa pentru a justifica un primar „full time”, adica cu program complet. La noi, dupa 30 de ani de capitalism, inca nu putem nici macar visa ca astfel de lucru ar fi posibil !!!

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Gresit!
   a) Mai toti procurorii erau cooptati de Securitate, pe vremea lui Ceausescu

   Mai totio procurorii erau membri PCR. Ori PCR nu agea in mod deosebit ca membrii sai sa fie „colaboratori” …. Ceausescu s-a cam straduit sa puna saua pe DSS .. nu era atat de prista sa lase si mai multa influenta DSS !!!

   A! Se zice ca Ceuasescu s-a suparat rau de toit cand a aflat ca era si el „ascultat” …

   Si da.. In experienta mea directa, DNA este incadrat numai cu procurori care au fost (sint inca) securisti. Deci Luluta a fost si ea ofiter DSS? (nascuta in 1973) .Idrem procurorii Ciprian Man , Lucian Onea, Mircea Negulescu zis „Portocalas” sunt prea tineri ..
   Cel mai dvfreme se ajungea ofier DSS la 21 ani si cateva luni (liceu + 2 ani scoala de ofiteri) . Cei recrutati „din productie” intrau in DSS la varste mai mari – in gnl dupa 30 ani.

   iNsa va recomand : https://www.cotidianul.ro/derbedeii-de-la-dna-2/

   lA fel ca in anii 50 .. s-a fortat avansarea pe baza de varsta tanara ….

   Reply
   • Dan Plesoianu

    SRI este continuatorul DSS. A preluat mai toti securistii de la acesta. Mai ales pe cei mai „intelectuali”. A fost uimitor cind mi-am dat seama de acest lucru, la o intilnire de 40 de ani de la absolvirea liceului. Se vedea cu ochiul liber ca jumatate din clasa fusese alcatuita din securisti, lucru de care, evident, de-abia acuma mi-am dat seama.
    Luluta este fiica de procuror… Foarte multi securisti si-au bagat copii in SRI.

    Reply
   • Dan Plesoianu

    In plus, ca si acuma, multi membri PCR erau si membri DSS. Ceea ce spuneti dvs., cu Ceausescu, etc., sint chestiuni spuse dupa ureche. Nu stie nimeni exact care erau relatiile intre PCR si DSS si Ceausescu. Iar asta cu pus seaua pe DSS este total ridicola. Poate ca a incercat el, insa DSS l-a dat jos !!!

    Reply
 11. ubbu

  pai ar trebui facut referendum cu aceasta ocaziune, decat cu ue de asta mai bine fara.
  decat sa pierim ca natie cu ue, mai bine supravietuim cu rusii si o om scapa si de ei.

  Reply
 12. Dan

  Pentru toti cititorii care nu inteleg articolul, exista remediu pentru halucinatii :
  1. Distonocaml
  2. Haloperidol
  3. Chestii naturiste
  4. …in lipsa de altceva, se recomanda o pauza de la scris

  Reply
 13. Nasty

  Hei madam, ai „sarit” din barca lu’soros in barca jefuitorilor de tara carmuita de Daddy? Iar daca nu-ti place nici tie in UE ca lu’Dady&Tarry, plecatzi urgent la davai ceas, ori in tara lu’Kim unde sigur o sa „va simtetzi bine”!

  Reply
 14. Dan Plesoianu

  (cont.)
  Si, la cum stau lucrurile acuma, sigur ca meritam afara din UE, insa intrebarea groaznica care se pune este: mai intra-vom noi inapoi in UE ? Si daca da, cind, si cum, si in ce conditii ? Se sparie mintea (celor care o au) !!!

  Reply
  • Nasty

   Nu „meritam afara din UE”, nu pentru niste derbedei ajunsi vremelnic la putere si care vor sa scape de bulau! Noi trebie sa maturam aceste gunoaie impuzite si sa le punem in coshul de gunoi al istoriei, iar pentru talharii care au si jefuit si distrus tata, un cos cu zabrele si gardieni!

   Reply
 15. Calin Ionescu

  Tonul textelor dvs. e inacceptabil, prin condescendenta cu care va permiteti sa insinuati invariabil nuanta cum ca românii nu va merita, ca sunt ignoranti, obtuzi; ca le faceti o onoare rupandu-va din timpul pretios ca s-analizati ce se-ntampla pe scena politica din tara.
  Nu debordati de delicatete, comentati din postura de „bully”, pretinzand mereu ca mai toate opiniile care nu va apartin pe temele politicii romanesti sunt false, gresite, inutile, in timp ce dvs. detineti unica perspectiva corecta.
  Inteligenta dvs. e de certa (pentru dvs. nu? pentru ce o militati atunci atat de contondent?), dar nu-i intr-atat de matura incat sa va-mpiedice de la a deflui in subtonuri si proiectii acele nemultumiri evidente la adresa dvs. insiva.

  Reply
 16. Iulius Sava

  Doamna Pippidi. pentru ca si cei carora va adresati sa inteleaga ceva ar trebui sa scrieti mai simplu. Altfel va inteleg doar cei care nu sint peste tot de accord cu dumneavoastra.

  Reply
 17. Dan Plesoianu

  (cont.)
  Deci, deocamdata, eu as zice sa o lasam mai moale cu acest impaciuitorism traditional, dar pagubos, si sa fecem ceea ce trebuie. Sa indepartam pe orice cale de la conducere neavenitii, impostorii, banditii, nesimtitii, apoi sa reasezam valorile (cum spune cineva mai sus), pentru a avea si noi o tara normala, care sa mearga in sus, la fel ca celelalte tari pe care le admiram, nu in jos, ca multe exemple din jur (vezi Grecia). Avem destui oameni (atit in tara, cit si in afara) care vor acest lucru, si il pot face. Totul este sa avem un pic de noroc (si ajutor), si multa vointa, pentru realizarea acestor deziderate.

  Reply
 18. sorin

  „Poate chiar merităm daţi afară din UE. Corupţi au şi alţii, oportunişti tot aşa, dar atîta prostie egoistă ca la noi poate ar merita într-adevăr scoasă în afara graniţelor continentului european.”
  Am recitit subtitlul și nu găsesc legătura cu cele șapte concluzii din articol…
  Și încă o nedumerire: oporuniștii și corupții sunt și cei care manifestă prostia egoistă? … sau nu?

  Reply
 19. PAFI

  Sunt curios daca e adevarat ca s-a dezincriminat abuzul in servicu atunci cand e vorba de foloase necuvenite pentru altii, cu exceptia rudelor de gradul 1. In functie de raspunsul la intrebarea asta avem si concluzia despre modificarea codurilor penale.

  Reply
 20. Dumitru

  Superb articol ! Un singur lucru n-a indraznit AMP sa-l spuna pe sleau (inca). El se intrevede insa din articol : Serviciile secrete (cu apendicele DNA si unele parchete) sunt supra-dimensionate si supra-finantate. De fapt tot circul din Romania poate fi explicat prin aceasta stare de fapt, pe principiul „cui prodest”. Doar nu asteptati ca SRI sa renunte voluntar la 80% din angajati. De ce 80% ? Pentru ca, chiar dupa asa o reducere, tot ar ramane cu mai multi agenti pe cap de locuitor decat oricare stat dezvoltat (SUA, FR, DE, ba chiar si Polonia, care e mai securista, cf. [1]). Acesti 80% stiu bine ca sunt in plus, si fac ce pot ca sa isi pastreze locul de munca, distrugand orice forma de autoritate politica ce ar putea sa-i ameninte.

  Si totusi, SRI va trebui sa se schimbe, de sus in jos. Toata conducerea politica a Europei cunoaste situatia, si toti politicienii demni de numele asta. Faptul ca eu o scriu aici inseamna ca surse publice au scris-o prin ziare, si daca eu am facut legatura, toata lumea o va face pana la urma. SRI trebuie sa se curete singur, pentru ca nu are cine altcineva sa o faca. Si daca nu se curata, Romania va ajunge inevitabil un Pakistan al Europei. Liderilor europeni le convine deocamdata situatia, pentru ca se pot servi din prajitura Romania fara nici o jena, SRI nefiind reprezentativ pentru a apara interesele Romaniei, iar politicienii fiind discreditati de SRI. Dar exemplul SRI exista si pentru serviciile secrete occidentale. Si, desi diverse tari occidentale, e.g. Germania, deja dau dovada de derive totalitare, nu prea cred ca politicienii de acolo vor tolera un asemenea focar de infectie in interiorul UE. Nu pe termen lung.

  Deci : oricum SRI va fi curatat, pe termen mediu. Au inca sansa sa se retraga in cazarmi, inainte ca UE sa intervina, intr-un mod pe care il vor fi ales. Poate ca institutiile centrale au si facut-o. Raman insa evident fomistii de la periferia sistemului, care sunt din ce in ce mai activi, pe masura poate ce le scad subventiile. Trebuie ca astia sa fie controlati. Daca erau controlati de-acum 6 luni, aveam deja o lege a justitiei sanatoasa.

  Intelegeti-va naibii cu conducerea centrala a PSD, ca sa putem sa iesim din rahatul asta.

  [1] http://riscograma.ro/9129/cat-de-mare-este-sri-fata-de-serviciile-din-alte-tari/

  Nota editorului: v-am actualizat link-ul cu sursa originală

  Reply
  • Iulian

   Dumitru…
   Se ştie de mult timp că Romania e o tară securistă
   că are mai multi agenti decât Franţa, Germania, Spania la un loc…Halal
   că bugetele serviciilor sunt aberante, nesimtite,
   si de fapt pentru ce sunt plătiti dacă acestea nu reprezintă
   tara,nu o protejează,din contra Romania in ultimii 28 ani
   a fost devalizată,si vândută către străini, serviciile au fost
   si sunt complice cu partidele, guvernele, trădare
   coruptie,escrocherii,hotii de miliarde euro ,etc.
   De ce tara are asemenea servicii supradimensionate ?!
   oare pentru ca să-si poată spiona ,trăda ,manipula,
   instiga, dezbina, exploata semenii mai bine !
   Aceste sisteme parazitare nu vor cădea de la sine
   nici nu vor avea vreodată intentia de face o schimbare radicală, benefică in interior,
   din contră, parazitii se înmultesc sunt dăunători
   Sa votat 300 parlamentari dar sunt 600…?!
   Halal semeni sunt pe lângă noi.

   Reply
   • Dumitru

    Asa rele cum sunt, cele 600 de persoane din parlament pot fi schimbate la fiecare 4 ani. Si au fost cazuri, chiar in ultimii ani, cand au fost schimbari mari in parlament. In schimb, institutiile de forta nu pot fi schimbate in nici un fel. A pune deci un semn de egalitate intre cele doua tipuri de institutii e o greseala. Una contine poate oameni rai dare are potentialul de schimbare. Cealalta nu.

    Acuma, reducerea la 300 a fost votata si ar trebui aplicata. Insa e o masura tipic enti-democratica, care vizeaza exact sa reduca autoritatea celei mai importante institutii din orice democratie – parlamentul. Nu-i de mirare ca Basescu e la originea ei – omul asta a tras Romania 70 de ani inapoi in termeni de cultura democratica, readucand-o la nivelul perioadei de inceput a stalinismului. Nu uitati ca si astia faceau justitie-spectacol si au transformat Parlamentul in Marea Adunare Nationala.

    Reply
    • AGM

     Ati putea sa explicati de ce este anti democratica reducerea parlamentului de la 450+ la 300 de parlamentari? Cu ce este mai puternica si mai reprezentativa o gasca de 450+ corupti, hoti, agramati si beizadele decat 300 de parlamentari care poate vor fi mai bine selectati?
     Si va rog sa nu va autocenzurati… sunteti atat de priceput la manipulare, propaganda si minciuna!

     Reply
 21. alinaMP

  @ Adrian and all. Nu e vorba de a publica plangerile penale, ci data si numarul lor, si a avea termene clare (ceea ce reforma Codurilor penale incearca, asta e partea ei buna), cum ar fi ca institutia e obligata sa afiseze stadiile la anumite termene, a inceput ancheta, nu a inceput, s-a dat NUP, a fost trimis in judecata, etc. Pe vremuri puneam pe listele negre politicienii cand incepea urm penala, despre unii am auzit prin ziare ca au luat NUP si am vurt sa actualizam, dar ziarele sunt singura sursa, procuratura nu afieseaza nicaieri stadiul si rezolutia. Nu e vorba de rest, nici macar numele nu trebuie sa apara, ci doar numarul unic digital care se da unui caz penal cand incepe, de la procuratura la ultima instant.

  Reply
 22. CMC

  Pare un moment important in istoria intelectualitatii de la noi cel in care membrii acestei comunitati nu mai sunt dispusi sa se inregimenteze ca oile in directia in care vor unii sa o manipuleze si sa marseze la cuvinte cod, gen: Draknea, ciuma rosie samd.
  Securistii care folosesc aceste cuvinte cod sunt chiar aia care se fac ca au uitat (pentru ca le convine) vechile cuvinte cod: Ponta-plagiatorul, Tudose-ultraplagiatorul, acusi-acusi apare si Oprea-motociclistul. Pot fi numiti astia intelectuali daca vad doar ce le convine, si in functie de conjunctura isi schimba radical pozitiile?

  Reply
 23. Buba Libre

  Scrieti doamna la DNA de sutele de milioane ale lui Ghita si Condrea. Sa plateasca statul pensiile speciale din ele macar doua trei luni, sa mai respiram.
  Platim doua miliarde de euro dobanzi anual. Se ia comision cand faci credite? Istoria ne arata ca da.
  E bine ca s-au marit salariile la primarii, ca acolo colecteaza Partidul voturile, dar cinzeci de angajati la o primarie de comuna e grotesc.
  Ca sa nu mai vorbim ca este grotesc sa avem rentieri de miii de euro lunar din pensie.

  Reply
 24. îmi pasă

  Exact așa. Felicitări!
  Noroc cu această voce, altfel sunt unii care par a rămâne nebunii nimănui.

  Reply
 25. Gheorghe Anton

  O analiză corectă, obiectivă și curajoasă, dar incompletă și fără soluții. Însă, mai este timp. Continuați!

  Reply
  • Laura G

   Pai de ~2 ani cel putin, chiar pe acest site, sunt descrise potentiale solutii – multe dintre ele excelente.

   Ce au in comun toate aceste solutii propuse e ca nu sunt radicale (sa modificam Constitutia, sa zicem), sau inutile (sa modificam Constitutia, sa zicem), ci sunt solutii incrementale de politici administrative, bazate pe un relativ consens politic.

   Reply
   • Mario

    „politici administrative, bazate pe un relativ consens politic” ca solutiii – ce utopie ineptă, fara substanță. Poate reușiți sa detaliați puțin, sa intrați putin in meandrele concretului

    Reply
 26. toma necredinciosul

  Dupa ce i-a tot mangaiat pe crestet, precum tanti Mita pe-al sau Goe, dupa ce pesedeii au facut-o lata turnand magiun in galosii invitatilor, autoarea incearca sa se spele pe maini. Rezultatul e doar o balmajeala fara cap, coada, sare sau piper, din care nu intelegi nimic. De exemplu:

  „Statul paralel, ai cărui propagandiști urlă de te asurzesc că nu există, e mai prosper ca oricînd, cu șefi vechi și noi la servicii jurați să nu se atingă de el, și marile lui afaceri, sutele de milioane ale lui Ghiță sau Condrea încă neinvestigate de nimeni”.

  Adica Ghita e unul din beneficiarii (daca nu cumva pilonii) statului paralel, v-ati prins? Dom’le, ori suntem nebuni cu totii, ori numai cativa. Pai una din vuvuzelele care ‘ataca’ zi de zi statul paralel e tocmai Romania Tv, care apartine… ghici cui? Hai, or mai fi prosti pe lume, dar nici chiar asa… Mi se pare ca disperarea statului paralel cu adevaratul stat paralel e mare, de-am ajuns sa citesc asemenea ineptii.

  Reply
 27. Nelu Stiuca

  Populatia Romaniei in stadiul in care se afla dupa 28 de ani de la evenimentele din 1989 ARE NEVOIE MARE DE DREPTATE “ca necesitate sociala obiectiva” si nu de justitie ca sistem de drept ce functioneaza ca o platforma de aranjamente ale intereselor clasei politice dominante.
  In aplicarea actului de justitiei s-a ajuns si la situaţia reala in care, legalul este socotit ilegal si invers. LEGEA ESTE RESPECTATA TOCMAI CA BARIERA numai de “boi”, „leii” sar peste ea, iar „cateii” trec pe sub ea. Solutionarea unor cazuri penale in care sunt implicati “leii”(oameni politici, guvernanti, capi ai lumii interlope) actiunea imediat este categorisita de restul grupului de interese ca fiind vorba despre dosare politice folosindu-se tot felul de mijloace pentru intoxicarea opiniei publice la care isi aduce aportul substantial si coruptia din presa;
  “Persoana care ajuta un hot la savarsirea de infractiuni, se numeste COMPLICE si este pedepsit pentru asta. Daca o alta persoana ajuta acelasi hot dupa ce a savarsit fapta, la ascunderea adevarului se numeste AVOCAT si este platit pentru asta » ceea ce constituie cea mai mare aberatie sau CIUDATENIE JUDICIARA.
  Sisitemul judiciar romanesc se poate eficientiza, FARA A SE APLICA MAI MULTE FAZE ALE PROCESULUI JUDICIAR, si FARA FOLOSIREA INSTITUTIEI AVOCATULUI prin infaptuirea justitiei cu obiectivitate si celeritate precum si cu cheltuieli minime, NUMAI aplicand modelul Sistemului de Justitie CANADIAN, a Tribunalului Electronic, bazat pe stiinta ciberneticii judiciare. Completul de judecata este format dintr-un IT-ist sau cibernetician instruit si din punct de vedere ala cunostintelor juridice, un judecator ce detine si cunostinte IT si un calculator performant cu softul adecvat.

  Reply
 28. Adrian

  Şi eu cred acelaşi lucru ,principala problemă la noi nu e corupția ,corupția e deşigur o mare problemă şi cu rădăcini adânci in societatea noastră dar uriaşa noastră problemă e PROSTIA. Mare parte din corupție e dată tot de prostie ,bună parte din legi şi regulamente sunt gândite cu curul şi esți obligat să apelezi la mijloace mai puțin ortodoxe iar unele cum e legea retrocedărilor ( unicat in fostele țări comuniste cu restitutio in integrum,o aberație şi cu moştenitori până la gradul patru) iar când dai o astfel de lege nu are cum să nu apară escroci şi corupție. Cât despre opoziție ce să zic ? Prostie in stare pură ,îmi aduc aminte de CDR dar parcă ăştia sunt mai proşti iar ,,oferta ” lor electorală bazată doar pe ,,huo psd” e ridicolă şi când mai văd mari intelectuali ,crucişători chiar ,dând vina pe electorat pentru că nu sunt ,,intelectorați”şi nu votează ,,cum trebuie” mă apucă sila. Nu ştiu ce aş putea alege dintre specimenele aflate in politică la ora asta .

  Reply
 29. Magdalena Gobbel

  am crezut intr – un alt viitor al Romaniei in anii 1990, in orice caz nu sumbru !!! altfel nu am fi cumparat o ruina de piatra intr – o groapa insalubra pe malul raului caciulata ( Calimanesti – Caciulata , jud Valcea ) , o ruina a carui poveste nu o cunostea nimeni si care nu avusese niciodata vreo functionalitate ! Oh , da ! Cei care au vandut ruina in 1992 , SC Calimanesti Caciulata , firma ” bantuita ” si ea de umbrele coruptiei in privatizarea statiunii balneoclimaterice Calimanesti Caciulata in regimul Vacaroiu ( exista o cercetare penala care probabil a fost clasata la ordinul cine stie cui ! ) ar fi folosit- o ca si ghetarie naturala in anii 1960 ! a fost un loc fara infrastructura afectat tot timpul de aluviunile aduse de paraul Caciulata ! Am investit si muncit cu drag acolo , am renuntat ani la serviciile din Germania , am fost primul investor din zona in anul 1992 ( la inceput am avut o unitate de agrement , urma sa facem o unitate mica de terapie balneoclimaterica ) ! Acum dupa 26 de ani , am pierdut totul Totul ii apartine unui securist , Catrinoiu Ionel ( UM 0198 care se afla in apropierea investitiei noastre prin vila Cozia nu este straina de aceasta persoana ) Suntem in procese de 10 ani ( 16 ani a avut nevoie securitatea sa isi puna ochii pe cladirea construita de noi !!! ) . Daca , institutiile valcene ( Judecatoria Brezoi , Valcea , Tribunalul Valcea ) au inchis toate portile , Inalta Curte de Justitie a hotarat stramutarea dosarului in contestatie la executare la Sibiu ! Tribunalul Sibiu a analizat aspectele ( la valcea au fost respinse concluziile expertului , desi tocmai Judecatoria Brezoi a cerut expertiza tehnica ) si a incercat sa mai repare ce se mai putea repara ! am primit speranta prin sentinta data ca ne vom primi casa inapoi ! am trecut prin noi proceduri juridice , justitia valceana parea ca a inteles ca au facut o greseala dar totdeaun in urmatoarele 3 sentinte ale hotararilor care au urmat celei a Tribunalului Sibiu incepeau cu referinta celei de la Sibiu ! In 2016 , ar fi trebuit sa ne primim casa inapoi ! Dar cand am ajuns acolo , mai 2016 , imobilul era vandut Dl – lui securist , Catrinoiu Ionel , cel care a fost mandatar in procesele pe care le – am avut din 2008 pana in 2016 cu ” matusa acestuia ” , Cosma Georgeta din Sibiu !!! Am luat -o de la capat cu procesele !!! insa surpriza !!! tocmai Tribunalul sibiu , cel care in 2013 ajunsese la concluzia ca s – a facut o greseala , acum in anularea contractului de vanzare cumparare , proces in care ne – am pus pus speranta pentru ca nu vedeam altfel mai ales ca judecatoria Sibiu si – a spus cuvantul in anularea lui , Curtea de apel Alba ,instanta unde securistul Catrinoiu pe motivul ca noi in 2013 am fi fost sustinuti pollitic de forumul german a cerut stramuarea procesului de la Tribunalul Sibiu unde urma sa se judece apelul dar nu i – a reusit ” rocada ” , cum spuneam , in 2017 Tribunalul Sibiu prin completul de judecata Dinescu Andreea si Radu Simona , cu o sentinta definitiva semnata de noul Presedinte al Tribunalului ( pentru ca judecatorul Radu Simona a absentat din motive de sanatate , totul perfect legal ) a acceptat apelul securistului !!! Stia Catrinoiu ce stia cand a insinuat in cererea de stramutare de la Curtea de Apel ca noi am fost sustunuti ” politic ” la Sibiu in 2013! Mai avem o sansa recursul!!! Dl Avocat spune ” vedeti doamna , bine ca mai exista si recursul !!! , si chiar avem o persoana competenta profesional in materie de avocatura !!! ! da , ceea ce ni s – a intamplat noua este tocamai ” visul urat prin care trece Romania ! Nu se va termina prea reoede!!! Chiar daca ” cei buni sau separat de cei rai ” , ” cei corecti de cei corupti ” , ” statul paralel al Dl – lui Johannis de cel corect al Dl – lui Dragnea ! nu se va termina aici !!! acel domn securist a facut ” noi puiuti ,” cu glascioare si gherute ” tinere !!!! Oh , Doamne !!! unde te voi duce tu , tara draga in care am crezut dupa revolutie !! si nu am fost singura in strada si am crezut in schimbarea in bine in anul 1990 !! Intre timp multi care am crezut in aceasta schimabare am plecat din tara !Astazi suntem ” tradatoriii tarii ” cum matusa securistului ne caracterizeaza prin salile de judecata !!

  Reply
 30. Iulian

  -Corupți, escroci, hoti si oportuniști au si alte popoare, dar atîta PROSTIE ca la noi ,mai rar întâlnesti !
  Este cunoscut faptul că Gold Corporation a corupt
  unele institutii din tară, politicieni, primari, prefecti,
  consilieri, jurnalisti etc si că statul român a încheiat un contract defavorabil Romaniei…deci PROSTIA acestor corupti, incompetenti este că au încheiat acest contract defavorabil propriei lor tări, s-au lăsat corupti, au încasat spăgi , sunt complici cu ,,investitorul,,
  au preferat să-si polueze zona cu cianuri,
  au defrişat păduri din zona Rosiei ,
  iar în caz că Gold corporation câştigă procesul
  care va urma, Romania va trebui să plătească
  despăgubiri de vreo 4,4 miliarde dolari…
  de unde vor lua guvernantii banii acestia ?!
  cine îi va plăti ?
  poporul prostit si manipulat de niste idioti, lacomi
  incompetenti.
  -Dacă DNA-ul nu face nimic, justitia tace, guvernul
  oricum e compromis,Cine are timp să creadă că DNA-ul justitia îi vor acuza pe politicieni,primari,consilierii corupti că sunt complici cu cei de la Gold Corporation,
  doar nu a-ti vrea să-si piardă functiile,privilegiile,
  asa că decât să fie ei acuzati,si să-si piardă privilegiile,
  mai bine să plătească poporul prostit,despăgubirea de 4,4 mld dolari.

  Reply
 31. Michael Gobbel

  Daca meritam sa iesim din UE ? da , meritam ! Personal , cu naivitate am crezut intr – un viitor mai bun ! Altfel nu am fi investit in Romania in anii dupa revolutie la Calimanesti Caciulata , intr – o groapa insalubra fara infrastructura , pe malul paraului Caciulata facand dintr – o ruina de piatra ( niciodata cu o functionalitate ) un loc frumos ! acum nu ne mai apartine ! Ii apartine unui securist Catrinoiu Ionel din Rm – Valcea !!!!

  Reply
 32. Elena

  Ideea recurenta din articolele dvs. este aceea ca, daca Dragnea nu avea acuzatii/ dosare, era rezonabil, se putea negocia cu el, ar fi putut domoli avantul demolator al activului de partid. Ma cam indoiesc. Dragnea nu se reprezinta doar pe sine; unele modificari ale codului penal par a fi facute pentru clanuri de crima organizata (a se vedea definirea GIO, de ex.), iar pana acum era inlaturat de ai lui daca nu promova toate ororile. Asteptam si punctul opt in analiza dvs. despre cat de nocive sunt, pe termen lung pt societate, unele modificari. Va invidiez ca nu traiti aici, nu puteti constata cum se reinstaureaza o autocenzura, ca in vremea lui Nastase, cum se anihileaza vocile critice etc. Votul in dispora va fi, probabil, ingreunat, asta nu e atac la democratie? Sunt si idei corecte: prostia asta cu scoaterea PSD in afara legii, de exemplu. Inconsecvente dvs., ma fac sa spun „Ai sa dai sama, doamna!” (evident, in fata propriei constiinte).

  Reply
  • Dumitru

   1. E amuzant cum istoria se repeta. In anii1990 partizanii lui Iliescu le reprosau celor care se intorceau din exil ca nu au cum sa le inteleaga cu adevarat problemele pentru ca „nu mancasera si ei salam cu soia”. Nu-i o gluma ce va spun aici. Insa e amuzant cum, de pe o pozitie a priori anti-comunista folositi argumentul partizanilor lui Iliescu. In ambele cazuri e vorba de o eroare logica (fallacy).

   2.Votul in diaspora a fost ameliorat de Ponta, oricat va displace asta.

   3. Autocenzura ? Din partea PSDistilor, poate. Si de mult timp. Partizanii #rezist sunt de o agresivitate fizica si verbala incredibila.

   Reply
   • di livio

    va doare adevarul…Elena a tras a opta concluzie, mai valabila decit celelalte sapte ale doamnei Alina…de aia ati si sarit sa-i raspundeti…cine ar trebui sa se inteleaga naibii cu conducerea centrala a pesede?…si cum?…asta cu conducerea centrala a pesede suna ca dracu, doamne iarta-ma

    Reply
    • Dumitru

     Adevarul ?!?! Despre „adevar” vorbesc numai nebunii si profetii. Si in general se ajunge la razboi cand discutia este despre „adevar”.

     Reply
     • di livio

      nu credeam ca doare chiar asa…si totusi cine trebuia sa se inteleaga naibii cu conducerea centrala a pesede?…ca se pare ca s-au inteles pina la urma si-au zburat-o pe Codruta…ca i-a prins pe multi la furat…asta-i realitatea…nu mai zic de adevar ca-i dureros

 33. Dorin

  Elena, ai umor, probabil involuntar, cu autocenzura care se instaureaza cand la toate orele aud de dictatura lui Draknea. Mai sunt doua saptamini de circ si se va vedea ca singurul om arestat sub dictatura lui Dragnea va fi chiar Dragnea…In rest, putina autocenzura poate corecta absenta ligicii cele mai elementare…

  Reply
 34. gabriel radeanu

  Sapte concluzii „politice”…dupa „apocalipsa” codurilor penale,plus disperarea unui posibil deznodamant autoironic.Inconstient,fara intentie,reflex automat determinat de contextul aberatiilor propagate in masa,v-ati pierdut si dumneavoastra markerii de moralitate,si faceti exact, ceea ce cu isterie revolutionara,rezistentii considera evolutie si progres.Distrugerea expresiilor materiale a DEMOCRATIEI reprezentate de institutii-fanion ale tarii,ca sa nu spun ale statului,…,concept pulverizat in ultima vreme.Filozofic,avem de-a face cu dilema esentiala a individului raportat la democratie,care este obligat sa aleaga intre nevoia de securitate si aspiratia libertatii.Inceputul mileniului,marcat global de 11 septembrie,deschide ascendentul oficial al securitatii sociale,asupra libertatilor individuale,care s-au refugiat intr-un mod aproape suspect de oportun, in lumea noii media sociale,locul unde,avem zidul nostru,proprietatea noastra virtuala mobilata cu inductori de satisfactie auto-secretata chimic de propriul nostru organism.Saturata de-atata dopamina,libertatea virtuala are nevoie pentru echilibru,de ura,de exprimarea frustrarilor,de vina externalizata…de manifestari de strada,de sesiuni de exprimare a urii in grup,fata de orice si de oricine,cu cat mai reprezentativ si mai important,cu atat mai bine…de data aceasta insa,invocand in mod paradoxal,ceea ce mai avem voie sa invocam oficial in lumea reala,…siguranta sociala.Asta este explicatia trista a daruirii populare pentru concepte juridice,care acum zece ani n-ar fi atins emotional,nici pe studentii de la drept pasionati…plus alte soparle insinuate in societate de catre furnizorii oficiali de securitate din Romania.

  Reply
 35. ionas

  N-ar strica ca UE sa ne ejecteze, poate ne ia Rusia sub aripa sa ( Romania de la 1859 este de fapt o creatie a Rusiei in harjoana cu imperiul otoman )- ne mai forteaza modernizarea cu toate chinurile aferente.

  O viata politica normala bazata pe ideologii vom avea doar peste 40-50 ani

  Procuratura si justitia in general ( cel putin sub aspect procedural ) ar trebui sa copieze modelul din SUA (exclus un model european ).

  In spitale se da in continuare ( uneori se pretinde ) mita, sau apar cabinete CMI private care „inlesnesc” drumul spre tratamentul medical in sistemul de stat. Sistemul se adapteaza , prostimea cotizanta plateste.

  Reply
  • Dumitru

   „ar trebui sa copieze modelul din SUA” vreti sa spuneti cu alegeri pentru procurorii sefi de la anumite nivele ? Cred ca veti avea surprize, ca atunci cu uninominalul, cand PSD+ALDE au avut 80% din parlament…

   Reply
   • ionas

    Judecatorii sa fie arbitrii in proces, sa fie alesi de populatie.

    Procesul penal sa se desfasoare de pe o zi pe alta ( in maxim citeva saptamini un proces se termina), iar juratii sa decida vinovatia .

    Procurorul unei jurisdictii sa fie ales de populatie si sa isi angajeze ajutoarele de procuror ( deputy ..). Procurorul va raspunde in fata electoratului unei jurisdictii.

    Nu am auzit in SUA de ceva asa de caraghios ca CSM-ul nostru mioritic.
    Pe termen lung modelul SUA ar fi mai benefic decit actualul model sovieto- francez

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *