Romania Curată

Nu renunță la pensia specială. Pe tăcute și pe nevăzute, membrii Comisiei de Statut au dat undă verde legii întoarse de Iohannis de la promulgare

Într-un moment în care atenția presei din domeniul politic era axată pe votarea moțiunii de cenzură și pe viitoarele alegeri din PSD, parlamentarii au profitat de ocazie pentru a da undă verde pensiilor speciale pentru ei înșiși.

Membrii Comisiei de Statut au votat ieri pentru adoptarea pensiilor speciale pentru aleși. Potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Pe 9 septembrie, plenul reunit al Parlamentului decisese retrimiterea la comisie a cererii președintelui Klaus Iohannis privind reexaminarea legii pentru completarea Statutului deputaților și senatorilor. Comisia de Statut a Parlamentului adoptase deja o serie de modificări printre care și aceea că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensie specială, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, membrii comisiei nu au acceptat propunerea președintelui Klaus Iohannis ca aleșii care au fost declarați incompatibili de ANI să nu primească aceste pensii. La 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei „indemnizaţii pentru limita de vârstă” a actualilor şi foştilor parlamentari.

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale”, se spune în cererea de reexaminare.

De asemenea, preşedintele preciza că „necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Nu renunță la pensia specială. Pe tăcute și pe nevăzute, membrii Comisiei de Statut au dat undă verde legii întoarse de Iohannis de la promulgare

 1. mircea

  pai in administratia Nationala,Centrala si Locala sunt numai acoperiti,rezervisti care au facut legi speciale pentru ei,salarii speciale pentru ei si pensii speciale pentru ei,

  Reply
 2. PATRASCU DANUT

  UNII dupa ce au dormit bine, a mancat bine, a cheltuit bine, au avut un salar destul de bine, acum pot sa doarma linistiti la o PENSIE SPECIALA. UN LUCRU BINE FAUT ? Dar SA SE FACA UN PROCES VERBAL pe perioada cit a stat CA PARLAMENTAR (ADORMIT) a luat cuvintul, a facut o lege pentru popor SI APOI SA-I SE ACORDE ACEASTA PENSIE SPECIALA. NU? Noi care am muncit o viata,nu ne putem permite O PENSIE, cit de cit acceptabila. ESTE O RUSINE A ROMANIEI. Banii nostri stim acum unde se duc. NU LA SCOLI, NU LA SPITALE, NU LA PREGATIREA ARMATEI ROMANE. Acum ar trebui ca si SALARIILE si PENSIILE sa fie impozitate dupa valoarea castigata: de la 1500 lei (NU RONI – noi AVEM LEI nu roni, dolari si euro, CIND LUAM SALARII SI PENSII) la 2500 LEI – 5%; dela 2501lei la 3000 lei – 10%; de la 3000 lei la 5000 lei – 25%, iar peste 5000 lei la 50%. Sa vedem le-ar mai conveni salarii si pensii mari?

  Reply
 3. Burlacu Ghiorghi

  De cand functiile ”alesilor nostri”-parlamentari- au devenit functii ocupationale? Au cumva meseria de parlamentari?Cum de-si permit sa ne infrunte pe NOI,CEI CARE I-AM TRIMIS ACOLO,in Parlament? Pe timpul cat i-am ales,la propunerea partidelor sau votati uninominal,beneficiaza de CONDITII DEOSEBITE-imunitate,indemnizatie,cazare,transport,etc,etc…afaceri! Sumele primite in timpul exercitarii mandatului trebuie sa se ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie!Cred ca trebuie acordate bonificatii pentru ALESII care si-au adus contributia la elaborarea si perfectionarea legilor-IN FOLOSUL TARII SI ALEGATORILOR,nu si pentru cei care doar au ridicat mana sa voteze,la indicatia partidului,carora le-am asigurat numai privilegii si nu au facut altceva decat sa-si toceasca fundul pe un scaun/fotoliu capitonat. Cred ca SOCIETATEA CIVILA trebuie sa dea un avertiment f.serios PARTIDELOR POLITICE care vor sustine si valida o astfel de lege.

  Reply
 4. Corneliu

  Parlamentarii sunt alesii poporului si sunt platiti tot de popor.Deci poporul trebuie sa DECIDA veniturile parlamentarilor in functie de activitaea pe care o depun iar nu sa-si faca ei singuri venituri si pensii astronomice ! Majoritatea actuala trebuie penalizata DRASTIC la viitoarele alegeri ! Pentru ca asa pot sa-si mareasca veniturile in acord cu lipsa lor de bun simt ,adica NELIMITAT !!! Sa tot fii parlamentar!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *