Cristian Florin Franț

Prefectul de Caraş-Severin, ridicat de DIICOT în afacerea Mike Security 

Procurorii DIICOT au organizat o amplă acţiune de destructurare a unei reţele de evaziune, în care se pare că era implicat chiar şi prefectul de Caraş-Severin, Miu Ciobanu.

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost condus, miercuri, la audieri, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul unei firme de securitate, bănuită de operaţiuni ilicite, în cadrul căreia acesta a fost administrator între anii 2010 – 2012. Este vorba de firma Mike Security.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri, percheziţii în 77 de locaţii, în dosarul în care ar fi vizaţi prefectul Nicolae Ciobanu şi un şef serviciu ANAF, Camelia Chivu, iar prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro, susţin surse judiciare.

„Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale, (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari) ,care, acceptând să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora, sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre), ş.a. Subliniem că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au desfăşurat o activitate comercială „la vedere”, participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective” arată procurorii DIICOT, cu trimitere la cei doi.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 77 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Caraş-Severin şi în alte 19 judeţe, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale, având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin, s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului.

În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit, se precizează în comunicat.

Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare, asigurat de către liderul grupării care a controlat întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia.

Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membrii ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate, iar ulterior, din dispoziţia liderului, au avut calitatea de administratori/asociaţi ai unor societăţi, cele mai multe dintre ele de tip „fantomă”.

De asemenea, din acest palier, au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării).

Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari), care au acceptat să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre).

În acelaşi comunicat se spune că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au desfăşurat o activitate comercială ‘la vedere’, participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activităţii infracţionale constă în transferarea angajaţilor societăţilor ‘curate’ către societăţi ‘fantomă’, în baza unor contracte în care acestea din urma preluau şi obligaţiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25 milioane lei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Prefectul de Caraş-Severin, ridicat de DIICOT în afacerea Mike Security 

  1. Tempor

    Eșaloanele din prima linie sunt multe prin CS. Dar dacă e să privim și la ”noutățile” și la ”rezervele” trimise la încălzire de toate partidele … v-a mai curge multă apă pe râuri până să se curețe albia!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *