Romania Curată

România Curată a fost cu autocarul anticorupție în Turul Marilor Tunuri la Iași și Timișoara

Într-o zi friguroasă la Iași, dar și ploioasă la Timișoara, România Curată a organizat Turul Marilor Tunuri la care au participat zeci de locuitori ai celor două orașe.

Obiectivele ieșene au fost Fabrica de Bere, Fabrica de Țigarete, Uzina Nicolina. Ghizii au spus de asemenea povestea teilor tăiați, dar au vorbit și despre dosarele DNA ale primarului și președintelui Consiliului Județean. La Timișoara, puncte de reper au fost proprietăți industriale/tunuri ale unor celebri frați ce au ajuns să dețină 824.916 mp în intravilanul orașului, ”Vila Internațional” – clădire simbol, situată ultracentral, concesionată și apoi transmisă unui mare afacerist, Parcul Industrial din Timișoara, vila grădinarului împărătesei Austro-Ungariei care a ajuns la clanul Cârpaci. Excursioniștii au ajuns apoi în plin câmp, ca să vadă cu ochii lor terenul pe care ar fi urmat, la 13 km de oraș, să fie amplasată o mare investiție industrială, iar acum, din cauza corupției, pasc cai și vaci.

Conceptul de Tur al Marilor Tunuri a fost lansat în premieră în țara noastră de Societatea Academică din România (SAR) prin planificarea, alături de partenerii săi – Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Pro. Do. Mo. și Centrul pentru Jurnalism Independent – în cadrul proiectului ”Dezvoltarea capacității de monitorizare a bunei guvernări prin Alianța pentru o Românie Curata”, a unor opt astfel de evenimente în toate cele opt regiuni ale României. Primul tur a fost organizat la Roșia Montana, al doilea la București, următoarele două la Iași și Timișoara.

Ce am făcut: am pus pe hartă exemple de tunuri ale marilor tunuri și am invitat alături de noi ”excursioniști” pe care i-am dus să vadă cu ochii lor dimensiunile dezastrului despre care se vorbește la televizor sau se scrie în ziare, dar la care când trecem pe stradă, în graba noastră spre treburile cotidiene, uităm să privim cu atenție. Și mai ales, să reacționăm. Locurile de ”atracție turistică” reprezintă exemple relevante în sensul proastei guvernări, în fiecare din localitățile alese.

Vă invităm să citiți amănunte despre Turul Marilor Tunuri organizate sîmbătă, 21 noiembrie.

TIMIȘOARA:

De la vilele “baştanilor”, la ogorul Daimler

Documentarul despre ”obiectivele turistice” include prezentarea pe larg a tuturor obiectivelor timișorene vizitate

și IAȘI

Turul Marilor Tunuri – Iaşi. “Reţeta” distrugerii industriei locale

Documentarul despre ”obiectivele turistice” ieșene include prezentarea pe larg a tuturor obiectivelor vizitate

Dacă doriți să revedeți:

Am pus corupția pe harta turistică a Capitalei și am avut cu noi cei mai informați ghizi! Ce obiective și de ce s-au calificat în Turul al Marilor Tunuri pe care le-am vizitat cu autocarul și pe jos, puteți citi aici

Turul Corupției la Roșia Montană 

Urmare a acestor evenimente, echipa României Curate a primit deja propuneri/ chemări ale cetățenilor pentru a organiza astfel de Tururi și la Sighișoara, Galați și Bacău.

Dacă și tu vrei să organizezi o astfel de excursie în orașul tău, te invităm să iei legătura cu organizatorii România Curată trimițând mesaj la adresa contact@romaniacurata.ro și venim în orașul tău cu autocarul anticorupție.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *