Romania Curată

Plângere penală la DNA, împotriva primarului orașului Sinaia, pentru construcții ilegale în Parcul Natural Bucegi

Reprezentanții Agent Green au depus, la sfârșitul săptămânii trecute, o plângere penală împotriva primarului orașului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, directorului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Prahova, Maria Mihaela Duță, directorului Parcului Natural Bucegi, Alexandru Nicolae Colțoiu și a biologului Beatrice Friciu, membri ai Consiliului Științific al Parcului Natural Bucegi.

În anunțul făcut public pe pagina de Facebook, activiștii de mediu acuză și complicitatea reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, care au permis realizarea în zona de management durabil a Parcului Național Bucegi a unor pârtii și construcții care le deservesc, fără acte de reglementare.

”Primăria Sinaia a realizat ilegal noi pârtii de ski pe platoul Bucegilor, la limita dintre județele Dâmbovița și Prahova. Pârtia Lăptici s-a realizat prin habitate prioritare fragile unde nu exista acord de mediu. Buldozerele au săpat adânc în Valea Călugărului, afectând habitate prioritare, respectiv habitatul 4070* – Tufărișuri de Pinus mugo și Rhododendron hirsutum (Mugo – Rhododendretum hirsuti), 6230* pajiști de Nardus precum și habitatul 4060 Tufărișuri alpine și boreale”, se arată pe site-ul organizației, într-o postare din 13 octombrie, după o vizită de documentare, împreună cu diferiți experți (biologi, ingineri silvici și avocați), la fața locului, și în care se anunța și intenția depunerii plângerii penale, respectiv a deschiderii unor acțiuni civile în justiție, împotriva construcțiilor ilegale.

Gabriel Păun, președinte Agen Green, arată că nu se opune dezvoltării infrastructurii pentru sporturile de iarnă, însă aceasta a fost construită pe un alt traseu decât cel pentru care exista acord de mediu, afectând un ecosistem foarte valoros.

”Habitatul de rododendron cu jnepeni este un habitat fragil protejat de directivele UE pentru natură. Nu ne opunem sporturilor de iarnă, dar acordul de mediu trebuia respectat. Pârtia nu s-a făcut pe traseul pentru care a primit acordul de mediu, ci prin altă parte care reprezintă un ecosistem foarte prețios. Complicitatea autorităților ne obligă să le acționăm în instanță și nu ne vom opri până când habitatul nu va fi restaurat”, a declarat președintele Agent Green.

Avocatul Agent Green, Cătălina Rădulescu, a mai arătat că încălcarea acordului de mediu pentru pârtia Lăptici nu este singura distrugere adusă ariei naturale protejate. ”Parcul Natural Bucegi este agresat din mai multe părți unde suferă exploatări ilegale. Pe Valea Cerbului sunt distruse pădurile. În zona Padina-Peștera sunt foarte multe construcții de poduri și hoteluri fără autorizație. Agenția de Protecția Mediului și Garda de Mediu închid ochii la aceste distrugeri și în consecință îi acționăm în judecată și le facem plângeri penale”, a spus Cătălina Rădulescu.

sursa foto: Agent Green (captură de ecran)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Plângere penală la DNA, împotriva primarului orașului Sinaia, pentru construcții ilegale în Parcul Natural Bucegi

  1. Dumitru

    Prea tarziu. Bucegii sunt o cauza pierduta de ani buni. Sosea asfaltata pana pe varful muntelui, pistele de ski pentru care in fiecare an sunt buldozere care sapa in munte, balegi si cacareze peste tot din cauza supra-exploatarii zootehnice (toate paraiele au o apa maronie din cauza asta), pensiunile care au umplut valea de la Pestera-Padina, s.a.m.d.

    Reply
    • Codruta

      In iulie 2019, pana pe malul opus al Ialomitei se simtea pregnant mirosul de kkt de la fosele „septice” negolite (ma rog! poate golite direct in vale) ale asa-ziselor „pensiuni” din zona Padina!
      Eu nu as acorda DELOC statutul de „statiune” aglomerarilor de cotetze (zise „pensiuni”) pana cand aglomerarile alea nu au sistem de canalizare si statie de tratare a apelor uzate!
      In fine… la ce sa te astepti? In judetul Dambovita, inca de pe vremea lu’ Ceashka se dezvoltase una dintre cele mai crunte mafii locale (probabil si din cauza Leanei) – iar dupa 1990, sitiatia nu s-a imbunatatit la capitolul acesta, dimpotriva! Sa nu uitam ca acel judet a dat una dintre cele mai toxice ministre ale Mediului: Plumb! >:
      Si nu-mi e rusine nici cu unele ONG-uri la fel de toxice care isi desfasoara activitatea predominant pe-acolo! >:
      Oricum: bine ca macar partial sunt contracarate de Agent Green! ;)

      Reply
  2. George

    Plangeri penale ar trebui facute impotriva tuturor primarilor din statiuni care permit distrugerea sistematica a florei si faunei acestei tari. De exemplu, in zona Neptun-Olimp, padurea Comorova e aproape disparuta. Se fac defisari masive pentru a permite constructii de vile, hoteluri, etc. Nu mai exista zona naturala de plaja. Corbu-Cornu, Mamaia Nord, Navodari, etc. Au inceput constructii de hoteluri direct pe nisipul plajei largite in zona cluburilor (Mariana Tour, etc.) Asta la mare. La munte la fel. In poiana Brasov s-a defisat continuu in zona Coliba Haiducilor, Hotel Bradul, etc. In predeal in zona Cabanei Trei Brazi au disparut padurile de pe drumul ce duce la cabana, aparand asezari intregi de cabane. De asemeni, spre Cabana Secuilor se ofera spre vanzare parcele de padure care, cu siguranta, vor fi taitate fara remuscari. In aceeasi situatie este toata valea Prahovei, Valea Oltului, Ranca, Bucovina… Si, ca distrugerea sa fie completa, in locul padurilor apar munti de gunoie si sobolani… Chiar nu vede nimeni ca ne dispare tara? Ca apar locuinte care nu sunt folosite uneori nici macar o zi pe an?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *