Romania Curată

Să începem noul an școlar cu bugetele școlilor și liceelor la avizier! Cere și tu școlii sau liceului tău bugetul și publicarea lui!

La început de an școlar, România Curată invită toți elevii, părinții și cetățenii interesați să facă un prim pas spre transparența la nivelul școlilor și liceelor din România. În loc de flori, vă provocăm ca în prima săptămână de școală să le faceți cadou unităților de învățământ în care studiați, ați studiat sau studiază copilul dumneavoastră o cerere în baza Legii 544/2001 prin care să solicitați acesteia bugetul pentru anul 2015-2016 și execuția bugetară pentru anul 2014-2015, precum și prezentarea acestor documente la avizier și pe site-ul școlii, dacă acesta există.

Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt simpli: Printați o cerere (după modelul pe care ăl găsiți mai jos) și completați-o cu datele dumneavoastră și ale instituției de învățământ de care sunteți interesați, iar apoi depuneți-o la secretariat și solicitați număr de înregistrare. Instituția este obligată să vă răspundă la cerere în termen de 30 de zile, cu informațiile solicitate.

Importanța acestui demers a fost descrisă explicit de Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor, într-un articol anterior, publicat de România Curată, pe care va invităm să-l citiți aici.

Vă invităm, de asemenea, ca în cazul în care veți răspunde invitației noastre să postați o fotografie pe contul dvs. de Facebook cu cererea, un mesaj cu ce v-ați dori să se investească banii în școala dvs.  și nu se întâmplă în prezent, folosind hashtagul #transparentaineducatie pentru a răspândi vestea cât mai eficient. Dacă nu primiți sau, dimpotrivă, primiți răspunsul, de asemenea vă rugăm să anunțați printr-o postare. Vom colecta toate mesajele și fotografiile postate de dvs. și le vom publica într-un articol pe site-ul România Curată.

Această acțiune face parte din Campania “Transparența în Educație” demarată de România Curată în parteneriat cu reprezentanții elevilor din România (Consiliul Național al Elevilor).

Pune și tu umărul ca până la finele acestui an școlar, atât bugetul oficial al unității de învățământ, cât și un raport despre fondul suplimentar finanțat direct de părinți sa fie postat la avizierul școlii și pe site-ul Ministerului Educației!

***

Model de cerere

(se poate descărca în format word de aici – click)

model de cerere


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Să începem noul an școlar cu bugetele școlilor și liceelor la avizier! Cere și tu școlii sau liceului tău bugetul și publicarea lui!

 1. Vali

  Daca solicitantului i se cere plata unei taxe pentru fotocopierea documentelor – aceasta putand fi peste pretul pietei -, iar solicitantul nu doreste/ nu poate plati acea suma, ce se va intampla?

  Reply
 2. Raspuns

  Scrieti-ne daca suma ceruta pentru raspuns a fost exagerata, si vom scrie si noi pe portal. In principiu, daca nu achitati fotocopierea ii puteti ruga sa va dea raspunsul pe mail. La intrebarea trimisa prin mail, se raspunde prin mail. Verificati inainte, sa existe o adresa de email oficiala, a scolii. Trebuie sa vi se raspunda indata si sa fiti anuntat ce numar de inregistrare ati primit. Daca refuza sa va raspunda pentru ca nu achitati contravaloarea copiilor xerox, sfatul nostru este sa incercati sa convingeti si alti parinti sa contribuie la reusita demersului. Sa aveti in vedere ca la plata sumei trebuie sa vi se elibereze o chitanta.

  Reply
 3. Continuarea raspunsului

  Scoala este deci obligata sa va comunice pe loc numarul de inregistrare al cererii. Termenul de raspuns este, potrivit Legii 544, de 10 zile. Doar daca nu pot raspunde in 10 zile, cum prevede legea, sunt obligati sa va anunte in scris ca lucrarea este de amploare si necesita 30 de zile de procesare. In maximum 30 de zile ar trebui apoi sa primiti raspunsul scolii. Acestea sunt etapele. Va rugam sa ne anuntati ce raspuns ati primit.

  Reply
 4. Angelica

  Executia bugetara reprezinta un raport despre modul in care s-au cheltuit banii?
  Pot cere si informatii despre sumele cu care au fost inchiriate spatiile scolii? Sume extrabugetare?

  Reply
 5. Laura

  Bani bani bani,numai despre bani,DAR CE INVATA CAT INVATA PENTRU CE INVATA IN SCOLI,nu va intereseaza??
  Ce fac noile generatii,dupa ce termina scoala?
  E adevarat,ca hotii trebuie starpiti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *