Sorin Paveliu

Petarda care ne-a explodat în faţă

Cazul valetului care se pretinde chirurg estetician a lăsat o Românie întreagă perplexă, ca în urma exploziei la picioare a unei petarde. Brusc vedem nenumărate slăbiciuni ale mai multor sisteme de siguranţă care ar trebui să protejeze populaţia. Să vedem pe scurt doar care şi cum de este posibil.

Falsul material

Am putut vedea că orice escroc poate profesa într-o unitate sanitară (în cazul de faţă nu întâmplător privată). Deşi credem că acest caz este singular, există numeroase situaţii în care au circulat zvonuri sau informaţii, care ulterior nu au mai putut fi confirmate datorită intervenţiei umane, privind diplome false ale unor cetăţeni străini care profesează în România, inclusiv în interiorul Colegiului Medicilor. Astăzi este inutil a se mai căuta acele urme, ele au fost şterse. Situaţii mult mai frecvente există în rândul asistentelor unde, deşi persoanele pot prezenta o diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ, abilităţile şi cunoştinţele elementare lipsesc cu desăvârşire. De ce este posibil aşa ceva? Pentru că Legiuitorul a exonerat instituţiile statului de a mai face verificări, delegând această sarcină către organizaţii colegiale, pentru că în goană pentru bani şi în încercarea de a ocoli barierele birocratice toată lumea închide ochii. Aşa avem falşi medici de renume care operează în România, aşa avem farmacii care folosesc diplome de farmacişti care au 90 de ani, în una sau mai multe locaţii, aşa avem asistente cu diplomă a căror activitate de bază în unitate este să folosească un calculator sau să facă muncă administrativă pentru că altfel sunt periculoase! Birocratic insă, fără asistentele respective, un stabiliment de îngrijire bătrâni, spre exemplu, nu ar putea funcționa legal. De ce este posibil aşa ceva, pentru că sancţiunile sunt ca şi inexistente, după cum vom vedea.

Controlul

Principalii responsabili material şi penal sunt unităţile care au permis impostorului să lucreze ca medic. Au însă aceste instituţii bucle de control adecvate? Probabil că nu sau dacă există sunt foarte permisive daca nu chiar este vorba de complicitate. Spre exemplu, orice medic serios ar fi putut descoperi fie falsul privind identitatea, fie scandalul din Italia (parafa – deși neesentială în context – a fost emisă pe numele italian al excrocului) doar făcând o scurtă cercetare pe Google. Dacă nu ar fi găsit aceste informații ar fi putut să cerceteze ce a publicat respectivul absolvent al unei prestigioase universitați americane, zero publicații fiind o imposibilitate. Pe scurt, nu este vorba de neglijență ci de avariție, de închiderea ochilor într-o direcție stând ațintiți și larg deschiși catre pacienții care ar putea fi atrași de un medic ”american”.

Problema este că nici statul nu doreşte să se implice suficient în control. În cursul anului trecut se punea problema verificării şi acreditarii tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a cabinetelor private, de către o autoritate a statului, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii Spitalelor. Controlul s-ar fi extins şi la cabinetele de stomatologie, şi la chirurgia estetică etc. A fost o adevărată revoltă, parlamentarii și Ministerul Sănătății fiind asaltaţi pentru a respinge o asemenea propunere. Astăzi putem vedea unul dintre motive. (notă: acreditarea unitatilor non-spitalicești – inclusiv verificarea conformării cu prevederile legale se face numai pentru unităţile aflate în relaţie cu sistemul public de asigurări!).

Sancţiunile

La ce riscuri se expune un angajator care face uz de oricare din portiţele de mai sus? Practic la nici un risc. Aşa cum am văzut şi în cazul adus azi în prim plan, poliţia nu a pus girofarul pe maşină să se ducă să îl ia la întrebări pe presupusul excroc, a deschis un dosar şi a aşteptat să se mai adune probe. Poate omoară pe cineva, poate cineva face o infecţie, poate cineva va fi nemulţumit de doi sâni asimetrici şi depune o plângere. Sau poate fuge din țară și lucrurile se rezolvă de la sine, ceea ce s-a și întâmplat! Cam păgubos mod de a gândi, nu-i aşa? Este însă un mod de operare generalizat în orice faţetă a infracţionalităţii. Când propriul meu cabinet a fost spart, poliţia m-a întrebat de fiecare dată când m-am interesat de soarta anchetei, dacă l-am prins pe făptaş!? Eu, păgubitul! Dacă uzul de fals răbufneşte pe undeva intra în acţiune o altă mafie, a cărui unic scop este protecţia grupului, după principiul o mână spală pe alta. Funcţionează din plin. Fapta penală se judecă în 5-7-8 ani iar cu un avocat cu relaţii, ceea ce salvează instituţia sau individul este încălcarea procedurii, adesea modificată de avocaţii legiuitori tocmai pentru a obstrucţiona actul de justiţie. Chiar şi cei care ajung să fie condamnaţi, primesc sancţiuni sub 3 ani, cu suspendare, având în vedere aşa zisa lipsa de pericol social.

Există însă o pedeapsă mult mai usturătoare decât cea penală, care însă în România nu funcţionează adecvat – sancţiunea civilă. În cazuri ca cel de faţă, unitatea sanitară care nu a respectat legea este pasibilă de despăgubiri de zeci şi sute de milioane de euro, fie doar şi pentru a fi riscat viaţa şi sănătatea operatului, chiar dacă acesta nu a suferit propriu-zis nici un prejudiciu material, fizic. Ani la rând  principala barieră în calea acţiunilor civile cu despăgubiri a fost taxa de timbru. În ultimii ani lucrurile s-au mai schimbat însă în conştiinţa populară solicitarea de despăgubiri pentru daune morale nu a fost încă împământenită încă. Oamenii se bazează pe acțiunile penale pentru că știu că acolo nu trebuie să dea bani la avocat sau să plătească taxe de timbru pe care nu și le permit!

În prezent nu există vreo sancţiune legală care ar impune ridicarea autorizaţiei de funcţionare unei unităţi care foloseşte, din culpă, personal care nu are drept de practică!

Funcţionarea sistemului privat

Reflectorul a fost pus pe sistemul privat însă compromisul este prezent la tot pasul. O bună parte din acest sistem se bazează pe medici de renume care lucrează la stat şi care, omeneşte vorbind, nu au cum să asigure efectuarea unor tratamente şi urmărirea postoperatorie lucrând doar în afara programului de la stat. Strecurarea unui impostor sub umbrela renumelui firmei consolidate a unei unităţi sanitare este practic doar o problemă tehnică.

Lumea chirurgiei estetice 

Chirurgia estetică lucrează cu o categorie de clienţi aparte, oameni care câştigă mulţi bani, prin profesii în care corpul şi aspectul sunt elemente esenţiale ale succesului. Corecţiile, mai mici sau mai mari, sunt adesea trecute sub tăcere şi uneori chiar numele persoanelor sunt trecute sub tăcere, folosindu-se pseudonime. Aşa se explică de ce persoanele prejudiciate rareori ajung să depună plângeri, prejudiciul de imagine fiind mai mare decât câştigurile potențiale în instanță. În cazul de faţă, ”vedeta” operată este cel mai probabil prejudiciata de aducerea numelui său în prim plan decât de faptul că a suferit o intervenţie făcută de un parcagiu. Unde sunt foarte mulţi bani şi minciuni evaziunea este la ea acasă şi pe bună dreptate s-a pus problema modalităţii legale prin care escrocul a ajuns să fie plătit.

În loc de epilog

Mâine, acest subiect nu va mai fi o ştire iar autorităţile nu vor face nicio singură mutare administrativă sau legală. Mai mult, dacă Guvernul României va da mult ceruta amnistie, italianul va avea tot dreptul să dea în judecată pe oricine a făcut vorbire despre el, pentru calomnie. Aşa că mai bine mă opresc aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Petarda care ne-a explodat în faţă

 1. Ghe.

  Se vede că nu prea mergeți cu autobuzul ori taxiul! Dac-ați fi făcut-o, ați fi aflat că medicii se împart în buni (de regulă cu părul alb) și „ăștia care omoară, ieșiți de la private”. Cu tot respectul pentru cei din prima categorie, singurele succese ale sistemului medical din România sunt, până acum, vilele de Beverly Hills ale medicilor angajați la stat (dimineața) și la privat (după-amiaza).
  Italianul parcagiu care s-a apucat de medicină este un foarte prost exemplu de cum să te descurci în România. Mafia a trimis chelneri care au devenit în câteva luni milionari și respectați oameni de afaceri și parteneri ai jupânilor aborigeni.
  Problema e că (se pare), impostorul se pricepea și operația a reușit, pe când Dragnea se chinuie de doi ani să pară om de onoare și de stat și nu reușește! Pe el cine-l amendează? Cioloș e așa de tehnocrat că dă cu capul de ușa biroului de HR ca o oaie beată, în fiecare săptămână. Lui Daniel îi ies mai bine investițiile decât slujbele. Orban e un chitarist deloc pus la locul lui etc. Prin poliție și servicii, numai doctori în combaterea corupției și implementarea acquis-ului comunitar și compatibilizare cu blocul occidental. Etc. Etc. Numai chirurgi din aceștia operează prin dregătorii.

  Reply
 2. UROLOG

  E bine totusi ca NU a vrut sa se faca CARDIOLOG… ori sa se specializeze in NEUROCHIRURGIE. Stia EL unde se fac de fapt bani frumosi din CHIRURGIA fara manusi. Nici macar VETERINARII nu te opereaza fara manusi si masca chirurgicala! …e adevarat insa ca Michelangelo nu si-a acoperit niciodata gura si nici nu a purtat manusi, sa ne-ntzelegem.

  Reply
 3. Agricultorul fericit

  Interesant caz, reflecta perfect realitățile de la noi.
  Si acum o chestie trăită de mine.
  Acum 7-8 ani am suferit un micaccident in sudul Italiei.
  Am fost consultat, mi s-a făcut o radiografie, nu era nimic grav si am fost bine tratat. Si gratis.
  A avut grija de mine un șofer de ambulantă, care m-a dus peste tot, căci fiind spital de stat era destul de aglomerat.
  Si la un moment dat îmi pune o întrebare stupefianta. Dacă nu pot aranja ca fiul lui sa obțină o diploma de asistent medical in România.
  Am crezut ca n-am înțeles. Adică sa facă o scoala de asistenți, întreb eu?
  Ce scoala ca nu intra la admitere, zice tatăl. Dam banul, luam diploma, am auzit ca la voi se poate.
  Am plecat prost dispus. Evident nu bătea câmpii, lucra in sistem, cine știe câte porcarii din astea sa făcuseră.
  Iar in cazul italianului nostru e un mister. Nu știa sa se spele pe mâini, dar făcuse zeci de operații.
  Sa nu fi greșit, măcar odată?

  Reply
 4. Dumitru

  Nu orice escroc putea face asta. Numai unul strain, sau unul cu pile la „servicii”. Altfel nu merge. Romania este probabil singura societate xenofila din Europa, unde e mai bine sa fii strain decat autohton. Probabil mostenire din perioada cand majoritatea romanilor erau tarani saraci, si deci orice strain avea sanse mari sa fie o sursa de venit…

  Reply
 5. CMC

  Exista doua grupuri organizate mafiotizate: Colegiul medicilor si prokurorii „mgistrati” din sectia CSM-ului…
  Indiferent de dovezi, actioneaza pentru musamalizare

  Reply
 6. ionas

  Italianul a efectuat zeci de interventii chirurgicale dar nimeni nu sufla o vorba despre faptul ca acestea au fost reusite sau nu ? Banuiesc ca acestea au fost reusite altfel am fi avut o litanie de esecuri.

  Care este diferenta ca te opereaza prost o persoana/ medic cu toate actele in regula sau te opereaza bine o persoana fara atestate/acte insa autodidacta si talentata ?

  De fapt probleme orecum asemanatoare le au medicii romani in vest unde sunt priviti ca subcalificati fata de cei pregatiti autohton ( sa nu mai vorrbim de SUA )

  Reply
  • Ion carutasul

   Deci lipsa unor reclamatii din partea pacientilor denota faptul ca nici titratii medici romani nu sunt mai breji .Sunt destui cei din vest care au atras atentia ca suntem sub epoca pe care o parcurgem . Chiar faptul ca un necalificat a intrat in sistem denota ceva despre cine face cum face examinarea si evident ce nivel profesional are .

   Reply
 7. Mircea Ordean

  „Cazul valetului care se pretinde chirurg estetician a lăsat o Românie întreagă perplexă,”

  Cazul celui care afirmă că România (întreagă!) e în vreun fel, în vreme ce de fapt 95% din Aceea nu are (și nici nu va avea) vreo treabă cu subiectul, cum se numește?

  Reply
 8. CMC

  Partea proasta e ca sunt medici romani, cu acte foarte in regula, care au facut dandanale si mai mari in sala de operatie, dar sunt protejati de mafia halatelor albe din Colegiul Medicilor…

  Reply
 9. I.C.

  În SUA, fostele paciente își luau avocați buni și obțineau milioane de dolari despăguire (chiar dacă „medicul” nu le-ar fi desfigurat) de la „spitalul” respectiv. În România, o să tacă, de rușine prost înțeleasă. Este înșelăciune din partea patronului acelui „spital”. Ar trebui tîrît prin tribunale pînă-i vine acru și pus la despăgubiri pînă rămâne în c… gol!

  Reply
 10. Sorin

  In Romania exista chirurgi cu acte in regula, care au trecut prin cei 5 ani de rezidentiat si prin examenul de medic specialist (pe care l-au luat cu note onorabile) si care nu au intrat macar o singura data in sala de operatii. Acesti oameni se pot angaja la orice spital, public sau privat, si pot face foarte mult rau din pura incompetenta.
  In Romania exista chirurgi cu multi ani de experienta care fac niste operatii dezastruoase, dar care au ajuns „somitati” medicale, unii chiar profesori universitari (cate unii doar cu numele, ca lise spune „dom’ profesor” dar nu au avut vreodata vreo treaba cu partea stiintifica sau didactica); stiu chiar cazuri care au ajuns conducatori de doctorate. Sunt chirurgi care fac aceleasi tampenii in sala de operatie si la stat si la „privata”, doar ca in al doilea caz pe foarte multi bani.
  Cu ce sunt acestia mai buni decat falsul chirurg italian? Doar ca au niste hartii autentice care sa le certifice studiile? Rezultatele practice sunt incomparabil mai dezastruoase. Si nu sunt chiar foarte putini.

  Si inca o observatie – in clinicile private sunt angajati oameni din doua categorii: mari pile sau „somitati” pe care nu le pot refuza si care uneori au un puternic efect de PR si aduc pacienti, desi in multe cazuri sunt nulitati profesionale, sau „sclavi”, de cele mai multe ori foarte tineri si neexperimentati, dar dornici de munca si care nu au putut gasi un loc la stat, pe care ii muncesc la maximum si ii platesc la minimum.

  Reply
 11. Terzi Petre

  Scandalul excrocului italian, autodeclarat medic chirurg estetician, folosind soluţiile interlope de rezolvare a legalizării unor documente false, ocazie cu care acum şe relevează unele practici, de regulă cunoscute de organele de ordine publică şi protecţie a populaţiei impotriva infracţiunilor din societatea romănească, dar acoperite de o culpabilă abordare, la vedere uneori, în mod ostentativ.
  D-na Pipidi se postează singură în postura odraslei boiereşti, rămasă în folclorul sătenilor din Bărăgan, conform căreia o odraslă, despre care Eminescu scria că: „ Învaţă la Paris, la gât cravata cum se face nodul, şi apoi vin acasă să blăgoslovească norodul, cu chipul lor isteţ de oaie creaţă” evident având in vedere părul făcut în bigudiuri. O astfel de odraslă venită în vacanţa de vară la moşie, se plimba ţantoş cu mâinile la spate îmbrăcat după moda pariziană printre sătenii care lucrau la treeratul cerealelor. Întălnind o greblă lăsată cu dinţii în sus, a pus o gheată pe dinţii ei, şi vezi doamne, uitănd cum se numeşte unealta, pronunţa cu voce tare: „Quest que ca ?” Cum nimeni nu îl băga în seamă, întoase capul să vadă dacă îl aude cineva. Atunci, dezechilibrându-se se sprijini pe dinţii greblei, moment în care, coada greblei l-a plesnit peste frunte. Enervat la culme, începu să suduie: „ fi-rar a dracului de greblă” ! aducăndu-şi brusc aminte numelei uneltei care îi iscodise curiozitatea.
  Aşa păteşte şi d-na Pipidi, cănd işi aminteşte de cum i-a fost rezolvată sesizarea la poliţie, privind jefuirea propriei locuinţe, faptă de care uitase atunci cănd il plângea săptămânile trecute, pe Dragnea precum şi coaliţia PSD-ALDE, pentru că că „a câştigat alegerile dar nu este lăsată să cucerească şi puterea” de societatea romănească, probabil adulmecând că „văntul răsăritean” începe să adie din ce în ce mai cu putere, atunci cănd ne-a sugerat că unele relaţii cu oligarhii, poate deveni determinantă pentru viitorul apropiat al României ! Fiecare pasăre ciripind, se lasă descoperită de prădătorii ei. Sigur asta poate fi aplicată şi in cazul meu, care o poate păţi scriind astfel de postări. Dar când manipularea este prea agresivă, trebuie totuşi cineva să rişte să-i iasă in faţă !

  Reply
 12. Ildi

  Este INCREDIBIL ceea ce citesc. Sunt de-a dreptul socata. Credeti-ma ca pur si simplu nu imi gasesc cuvintele. Nu se poate asa ceva, refuz sa cred ca este adevarat. Acum ma uit cu sotul meu pe site-ul ambasadei Canadei sa vedem conditiile de emigrare. Aceasta stire m-a ingrozit atat de tare ca nu mai am puterea sa imi cresc copii in Romania. Este revoltator, odios. Tremur toata. Asa ceva PUR SI SIMPLU NU SE POATE ACCEPTA.

  Reply
 13. emil

  Romanul e mai parsiv ca vulpea, n-a stiut, n-a vazut, n-a auzit nimic…Problema avizelor false emise de institutiile statului e veche si reala in toate domeniile de siguranta nationala unde sefii sunt numiti politic, cu spaga si coruptie. E jalnic sa auzi un medic roman original despre kitsch-ul italian cu numai 8 clase primare, ”in teorie era stralucit, in operatii refuza manusile si spalatul mainilor…” sau altul in cazul bebelusilor infestati cu stafilococ. “vă spun sincer, nu am cum să garantez că oricine se spală pe mâini.”

  Reply
  • Adrian

   Trăim în țara falșilor revoluționari protejați de falși membri ai serviciilor secrete, în fapt niște turnători/trădători ordinari. Mai înainte erau falși politicieni de stânga („au întinat[…]”, dacă vă mai aduceți aminte), mai înainte .. Tov înainte.

   Reply
 14. Wolf Edmond

  In primul rand ANMCS nu este o institutie de control sau, cel putin asa sustine. Si legislatia in vigoare spune ca nu. Dar se comporta ca o institutie de control pentru ca asa doresc muschii presedintelui ei. Nu are nici o legatura cazul expus de Dvs. cu activitatea ANMCS, respectiv cu evaluarea unitatilor sanitare. Cu atat mai putin cu motivele expuse de medicii de familie, medicii stomatologi, farmacisti, medicina legala si laboranti impotriva acreditarii. Operatiile similare celor realizate de falsul medic italian se efectueaza numai in unitati spitalicesti, cod CAEN 8610 si nu in ambulatorii sau cabinete medicale, domnule conferentiar. Adica unitati spitalicesti care dispun de bloc operator si paturi de spital nu doar de masa ginecologica. De stat sau private. Cat priveste motivele refuzului medicilor de a trece prin filtrul acreditarii ANMCS, va rog consultati informatiile privind acreditarea ambulatoriilor in Uniunea Europeana pe care le gasiti la urmatorul link: https://www.medichub.ro/reviste/medic-ro/acreditarea-cabinetelor-de-medicina-familiei-in-europa-id-1523-cmsid-51 Medicii din ambulatorii nu doresc sa umfle teschereaua unei institutii care nu a adus absolut nimic bun in sanatatea romaneasca si care este o institutie capusa a sistemului sanitar. Va rog sa informati corect atat pe fanii Dvs. cat si pe ceilalti cititori!

  Reply
  • Dan

   Greșiți când spuneți că acreditarea nu are legătură cu problema. Oriunde în lumea asta unde se face acreditare de furnizori de servicii medicale, în standardele de acreditare sunt standarde de resurse umane. Personalul medical trebuie să aibă diplomă valabilă, sa fie angajat legal, să aibă o fișă de post clar definită (drepturi clinice), să participe la educație continuă, etc.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *