Sorin Paveliu

Proştii-destepţi şi destepţii-proşti din sănătate

Sindicatele din sănătate au ameninţat de multe ori cu grevă. De cele mai multe ori fiind vorba de un dans de societate în care, prin bună înţelegere, sindicatelor li se acorda ceea ce era în prealabil stabilit. Sincer, nu mă interesează dacă va avea sau nu va avea loc o grevă în sănătate. Consider că mult mai importantă este cauza şi consecinţele acestor poziţionări antagonice între salariaţi şi guvern.

Am convingerea că populaţia înţelege prea puţin dedesubturile salarizării personalului medical. În proiecţia publică va fi rămas informaţia vehiculată de liderii PSD, de ministrul Muncii şi mai nou de Ministrul Sănătăţii, conform căreia salariile medicilor şi asistentelor vor creşte cu până la 170%. „Avem în vedere că prin legea salarizării salariile medicilor vor ajunge din martie anul viitor la 3.000 de euro, adică sunt foarte aproape de UE. Prin această măsură sperăm să stopăm migraţia medicilor în ţările UE„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, citată de economica.net.

Un proverb spune că prostul râde de trei ori: o dată când râd ceilalţi, o dată când înţelege glumă şi încă o dată când îşi dă seama că râsese fără să înţeleagă.

Medicii şi asistentele au râs împreună cu o ţară întreagă când au auzit despre mutarea contribuţiilor angajatorilor în seama angajatului. Bă, ce prostie! Apoi li s-a explicat că statul, adică angajatorul bugetarilor, va majora salariile pentru a se acoperi noile impozite. Au înţeles şi au râs din nou: „Hai bă că ne-am speriat degrabă!“. Acum a venit momentul să râdă din nou, pentru a treia oară, pentru că nu au înţeles că, de fapt, transferul contribuţiilor îi viza direct şi personal, fiind prima categorie socio-profesională căreia i s-a promis o creştere salarială. În sănătate, 25% din anunţatele majorări iniţiale vor fi diminuate exact cu cele 25% din salariul brut care acum se găsesc în seama angajatului! Apoi, au constat că limitarea sporurilor pe ordonator de credit nu poate depăşi 30%, în condiţiile în care întreaga filozofie a salarizării bugetarilor din sănătate se baza pe aceste sporuri. Cum majoritatea personalului avea/are sporuri cu mult peste 30%, majorările salariale promise, coroborat cu noua modalitate de impozitare, conduc în multe situaţii la salarii nete mai mici decât în anul 2017! Un hâtru făcea haz de necaz ieri, într-o intervenţie la un post de radio, spunând că „salariile din sănătate au fost dublate cu 5%“! Atât doar ca profesioniştii din sănătate nu sunt proşti, sunt oameni şcoliţi, care chiar dacă nu jonglează cu cifrele sunt suficienţi de deştepţi să înţeleagă nu numai că li s-a tras o teapă enormă dar că ar şi trebui să mulţumească din suflet conducerii de partid!
Însă la ce foloseşte înţelepciunea, când domneşte prostia?!

Râsul este acum înlocuit de furie, deoarece nimănui nu îi place să fie luat de prost. Aceste pseudo măriri nu sunt o joacă, ceva de râs.

– Salariile vor fi bătute în cuie pe termen lung sau chiar foarte lung, fiind practic salariile pentru 5-6 ani, în condiţiile în care inflaţia pare a o lua razna.

– Plăţile informale au ţinut acest sistem în viaţă, extrem de inechitabil, dar au culpabilizat personalul şi l-au ţinut în lanţuri. Extrem de neinspirată, doamna Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii, declara că se aşteaptă ca de la 1 martie nimeni să nu mai primească nici un fel de atenţii sau plăţi neoficiale. În condiţiile date, mesajul este cel puţin ipocrit dacă nu chiar instigator la revoltă.

– Nimeni, dar absolut nimeni nu poate anticipa care vor fi sporurile pe care o unitate salarială le poate acorda, acest calcul fiind o imposibilitate matematică. Acceptând că într-o unitate sanitară sporurile pleacă de la cel puţin 25% şi se duc peste 85% (în multe situaţii o persoană fiind îndreptăţită la mai multe tipuri de sporuri), cum s-ar putea calcula de aşa natură încât „suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază“. Pentru unele spitale, ordonatorul principal de credite este Ministerul Sănătăţii, pentru altele consiliile judeţene sau consiliile locale. Cum să ajustezi propunerile de sporuri când ai în subordine 80 de spitale care, împreună cu alte unităţi ale MS au caracteristici atât de diferite?! La primării situaţia este şi mai gravă, spitalul putând determina scăderea sporurilor acordate la alte categorii de salariaţi ai primăriei şi unităţilor subordonate, inclusiv în şcoli! Practic, există trei soluţii nematematice de rezolvare a ecuaţiei cu o infinitate de necunoscute: sporuri unitare de 30% pentru întreg personalul, ceea ce ar fi revoltător, golind de conţinut noţiunea de spor, ignorarea generalizată a legii însă în limita banilor şi mai ales acordarea de sporuri la începutul anului şi tăierea lor după ce fondurile se vor dovedi insuficiente.

– Orice discuţie viitoare referitoare la tichete de masă sau de vacanţă se va fi încheiat cu ocazia punerii în practică a noului regulament de sporuri.

– Personalul TESA sau orice altă categorie de personal care nu are titlul de medic sau de asistentă în funcţie, vor deveni discriminaţi în cadrul aceluiaşi loc de muncă!

– Încercând să abată atenţia de la problema principală, Ministrul Sănătăţii pune presiune pe managerii de spitale, cerându-le să îşi suplimenteze veniturile din oferirea de servicii cu plată, după ce fondurile de la CNAS cu această destinaţie se vor fi epuizat! Uaau! În primul rând acceptăm aprioric ca fondurile CNAS nu sunt dimensionate pentru a acoperi cheltuielile. În al doilea rând, prostul management al fondului de asigurări este transferat pe umerii populaţiei. În al treilea rând, doamna ministru se afla într-o profundă eroare, generată de propria sa activitate anterioară la spitalul Baia Mare. Trebuie să o spun răspicat, aşa cum am mai făcut-o deja, managementul financiar aşa cum l-a expus domnia sa la spitalul din Baia Mare este unul ilegal, posibil probabil numai datorită politizării Curţii de Conturi locale. Deşi legea indica posibilitatea spitalului de a obţine venituri suplimentare, nu permite o participare a personalului la „profitul“ astfel realizat. În condiţiile noului cadru legislativ, această sursă este grevată suplimentar de imposibilitatea de a depăşi 30% din bugetul prognozat, indiferent de sursa veniturilor!

– Foarte curând, toate tensiunile referitoare la sporuri, prime, etc, vor fi mutate la nivelul managerilor de spital, constrânşi sa limiteze şi mai mult cheltuielile cu medicamentele sau investiţiile în retehnologizare. Managerul va deveni ţinta tuturor reproşurilor din spitale fără a avea nici un fel de vină!

Sindicaliştii au pe agenda lor o sumedenie de situaţii concrete la care Ministerul Sănătăţii nu are răspuns. Este posibil ca să se încerce ignorarea criticilor de bun simţ ridicate de sindicalişti. De această dată, înfrângerea înseamnă moartea sindicatelor, care pe lângă inutilitate şi ineficienta, nici nu vor mai avea ce negocia cu autorităţile pe termen lung!

Sănătatea a devenit un poligon de încercare. Deşi Sorina Pintea este lăsată singură în faţa protestatarilor, când de fapt interlocutorul ar fi trebuit să fie aproape exclusiv Ministerul Muncii, o serie întreagă de alte categorii sociale stau cu lupa focalizată pe rezultatul confruntării. Lucrurile vor deveni cu mult mai complicate când protestatarii vor fi cei din învăţământ, din Ministerul Afacerilor Interne sau din Penitenciare.

Trebuie să acceptăm ca ţara a căzut pe mâna unor sfertodocţi care se cred mai deştepţi decât marea masă a votanţilor lor, că promisiuni aberante pot ţine adormită revolta celor afectaţi de punerea acestora în practică. Relaţiile dintre pacienţi şi personal, ca şi cele dintre diferitele categorii de personal din spital se vor degrada. Cum speranţele privind o reală îmbunătăţire a muncii din spitale vor fi îndepărtate, este foarte probabil ca medicii tineri să continue exodul, contrar aşteptărilor guvernanţilor.

În final, este posibil ca deştepţii care au crezut că pot prosti o ţară întreagă să îşi dea seama că au făcut ei însuşi o mare prostie. Urmează să vedem cu ce consecinţe.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Proştii-destepţi şi destepţii-proşti din sănătate

 1. Adrian

  (Off-topic) Idem învățământ. Auzim la știri că d. Dragnea va convoca miniștrii la birou’ nu-știu-care de partid și de stat. Să- l întrebe atunci pe min. finanțelor când are de gând să aplice de pildă legea 85(din 2016) dată pentru. . aplicarea legii 221(din 2008). Iar în legătură cu titlul, nu putem decât să ne amintim cum era „alintat“ Ase-u’ (Ase-a, poftim!) cu ceva timp în urmă

  Reply
 2. Vlad Slăvoiu

  1. Salariile medicilor cresc. Au crescut și cresc. Acesta e un fapt demonstrat de toate bugetele de spital văzute de mine, care sunt, toate, mai mari decât în 2017 și care, toate, exprimă diferența 2018-2017 prin sume de bani dedicate creșterilor salariale.

  2. Creșterea medie netă calculată de mine (deci după ce se elimină impozit și contribuții) va fi de 2000 de lei. Cu siguranță nu toată lumea va avea o astfel de creștere, sau mai mare, și știu că există și scăderi de salarii. Dar media va fi de 2000 de lei în plus, net.

  3. Creșterile salariale au fost și vor fi suportate din subvenție de la Fondul de Sănătate. Adică dintr-o donație din asigurarea contribuabililor, donație pe care administratorul Fondului (Statul) s-a gândit s-o facă medicilor. Pe mine nu mă deranjează subvenția (ba chiar i-aș putea găsi și justificare teoretică, nu doar practică), dar ar fi bine ca medicii să țină minte de unde le vin măririle, astfel încât data viitoare când așteaptă (autobuzul, logic) să știe că deja au primit.

  Reply
  • Adrian

   Chef Slăvoiu, cred că tocmai ne-ați explicat că e vorba despre un efect pentru care cauzele sunt multiple însă sigur ar fi cazul să nu mai aștepte statul (autobuzul, desigur). Și că cine (mai) cotizează la stat ar fi (totodată) cazul s-aștepte să-i facă anestezie, de pildă, vreun mare finanțist.

   Reply
  • Cristian

   Nu contest posibilitatea ca, de fapt, salariile medicilor au crescut.
   Sustineti ca ati vazut bugete de spital si ati calculat o medie de 2000 lei net. Se poate sa dati 2 exemple de salarii ale unui medic inainte si dupa?
   Nu de alta, dar articolul zice altceva – fara sa ofere nici o cifra clara. M-as fi asteptat ca un articol RC.ro sa nu faca niste afirmatii fara acoperire. Daca aveti date care il contrazic, puteti sa le publicati, va rog?

   Reply
   • Vlad Slăvoiu

    Intrați, de exemplu, pe site-ul Spitalului Colentina, sau al Spitalului Județean Arad, sau al SJ Tulcea – sau unde mai găsiți bugete puse pe net (nu toți le au puse): veți observa că bugetele sunt mai mari decât în 2017, iar diferența 2018-2017 este foarte aproape de cât e specificat în 2018 ca subvenție de la Fondul de Sănătate dedicată creșterilor salariale.

    La Colentina, de exemplu, sunt 54 de milioane subvenție. Împărțiți banii ăștia la numărul de angajați, pe care-l găsiți tot pe site, apoi la 12 luni, scădeți impozit și contribuții și la Colentina o să vă dea 2200 de lei.

    Chiar aș fi curios s-o faceți și să ne spuneți și dumneavoastră la ce concluzie ați ajuns.

    Reply
 3. Catalin Toma

  Am si eu o nelamurire: sporurile despre care se discuta erau impozitate sau nu? Daca nu erau impozitate inseamna ca sistemul era incorect si nu are sens sa discutam.

  In alta ordine de idei, simplificand putin:

  40000 medici * 5000 euro(corespunzand unui net de circa 2700 euro) = 200 milioane/luna * 12 = 2,4 miliarde/an = bugetul companiei de autostrazi care nu face autostrazi < pensiile speciale(militieni, sectoristi si alte nationalitati etc….

  Evident, cam 1 miliard se intoarce sub forma de taxe deci cheltuielile anuale sunt de 1,2. Asta ar trebui sa fie revendicare, nu milogeala pe sporuri.

  Reply
  • Radu Negrut

   Bineînțeles că erau impozitate . Ați fost plecat din România în ultimul timp ?
   De unde 40 de mii medici în sistemul public ( unde se aplică legea ) ? Jumătate , maxim 25-27 mii ( incluzînd și integrarile clinice ) e rezonabil . 5000 de euro e fantezie . Salariul maxim al unui medic primar este de 15 mii lei , după lege . Sunt destule specialități fără sporuri ( Ex. interne , gastroenterologie , ORL , etc . ) .
   Cele mai multe spitale sunt multispecialitate deci se compensează sporurile unei secții cu a alteia . Problematic e cu spitalele monospecialitate ( TBC , neurologie , psihiatrie ) .
   Aici vine o altă întrebare . Prevederea cu plafonarea sporurilor pe unitate angajatoare s-a introdus în 2010 prin perechea de legi 329-330/2009 . A fost menținută permanent , dar nu a mai băgat-o nimeni în seamă . Așa s-a ajuns la TOTAL SPORURI mai mare decît SALARiI DE BAZĂ , ceea ce e evident ilegal . Primăriile și consiliile județene au știut , dar nu au venit cu propuneri de comasare a spitalelor , care să permită atenuarea
   efectelor articolului de lege . De fapt , administrțiile locale preferă să nu se implice în subiect decît pentru a numi manageri ( orientați politic ) ; există și cîteva excepții , mai ales prin Transilvania ( Cluj , Baia-Mare , Oradea , dar și Iași ) unde primăriile investesc în spitale , dar alții sunt total dezinteresați ( ex. Constanța , Pitești ) .

   Reply
  • Dana

   Din cei 40.000 de medici doar 20.000 au mariri salariale, adica medicii din spital si din alte unitati finantate de ministerul sanatatii, in alta ordine de idei salariile se refera la brut si nu la net, adica un medic fara spor prea mare adica doar de 10% cu gradele profesionale maxime si vechime maxima va avea un brut de cca 14.000 lei din care luati 45%, netul este undeva la 85-9000lei care inseamana 2000 euro la sfarsitul carierei. medicii tineri rezidentii si specialistii vor avea salarii nete cuprinse intre 5000-70000 lei.

   Reply
 4. Vlad Slăvoiu

  @Adrian: De fapt, care-i problema ta cu mine, Adrian? Ce te nemulțumește pe tine? Ești în stare să spui? Dacă da, s-auzim.

  Reply
 5. Mircea Popescu

  BUCURATI-VA. PARTIDUL A HOTARAT CA II VOM IMPROPIETARII PE MILITIENI SI MILITARI SI CATI OR MAI FI. CA SA II APERE PE EI, PE CEI DIN PARTID SI SA NE „POTOLEASCA” DACA AVEM IDEEA SA MAI PROTESTAM IMPOTRIVA PARTIDULUI SI A MARELUI CONDUCATOR.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *