Mihai Goțiu

”România nu mai importă plastic reciclat!” O mare victorie anunțată de Ministerul Mediului sau mascarea unui eșec?

”Nu lăsa adevărul să strice o știre bună”. Prin presă circulă mitul că acest slogan ar fi lipit pe pereții celui mai citit tabloid britanic, The Sun. N-am avut vreodată ocazia de a verifica dacă, la rândul lui, acest mit ar fi real sau nu. Observ, însă, din păcate, că un asemenea mesaj pare să troneze într-o tot mai mare parte a redacțiilor din România.

Mai acum o săptămână, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat (într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției) că România nu mai importă plastic reciclat. ”În ceea ce privește PET-ul, pentru prima dată după revoluție, marii procesatori de PET au decis că nu mai e cazul să importăm acest material, întrucât SGR-ul furnizează suficientă materie primă”, susține ministrul.

URAAA! Sau nu? Dacă o mare parte a presei a preluat declarațiile lui Mircea Fechet așa cum le-au fost transmise oficial, jurnaliștii de la Euronews s-au deplasat la Buzău, unde se află cea mai mare fabrică din Europa de Est pentru reciclarea plasticului. Și oamenii de acolo le-au spus că, într-adevăr, importurile de plastic au scăzut, dar doar cu undeva pe la 40%, nicidecum 100%, comparativ cu anul trecut, înainte de a se da drumul Sistemului Garanție Returnare (SGR). Ceea ce este un lucru foarte bun și un trend optimist, dar nicidecum la nivelul anunțat pompos de domnul ministru.

Dacă citim între comunicatul de presă al Ministerului Mediului, observăm că prima parte a acestuia se referă, de fapt, la amânarea cu încă jumătate de an (până la 31 decembrie 2024), a termenului până la care mai pot fi comercializate băuturile care nu au pe ambalaj simbolul SGR. Și uite așa, marea știre că România a ajuns în situația de a nu mai importa plastic reciclat se dezumflă și mai mult, pentru că scopul ei era de masca un nou eșec în implementarea SGR.

Să nu uităm, SGR a fost o promisiune pentru anul 2020. Însă, doar în toamna lui 2021 s-a dat HG-ul prin care producătorilor și comercianților li s-a dat termen de un an pentru realizarea și lansarea sistemului. Evident că termenul de un an s-a tot prelungit, pentru că producătorii și comercianții n-au fost pregătiți, astfel că SGR a pornit doar la 1 ianuarie 2024. Și a pornit cu unele sincope care par că vor să-l saboteze (cea mai mare problemă, fiind, în opinia mea, că în locul unui sistem unitar, fiecare comerciant a primit dreptul să-și implementeze propriul sistem, ca și cum obiectivul acestuia nu ar fi reciclarea, ci fidelizarea propriilor clienți).

Acum se invocă faptul că ar mai fi unele băuturi alcoolice (spirtoase și/sau vinuri) care au un termen de valabilitate mai mare. Cum ar veni, ar fi contra-economic retragerea acestora din magazine și re-etichetarea lor. Lasă că e mai economic să ajungă ambalajele în natură :( . Să fim serioși, nu cred că pe rafturile și în depozitele comercianților sunt stocuri de băuturi care stau acolo de mai bine de doi ani, că tot contra-economic ar fi. De fapt, nu e decât un alt exemplu de forțat mâna Guvernului de către marii producători și comercianți, prea leneși să-și facă treaba.

A nu se înțelege cumva că SGR e un lucru rău ori un eșec. E una dintre cauzele care au strâns o imensă susținere civică în ultimii ani. Pentru că are beneficii economice intrinseci (inclusiv reducerea importurilor de plastic), dar și pentru că e (dovedit deja, în alte țări) principala măsură care ne salvează apele, pădurile și poienile de asaltul plasticului. Și cu atât mai frustrant e să vezi lentoarea implementării ei, scuzele și explicațiile prea puțin credibile pentru diversele amânări, ba și livrarea de titluri pompoase.

Da, aș fi vrut să etichetez postarea asta cu un titlu de genul ”O mare victorie pentru SGR! Nu mai importăm plastic reciclat”. Dar, de fapt, știrea e că implementarea totală a SGR s-a amânat iar…

Afiș MindBomb, din 2004, utilizat de Greenpeace, într-o acțiune la Cluj, pentru conștientizarea problemei ambalajelor abandonate în natură. După 20 de ani, rezolvarea problemei e… în amânare

Citește pe România Curată:

Lista neagră a României Curate pentru alegerile europarlamentare 2024

Prima victorie pentru legea de apărare a societății civile împotriva companiilor imobiliare și a mafiilor de mediu

Victorie majoră, în Justiție! ”Aici e parc? Nu, aici e Mafia Imobiliară!” Solicitarea grupului One Propertis, ucigașul societății civile, respinsă de Tribunalul București

Tun după tun, de la directorii Afacerii Roșia Montană. Nu doar statul român, ci și banca de stat CEC, Primăria Alba Iulia, dar și alte instituții publice riscă să piardă zeci de milioane și/sau să rămână cu lucrări neexecutate. La cât se cifrează datoriile

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “”România nu mai importă plastic reciclat!” O mare victorie anunțată de Ministerul Mediului sau mascarea unui eșec?

 1. Razvan

  Exista, intr-adevar, si vinuri mai vechi de 2 ani sau bauturi spirtoase, alea pot sa stea in raft, nu se degradeaza ;)
  Dar ele pot FOARTE BINE sa fie reetichetate, si asta chiar la raft, nu e nevoie sa fie retrase! Mai greu e cu cele importate, ca ele vin in baxuri!
  E foarte bine ca exista SGR! Sistemul are multe de imbunatatit dar e bine ca a inceput! Astia din Ministerul Mediului probabil se c*ca pe ei sau sunt corupti la greu, de il tot amana! Dar in Romania tot ce e bun se tot amana la nesfarsit, numai ce e rau trece instantaneu, publicat chiar la miezul noptii in MOf, ba chiar si cu efect retroactiv :P

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   ”pot” să stea în raft nu înseamnă și că stau :) , din considerente economice, comercianții mu țin în rafturi și în depozite produse care nu se vând cu anii, le returnează dacă nu se vând atâta vreme și pun în raft/depozit produse mai raid vandabile

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *