Romania Curată

Pe jos, cu refugiații (VIDEO)

Grupul de jurnaliști de investigație de la Atlatszo.hu, din Budapesta, i-au însoțit pe jos pe cei aproximativ 2.000 de refugiați care, la începutul acestei luni, au pornit din Capitala Ungariei către granița cu Austria. De asemenea, ei au documentat eșecul poliției și autorităților maghiare în administrarea crizei.

Pe 4 septembrie 2015, aproximativ 2.000 de refugiați au pornit pe jos, de la Budapesta către Austria. În zilele anterioare, ei au fost blocați în capitala Ungariei, cei mai mulți în gări, unde au primit puține informații. Târziu în acea noapte, după ce au parcurs pe jos aproximativ 30 de kilometri, au fost, în cele din urmă, luați de autobuze, care i-au dus la granița cu Austria. Haosul întregului proces, documentat în filmul scurt de mai sus, a fost revelator.

Afluxul de refugiați către Europa a lovit greu Ungaria în aceasta vară. O țară cu facilități inadecvate și un răspuns inadecvat din partea guvernului au creat o criză care ar fi putut fi evitată.

În timp ce mulți cetățeni maghiari au făcut tot posibilul pentru a ajuta migranții cu alimente, apă și medicamente, reacția oficială s-a limitat la amplasarea în stațiile de cale ferată a unor toalete mobile suplimentare și robinete de apă temporare. Într-adevăr, guvernul ungar a cheltuit mai mulți bani pe un nou gard de frontieră și o campanie media de defăimare și demonizarea a migranților decât cheltuiește anual cu instituțiile de imigrare care administrează taberele de refugiați și procesează solicitările de azil.

Atlatszo.hu este un grup de jurnalism de investigație cu sediul în Budapesta, care a documentat situația, concentrându-se în special pe două anchete. În primul rând, a arătat că numeroase hoteluri din Budapesta joacă un rol-cheie în organizarea contrabandei cu persoane peste frontiera austro-ungară și că poliția nu reușește să urmărească aceste cazuri.

De asemenea, a investigat modul în care poliția și autoritățile au administrat prost criza, mai ales la granița de sud, în urma construirii gardului. Ca parte a acestei anchete, a evidențiat neajunsurile profesionale ale autorităților și brutalitatea deliberată a poliției când a creat o spărtură într-o demonstrație a refugiaților, pe 16 septembrie, la trecerea frontierei Röszke.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Pe jos, cu refugiații (VIDEO)

 1. Adriana

  Tarile est-europene au suferit ani de zile un regim totalitar. Libertatea personala, democratia si lipsurile economice de tot felul ne-au facut viata un chin. E adevarat ca nu se tragea cu pusca pe strada, dar… nici nu s-a plecat in masa catre occident. Ceva e foarte putred in toata aceasta migratie. Bine ar fi ca „migrantii” sa fie ajutati sa sta la ei in tara. Altfel, in cativa ani o sa purtam „burka” can vom iesi pe strada….

  Reply
 2. Árus Zsolt

  România, ca si Ungaria se aflã de aceasi parte a baricadei, când vine vorba de criza migratiei. În aceste conditii nu se poate întelege de ce se depune asa de mare efort pe deigrarea Ungariei, rãspândind informatii trunchiate, neverificate, uneori false. Chiar credeti cã în asa fel contribuiti la ceva bun, folositor?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Árus Zsolt: când vă referiți la ”aceeași parte a baricadei” vă gândiți la poziția decidenților politici sau a oamenilor? unde e denigrarea Ungariei într-o documentare în care se arată cum cetățenii maghiari i-au ajutat pe refugiați? dacă vă referiți la deciziile politice, e cam greu de înțeles sintagma ”aceeași parte a baricadei” când una din părți ridică gardul la frontieră…

   Reply
   • mihaela

    opinii divergente, de! dar… v-ati gandit, domnule gotiu la rezutatul pe care l-ar avea un eventual referendum pe tema „va doriti sa primiti acesti refugiati on tara? da sau nu.” – si nu doar in românia ci in cam toata europa…

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ mihaela: dacă referendumul ar fi precedat de o dezbatere reală, fără uriașa manipulare la care am asistat în ultimele luni, aș fi curios și de rezultatele unui referendum; însă nu se pune problema de referendum, pentru că nu se poate organiza un referendum având ca temă respectarea legii și a drepturilor unor oameni – eventual se poate organiza un referendum pe tema: ”vreți ca România să facă parte sau nu din ONU, din UE și din tratatele și convențiile internaționale asumate de România și în care sunt stipulate drepturile refugiaților?” – sper ca într-o zi să ajungă să înțeleagă și românii (în marea lor majoritate) faptul că toate aceste tratate și convenții au un sens; că, deși sunt departe de a fi perfecte, sunt tratate și convenții care reușesc să țină cât de cât situația sub control, iar ceea ce se întâmplă în Siria să nu fie un fenomen generalizat la scară planetară

     Reply
     • mihaela

      sunteti sigur ca legile la care va referiti au prevazut o astfel de situatie ? si-apoi, nu-mi aduc aminte sa fi propus vreun ziar, site sau chiar „romania curata” o dezbare publica pe acele legi, de aceea nici nu stiu daca exista vreuna referitoare la atitudinea ” politically correct” vis-à-vis de eventuale valuri de migratie.

     • Mihai Gotiu

      @ mihaela: era cam greu să propunem dezbateri – o parte sunt tratate și convenții de după al doilea război mondial – Convenția de la Geneva din 1951, adoptată de România în 1991, o parte au fost adoptate implicit prin aderarea la UE (și au fost cuprinse în dezbaterea privind aderarea la UE)
      cel mai recent act normativ important (intern) datează din 2006:
      http://lege5.ro/en/Gratuit/ha2tqmbu/legea-nr-122-2006-privind-azilul-in-romania
      drepturile sunt ale fiecărei persoane în parte, nu ale unui grup (indiferent cât de mare ar fi acesta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *