Mihai Goțiu

Revoltător: Atacați cu furcile și topoarele de mafia pădurilor!

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar, regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea și realizatorul Radu Constantin Mocanu au fost, ieri, victimele unui atac dur al hoților de lemne, în timpul documentării, pe teren, a unor tăieri ilegale. Două dintre victimele atacului, Tiberiu Boșutar și Radu Constantin Mocanu și-au pierdut cunoștința în timp ce erau transportați către Spitalul Municipal Vatra Dornei.

Între timp, înființarea unei secții speciale de investigare a infracțiunilor de mediu (”DNA-ul Pădurilor”) a fost blocată, din nou, de Guvernul Cîțu, prin demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, care reușise să avanseze cu proiectul. Inițial, anul trecut, legea de înființare a ”DNA-ului Pădurilor” (al cărei co-inițiator am fost alături de Stelian Ion și alți colegi din USR) a fost adoptată de Parlament, dar blocată la CCR de Guvernul PNL, pe motive procedurale imputabile chiar Guvernului!

„Ne-au atacat cu furci și topoare. Printre atacatori se afla și inginerul silvic și proprietarul pădurii. Nu am putut avea niciun dialog cu ei. Nu strigau decât atât: Vă omor! Vă omor”, a relatat Mihai Dragolea, la Digi24, citat de G4Media. Acesta a subliniat că i se pare de neconceput ca în 2021 să i se poată întâmpla așa ceva „Să fii atacat cu furci și topoare în 2021, ca în 1600, chiar nu este o realitate pe care ar trebui să o avem și nici măcar să o putem înțelege”, a comentat acesta.

Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse în urma acestui incident. Activistul de mediu Tiberiu Bosutar îl ajuta pe Mihai Dragolea să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a avut loc pe raza comunei Coșna, din județul Suceava, cu participarea a aproximativ 20 de persoane, dintre care o parte au fost deja reținute. Mai spre seară, Tiberiu Boșutar a reușit să dea detalii despre atac pe patul de spital (link către înregistrarea video în primul comentariu).

Anul trecut, Tiberiu Boșutar a fost victima mai multor atacuri ale Mafiei Pădurilor. În ciuda faptului că au fost dispuse anchete penale și anchete ale Corpului de control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, nu s-a schimbat nimic. Și nu e de mirare, atâta vreme cât Mafia Pădurilor se simte protejată de un prim-ministru care l-a demis pe ministrul Justiției care lucra, printre altele, la înființarea unei secții speciale de cercetare penală a infracțiunilor de mediu, inclusiv a tăierilor ilegale de păduri!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Revoltător: Atacați cu furcile și topoarele de mafia pădurilor!

 1. flesh

  Nu încetează să mă uimească oamenii care nu înțeleg că PNL e tot un partid de hoți, ca și PSD. Iar UDMR e tot acolo, există doar pentru beneficiul lor personal. Înțeleg, sunt mulți hoți în România, ei votează în mod natural cu hoții. Dar ceilalți, oamenii cinstiți, cei care muncesc, de ce nu văd prin pâcla asta de minciuni că USR e singurul partid care trage să facă ceva pentru toți românii?

  Reply
 2. marius

  iohanis o fi mindru de bataia incasata de oamenii acestia?!!!
  pretinii lui iohanis de la schweighofer mai sint cercetati penal pt complicitate la taierile ilegale sau nici nu s-a deschis dosar?!!!

  Reply
 3. Cicio-san

  Si, marog, cine e seful cel mare al mafiei din Sugeava de atat amar de vreme – tartorul care-i patroneaza pe toti – in cel el mai Liberal judet din MOLDOVA?

  Reply
 4. Ion

  Da, iar Țanțoș se arăta îngrijorat, în prima declarație de după, de renumele profesiei nobile de silvicultor!!! (Ca să nu mai vorbim de Vasilică de la Vâlcea, care în loc să ordone o anchetă, le dădea victimelor sfatul să depună plângere!) O nobilă breaslă, căreia i se fură de sub nas milioane de metri cubi de lemn în fiecare an, iar ei nu aud nici drujbe, nici camioane, nu văd nimic… Nemaivorbind de alte, mult mai multe milioane de metri cubi, care se fură legal, din pixul șmecherilor care fac amenajamentele silvice.
  În timp ce politicienii o freacă cu trasul mâței de coadă pe câmpiile legii, orice GIS-ist mediu de la Direcția Silvică vă poate face într-o zi, folosind date publice (COPERNICUS, de exemplu) coroborate cu hărțile din amenajamente , hărțile tăierilor, ale tăierilor ilegale, ale pădurilor virgine și multe altele. Asta e revoltător, mai mult decât faptul că niște răzăși, vizitatori veniți din sec. XVI, lovesc niște oameni contemporani nouă.
  Nu e departe ziua în care pe WOS vor apărea articole scrise de unguri, olandezi ori nemți despre dinamica tăierilor de pădure din România, cu hărți și cu detalii pe care noi ne facem că nu le vedem.
  Proști și netrebnici și conduși de niște mule nule am mai ajuns, ca neam, Doamne iartă-ne!

  Reply
 5. Bucovina Forestieră

  Mafia Lemnului
  ……………………………………..
  Și răspundeți îndemnului,
  Sunați la Mafia Lemnului,
  Toți codrii să ni-i doboare,
  Camioanele să îi coboare,
  Nimica să nu mai rămână
  Din fosta Pădure Română.
  Pustiul valah să se-aleagă
  De țara noastră – întreagă.
  Jos în groapă de-a-ntregul
  Giulgi să ne fie doar jegul!

  Reply
 6. para

  De ce credeti dvs, domnu Gotiu ca un „DNA” al padurilor ar fi solutia in problema furturilor din paduri ?
  Nu exista deja procurori care sa se ocupe de asta ? Nu e sistemul judiciar bugetat suficient si de aia prospera mafia lemnului ? Nu ar trebui sa se ocupe de asta DIICOT, Procuratura si eventual DNA – institutii deja structurate, bugetate si cu traditie ale statului ? De ce inca o ramura cu intreg aparatul de sefi si super-sefi platiti de stat in aparatul si asa extrem de stufos al birocratiei de stat ?

  Nu e rau sa iubesti padurea… e chiar vital, dar o politica responsabila trebuie sa se adreseze ansamblului nu primilor copaci (ziaristi si activisti cvasi-martirizati) care apar in cale. Problema de fond e lipsa de autoritate a statului si factorii care determina asta trebuie sa ii avti in vedere ca individ inteligent si ales democratic ce va aflati.

  Eu as avea in vedere – dintr-o pozitie irelevanta politic si administrativ – cativa factori:
  1. Incoerenta legislativa. Propunerile unora angrenati in lupta cu infractiunile silvice ar fi relevante.
  2. Lipsa de profesionalism a autoritatilor de ordine publica dovedida de ineficienta preventiei si interventiilor in cazul padurilor si traficului cu lemn. O fi coruptie (hotie), o fi lipsa de coordonare (fudulie), lipsa de mijloace (subfinantare) sau lipsa de metode de actiune (prostie crasa) trebuie sa decida managementul, care in mod evident primeste bani degeaba. De ce nu propuneti anchetarea ministrilor de interne, ati mostenit si dvs. actiuni la minister ?
  3. Lipsa de profesionalism a organelor de ancheta (toate institutiile care angajeaza procurori, si sunt deja mult prea multe pentru o singura tara). La motivele care greveaza ordinea publica se poate adauga lipsa de independenta a justitiei – recunoscuta si cronica in Rom.
  4, Lipsa de interes a judecatorilor pentru aplicarea exemplara a legislatiei in privinta infractiunilor de mediu. Suspectez ca unul din motive e lipsa de competente in privinta elementelor de mediu si dezvoltare durabila. De ce nu propuneti finantarea profesionalizarii sistemului judiciar in ansamblu in privinta infractiunilor de mediu ?
  5. Lipsa de cultura civica – care nu se compenseaza daca nu castigi intai cooperarea Bisericii, mai ales in Bucovina. Cu un Botusar nu se face primavara, ba chiar as spune ca dimpotriva – un ciudat in plus pe langa dumneavoastra nu e decat o tema de distractie in plus. Convingeti cateva dintre multele fetze ale BOR sa incurajeze oamenii sa isi apere muntii si veti putea spune ca nu ati trait degeaba.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *