Cristian Ghingheș

Parlamentarii întreabă, Ionuț Stroe răspunde cu situații vechi. Situația patrimoniului UTC rămâne în aer

Acum trei săptămâni vă arătam cum se înmulțesc interpelările parlamentarilor privind patrimoniul UTC. Ne propunem ca în acest articol să arătăm cum a răspuns ministrul tineretului și sportului, Ionuț Stroe, la întrebările deputatului Ioan Dîrzu și senatorului Vlad Alexandrescu, care au o legătură destul de mare cu seria noastră în care am pornit pe urmele averii tinerilor.

Pe 3 aprilie, Ioan Dîrzu (deputat de Alba) le-a cerut ministrului Cătălin Predoiu de la Justiție și lui Ionuț Stroe de la Tineret mai multe detalii privind regimul juridic al fundațiilor, cu accent pe stadiul adoptării regulamentului, presiunile externe exercitate pentru nerespectarea legii, respectiv intențiile Guvernului de a pune lucrurile în ordine „ținând cont de amploarea fraudării și devalizării patrimoniul UTC de către fundațiile de tineret pe întreg teritoriul României”. De asemenea, deputatul mai vrea să știe dacă Guvernul are o politică pe termen mediu și lung de repunere în valoare și recuperare a patrimoniului UTC înstrăinat în mod ilegal.

În răspunsul său, Ionuț Stroe spune că Regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002 se află pe site-ul MTS în consultare publică; un bla-bla despre consultarea tinerilor; că MTS acționează în conformitate cu Decretul-Lege nr. 150/1990. Aici e interesant, că potrivit acestui decret-lege, MTS nu are nicio atribuție și că MTS nu a fost contactat de UNCJR sau de procurori cu privire la patrimoniul UTC. Nu e timpul pierdut, totuși. Probabil contactarea va fi un mandat de percheziție. Nu știm, dar în direcția asta merg lucrurile la cum le văd în clipa de față.

În întrebarea sa de pe 21 aprilie, senatorul Vlad Alexandrescu subliniază că fundațiile pentru tineret „au fost acaparate de tot felul de indivizi care în loc să le administreze în beneficiul tinerilor, au ajuns să le devalizeze prin concesiuni și rente oneroase, vânzări dubioase și folosirea acestora contrar destinației pentru care ar trebui să existe”, adăugând că soluția pentru rezolvarea acestor probleme este la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), aducându-i la cunoștință termenul de 6 luni privind raportul promis.

În răspunsul său, Ionuț Stroe ne spune că raportul privind patrimoniul UTC nu e gata pe motiv de COVID-19. Noi nu vedem legătura, însă deja a întârziat 3 săptămâni cu finalizarea raportului. Oare de ce? De asemenea, atașează răspunsului și trimite către Vlad Alexandrescu o situație parțială. 

În realitate, MTS nu a făcut mai nimic. Situația prezentată este una mai veche și realizată chiar de fundațiile pentru tineret. Spre exemplu, fundațiile din Maramureș, Gorj și Caraș-Severin au fost dizolvate, iar bunurile se află în domeniul public, așa cum am mai scris, însă situația nu arată acest aspect.

Iar despre patrimoniul din București de ce nu se menționează că Ecran Club – Șoseaua Grozăvești e acum Quantic Pub? Sau că Titan Club – Str. Turturelelor e acum Phoenicia Business Center și Le Chateau? Sau că Modern Club – Bulevardul Bucureștii Noi e acum Burlesque Events? Sau că Universal Club – Șoseaua Vergului este acum bază sportivă și parcare?

Domnule ministru, spuneți public, cine nu vă lasă să publicați raportul cu privire la patrimoniul UTC și să faceți curățenie în acest domeniu? De ce vă riscați reputația, onorarea, cariera politică și poate libertatea pentru a-i apăra pe unii președinți de fundații precum Ticu Placintă? Să fie oare Mohammad Murad (în foarte strânsă legătură cu PNL), care i-a fost șef și lui Ticu Plăcintă la SpringTime?

Între timp, la solicitarea lui Ioan Dîrzu, Ionuț Stroe trebuie să mai răspundă la câteva întrebări:

 1. Ministrul Tineretului și Sportului, în cadrul audierilor parlamentare pentru acordarea votului de învestitură a Guvernului Orban, a declarat că va rezolva problema fundațiilor de tineret și va readuce patrimoniul de stat al UAT tinerilor. Ce au făcut, până în prezent, Guvernul Orban și ministrul Stroe în acest sens?
 2. Au solicitat fundațiile pentru tineret sau entități afiliate cu acestea retragerea proiectului de Regulament de aplicare a Legii nr. 146/2002?
 3. MTS a avut întâlniri în anul 2020 cu reprezentanții acestor fundații? Dacă da, cu cine și când?
 4. MTS are cunoștință despre situația patrimoniului UTC, dar și cu privire la anchetele penale în legătură cu acest patrimoniu?
 5. MTS a dezvoltat un mecanism intern de prevenire și combatere a corupției?
 6. MTS are de gând să aprobe vreo ordonanță de urgență cu privire la subiectul fundațiilor pentru tineret?
 7. Dacă da, ce măsuri preventive veți lua astfel încât forma Ordonanței sa nu servească persoanelor implicate în aceste fundații?
 8. Dacă există funcționari din cadrul MTS care au amânat, prin operațiunile administrative efectuate, adoptarea Regulamentului nr. 146/2002? Dacă da, cine sunt aceștia?
 9. Ați sesizat PÎCCJ cu privire la funcționari din MTS care au acționat în sensul amânării aprobării Regulamentului? 

O altă întrebare îl vizează pe ministrul Florin Cîțu:

 1. Fundațiile pentru tineret, reglementate potrivit Legii nr. 146/2002 ca fundații de utilitate publică, au obligația de a audita situațiile financiare potrivit OMFP 3103/2017?
 2. Dacă da, care este sancțiunea în cazul în care nu s-a întâmplat acest lucru?
 3. Cine are obligația verificării îndeplinirii acestei obligații?
 4. Va rugăm să ne prezentați situația îndeplinirii acestei obligații pentru toate fundațiile pentru tineret din România și, dacă nu s-a efectuat auditul, ce măsuri au fost luate de MFP?
 5. Cum protejează MFP fostul patrimoniu de stat administrat de actualele fundații de tineret, dacă nu s-a asigurat nici măcar auditarea situațiilor financiare anuale ale acestor fundații?
 6. Având în vedere neauditarea situațiilor financiare anuale, considerați că sunt incidente prevederile art. 31 din Legea nr. 146/2002? Dacă da, veți introduce acțiune în justiție în calitate de persoană interesată? 

Suntem și noi foarte curioși de răspunsul ministrului Finanțelor publice despre auditarea acestor fundații pentru tineret, prevăzută în lege…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *