Romania Curată

Nicușor Dan și Gabriela Firea, primii candidați care au semnat Declarația de Integritate

Nicușor Dan (USB) și Gabriela Firea (PSD) sunt primii candidați care au răspuns invitației Societății Academice din România și a României Curate de a semna, pe propria răspundere, Declarația de Integritate. Ambii sunt candidați pentru funcția de primar al Bucureștiului și ne-au transmis aceste declarații la scurt timp după ce invitația a fost postată pe România Curată (aici).

Așteptăm, în continuare, asumarea acestor declarații de către toți candidații la funcțiile de primari, consilieri locali și consilieri județeni la alegerile din 5 iunie 2016. Desigur, e vorba de candidații care și întrunesc criteriile de integritate din declarație.

***

UPDATE: Cum presa a început deja comentariile pe tema declarației de integritate a Gabrielei Firea, adăugăm câteva precizări despre procesul de colectare și verificare a acestor declarații. România Curată a postat invitația adresată tuturor candidaților, adresând totodată și celor două partide principale, PNL si PSD, ca și Uniunii Salvați Bucureștiul, ca primele trei partide clasate în sondaje, îndemnul de a-și încuraja candidații să semneze declarația de integritate. Verificarea acestor declarații se va face ulterior, și cu ajutorul voluntarilor noștri. Încurajăm presa și pe voluntari să trimită informații de natură a arăta dacă vreun candidat minte. În ce o privește pe Gabriela Firea, declarația ei din campania prezidențială trecută privind pe oamenii politici fără copii a fost retractată, sancționată doar cu un avertisment și nu e un obstacol serios pentru asumarea declarației de integritate în totalitatea sa, fiind doar o opinie cu care unii dintre noi nu suntem de acord. Încurajăm orice alte dezvăluiri, mai substanțiale, despre integritatea candidaților, cu avertismentul că nu vom publica postările injurioase. Documentele trimise anonim dar care pot fi verificate sunt acceptabile.

nicusor dan

gabriela firea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Nicușor Dan și Gabriela Firea, primii candidați care au semnat Declarația de Integritate

 1. Stefan Marincea

  Si Gabi Firea a semnat? Inseamna ca nu este implicata in fapte de coruptie, sau ca este foarte convinsa ca nu este.

  Reply
 2. Adrian

  Integritate ar fi și alte chestii. De pildă, din reclama unui candidat aflăm că e născut și crescut în București. Adică alții, nu. Ceea ce, pentru locale, nu e ilegal, iar candidatul uită să adauge.

  Pe de altă parte, dacă deschide o astfel de discuție de „integritate” candidatul ar trebui să ne spună și ce note a luat pe aici prin București la diverse materii, pe atunci, când „creștea”

  Reply
 3. Walter von Grappendorf

  Dna Firea a fost sactionata disciplinar cu avertisment de catre Consiliul National pentru Combaterea Descriminari in 2014 pentru declarati multiple discriminatori la adresa unui candidat la presidetie spun surse Mediafax.”NU poti fi un om complect daca nu ai familie ,Nu poti fi unpresedinte daca nu esti crestin ortodox,etc.”
  De asemenea a facut afirmati calomnioase la adresa aceluiasi candidat ca „a vidut copii,etc.”Dna FIrea a inceput
  strimb chiar cu un mare ne adevar, ultimul punct din Declaratie si anume „Nu am promovat si nu promovez discurs descriminatoriu bazat pe ura „.o contrazic cei de la CNCD.

  Reply
 4. Walter von Grappendorf

  Familia mea din Bucuresti va vota Nicusor Dan,iar prietenii mei si cunostintele din mediul online vor vot tot ND.Eu sunt cetatean german nu pot vota dar ma implic si il sustin pe Dl Nicusor Dan pentru ca il cunosc de cind era un elev deosebit de talentat dar si frumos educat ,deosebit de politicos si cu foarte mult bun simt,am avut onoarea si placerea de al cunoaste pe cind participa la pregatirea lotului National al Romaniei pentru Olimpiada de Matematica Intrenationala.Academicianul Nicolae Teodorescu spunea despre Nicusor Dan ca este „exceptional din toate puctele de vedere” este un mare adevar ,aceasta o dovedeste evolutia lui profesionala si cea de inplicare in viata comunitati,VA DORESC MULT SUCCES Dle Nicusor Dan !
  Walter von Grappendorf.
  Frankfurt am Main

  Reply
 5. Walter von Grappendorf

  Dna Firea a fost condamnata in 2014 de catre ICCJ la o amenda de 1000 lei pentru Santaj ,mentioneaza ziarul Curentul pe 1 apr.2014 .Stie cinev a acest amanunt ?

  Reply
 6. Ligia Dumitrescu

  Nu inteleg!? Gabriela Firea nu se incadreaza la punctele 4, 5 si 6.
  Semnatura este doar o formalitate? Sau are vreo valoare?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *