Alina Mungiu-Pippidi

Românii au corupt și vaccinul

Şeful statului major din Spania demisionează, după ce s-a aflat că s-a vaccinat înainte să aibă dreptul. Ce ghinion pe capul lui că nu trăiește în România, unde toate forțele militare și toți cei sub 65 de ani cu dreptul la o pensie specială au legal dreptul și la vaccinare specială, unde oamenii nu sunt niciodată clasificați după risc, ci după relații. Lor li se adaugă sportivii (care nu au nici un fel de factori de risc, toate ministerele și toate agențiile, și așa mai departe). Vineri, cînd am încercat să programez pe cineva peste 65 de ani care m-a rugat am descoperit că scrie zero locuri la toate centrele, chiar cu luni înainte, inclusiv la centrul de la Colțea nesimțit denumit al ”sportivilor” (se înțelege că sportivii se vaccinează acolo, dar pentru bătrînii cu diabet nu e loc). În runda II, cea în care trebuiau să se vaccineze oamenii cu riscuri, peste 65 de ani și cu boli cronice, aceștia au fost o minoritate pînă vineri la ora nouă conform datelor oficiale. Nu e de mirare pentru bolnavii cu boli cronice, dat fiind că faimosul registru național de boli cronice nu există, o simplă căutare pe Internet te face să descoperi că abia în 2019 s-a propus unul, nici măcar integrat, doar pe maladie, și nu pe toate bolile. Nu există nici o evidență digitală care să conțină, de exemplu, oamenii cu stenturi, care povestesc pe forumuri că nu au ce face și unde se duce. Probabil, există doar la diabet, dar cîți diabetici sunt prinși față de căți există vă las să ghiciți- că nu te înscrii singur, cineva trebuie să fi făcut birocrația asta, anume aceiași medici de familie care trebuie să piardă zile ca să își înscrie bolnavii pe platforma STS. Unde nu sunt locuri decît pentru cîteva ore.

Iată cum sub regimul meritocratic al lui Klaus Iohannis și al USR s-a format o coadă mult mai mare decît trebuia (că s-au dat atîtea derogări de la regulă), care e sărită de cine are mai mulți mușchi în văzul lumii.

Totuși două elemente de originalitate – să le zicem așa – nu pot să nu te frapeze.

Primul, nicăieri în Europa nu s-au creat atîtea categorii cu dreptul să sară coada, ceea ce évident a dus la un blocaj complet, că excepțiile au depășit ca număr regula. Și asta, în cap cu militarii, oameni viguroși care mai puteau să aștepte pînă se terminau de vaccinat bătrînii și bolnavii cronici.  Nicăieri nu am văzut ceea ce pe vremuri consideram o invenție a PSD, anume corupție legală, cum văd în România, deși PSD nu mai e la putere. Orice logică a vaccinării, și anume prioritatea pentru cine este mai vulnerabil sau luptă cu epidemia direct dispare și apar pilele și relațiile, de grup sau individuale.

Al doilea, nicăieri în Europa nu există platforme organizate de un serviciu secret, există organizare mai bună sau mai proastă, dar civilă. La noi, ca și la alegeri sau alte momente strategice, numai STS are capacitatea. Capacitatea să ce? Să cedeze un procent întîmplării, în vreme ce majoritatea  se programează cu pile, legale sau informale (poți să-i condamni, cînd vezi sfidarea?), să patroneze această coadă plus băgare în față jalnică, să stocheze milioane de date personale (de ce să le aibă numai SRI)? Nu există sector privat, sigur, că acolo erau Ghiță și serverele lui de un hectar pe bani europeni, cînd un serviciu, cînd altul au pus mîna pe banii IT de dezvoltare, și iată că nu o să mai avem niciodată sector privat cu capacitate, cum au alții, că s-a dus toată la multele servicii secrete! Dragi români, vă rog cercetați țara unde epidemia mai e organizată de servicii secrete și publicați aceste revelații. Nici măcar în Iran sau Rusia. Poate luați pe asta un premiu Nobel, că dl. Cărtărescu, ocupat și el cu vaccinul peste rînd, iarăși nu a reușit cu literatura. Sau poate un Oscar, dacă dl. Nanau se decide să aprofundeze această originalitate și mai primește și pe asta bani de la statul român să facă filmul, după ce le-a tras-o în public.

Ce să mai vorbim de spanioli, o adunătură de civili fără respect fără armată, nu dau banii de tuburi de oxigen și secții de arși pe rachete ca noi și se țin numai de prostii. Generalul Ciucă ar putea să ofere statului major spaniol prins cu mîța în sac azil politic la noi, unde nu ar fi nici o revoltă și s-ar vaccina legal. De ce să se revolte careva la noi  că vin unii să ne împingă bătrînii de la rînd ca să se bage în fața lor, cînd o facem chiar noi, căutînd o cunoștință și dînd doar un telefon.

Cum primisem deja pe WhatsApp invitații de la restarante de lux din București, că deschid încă dinainte să citesc decizia în presă (de, cunosc și ei pe cine cunosc) nu pot decît să urez petrecere bună tuturor acestor vaccinați și compasiunea mea sinceră celor care i-au votat.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

58 thoughts on “Românii au corupt și vaccinul

 1. costa

  Am citit cu interes pina am ajuns in locul unde doamna incepe atac politic. In acest moment am incetat. Inca un nostalgic dar cu staif cum cred ca se considera doamna.

  Reply
  • carcotasul

   amice, vorbesti prostii cu sentimentul ca faci dreptate; dimpotriva, acest articol al d-nei Pippidi este, pentru mine, cel dintai pe care-l accept ca continand un „atac” politic perfect justificat. Tot ceea ce spune domnia sa este atat de adevarat incat nu mai e nimic de discutat. Eu as mai fi adaugat si observatia ca militarii – favorizati de d-l colonel (pardon, locotenent-colonel la start) si medic Gheorghita – au stiut sa-i multumeasca pentru favorurile primite de la el (fiindca chiar el este raspunzator de toate cele discutate de d-na AMP) facandu-l colonel… la 35 de ani, Un fel ne Napoleon Bonaparte ? Poate ! Dar unde-s dovezile, realizarile remarcabile care sa-i genereze meritul exceptional ? E vorba, cumva, de brambureala – termen evaziv pentru nerusinare – din „programarile” pentru vaccinare si, mai ales, pentru nepasarea in fata acestor greu de imaginat procarii ce se fac si atunci cand e vorba de modul de combatere a unei pandemii nationale. De data asta d-na AMP are mai mult decat perfecta dreptate… dar cui, ce-i pasa, de vreme ce gradul de colonel a fost deja batut in cuie pe umerii acoperiti de „merite in batalii” ale d-lui medic militar !

   Reply
 2. PO

  Un pașalâc condus de un pașă neamț care merge la Bruxelles și la Berlin ca la Stambul. Și servicii care prăduiesc prostimea și-i apără pe boieri, ca cetele de arnăuți de altădată. Și haraci, mult haraci.
  Ce s-a schimbat, în esență?

  Reply
 3. pasare

  Da stimată doamnă, aveți dreptate în tot ceea ce ați scris acum.
  Dar ați avea credibilitate dacă ați fi fost la fel de critică și pe vremea guvernării psd-alde;
  atunci toate erau bune și exemplare, inclusiv Viorica Dăncilă era bună de premier.

  Reply
  • marius

   din pacate au fost cu mult mai bune decit guvernarile pdl-pnl, sa vedem in continuare cit de buna o sa fie jumatatea de guvernare a marxistilor corporatisti din usr+.
   apropos… vedeti ca e un haos generalizat la energie electrica mascind pretul exorbitant pe care o sa-l platim toti si e posibil ca 13 ianuarie 2012 sa se intoarca cu o forta mult mai mare, deci cred ca e timpul sa aplicati tactica Dragnea… dati bani la sclavi, impozitati corporatiile si desfiintati hotia numita OPCOM altfel va treziti cu o ditamai revolutie pina la sfirsitul anului :)))))

   Reply
 4. Toma Sircuța

  Bună ziua,
  În calitate de vechi cititor și admirator al dumneavoastră m-am simțit obligat să vă aduc la cunoștință cazul meu care infirmă afirmațiile deloc elegante la adresa tuturor militarilor din România. Să spunem că sunt ofițer superior în rezervă, sub 65 de ani, cu afecțiuni cronice cardio-vasculare, iar la încercarea de a mă programa la vaccin prin CMj am primit răspunsul că nu pot fi programat decât în etapa a treia și să încerc la medicul de familie. Medicul de familie mi-a zis că e prea ocupat acum și să revin săptămâna viitoare. Am încercat și de unul singur, mi-am făcut cont pe site, dar sistemul nu mă recunoasște ca fiind bolnav cronic de peste 10 ani. Și atunci? Unde sunt privilegiile despre care vorbiți.
  În concluzie, cred că pentru a fi corectă cu ceea ce susțineți de ani de zile ar trebui să aduceți o cuvenită rectificare într-un viitor articol.
  Cu prețuire,
  Toma Sircuța

  Reply
  • Pinno

   @Toma
   Nu o sa aduca nici o rectificare si de fapt VACCINAREA NU e org de servicii, platforma e operata, si actualizata de sts in functie de cerintele comitetului respectiv. Doamna AMP are impresia ca serviciile fac si desfac, acuzand de ani buni ca usr ar fi creat de servicii, dar nu aduce nici un argument. Chestia cu Vlad Voiculescu ……ar putea prin simetrie sa zicem si de psd ca e ale serviciilor, uitandu-ne cine a fost tatal lui Rafila. Dar ca psihiatru dna autor ar putea sa inteleaga si mai bine mecanismele prin care fiecare vrea sa fie in fata. Iar ca politolog sa inteleaga mecanismele prin care grupurile fac diverse tipuri de presiuni asupra guvernelor, oricare ar fi ele si tema presiunii. Dar Dna AMP a ales sa scrie un articol din pozitia unui om oarecare, speriat de omnipotenta serviciilor si simpatizant al psd.
   Toti prietenii mei de peste 65 de ani s-au programat in primele 2 zile. Acum in buc nu se mai.poate

   Reply
 5. ZOX

  Partial aveti dreptate .NU poti sa prioritizezi o masa neomogena de 6 milioane de oameni .Organizarea este jenanta si nedreapta.
  In rest articolul este un atac personal la Cartarescu,Iohannis,si USR.Bine ca nu v-ati apucat sa preamariti aptitudinile organizatorice ale lui tov. Dragnea.Ce treaba au rachetele cu campania de vaccinare?Aceasta nu este impietata nici financiar si nici organizatoric de faptul ca Romania trebuie sa-si indeplineasca niste angajamente si de ce nu,niste nevoi de aparare.
  Obiectivitate si nu dezinformare cam asta caracterizeaza un jurnalism de calitate .

  Reply
 6. ionas

  Romania , orice s-ar zice , a fost, ramane si va fi un stat cu duhoare de organizare mafiota, ceva in genul Cosa Nostra cu expertiza in estorcare.
  Famigliile de la conducere se schimba dar esenta statului ramane.
  Ieri a fost famiglia PSD , azi famiglia PNL, USR+. Populatia sa voteze din 4 in 4 ani ce famiglie doreste.
  „Institutiile de forta” ( politie , armata , justitie, servicii secrete ) sunt cultivate si curtate deoarece ofera protectie legala famigliilor.
  In privinta sportivilor, suntem mostenitorii epocii socialiste unde aveam sportivi amatori -profesionisti ( in sporturi neaducatoare de profit financiar) sponsorizati de catre stat.
  De exemplu in tarile civilizate sunt sporturi profesioniste care se autofinanteaza -fotbal , box, baschet si cele de amatori care fac apel la donatii. La noi se practica o estorcare legala , ca si in China sau Rusia, pentru mentinerea acestor sporturi

  Reply
 7. Gogu

  Un colectiv de oameni care nu respecta cu sfintenie cele stabilte chiar de ei este predestinat peirii. Progresul este un adevarat tezaur pentru omenire, dar poate deveni o pacoste cand se schimba si se amesteca ordinea valorilor, binele se amesteca cu raul. Atunci oamenii vad numai interesele inguste a lor, iar de alti nu se intereseaza. Cu regrete spun ca aceasta situatie se regaseste la noi. Fiecare dupa puterea obtinuta de la popor o foloseste cu prisosinta pentru interesele lui personale. Jalnica societate ce considera ca respecta cu sfintenie ” statul de derept” si ca trebuie sa se supuna fara sa obiecteze „SEFILOR” din afara tarii.

  Reply
 8. dana

  Iar un articol tendentios cu adresa politica. Fiecare tara are propriul algoritm. De exemplu Canada vaccineaza inaintea persoanelor in varsta, dar fara comorbiditati grave, pe toti cei care, prin meseria au contact direct cu publicul. Aici intra administratia, dar si casierii din supermarketuri, profesorii dar si politicienii, HORECA dar si personalul din centrele de batrani si sociale, etc…
  Despre programul informatic de programare la vaccin, da este greoi. Dar nu pentru ca apartine serviciilor, ci pentru ca toate aplicatiile statului sunt greoaie si prost facute: aplicatiile de plata a taxelor, de rezolvare a cererilor la primarie, si sa nu mai vorbim de celebrul program al CNAS folosit de medici si farmacisti, care e o catastrofa. Si asta pentru ca tot ce se face pentru stat se face scump si prost. Stiu ce vorbesc, lucrez in domeniul informatic.

  Reply
  • Mihaela

   Am prieteni in Canada care stau de luni bune in carantina( nu au voie sa primească vizite si merg doar la magazin) si habar nu au când vor fii vaccinați. Au 66 si 65 de ani, el tensiune si diabet, ea acum 5 ani cancer. Nu exista nici o posibilitate sa se înscrie pentru vaccinare.

   Reply
 9. Agricultorul fericit

  Sotia mea a reusit o performanta incredibila acum 10 zile. Programare prin telefon. Dupa incercari interminabile a dat peste un tanar politicos si amabil, militar probabil. Nu ne-a gasit loc in Bucuresti, nici in Ilfov, si dupa ce i-am spus ca putem merge cu masina( eu am 72 de ani,iar sotia 70), ne-a propus Medgidia.
  Am fost Miercurea trecuta, in 30 min. eram vaccinati si cu adeverinta, iar rapelul e pe 10 Februarie.
  Cei carora le-am povestit ne-au privit ca pe niste martieni.
  DAR am fost norocosi ca avem o conditie fizica buna, masina si bani de benzina. Cati dintre pensionarii din Romanika sunt in situatia noastra?

  Reply
 10. Silviu

  Greșiți profund doamna Pipidi …STS nu e un serviciu secret. Apoi, ganditi-va cat de mult ar fi durat sa demareze orice alta institutie din România o licitație pentru achiziționarea unei platforme software. Asa, cu STS ,aceasta a fost gratis, implementată rapid si întreținută non stop de specialiștii STS. Eu nu inteleg frica si teama fata de servicii secrete. Doamna Angela, aceste instituții sunt in slujba tarii si a cetățeanului, acolo nu lucrează girafe sau crocodili, lucrează tineri care au absolvitPolitehnica, Automatică SAU academia tehnică, tineri specialisti in software. De ce există fobia asta fata de servicii, nu vad care este delictul comis de aceste servicii? Există un delict, ca nu au mai lasat nici o felie de tort pentru spagi si licitatii exorbitante. Oameni buni,înțelegeți că aceste servicii sunt in slujba cetățeanului si a țării și ar trebui să fim bucuroși că există un astfel de serviciu . Si da,băiatul meu care a absolvit Automatică lucreaza la STS si e un copil de foartebunacredinta.nu e nici spion si nici infractor,slujește tara asta tăvalita de toată lumea .

  Reply
  • para

   Multa tehnica, zero etica. Pentru dumneavoastra Silviu, rachetele Coreei de Nord sunt probabil un reper de succes in viata…
   Cultura nu garanteaza valorile, dar lipsa ei garanteaza dezastrul.

   Reply
 11. Dragos Gheorgon

  Doamna Alina,

  Actualmente, Mircea Cărtărescu este profesor universitar la Departamentul de Studii Literare a Facultății de Litere a Universității din București.
  V-ati prins?

  Reply
  • Marcel

   Dacă doamna menționa că Mircea Cărtărescu este cadru didactic nu mai reușea atacul la respectivul.
   Sistemul de înscriere este viciat dar nu de Cărtărescu.
   A3 ar trebui să o invite pe doamna să le țină lecții de dezinformare.

   Reply
 12. Pinno

  Pai daca facea o firma civila platforma era gata in 2022 toamna. NU AVEM CAPACITATEA ADM SA REALIZAM IN SCURT TIMP O PLATFORMA DE O COMPLEXITATE ASA MARE.
  Platforma pt cardul de sanatate nu merge ca lumea de cativa ani. Se fac modificari f dese si ramane nefunctionala multe zile. Nu e facuta de servicii ci de Siveco cate a subcontractat lui x care a subcontractat lui y… Nimeni nu mai are viziune asupra ei.
  Nu mai criticati aiurea ca si psd ar fi apelat la sts pt vaccinare. Pe fb postarile sunt de genul programarilor pe telefon, pe mac, pe ios., toate cu succes, desigur in primele 2,3 zile.
  Cine se pricepe la hard si soft nu critica designul si functionalitatea.
  In fond fiecare are dreptate cand se vrea in categ esentiali.
  Am citit un interviu cu 2 studenti medicinisti an 4 de la TM care au spus ca anul univ a fost pierdut, nu au intrat in vreo sala de operatie, au invatat numai online. Si erau si voluntari covid, ca erau straini (sirisn si yemenit) si s-au simtit sa ajute si ei. Concl: medicii de peste 2, 3 ani vor fi NEPREGATITI pt multe specialitati. Asa ca iata alta categ de esentiali plus profesorii lor. Nici mie nu- mi convine ca nu.pot programa pers peste 65 ca in buc nu mai sunt locuri, dar asta-i situatia. „E usor a scrie versuri…

  Reply
 13. d.m.

  ‘compasiunea mea sinceră celor care i-au votat’.
  Fiind unul dintre ei, zic „mulțumesc, nu”. N-am nevoie de ea. Iar dacă s-ar repeta alegerile, aș vota la fel.
  Întrebarea e: asta e democrația pe care o predați pe la simpozioane și seminarii? Tot așa le spuneți membrilor Freedom House și European Council on Foreign Relations când nu vă place pe cine au votat în țările lor?
  Cred că vă lasă nervii.

  Reply
 14. marius

  poate intrebati ambasadele occidentale in special cea germana de ce sustin si impun cu forta asemenea regimuri corupte precum cele afiliate partidului popular european.
  oare sub drapelul statului de drept nu s-a ascuns subordonarea justitiei catre mafia corporatista???!!!
  Romania a avut parte non-stop de regimuri criminale si profund corupte austinute cu putere si implicare directa de catre puterile invecinate in special de europa occidentala!!!

  Reply
 15. nicoleta

  in ce tara europeana e asa o coruptie si o dezorganizare la nivel de minister al sanatatii??meritocratia nu exista!!
  organizarea la nivel de minister si guvern insemna trecere peste rand , nu se stie cand si unde va veni sau daca va veni restul de vaccin. daca nu era platforma nu stiam nici cati s-au vaccinat pana cum!!daca ar fi fost functionala baza de date dela casa de sanatate…poate…dar ce te faci cu cei care nu sunt in niciun fel in baza de date de la Casa???prost construita si numai pentru cei asigurati!!
  oricum ar fi trebuit ca pentru a 2-a etapa, cei vaccinati cu primul ser ar fi trebuit sa fie programati acolo la centru l de vaccinare de DSP . altfel cei cu primul ser primit ar fi stiut exact cand primesc al doilea ser, ca sa nu dam banii degeaba!!
  ministrul tipa ca nu e el vizibilin campania de vaccinare in loc sa se ocupe de bolnavii din spital si de testarea in continuare pentru noul virus!!
  spitale vai de ele, fara personal si coruptie in continuare!!

  Reply
 16. Bérenger

  Alternativa la STS ar fi fost SIVECO lu’ madam Irina Socol sau Asesoft-urile și Team Net-ul lui Ghiță care au parazitat statul de sute de milioane de Euro?
  Chiar credeți că STS ar fi avut nevoie de bătaia asta de cap ca să pună mâna pe o baza de date banale (CNP, nr. de buletin și tel/e-mail)? Nu vă dați seama că prin astfel de afirmații îi inflamați și mai rău pe bieții antivacciniști/ conspiraționiști?
  O veche regulă nescrisă în publicistică -pentru cei care nu sunt plătiți la normă per cuvânt- era ca atunci când nu ai nimic interesant și veridic de spus să te abții. Acum se pare că aceasta a fost înlocuită de dorința de a șoca audiența cu orice preț -inclusiv cu cel al adevărului. Treaba asta nu vă onorează de loc și degradează România Curată (care știți bine că nu vă poate cenzura) ducând publicația lângă tabloide și websituri senzaționaliste/conspiraționiste. Cred că o mică pauză în activitatea publicistică nu v-ar strica. Promitem să nu vă uităm între timp și să vă citim din nou cu interes când (vă) veți reveni.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   ptr o cestie „serioasa” ca vaccinarea eu as fi apelat la .. Oracle sau IBM ori Micorsoft Romania. Acum 10 ani produceau si cestii din astea …

   Reply
 17. dracon

  Madam dta in ce calitate iti permiti sa critici ,sa dai idei ,am impresia ca tot vrei sa te aflii in treaba ,nu ar fi bine sa ne lasi in durerea noastra ,ca si asa nu ajuti cu nimic ,cel mai usor este sa critici ,dta cu ceva constructiv poti veni ?

  Reply
 18. Doc

  Dar când nu au fost privilegiați bugetarii incompetenți în România inclusiv scursurile din tot felul de servicii , urmașii securiștilor și secretarilor de partid comuniști?? Niciodată.Și ne mai mirăm că intră în față la vaccinari , așa s-au obișnuit ,să fie mârlani și nesimțiți.

  Reply
 19. Anonim

  Buna ziua,sunt de acord cu ce prezinta doamna Mungiu, in articol.Noi nu m-ai suntem un stat normal de mult, obiedienti in fata Europei,fara coloana vertebrala, aici ne-au adus politicienii.Eu sunt bolnav cronic , am o boala autoimuna, dobandita in 2010, dupa ce mi-am facut vaccinul pentru gripa porcina in 2009.Asa au spus medicii austieci de la AKH WIENA.Si acum ce sa fac?Sa ma vaccinez din nou ?Pe care lista de prioritati?In septembrie am fost internat cu forta la un spital Covid , am refuzat intubarea si ulterior clasicul tratament ,kaletra si remdeswir, doar nu aveam sida.Dupa 4 zile mi-au dat drumul acasa ,la insistentele mele , nu aveam nimic, crede cineva?In Romania nu conteaza ce cunosti , ci pe cine cunosti,sistemul de valori s-a rasturnat complet,nu m-ai poti sa traiesti cinstit, nu m-ai poti sa ai incredere in cel de buna credinta pentru ca e foarte greu sa discerni adevarul de minciuna. Platim dari la stat , iar statul te fura cat poate.Unde te duci,unde te uiti, in orce domeniu ,nu incai de ei… odraslele , pilele, amantele, nevestele, copii celor din fosta nomenclatura, securitate, pardon servicii..Despre ce vorbim ,din pacate lucrurile, situatia se perpetuiaza, noi nu vom apuca o normalizare ,o tara normala, vrem o tara ca afara se spunea cadva. Dar cu ce pret?Sunt multe de spus, ma opresc aici, sa fiti sanatosi si sa aveti miros.

  Reply
    • Anonim

     Ai dreptate Marius, dar din pacate ,nu ai ce sa-i faci.Asemenea oameni sunt de compatimit.Ei calca pe cadavre ,fara sa se uite inapoi.Repede , fara sa gandeasca te catalogheaza.Azi in Romania ,daca spui adevarul esti trimis la medic.

     Reply
  • Tumeric

   Nu vad de ce amestecati « obedienta fata de UE » si incapacitatea noastra de a ne pune la punct o asistenta sanitara de calitate.
   Daca facem un bors cu idei gata facute, asta nu inseamna ca ceea ce am zis are vreo valoare. Explicati va rog ce vreti sa spuneti., ca nu se intelege mare lucru.

   Reply
 20. Goagl

  @ZOX and Berenger. Nu e problema, ca prietenii vostri de la STS au inchis Romania curata anul trecut cu doua atacuri semnate, daca nu ma inseala memoria) sa ma corecteze redactia daca e asa) cand nu o pot inchide va pun pe voi sa latrati ca niste javre ce sunteti. Mari luptatori pentru justitie! Va place sistemul in care se inscriu 5000 de oameni pe zi peste rand, nu? evident, si voi sunteti printre ei, ca sunteti politisti sau miitari! Domnule militar, minte ai? Ai peste 65 de ani si esti bolnav cronic, pai de aia trebuiau sa te vaccineze, nu ca esti militar. la fel si Cartarescu, ce daca e profesor la universiate? asta nu e factor de risc. Universitatea e online, ba chiar si in vacanta. Are peste 65 de ani? daca nu, trebuia sa stea in banca lui! Jenanti ce sunteti, in loc sa va fie rusine si sa invatati de la spanioli- ca doar traiesc romani acolo, destui- un pic de demnitate.

  Reply
  • Bérenger

   Păi ce facem, Gogule, terminași argumentele și trecuși la invective? Cum ar fi să zic și eu că de fapt în spatele pseudonimului tău se ascunde Sebastian Ghiță ofticat că n-a mai prins firma lui contractul cu statul pentru realizarea platformei -care probabil că ar fi costat jumătate din întregul program de vaccinare?

   Reply
 21. Dumitru

  Mda, confirm. Dupa ce ai mei au incercat (fara succes) sa se inscrie online (asa o interfata proasta n-am mai vazut de mult), am incercat si eu o data (esec total, din nou). Pana la urma, tot ai mei s-au inscris, prin telefon. Prima data a fost dupa 2 luni la 6 km distanta… E evident ca securistii din RO traiesc inca dupa adagiul comunist „noi ne facem ca muncim”. Din pacate, statul roman nu se „face ca-i plateste”. As fi curios cati securisti sunt in RO (SRI+SIE+SPP+whatever). Ultima data cand am avut informatii, erau mai mult decat in Germania, Franta si Anglia impreuna… As fi curios si care e salariul mediu…

  Reply
 22. A Akmenian

  Stimata doamna,

  Urmaresc cu interes comentariile dvs. din presa si adesea sant de acord cu o mare parte dintre ideile expuse. Inteleg foarte bine frustrarea dvs., de activist al societatii civile, care v-ati confruntat direct cu pitorescul ‘deep state’ mioritic, cel in care misuna ca gandacii babacii, odraslele si tiitoarele tuturor profitorilor marelui zbucium din decembrie 1989. Ca ticalosia se suge odata cu laptele matern, multe dinastii post-decembriste constituie dovada.
  Sant insa nevoit sa va contrazic in ceea ce priveste condamnarea categorica a organizarii vaccinarii de la noi. Nefiind specialist, nu ma pot pronunta in legatura cu eficienta lor ori in legatura cu cea mai buna strategie de urmat. STS, o organizatie a statului roman care de la bun inceput a fost infiltrata de multi profitori si ‘experti’ de-ai fostului regim, lucreaza si sant totusi un serviciu de utilitate publica. Cum preciza alt comentator, cine credeti ca ar fi avut competente mai solide pentru a face rapid ceea ce trebuia facut? Ghita? Oamenii lui Talpes?
  Realitatea nu este placuta, am fi vrut cu totii ca altii, mai curati, sa poata pune talentele lor in slujba bolnavilor. STS si-a facut treaba pe partea tehnica, cum au putut, romaneste, nu se incurca ei cu preceptele morale. Ati remarcat in nenumarate randuri, cu alte cuvinte, ca la noi e o combinatie de spirit practic, descurcaret, si un balcanism namolos si urat mirositor care e greu de observat in alte parti.
  Din Germania lucrurile se vad mai limpede, poate, dar de departe unele detalii pot fi mai greu de interpretat. E o parere, spor la lucru in continuare si veniti prin tara cat de des puteti, sant multe de vazut si de inteles. Un ochi limpede si o minte revoltata nu-s de prisos niciodata.
  Cu stima,
  Aurel Akmenian

  Reply
 23. Observator roman

  Din toată compunerea d-nei AMP, ceea ce mă frapează cu osebire este fraza „Poate luați pe asta un premiu Nobel, că dl. Cărtărescu, ocupat și el cu vaccinul peste rînd, iarăși nu a reușit cu literatura.”

  Dacă o analizezi, observi că cei cărora li se adresează d-na AMP cu „poate LUAȚI pe asta un premiu Nobel…” sînt… „dragii români”: deh, doamna își ia o distanță, să nu uităm cumva că ne observă de la Berlin. În fine, Mircea Cărtărescu (despre care eu unul nu aveam vreo informație că s-ar fi vaccinat ori ba) este „luat în balon” de autoare că ar fi ocupat cu vaccinarea „peste rînd” (?!?) dacă tot n-a reușit cu premiul Nobel pentru literatură (!!!)
  Cum să răspunzi acestor enormități? Demontîndu-le.
  Mircea Cărtărescu nu are încă 65 de ani, fiind născut în anul 1956. Este însă – așa cum remarca mai sus și un alt cititor – profesor universitar la Departamentul de Studii Literare al Facultății de Litere a Universității din București, cu alte cuvinte face parte din categoria care se poate vaccina în etapa a II-a, așa cum prevede HG nr. 1031/03.12.2020 în subcapitolul II (Descrierea grupelor populaționale pentru vaccinarea împotriva COVID-19) al capitolului XI al hotărîrii guvernului, la punctul C 2) litera b) [deja celebră – „lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”] subpunctul (iv) „personalul din unitățile de învățământ și creșe”.

  Și nu-i așa că vă face plăcere, doamnă Mungiu-Pippidi, să vi-l imaginați pe dl. Cărtărescu ocupat să se vaccineze „peste rînd”, cu un nivel de frustrare pe care numai ratarea Nobelului literar ți-l poate asigura, eventual îmbrîncindu-se cu alți îndreptățiți de lege, cei de la subpunctul (viii) „personalul din domeniul salubrității și deșeurilor”?

  Eu cred că așa e și că ați dorit să ne împărtășiți și nouă fantasma dvs.
  Altminteri da, ca de obicei, plecați de la premise concrete pe care le suciți un pic spre final fiindcă nu vă lasă firea dvs. (cam ranchiunoasă, de ce să n-o spunem?)

  Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintîi piatra!
  Confiteor, am și eu unul: mi-am imaginat o clipă cum v-ați îmbrînci dvs. în locul lui Mircea Cărtărescu, cu cei de la subpunctul (ix) din înșiruirea de litere majuscule, litere minuscule, numerale arabe și romane ale aceleiași hotărîri de guvern, și anume cu „personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane”

  Pentru că așa vă văd, ca în Die Verwandlung a lui Kafka, doar alimentele vechi și putrede vă înviorează apetitul…

  Reply
 24. Emil

  In Romania, Armata Romana este singura institutie cu putina disciplina si singura capabila sa vaccineze populatia. In rest, vuiesc lichelele ordinare, spagarii si mafiotii.

  Reply
  • marius

   :))))))) emile ai cumva cea mai vaga idee cum se fac angajarile la asa zisa harmata romana???!!!!!! :))))))))

   Reply
 25. Codruta

  Ei, na, ce surpriza! :P
  Pai romanii nu au corupt numai vaccinul – corupsesera de MULT si testele :)))
  Chiar nu stiati ca, pt. 100 de euro (sau chiar mai putin, depinde de zona si de furnizor) poti cumpara test negativ, ca sa poti iesi din tzara / intra in alta tzara? :)))

  Reply
 26. Mihaela

  Centrul de vaccinare de la Coltea “ al sportivilor” este deschis in Policlinica sportivilor” Vitan si nu are nici o legătura cu vaccinarea sportivilor. Iar medicina sportiva este o specializare. Lucru pe care ar fi trebuit sa-l știe d-na doctor Mungiu-Pippidi. Iar 850000 de romani au reușit sa se programeze pe platforma fără pile si relații in 7 zile. Greu cu pianul pe scări când ai creerul plin de ura

  Reply
 27. Haita dă partid si dă stat

  Poi, daca Statul sintem noi, inseamna ca e vital sa va supravietuim.
  Romania exista doar prin noi, ca doar nu prin populimime si tot felul de emigranți simigranti UE!
  Ce Daca statele dezvoltate, democratice si prospere, civilizate si inca moderne, au scrupule etice cu fundamente morale – doar vede toata lumea ca nune putem compara cu ei sinici macar nu vrem sa fim ca decadentii ai infestati de migranti!
  Dilema dvs e tardiva, totuși, la spartu targului, de moment ce daca te scoli de dimineata departe ajungi. Sa fim seriosi, nu avem destule vaccinuri si am putea intra in blocaj toata luna februarie din cauza ca s-au bulucit prea multi sa faca prima doza in ianuarie!
  Iar Daca tot vine iar Valu si ne ia din nou calu, poate ar fi bine ca Germania si cine mai poate, sa fabrice vaccinuri aici in UE caamericanii au mari probleme si alte prioritati.

  Reply
 28. andreescul

  Daca tot facem comparatii, iata date recente de la New York Times:

  https://www.nytimes.com/interactive/2021/01/25/world/europe/global-vaccination-population-rate.html

  Romania nu sta rau deloc, comparativ vorbind. Nu ca % din populatie / zi ar reprezenta singurul criteriu relevant, dar e unul suficient de bun.

  Cat despre ordinea categoriilor de persoane care au acces la vaccin, nu mi se pare ca e mai absurda in Romania decat in multe democratii avansate.

  Reply
 29. nae girimea

  Trebuie sa recunosc adanca mea ignoranta : n-am stiut de Dl Nanau . Acu , m-am docuentat : un iubitor de romani , . Productia lui cinematografica vorbeste despre Ferentarieni si Colectivisti . ‘Telectoal , ce maI !

  Reply
 30. Vasile

  Stimată Doamnă Profesoară, Chiar Dumneavoastră ați scris esențialul: Baza de date personale – este cea existentă la STS și pentru alegeri iar la intrarea în centrul de vaccinare se folosește aceeași infrascructură (aceleași cititoare de Cărți de Identitate și aceleași servere) ca la intrarea într-un centru de votare la alegeri. Regret că v-ați chinuit cu acea programare – în faza asta singura alternativă mai eficientă era să sunați la 0214144425. Militarii tineri de acolo, buni cunoscători IT, politicoși și foarte răbdători v-ar fi găsit de bună seamă o soluție, mai ales dacă era posibilă o deplasare cu mașina (cuiva) în zone rezonabil de apropiate (de exemplu, la o oră de mers). Doamnă Alina Mungiu-Pippidi, deși nu mi-a trecut niciodată dezamăgirea după piesa ”Evangheliștii” eu vă admir inteligența deosebită și spiritul caustic.

  Reply
 31. Dumitru Drinceanu

  Si bune, si rele, si nestiute ori adevarate, amestecate ca la noi. Este insa reala inadecvata organizare si functionare a softului informatic al CNAS! Sunt judete la care nu se aduce vaccinul pana la luna martie, nici inscrierea oficiala. Sigur, insa, autoritatile vor fo im prima linie, au… impact cu punlicul, nu? Cand va veni ramdul celor de drept? Sigur, dupa Paste, spre vara! Intte timp, va trebui reluat al doilea val si tot asa se va intampla. Pe ansamblu, da este un articol ce merita atentie. Unii cauta inadvertente si diacritice, of-uri personale si ignora ideea de fond: justetea, responsabilitatea, moralitatea, la care suntem inca deficitari.

  Reply
 32. alinaMP

  Vad ca onor guvernul, in cap cu Voiculescu, Ghinea, etc recunoaste tot ce am scris aici. Din pacate nu indreapta ce trebuie, adica lista stupida in care toti politistii au dreptul, indiferent ca fac patrule sau lucreaza de acasa, ce sa mai spun de sportivi sau de functionarii la diverse agentii de stat care nu fac teren deloc iu pot lucra de la orice computer care nu trebuiau sa fie printre esentiali. Vro deschide publicului centrele pentru persoane esentiale, care erau mai multe decat cele normale? Iarasi iau lumea de proasta, la ora asta nu sunt vaccinuri deloc, ca „esentialii” le-au terminat, degeaba deschizi centrele. Ce trebuiau sa faca era sa scurteze lista de categorii si sa programeze in avans pentru cand vor veni pe toti cei cu risc. Sa ii programeze in mai, iunie, dar in ordinea de risc, dintre profesori mai intai cei in varsta sau cu diabet, obezi, dializa, etc.

  Reply
  • Codruta

   Si cam cum ar trebui sa-i diferentieze / recunoasca softul pe politistii care fac patrule sau pe functionarii care lucreaza cu publicul? >:

   Reply
 33. Pinno

  @Codruta
  Dna AMP, chiar daca nu este „utilizator experimentat” in ale computerului stie ca listele le fac sefii dif structuri esentiale. Mai stie si metehnele romanesti, ca doar nu este finlandeza, stie ca te duci la sefu’ ” hai sefu’ pune-ma pl lista…”. Cine verifica? Doar nu min sanatatii oricare ar fi el. Vrea sa verifice sts? Sri? Ionannis?
  Intentia nu este de a analiza, ci de a improsca cu noroi in usr, ca orice simpatizant al psd. VV este depasit sau mintit de subordonati. Imi amintesc ca VPambuccian, de 30 parlamentar al minoritatii armenesti, a spus ceva in genul ca NU MINISTRU CONDUCE UN MINISTER, e o iluzie, min este condus de functionarii cu state vechi, care fac exsat ce-au facut de zeci de ani, stiind ca ministri vin si pleaca iar ei raman

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *